feta - 6903 przepisów (strona:186/461)

Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 311

niezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz :    0,5 kg. skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

apetytnapieczenie
Papryka faszerowana kaszą kuskus 181

bulionu warzywnego  pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól  pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 20 min. W tym czasie drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić go na połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka(...)gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą i pieprzem. Zostawić kapelusze. Podsmażyć bardzo delikatnie z każdej strony na pozostałej części oliwy. Odsączyć i nafaszerować kuskusem. Na wierzch położyć ser feta. Przykryć kapeluszami i wstawić na ok 35-40min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Można podać z pomidorowo-kukurydzianą salsą

Jemy Pijemy
Mucver - tureckie placki. 150

oraz znacznej aromatyczności. Składniki:   -> 1 cukinia -> 2 średnie marchewki -> 1 średnia cebula -> 2-3 ząbki czosnku -> 1 jajko -> 100-120 g sera feta -> 1 mały pęczek szczypiorku -> 1 pęczek pietruszki -> 1 mały pęczek koperku -> 2-3 łyżki mąki(...)pełnoziarnistej -> Sól, pieprz. Wykonanie:   Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach.   Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Dolmades-greckie gołąbeczki 170

łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ostrej musztardy sok z jednej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego kawałek greckiego sera feta UWAGA: Może niektórych przerazi taka ilość przypraw i ziół, ale trzeba pamiętać, że w farszu są 2 szklanki surowego ryżu a do garnka, w którym będziemy gotować, wlejemy ponad(...)żyłkami do góry (błyszczącą stroną do dołu) i zwijamy z farszem mięsno-ryżowym w następujący sposób: Niewielką ilość farszu nakładamy na górną część liścia, na wierzch mięsa kruszymy troszkę fety i zwijamy, niezbyt ściśle i pozostawiając nieco miejsca w środku, bo ryż napuchnie podczas gotowania. Gotowe gołąbeczki układamy dość ściśle w naczyniu lub garnku, żeby się nie rozwinęły

Kuchnia Prezydentowej
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 172

łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum(...)mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia ręki, grubości mniej więcej 1,5 cm, nakładamy łyżkę szpinaku, na to kładziemy słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie masą mięsną, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowo.   Podajemy z czym chcemy, makaronem, ziemniakami, kopytkami, jedynie

Kuchnia Prezydentowej
Cukinia grillowana z fetą 205

pomysł "zmałpowany" ze zdjęcia z niekupionej książki. ;) Składniki (na 2 osoby): 2 nieduże,młode cukinie lub bakłażany 1 ser feta (twardy, najlepiej grecki lub turecki - UWAGA: ser typu feta z Mlekovity, choć pyszny, nie nada się do tego dania, ponieważ jest zbyt miękki) płatki chili sól pieprz  oregano 1. Cukinię ostrożnie ponacinać ostrym nożem wzdłuż, na wylot

Kuchnia Prezydentowej
Kluchy z soczewicą 185

mleko. Z takiego ciasta można również zrobić pierogi. Składniki:  1 kg mąki pszennej, 1 litr mleka, 150 g zielonej soczewicy Symbio , 10 suszonych pomidorów w oliwie , 1/2 sera feta, 2 cebule, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto:  Do mąki dodajemy dwie szczypty soli i zalewamy ją gorącym mlekiem. Mieszamy łyżką, tak by mąka z mlekiem się połączyła i przekładamy(...)minut (bez moczenia czas gotowania będzie dłuższy). Na oleju podsmażamy cebulkę (1) pokrojoną w kostkę- z drugą cebulkę będziemy później podsmażać.. Do ostudzonej soczewicy dodajemy, pokrojone pomidory, ser feta, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Farsz trochę miksujemy blenderem, ale nie całkowicie. Odrywamy kawałki ciasta (jak się klei do podsypujemy mąką), rozklepujemy sobie na dłoni placuszki, nakładamy farsz

Aga w kuchni
Pizza serowa 163

się ją jadło i jadło Sery które użyłam to: ser mozzarella, ser camembert, rolada tylżycka, ser feta i parmezan. Mozzarellę, camembert i roladę pokroiłam w cienkie paski, fetę trochę rozkruszyłam a parmezan starłam na tarce. Podstawowy mój przepis na pizzę i sos do niej znajduje się tutaj: http://kuchennewariacje.pl/?p=39 Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pieczona papryka faszerowana kuskusem 158

papryka faszerowana kuskusem Składniki: - 1/3 szklanki kaszy kuskus (ok.70g) - 1/3 szklanki wody - 2 duże papryki - 1 pierś z kurcza1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 8 pomidorków koktajlowych - 8 kosteczek sera feta - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz Porcja na 2 osoby. Najpierw przekrawamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie papryki lekko smarujemy oliwą i środek solimy i pieprzymy(...)wodą i pozostawiamy na 5 minut aby nam kasza napęczniała wodą. Potem dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pomidorki pokrojone na połówki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie mieszamy. Teraz wyciągamy paprykę i faszerujemy ją kuskusem i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą 226

fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania. Składniki na ok. 8 sztuk. Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną(...)się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy

Kuchenne Wariacje
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta 140

szpinakiem. Jak się chwilę później okazało były niesamowite! A jeszcze szybciej przekonałem się o niesamowitości rogali - ale o tym niedługo. Teraz szpinakowe poduszeczki: ciasto francuskie szpinak czosnek ser feta pieprz Szpinak dusimy(...)czosnkiem i pieprzem. I czekamy aż wystygnie. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na 8 części. Na połowę każdego małego prostokąta nakładamy szpinak, na niego pokruszony ser feta, zakrywamy drugą połową ciasta i krawędzie zagniatamy widelcem. Tak żeby taka poduszeczka właśnie wyszła. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :) A w następnym wpisie rogale z ciasta francuskiego

Marder&Marder Manufacture
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 164

Czasami lubimy z Madzią wszamać tartę lub quiche. Łatwo się robi i smaczne jest. Teraz więc przyszła pora na qiuche ze szpinakiem i twarogiem. Pierwotnym pomysłem był ser feta, ale po penetracji lodówki okazało się, że nie mam fety, ale za to mam twaróg. Pomyślałem chwilę i stwierdziłem, że się nadaje. Finalnie okazało się, że miałem rację, twaróg

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #2 178

jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone papryki 4 dymki kilka pieczarek suszone pomidory kilkanaście czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy środek. Solimy, pieprzymy, skrapiamy z obu stron oliwą. I chowamy do lodówki. Robimy farsz: paprykę(...)małą. Wrzucamy do miski, solimy, dajemy troszkę oliwy, sosu sojowego, mieszamy i wykładamy na tackę do grillowania. Grillujemy. Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki, oliwki na ćwiartki, ser feta w małą kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno posiekane oregano i zgrillowane warzywa. Wyjmujemy cukinię z lodówki i napełniamy ją farszem. Grillujemy na tackach grillowych kilkanaście minut przykryte folią

Marder&Marder Manufacture
Grillowane roladki z bakłażana 174

osuszamy. Każdy plaster smarujemy oliwą, kładziemy na folii aluminiowe i na tej folii grillujemy na średnio gorącym grillu po kilka minut z każdej strony. Zdejmujemy i czekamy aż ostygnie. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy do niej łyżkę oliwy i mieszamy z ziołami prowansalskimi. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Każdy plaster bakłażana posypujemy solą i pieprzem, smarujemy(...)całej długości fetą, z brzegu kładziemy plasterek pomidora, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Układamy na folii lub tacce do grillowania i grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy posypane miętą - o czym my niestety zapomnieliśmy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Szpinakowy Torcik :) 218

wyglądający torcik szpinakowy :) Jak go zrobić? Farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego lub 0,5 kg brykietu 2 łyzki mąki masło przyprawy do smaku 3 ząbki czosnku żółty ser opcjonalnie ser feta Ciasto naleśnikowe: mąka mleko woda 2 jajka sól pieprz odrobina oleju Muszę przyznać, że ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię "na oko" i zawsze wychodzi mi pulchne. W związku(...)dodać pół kg szpinaku rozmrożonego. Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp).  Szpinak bardzo dobrze smakuje w połaczeniu z serem feta (nie jest to konieczne). Przekładać naleśniki szpinakiem, który posypać żółtym startym serem. Torcik zapiec w piekarniku przez ok 10 minut. Podawać z sosem pieczarkowym z cebuką. Smacznego

ChilliJemy