feta - 6903 przepisów (strona:194/461)

Prosta sałatka ze szparagami, rzodkiewkami, serem feta i kiełkami 154

Składniki: garść rukoli 3-4 rzodkiewki 8 białych szparagów kiełki rzodkiewki i kiełki brokułu ser feta olej z orzechów laskowych Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Rzodkiewki myjemy(...)kroimy na pół (zostawiamy kilka młodych, miękkich listków jeśli to możliwe), rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy rukolę, rzodkiewki, pokrojone na pół szparagi. Całość posypujemy serem feta oraz kiełkami: rzodkiewki i brokułu. Polewamy łyżką oleju z orzechów laskowych

Mango Papaja
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 297

kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem(...)dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente

VioletoweKucharzenie
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem smietananowym 166

danie nie jest zbyt słodkie za to bardzo ciekawe w smaku. Składniki (na 4 porcje) 400g makaronu farfalle 500g truskawek 2 łyżeczki miodu Duża garść liści Bazyli Opakowanie sera feta Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W czasie makaron się gotuje myjemy truskawki i odszypułkowujemy. Połowę(...)miksujemy z listkami Bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy pokrojone truskawki. Dekorujemy listkiem bazylii

Pyry na Gaz
Sos czosnkowy z fetą i zielonym ogórkiem a'la tzatzyki 142

tylko do potraw z grilla. Jest idealny i kremowy w smaku i zawiera w sobie to co my lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 0,5 opakowania fety - 3-4 ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół pęczka świeżego koperku - 1-2 łyżki jogurtu naturalnego(...)majonezu - sól, pieprz do smaku Fetę rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany koperek i starty na grubych oczkach zielony ogórek (bez gniazd nasiennych). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić do połączenia składników. Smacznego

CookYourself
Słodka sałatka z roszponką, owocami, serem typu śródziemnomorskiego i cytrusowym dressingiem 115

Niebanalne zestawienie smaków, które zaskakuje, ale sprawdza się wyśmienicie. Truskawki, mango i borówki, do tego roszponka i ser feta, a wszystko połączone z cytrusowym dressingiem. Świetna to mięs z grilla, dobrze komponuje się także z tostami czy croissantami. Bardzo polecam! :) Składniki na sałatkę: 200 g roszponki 150 g truskawek 100 g borówek 1/2 dojrzałego mango 200 g sera typu(...)papryki Roszponkę przebrać i umyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ósemki. Mango obrać i pokroić w niewielką kostkę. Ser lekko przepłukać. Do miski przełożyć truskawki, mango i borówki, dodać ser feta, wymieszać. Sok z cytryny połączyć z miodem, oliwą z oliwek i szczyptą słodkiej papryki. Owoce i ser delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą 137

pszennej 200 g ciecierzycy   z zalewy lub puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny 1 łyżeczka curry 6 przepiórczych jajek 6 koktajlowych pomidorków 100 g fety oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, mieszamy(...)oliwy. Solimy i pieprzymy, dodajemy sok z cytryn i curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, pomidorki również kroimy na pół, natomiast fetę w kostkę Na dużym talerzu układamy kaszę z ciecierzycą, na wierzchu układamy pomidorki, jajka i fetę. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą

Kulinarne przygody Gatity
Sałartka grillowa - do grilla i nie tylko 318

każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu.  1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory 3-4 ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1 mała cebula 1 opakowanie sera feta Sos: 200ml jogurtu naturalnego(...)ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, majeranku, bazylii, słodkiej papryki, ostrej papryki, estragonu 1. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w półplastry, koperek i cebulę siekamy. Ser feta kroimy w dość grubą kostkę. Wszystko wraz z mieszanką sałat przekładamy do miski. 2. Przygotowujemy sos: przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem naturalnym. Próbujemy i ewentualnie dodajemy

Szefowa kuchni
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 152

połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego (a nie tłustego majonezu)! Jak widać diecie też można(...)serek puszysty -koper Chleb pokroić na mniejsze kawałki, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Koreczki w wersji light - ogórki konserwowe - pieczarka konserwowa - chleb żytni - pomidorki koktajlowe - ser feta - oliwki -szynka Wszystkie składniki pokroić- chlebek w małą kostkę, ogórki w zależności od wielkości na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki oraz ser i szynkę w kostkę. Nadziewać na przemian

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ze szpinakiem 112

taki rodzaj mam ochotę, ostatnio już za dużo łez wylałam na "Niemożliwe" ;) Składniki (1 porcja): Spora garść świeżego szpinaku pomidorki koktajlowe (około 4-5 sztuk) gruby plaster sera feta (tego o najmniejszej zawartości tłuszczu(...)garść ziarenek słonecznika sos: łyżeczka miodu łyżeczka oliwy z oliwek  łyżeczka octu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania: Wykładamy na talerz umyty szpinak, pomidorki pokrojone w połówki, ser feta pokrojony w kostkę słonecznik prażymy na teflonowej patelni i posypujemy nim sałatkę na koniec wszystko polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wałówka do pracy część 1 383

lodówki żeby się przegryzło Sałatka z arbuzem - Zostałam zainspirowana przez moją byłą sąsiadkę i najlepszą kumpelę ze studiów (tak Marta to o Tobie :) ) Składniki: sałata lodowa 1/3 kostki sera feta (o najmniejszej zawartości tłuszczu) kilka kawałków arbuza pokrojonego w kostkę opcjonalnie oliwki (ja jakoś ciągle nie mogę przekonać się do ich smaku) sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oliwy(...)Składniki: miks sałat z marchewką garść makaronu razowego lub z pszenicy durum z otrębami (kupiłam w NETTO) pomidor garść kawałków ananasa z puszki (we własnym soku) kilka kawałków sera feta sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon + 1 łyżka miodu Makaron  z pomidorami   Składniki: wędzona pierś z kurczaka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekane pieczarki w panierce ;) 187

pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów sera feta (ten o najniższej zawartości tłuszczu) panierka: jajko + przemielone (ale nie całkowicie) płatki owsiane Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy na drobne kawałki, a następnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na około(...)pieczarek smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż nadmiar soku (z pomidorów i pieczarek) wyparuje przyprawiamy wg. smaku napełniamy pieczarki farszem, a na wierzch kładziemy po plastrze fety jajko roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli obtaczamy pieczarki ze wszystkich stron najpierw w jajku a następnie w płatkach owsianych przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywając górę folią aluminiową wstawiamy do piekarnika

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Obiad na szybko 138

miałam pomysłu jak nazwać ten przepis, makaron z suszonymi pomidorami, brokułami, wędzonym kurczakiem, serem fetą? bez sensu! zrobiłam go szybko, był to mój obiad więc mamy OBIAD NA SZYBKO, mało oryginalne, ale sama jestem mało oryginalna więc pasuje;p Czym Wam też ostatnio włączyło się jesienne PARCIE NA ŻARCIE? chyba muszę zgłosić się do jakiejś grupy wsparcia;p Składniki (dwie(...)porcje): około 10 różyczek mrożonych brokuł około 4-5 suszonych pomidorów w oleju i ziołach plaster fety półtłustej (około 1cm;)) wędzona pierś z kurczaka około 2 łyżek  mieszanki ziaren  Piekło-Niebo sól, pieprz wg. smaku 2 porcje makaronu   niskowęglowodanowego  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu żeby zaoszczędzić czasu, wody i gazu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szpinakowe i brokułowe muffiny nadziewane fetą 173

pieczenia  Szpinakowe muffiny - 2 szklanki szpinaku - 1 i 1/2 szklanka mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju  - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - ser feta arla apetina  Przygotowanie :  Muffiny robi się podobnie, do jednych trzeba zblendować szpinak z odrobiną wody, do drugich zblendować buraczka ( lub przepuścić przez maszynkę), jeśli macie zbyt słaby(...)lepiej zblendować ugotowanego buraka, następnie wymieszać w jednej misce buraka z pozostałymi składnikami, w drugiej szpinak, nalewać po łyżce masy do muffinowej formy wyłożonej papierowymi foremki, włożyć 4 kostki fety i przykryć masą, piec ok 15 minut w temperarurze 175 stopni

zdrowa vege kuchnia
Tarta z fetą i boćwiną 125

feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę płuczemy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Formę na tartę natłuszczamy i wykładamy ciastem nie przyklejając brzegów. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy miotełką. Dodajemy kremówkę i przyprawy i jeszcze chwilę ubijamy

les mirabelles
Sałatka grecka 161

robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej, no może odrobinę Grecji, która zagościła obecnie w sieci sklepów Lidl czyli grecką fetę, oliwki, oliwę i super naczynia, takie jak te które Lidl podesłał mi. Dziękuje. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik