feta - 6903 przepisów (strona:193/461)

Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 229

łyżeczki keczupu 1 łyżeczka miodu Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka liści lubczyku Sól Pieprz Warstwa szpinakowa: 1 łyżka masła 250 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu(...)mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy

VioletoweKucharzenie
Prosty keks z warzywami. Przepis 216

kilka listków bazyli. Przepis Podgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6°). Wymyć pomidorki, przepołowić, posypać solą i pozostawić na kilka minut w sitku, by puściły wodę. Pociąć w kosteczkę fetę. Odcedzić suszone pomidory, pokroić na cieńkie plasterki. Drobno posiekać listki bazyli. Przygotowanie ciasta : Wymieszać najlepiej przy użyciu miksera: połowę ilości mąki (125 g), połowę ilości jajek (2 jajka(...)oliwek do uzyskania jednolitej mieszaniny. Następnie dorzucić resztę jajek, mąki i proszku do pieczenia. Posolić i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek. Za pomocą szpatułki dodać do ciasta fetę, bazylię, pomidory (te suszone i te świeże), dodać połowę ziaren dyni. Połowę tak przygotowanego ciasta przełożyć do naczynia żaroodpornego (uprzednio posmarowanego w środku tłuszczem). Przełożyć warstwą tapenady (czyli zmiksowanych czarnych

MODA NA BIO
Sałatka z serem feta 361

Lekka sałatka zarówno jako samodzielne danie np. do pracy lub dodatek do dania głównego. Składniki: 1 mix sałatek 1 duża łodyga selera naciowego pół papryki czerwonej 100 gram sera feta 1 średnia cebula czerwona 1 awokado sok z pół cytryny Sos winegret(...)łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z pestek winogronu 1 łyżeczka domowej musztardy sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Seler kroimy w plasterki. Paprykę, obraną cebulę oraz ser feta kramy w kosteczkę drobną. Awokado obieramy przekrawamy na pół wyciągamy pestkę, skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny oraz również kroimy w kosteczkę. Sałatę przykładamy do miski dodajemy wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy

kgwjanczewo
Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka 304

pierś z kurczaka - 1 sztuka  - szpinak (świeży) - 150 g  - pełnoziarnisty makaron typu tagliatelle - 1 szklanka  - jogurt naturalny - 1 opakowanie  - orzechy włoskie - 5 sztuk  - ser Feta - 1/4 kostki  - czosnek - 3 ząbki  - bazylia świeża  - gałka muszkatołowa  - słodka papryka  - pieprz  Sposób przygotowania:  Mięso pokroić na podłużne paski. W miseczce przygotować(...)rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz pieprzem, a następnie dodać liście szpinaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem ze szpinakiem, dodać pokruszony ser Feta. Na wierzchu układać kawałki kurczaka, całość posypać drobno posiekanymi orzechami. Smacznego

Fit-amina
Zupa- krem z dyni z prażonymi pestkami! 180

papryczki chili - 2 szczypty przyprawy sumak - 1 łyżeczka pasty cytrynowej - 100 ml mleka kokosowego - 100 ml śmietanki 18% - 750 ml wody ponadto: pestki z dyni i ser np. feta W garnku na oliwie podsmaż wraz z dynią, posiekany czosnek. Dodaj imbir, ciągle mieszając duś na małym ogniu. Dodaj przyprawy. Zalej wodą(...)gotuj przez 30 minut.  Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i śmietankę. Zagotuj ponownie. Na patelni upraż pestki dyni. Zupę podałam z kosteczkami sera feta i pestkami z dyni! Pyszota

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szpinakiem 216

szpinaku w liściach mrożonego lub świeżego 200 g fety 200 g twarogu półtłustego 2 jajka Szpinak podsmażyć na maśle, odcisnąć nadmiar płynu. Do wystudzonego szpinaku dodać pokrojoną fetę, twaróg, dwa całe jajka. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę włożyć ciasto francuskie, nałożyć farsz i przykryć kolejnym płatem ciasta. Docinać na brzegach. Piec

Humanistka w kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem i fetą 333

sałatkę miałam już ochotę od dawna. Inspiracja znaleziona u Kwestii Smaku . Składniki /4 porcje/: 1 opakowanie wędzonego łososia opakowanie mieszanki sałat z rukolą 5-6 rzodkiewek 150 g sera feta 1/2 pęczka koperku Dressing: 1 łyżka miodu(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Sałatkę rozłożyć na 4 talerze. Ułożyć na niej kawałki wędzonego łososia i pokrojony w kostkę ser feta. Posypać plasterkami rzodkiewki i posiekanym koperkiem.  Składniki dressingu wymieszać i polać nim sałatkę

Pasja Smaku
Pieczeń rzymska, czyli niezły klops z kukurydzą i fetą 205

sztuce kulinarnej :) SKŁADNIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1-2 jajka  1 czerstwa bułka, namoczona w mleku lub wodzie (zamiennie 2 łyżki bułki tartej) 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy sól cynamon zioła prowansalskie papryka w proszku(...)pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek pietruszka tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy WYKONANIE Mięso mielone łączymy z bułką lub bułką tartą, dodajemy jajko, kukurydzę i pokruszoną fetę. Następnie 1 łyżeczkę cynamonu, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i sól. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy

Zofiana
Burgery jagnięce 202

suszonej mięty 1/2 łyżeczki. mielonej kolendry 1/2 łyżeczki. mielonego kminu 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa z oliwek do podania bułki,  rukola, suszone pomidory w oliwie, 3 plastry fety frytki opcjonalnie przygotowanie Rozgrzać 2 łyżki oleju w patelni na dużym ogniu. Dodać cebulę, podsmażać  aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić. W misce wymieszać cebulę, jagnięcinę,  musztardę(...)posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować  ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone. Podawać burgery z lekko podpieczoną bułką , rukolą, suszonymi pomidorami i plasterkiem fety i cebulą. Smacznego

Stare Gary
Ciecierzyca ze szpinakiem i fetą 183

naprawdę pyszna. Dzisiaj może nie najlepiej wyglądająca, ale za to nadrabiająca smakiem cieciorka ze szpinakiem i fetą. Zapraszam! :) Składniki (2 porcje): 1/2 szkl. surowej ciecierzycy (ok. 1 szklanki ugotowanej) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej opakowanie szpinaku mrożonego (450g) 2 pomidory 100 g fety Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości(...)szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy pod przykryciem do odparowania większości wody. Na końcu dodajemy ciecierzycę, mieszamy, doprawiamy pieprzem i chwilę dusimy. Wykładamy na talerz i posypujemy pokruszoną fetą. 1 porcja zawiera: 392 kcal, 26,6 g białka, 14,9 g tłuszcze, 47,4 g węglowodany, 16,3 g błonnik

Powiedz dietom nie
Naleśniki z soczewicą zieloną 215

się również Wam  :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy(...)mają w sobie dużo wody wlewam jej trochę. Następnie dodaję ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem dorzucam pokrojony w  kostkę  ser feta, przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy i duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na  naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek

Życie na widelcu
jogurtowy kurczak 318

Składniki: na 2 porcje 2 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny papryka słodka kurkuma mięta sól pieprz mix sałat- lodowej, rzymskiej, świeżego szpinaku i rukoli pomidor mozarella lub feta przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem. przekładamy do miseczki i zalewamy jogurtem wymieszanym z kurkumą, papryką i mięta wkładamy do lodówki na ok. pół godziny w międzyczasie kroimy pomidora

Luźna Kuchnia
Faszerowane Kieszonki 236

Składniki: na 6 porcji 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 1 op świeżej rukoli 1 op sera feta 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Purée  kukurydziane: 1 kg ziemniaków(...)puszka słodkiej kukurydzy 0,5 kubka słodkiej śmietany pieprz sól Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż tak aby powstały kieszonki, nacieramy pieprzem ziemniaki obieramy, gotujemy rukolę, czosnek oraz fetę blendujemy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, oraz starty twardy ser, mieszamy, tak przygotowane nadzienie nakładamy do kieszonek ziemniaki zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę nafaszerowane

Luźna Kuchnia
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 213

serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem  piekarnik nagrzewamy

Luźna Kuchnia