nadaje. Tym razem zaproponuję Wam następujące połączenie składników. Składniki: 0,5 opakowania mrożonego szpinaku (lub paczka świeżego szpinaku) 4-5 jajek 2 ząbki czosnku 0,5 opakowania sera typu feta 50 ml mleka 2 łyżki sera twardego typu parmezan łyżka masła łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie: Pierwszy krok to przygotowanie szpinaku Szpinak mrożony - do garnka dajemy oliwę, wrzucamy wyciśnięty(...)masło i wrzucamy na nią wcześniej przygotowany szpinak W osobnej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i mąką przyprawione solą Wlewamy masę jajeczną na szpinak Wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę fetę I smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną (nie mieszamy, nie przewracamy) Jeśli chcemy użyć szpinak świeży - oliwę dajemy od razu na patelnię, na której będzie docelowo omlet
Pyza i SurówkaWczoraj robiłam omlet ze szpinakiem i serem feta . Od razu przygotowałam całe opakowanie szpinaku, a zużyłam pół, więc dziś trzeba wykombinować coś z drugą połową. Szpinak bardzo lubię, dlatego nie mam z tym problemu. Naszła mnie wielka ochota na białe pieczywo, choć zazwyczaj jadam tylko ciemne razowe. Kupiłam gotową bagietkę czosnkową(...)resztek w lodówce wykombinowałam taką przekąskę: Składniki: bagietka czosnkowa gotowa (lub bagietka z masłem i czosnkiem) oscypek oliwa szpinak mrożony wg przepisu "Omlet ze szpinakiem i serem feta" sól, pieprz Wykonanie: Bagietkę kroimy na małe kanapeczki Na każdą bagietkę kładziemy warstwę przygotowanego szpinaku Na wierch pokrojony w plasterki oscypek Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i podgrzewamy Przygotowane kanapeczki
Pyza i Surówkaśniadania, które jemy razem, gadamy i jest fajnie. Dziś proponujemy makaron ze szpinakiem, bryndzą i oscypkiem, z domowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty. Potrzebujemy: opakowanie makaronu duże muszle około 3 kg pomidorów dobrej jakości jedną czerwoną paprykę 2 cebule 5 ząbków czosnku(...)mniej, jeśli ktoś nie lubi) szklankę bulionu drobiowego 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego 1 jajko 40 dkg bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg – co kto woli sól, pieprz, gałka muszkatołowa ser do posypania – oscypek, dziugas, inny ulubiony Zaczynamy od sosu: pomidory obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Paprykę pieczemy w piekarniku „na czarno”, wsadzamy
ladykitchensera feta i pieczonej czerwonej papryki z dodatkiem suszonych pomidorów i szczypty chilli. Kremowa i lekko pikantna, świetna do kanapek lub grzanek. Składniki: 200 g sera feta 2 czerwone papryki kilka suszonych pomidorów z zalewy papryczka chilli sok z cytryny 2 ząbki czosnku Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na połówki
wyzwania kuchennePorcja dla 2 osób Składniki: 1 duży bakłażan 100 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 0,5 łyżeczki pasty chilli odrobina curry, papryki słodkiej i kurkumy sól i pieprz do smaku o,5 pęczka świeżej kolendry odrobina oliwy Przygotowanie: Kaszę ugotuj zgodnie(...)czosnek i cebulę, dodaj mięso. Jak mięso ładnie się zarumieni dodaj przyprawy, na koniec dodaj posiekaną drobno kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj z ugotowaną kaszą i ostudź. Ser feta pokrój w drobna kostkę i wymieszaj z farszem. Bakłażan umyj i przekrój na pół, delikatnie wydrążając środek i napełnij farszem. Bakłażany skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego
Niezły MłynekSzybka ,smaczna ,lekka. Składniki średni brokuł 4 jajka 2 pomidory szczypiorek 3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego opakowanie sera feta w zalewie sól(...)pieprz Przygotowanie Brokuł ugotowałem we wrzątku ( 4 minuty ). Jajka ugotowałem na twardo i pokroiłem w ćwiartki , pomidora po sparzeniu obrałem ze skórki i również podzieliłem na ćwiartki. Ser feta po odsączeniu z zalewy pokroiłem w kostkę. Sos : czosnek przecisnąłem przez praskę , wymieszałem z majonezem i jogurtem , doprawiłem solą i pieprzem. W półmisku ułożyłem brokuł , pomidory , jajka , ser . Całość
R'n'G KitchenCoś na kolację Składniki 4 strąki kolorowej papryki 40 dag fety 30 dag pomidorków koktajlowych cebula 10 dag czarnych oliwek bez pestek 6 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku tymianek pieprz Przygotowanie Papryki umyłem i osuszyłem , przekroiłem(...)pół i usunąłem pestki. Obrany czosnek przecisnąłem przez praskę i wymieszałem z oliwą. Posmarowałem środki papryk (część czosnkowej oliwy pozostawiłem). Połówki papryk wyłożyłem plasterkami cebuli , a następnie przykryłem plasterkami fety. Na wierzchu ułożyłem pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Posypałem tymiankiem i pieprzem , skropiłem resztą oliwy. Zawinąłem w folię , piekłem w piekarniku około 30 minut
R'n'G KitchenGreckie pierożki serowe świetnie sprawdzają się jako przystawka do Ouzo. Wyśmienite są ze świeżymi oliwkami. Składniki 250 g fety 2 jajka pół szklanki startego parmezanu posiekana natka pietruszki 2 łyżki stopionego masła 500 g ciasta Fillo Przygotowanie Ser feta rozgniotłem widelcem, dodałem starty parmezan, jajka i pieprz. Ciasto pokroiłem w paski 25x5 cm, złożyłem razem, aby się
R'n'G KitchenPropozycja na smaczne i treściwe śniadanie. Połączenie dwóch serów ,fety i parmezanu. Składniki 125 g fety 1/2 szklanki startego parmezanu 2 jajka szklanka mleka 2 czubate łyżki mąki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ser rozgniatamy widelcem ,wbijamy jajka ,dodajemy parmezan ,mleko ,mąkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenłyżki lodowatej wody 100 g masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Składniki na nadzienie: 5 jajek 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 140 g sera feta, pokruszonego 400 g ugotowanego i obranego bobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek(...)minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Wyciągamy i odstawiamy na bok (piekarnik pozostawiamy włączony). 3. W dużej misce mieszamy jajka ze śmietaną i mąką. Dodajemy pokruszoną fetę, bób, dymkę, miętę i cztery z pięciu łyżek parmezanu; doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszankę wylewamy na upieczony spód, posypujemy ostatnią łyżką parmezanu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut
My Culinary Artpotrawę póki sezon na truskawki trwa. Składniki: 1 bagietka 1 pomidor malinowy 100 gram świeżych truskawek 1/2 pęczka bazylii szczypta soli oraz pieprzu łyżka oliwy z oliwek ser feta Pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Truskawki pozbawiamy szypułek i również drobno kroimy. Bazylię siekamy. Składniki mieszamy, doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzu, dodajemy oliwę. Bagietkę kroimy(...)rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy na niej pieczywo. Na chrupiące kromki nakładamy część pomidorowo-truskawkowej mieszanki oraz kawałki fety. Podajemy od razu
Mango Papajasera feta 1 łyżka majonezu pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pokrojony ser feta. Dodajemy posiekany koperek I majonez. Mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Smacznego
Apetyt na Zielonecałość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy(...)kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchnisoli 4 łyżki oliwy 150 ml wody nadzienie: 100 g liści botwinki, posiekanych (można zamienić na szpinak) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 50 g sera feta lub halloumi, pokruszonego lub startego na tarce sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Zacznij od przygotowania ciasta: w misce wymieszaj wszystkie składniki poza wodą. Stopniowo dodawaj wodę(...)moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie bułeczki ze szpinakiem Hortopita ze szpinakiem i fetą Tarta z botwinką i jajkiem
Chilli Czosnek i Oliwaprzyjęcie i dla znajomych na codzień. Wyszło cudowne! SKŁADNIKI: 1 średni burak ugotowany, upieczony lub nawet surowy wg uznania Garść ugotowanego młodego bobu al'dente Odrobina sera feta Kiełki rzodkiewki Prażone pestki słonecznika Ocet balsamiczny Oliwa z oliwek Pieprz Mięta suszona 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotowac lub upiec. Odstawić(...)lodówki na 1-2 h można i dłużej. Po tym czasie polewamy plasterki na talerzu oliwa z oliwek i jeszcze raz odrobina sosu balsamicznego kładziemy kiełki, ser feta, bób, uprażone pestki słonecznika wszystko oprószamy pieprzem i mięta. Sam wierzch też polewamy sosem balsamicznym Smacznego
Zainspiruj się kuchnią