feta - 6903 przepisów (strona:192/461)

Prosty chleb domowy 264

Chleb ze świeżymi pomidorami i ziołami   Pikantny chleb dyniowy Chleb pełnoziarnisty z serem feta   Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą   Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta   Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Grunt to przepis!
Tarta ze szparagami i kozim serem 194

nowy przepis na tartę ? Sezon na szparagi dobiega końca, warto więc się pospieszyć i zrobić tartę z zielonymi szparagami i kozim serem, który z powodzeniem można zastąpić serem feta. Tajemnicą dobrej tarty jest spód, który przypomina kruche ciasto ale zamiast jajka dodaje się zimną wodę. Poza tym można przyrządzić ciasto na spód z różnymi dodatkami. Na ogół część pszennej(...)pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych szparagów 100 g koziego sera typu feta 50 g utartego sera 4 jajka 350 ml mleka 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Zimne masło pokrój w kostkę, a następnie posiekaj nożem z mąką lub rozcieraj

codojedzenia
Serowa tarta z bobem 178

przepisu. Pyszne! Serowa tarta z bobem   Składniki: 50 dag bobu, 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 100 ml śmietany 12%, 6 jajek, ser feta, 20 dag goudy, pieprz. Wykonanie: Bób płuczemy, odsączamy i gotujemy w nieosolonej wodzie. Kiedy bób zacznie robić się miękki solimy wodę, gotujemy do zupełnej miękkości i odsączamy. Z mąki(...)tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez 15 minut. Ser żółty tarkujemy na dużych oczkach. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, pokruszony ser feta i 1/2 sera żółtego, obrane ziarnka bobu i doprawiamy do smaku pieprzem. Masę przelewamy na podpieczone ciasto, posypujemy pozostałym serem żółtym i pieczemy jeszcze przz 25 minut

paapilotkaa
Penne z łososiem i fetą 202

Składniki: -500 g makaronu penne -2 puszki łososia w oleju -150 g sera feta -1 mała cebula -3 łyżki przecieru pomidorowego -3 ząbki czosnku -olej -świeży tymianek -pieprz i sól Wykonanie(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju. Dodajemy łososia, przecier i podsmażamy. Do łososia dajemy pokruszony ser feta i mieszamy o uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Podajemy na gorąco. Smacznego

KasiekGotuje
Makaron z pomidorami, cieciorką, czosnkiem niedźwiedzim i fetą. 162

papryka 1 żólta papryka 1 czerwona cebula 1 malutka puszka drobnego zielonego groszku (można pominąć) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego kilka listków świeżej bazylii sól pieprz parmezan feta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Na patelni rozgrzac oliwe i wrzucić posiekaną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażyć aż cebula się zeszkli. 2. Paprykę pokrojoną w cienkie(...)świeżą bazylię i parmezan. 6. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie ( 12-13 minut). Odcedzić. 7. Makaron wymieszać z sosem i wyłożyć na talerz. 8. Posypać pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią. Smacznego

DefinicjaSmaku
Odrywany chlebek z pesto szpinakowo słonecznikowym i fetą 114

połowę pszennej) - 1 jajko - 5 łyżek oliwy  - 1 łyżeczka soli   - pół szklanki pesto (ja zmiksowałam szpinak, słonecznik, oliwę i czosnek) - pół opakowania serka arla apetina feta  Przygotowanie :  zaczyn : pokruszyć drożdże i wsypać cukier, poczekać ok 2 minut, żeby zrobiły się płynne, następnie zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodać 1 łyżkę mąki odstawić(...)minut do wyrośnięcia, następnie ciasto wyjąć otoczyć w mące i rozwałkować na duży kwadrat, pokroić ciasto na małe kwadraty (mogą być nierówne) każdy posmarować pesto i posypać fetą, kwadraty układać na blaszce, ja do jednego chlebka dodałam pomidora, piec ok 40 minut w temperaturze 175 stopni

zdrowa vege kuchnia
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą 116

zadziwiająco smaczne i cieszące oko pięknymi kolorami :)  Porcja dla 2 osób 2 garści mieszanki ulubionych sałat 100 g miąższu arbuza bez skórki i bez pestek 50 g twardej fety garść czarnych oliwek pół czerwonej cebuli 2 czubate łyżki mieszanki ziaren"Euforia" od   Ziarenkowo garść listków mięty sól, świeżo mielony pieprz Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek(...)pędów sosny i czarnego bzu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzykach. Na sałacie ukladamy pokrojony w kostkę miąższ arbuza, pokrojoną w kostkę fetę, połówki oliwek i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Dodajemy listki mięty i ziarenka. Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Zawsze głodna!
Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym 152

sera szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1/3 małej papryczki chilli pokrojonej bardzo drobno około 6 listków świeżej kolędry około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości Farsz: pokruszony ser feta 100 g 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki po upieczeniu liście kolędry do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto(...)sztywno 2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy. 3. Dodać delikatnie ubite białko 4. Przelać masę do tortownicy, na podpieczony spód 5. Nakładać marchewkę, ser feta oraz zioła Piec: około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. A następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec tylko od spodu przez około

KreatywnePiny
Truskawkowa sałatka z rukolą, ziarnami i miodowo-bazyliowo-miętowym sosem 139

grillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżeczki posiekanej mięty łyżeczka posiekanej bazylii Przygotowanie: Przygotowując sałatkę zaczynamy(...)miseczce mieszamy rukolę, truskawki oraz przekrojone na pół oliwki, po czym dodajemy drobno pokrojone pomidory.  Szczypiorek myjemy, drobno siekamy i delikatnie solimy, po czym łączymy z rukolą. Ser feta kroimy w kostki i polewamy 1/3 sosu (delikatnie obtaczamy i dosypujemy do sałatki). Całość posypujemy ziarnami i polewamy resztą sosu.  Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z brzoskwiną i serami 204

brzoskwinią i dwoma rodzajami serów. Sałatka to doskonała przekąska na letnią imprezę pod chmurką. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, 2 brzoskwinie, 50 g sera feta, 50 g sera gouda, 2 łyżki(...)Oleju Ostropestowego SEMCO, 2 łyżeczki soku z limonki, 1/2 łyżki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam. Z brzoskwini usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Ser feta i ser gouda kroję w kostkę. 2. Do salaterki przekładam sałaty, brzoskwinie oraz sery. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Prosta sałatka makaronowa 342

pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki w wykonaniu... Składniki: 200 gram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo zmielony szczypta papryki(...)mielonej słodkiej wędzonej sól do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, studzimy, przekrawamy rurki na pół. Kukurydzę, fasolę czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną, zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka  kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy najlepiej

kgwjanczewo
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 243

niezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz :    0,5 kg. skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

apetytnapieczenie
Papryka faszerowana kaszą kuskus 156

bulionu warzywnego  pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól  pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 20 min. W tym czasie drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić go na połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka(...)gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą i pieprzem. Zostawić kapelusze. Podsmażyć bardzo delikatnie z każdej strony na pozostałej części oliwy. Odsączyć i nafaszerować kuskusem. Na wierzch położyć ser feta. Przykryć kapeluszami i wstawić na ok 35-40min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Można podać z pomidorowo-kukurydzianą salsą

Jemy Pijemy
Mucver - tureckie placki. 118

oraz znacznej aromatyczności. Składniki:   -> 1 cukinia -> 2 średnie marchewki -> 1 średnia cebula -> 2-3 ząbki czosnku -> 1 jajko -> 100-120 g sera feta -> 1 mały pęczek szczypiorku -> 1 pęczek pietruszki -> 1 mały pęczek koperku -> 2-3 łyżki mąki(...)pełnoziarnistej -> Sól, pieprz. Wykonanie:   Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach.   Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Dolmades-greckie gołąbeczki 147

łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ostrej musztardy sok z jednej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego kawałek greckiego sera feta UWAGA: Może niektórych przerazi taka ilość przypraw i ziół, ale trzeba pamiętać, że w farszu są 2 szklanki surowego ryżu a do garnka, w którym będziemy gotować, wlejemy ponad(...)żyłkami do góry (błyszczącą stroną do dołu) i zwijamy z farszem mięsno-ryżowym w następujący sposób: Niewielką ilość farszu nakładamy na górną część liścia, na wierzch mięsa kruszymy troszkę fety i zwijamy, niezbyt ściśle i pozostawiając nieco miejsca w środku, bo ryż napuchnie podczas gotowania. Gotowe gołąbeczki układamy dość ściśle w naczyniu lub garnku, żeby się nie rozwinęły

Kuchnia Prezydentowej