składniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ser żółty, starty sól, pieprz suszona bazylia wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno(...)podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy fetę i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem. Pomidory mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę 1-2 ząbkiem czosnku, doprawiamy bazylią, solą oraz pieprzem. Przekładamy
Domowy Smak Jedzeniaszczypta soli ) Farsz 1 filet z kurczaka ( pojedynczy ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 marchewka ½ czerwonej papryki Sól Czosnek granulowany i świeży Papryka słodka mielona Sok z cytryny Dodatkowo Ser feta Sos 200 ml jogurtu naturalnego Ok 100 ml majonezu light Sól Czosnek ok. 4 ząbki Szczypta cukru ( dla podkręcenia smaku ) Pieprz Świeży koperek ( lub mrożony ) Wykonanie: Z podanych składników(...)praskę czosnek ( ok. 4 ząbki ). Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na każdy naleśnik nakładamy farsz szpinakowy, kawałki fileta z kurczaka, trochę pokruszonej/pokrojonej fety i łyżkę sosu. Naleśnika składamy z trzech stron. Umieszczamy na chwilę na naleśnikarce lub patelni. Podgrzewamy. Przez podaniem polewamy niewielką ilością sosu. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyokoło 2 minutach przewróć pomidory , popieprz i połóż na nich 15 gram sera fety. Brokuł odcedź i wyłóż na talerz, posyp 10 g owczej fety lub startym parmezanem. Gdy białko się zetnie, około 5-7 minut wyłóż pomidory i jajka obok brokuła. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiczerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżej pietruszki pęczek szczypioru 100 g sera feta 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz ( nie za dużo ser feta doda nam smaku) oliwa do skropienia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W dużej misce, takiej w której z łatwością będziecie mogli mieszać wrzucamy: mięso, paprykę bez nasion pokrojoną
Niezły Młynekphiladelphia. Tak przyrządzony omlet jest bardzo puszysty. Po prostu rozpływa się w ustach! Sycący omlet z jarmużem i cheddar z dodatkiem pieczarek i chili. Wzbogacony oliwkami, suszonymi pomidorami i feta. Takie cudo na talerzu aż się chce jeść! Przepis na omlet(...)mąki Składniki: na 1 omlet 2 jajka 2 czubate łyżki philadelphia 1 łyżeczka oleju do smażenia garść jarmużu 6 usmażonych pieczarek ½ chili 2 łyżki utartego cheddar suszone pomidory, feta i oliwki w zalewie świeży tymianek do posypania rukola Wymieszaj jajka z serkiem za pomocą balonowej trzepaczki. Dopraw solą i wylej na rozgrzaną patelnię. Kiedy omlet zacznie się ścinać ułóż
codojedzeniaSkładniki: Po 2 garście sałaty rukoli roszponki i lodowej 1 opakowanie sera feta 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula pęczek koperku świeżego sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki(...)czosnku sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidorki pokrojone na pół oraz ser feta. posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Produkty na sos połączyć ze sobą dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy, polewamy po sałatce. Smacznego
kgwjanczewogarść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Białe szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia(...)zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi
Łycha smakówSkładniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g(...)odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić w kostkę. Groszek odsączyć. Posolić, popieprzyć i dodać majonez. Wymieszać. Górę sałatki posypać wcześniej uprażonym słonecznikiem. Smacznego
W kuchni u Monikipracy, świetnie smakują w podróży czy na pikniku. Zapraszam do dzieła. KOTLETY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW I CUKINII Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 1 średnia cukinia pół opakowania sera feta 1 jajko 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. otrąb pszenno - żytnich 3 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek koperku łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony(...)roztłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków) przekładamy do dużej miski. Cebulę i czosnek obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser feta dokładnie rozdrabniamy. Ziemniaki i pozostałe składniki, oprócz soli i pieprzu, dokładnie mieszamy ręką w misce na gładką masę, staramy się aby nie było grudek. Jeśli masa jest za rzadka
Naturalna Kuchniaporcje. Składniki: Na sałatkę: 2 duże garście rukoli pół czerwonej cebuli 50g wędzonego łososia sałatkowego pół czerwonej lub pomarańczowej papryki pół opakowania kukurydzy konserwowej 5-6 kostek sera feta Na sos: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz W misce mieszamy rukolę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, kawałki łososia, pokrojoną(...)kukurydzę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy kostki sera feta. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkacukru 1 łyżka oleju kokosowego 3 szklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia(...)kremik gotowy – pyszny, rozgrzewający i gorący ;) Teraz dodatki: musimy podprażyć słonecznik. Wrzucamy go na suchą patelnię i przez chwilę prażymy na wolnym ogniu. Uwaga, bo szybko się przypala. Fetę wystarczy pokruszyć. Posypujemy nalany na talerz krem prażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą – i TADAM! Gotowe do jedzenia. Pyszne, cieplutkie i rozgrzewające! I bardzo szybko znika ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćNarodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 6 jajek sól,pieprz Dodatkowo: 2 op. łososia wędzonego w plastrach 1 ser typu feta 1 serek chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu Sposób przygotowania: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniachili (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube plastry) 1,5 l bulionu Sól morska 75 g sera feta 150 g jogurtu greckiego Suszone pomidory ( ewentualnie do podania) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)takim czasie ziemniaki powinny się rozpadać. Partiami zmiksować zupę. Wlać z powrotem do garnka, jeśli trzeba posolić do smaku. Przelać do miseczek. Przed samym podaniem wrzucić kosteczki sera feta i po jednym suszonym pomidorku, może także podać z łyżkę jogurtu greckiego. Inspiracja: książka „Zupy” Annie Bell ( przepis z małą modyfikacją
noteskulinarnyfigasuper przekąska na imprezę, Sylwestra, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Składniki: 400g szpinaku (świeży lub mrożony) 250g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)smaku ok. 300g ciasta francuskiego żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy wg przepisu znajdującego się tutaj: Farsz szpinakowy z fetą . Ostudzić farsz. Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o dowolnej wielkości (u mnie z reguły są to kwadraty o boku = 5cm). Na każdy kwadrat nałożyć farsz. Złożyć kwadrat na pół
Kulinarne Przebojestole, a walorów odżywczych!.... cała gama, korzystajmy z tego bogactwa i zjadajmy się.... Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku 100 gram boczku wędzonego parzonego 0,5 opakowania sera feta 0,5 papryki czerwonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku 1 łyżka słonecznika Sos 1 łyżeczka octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron(...)pieprz Wykonanie: Szpinak opłukujemy rwiemy na pół przekładamy do miski. Boczek kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni pod koniec smażenia dodajemy starty czosnek , m ieszamy chwilę. Paprykę, ser feta kroimy w kosteczkę. Jajka kroimy w ósemki, mieszamy składniki ze sobą delikatnie. Łączymy ze sobą składniki na sos, polewamy sałatkę sosem przed podaniem.Całość posypujemy słonecznikiem. Smacznego
kgwjanczewo