feta - 6903 przepisów (strona:195/461)

Faszerowane muszle makaronowe 151

smaki farszu, który lepszy? Faszerowane makaronowe muszle:  czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez(...)minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać białym winem.Dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę

MarciochaKucharzy
Polędwiczki z kurczaka z brokułami i jakiem 164

domu, to tylko na chwilę. dlatego proponuje szybkie danie: Polędwiczki z kurczaka z brokułami i jakiem SKŁADNIKI: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 brokuł 2 jajka jogurt naturalny feta czosnek sól, pieprz,  papryka słodka, chili, oregano, kminek, goździki, cynamon, kolendra, oliwa Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zamarynować w ulubionych przyprawach i oliwie. Jeśli jest czas odstawić(...)Mięso podsmażyć na złocisty kolor. W tym czasie ugotować na parze różyczki brokuła i w osobnym garnku 2 jajka na twardo. Całość podać z sosem jogurtowo- czosnkowym z dodatkiem fety zamiast soli. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta z pieczarkami 175

zrobić jak zostało trochę pieczarek, trochę fety i końcówka jogurtu greckiego??  Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości

MarciochaKucharzy
Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą 1027

Kolejna pyszna sałatka z brokułem w roli głównej. Towarzyszy mu kurczak oraz feta a także duża ilość prażonego słonecznika. Całość polana domowym sosem czosnkowym. składniki: 2 średnie brokuły 350 g piersi z kurczaka 180 g fety lub innego sera sałatkowego ziarna słonecznika u mnie Kresto sól,pieprz olej do smażenia domowy sos czosnkowy Przygotować sos czosnkowy i odstawić

Monia miesza i gotuje
Placek nie do końca po węgiersku. 203

Lecz nie ma rzeczy, których nie można jeszcze poprawić! Dlatego polecam : Składniki : Na placki :  -> 1kg ziemniaków -> 2 jajka -> 1 paczka szpinaku (450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej -> 3 ząbki czosnku -> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk   Na gulasz:  -> 1 kg łopatki wieprzowej  -> 500g(...)ostudzenia. W tym czasie rozmrażamy szpinak na patelni z dodatkiem soli i papryki. Mieszamy szpinak z ziemniakami i czekamy około 30 minut. Następnie dodajemy rozdrobiony w palcach ser feta oraz 2 jajka i mąkę. Przyprawiamy dość sporą ilością pieprzu i lubczyku. Czosnek ścieramy na tarce na drobnym sicie. Wszystko dokładnie mieszam.   Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Polędwiczki z fetą i suszonymi pomidorami 134

Karolina będzie musiała jeszcze trochę zaczekać zanim dostanie taki rarytas, bo można go podawać dzieciom dopiero po 12 miesiącu. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe kilka suszonych pomidorów w oliwie ser feta (prawdziwy jest najlepszy) troszkę tymianku - może być świeży lub suszony sól, pieprz, oliwa do smażenia w przepisie był również czosnek, ale ja robię(...)jest pysznie. Przygotowanie Polędwiczki oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Rozkroić każdą  wzdłuż i rozpłaszczyć ręką, aby powstał spory prostokąt. Posypać tymiankiem. Wzdłuż brzegu ułożyć grube plasterki sera feta i suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę i związać sznurkiem. Posolic i popieprzyć polędwiczkę. Smażyć na oliwie z każdej strony, tak aby polędwiczki się zrumieniły. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia

Kulinarne Inspiracje
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 153

mój ulubiony - mamowy, to zrezygnowałam i złożyłam zamówienie u wyższej instancji... Wracając do pierogów. Szpinakowe to moja działka. Intensywne w smaku, trochę ostre z aromatycznym czosnkiem i serem feta.  Świeże obowiązkowo polane czosnkowym masełkiem, a odsmażane... po prostu pycha! Składniki:  700g mąki pszennej 1 jajko ok. 2/3 szklanki ciepłej(...)wody 1 łyżka masła roślinnego łyżeczka soli 800g szpinaku (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego, ale może być świeży, albo mrożony w liściach -wtedy trzeba go trochę posiekać) 150 g sera feta (może być zamiennik w postaci Favity) 4 ząbki czosnku pieprz sól łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie:  Zaczynamy od ciasta, które zanim je rozwałkujemy potrzebuje odpocząć. Na stolnicy usypujemy

Kulinarne Inspiracje
Sałatka Eliza 324

Dzisiaj jako że są święta pójdę na łatwiznę i opublikuję sałatkę. Nie jest to jakiś mega skomplikowany przepis ponieważ zwykle każdy daje do sałatek co lubi plus feta lub kurczak ale zdecydowałam się go umieścić mimo wszystko.   Po pierwsze zestawienie smaków suszonych pomidorów i sera smakuje mi na tyle że sałatka weszła(...)domowego kanonu", po drugie jest miłą odskocznią od świątecznego "obżarstwa" ;P Składniki: sałata lodowa suszone pomidory pół słoika ogórki kiszone - 4 duże oliwki zielone - mała paczka  ser typu feta Dresing: 3 ząbki czosnku sól ocet jabłkowy kilka łyżek oleju z zaprawy Wykonanie: Kroimy składniki w paski i mieszamy je razem. Ser kroimy w kostkę. Trzy ząbki czosnku przeciskamy

Lubczyk i Wanilia
Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym 366

Uwielbiam brokuły i stąd ta sałatka:) Pięknie wygląda, wybornie smakuje i szybko się ją robi:) Przepis znalazłam u Ani. Polecam:) Składniki: 1 świeży brokuł; 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (270g); 1-2 ząbki czosnku; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka sosu tzatziki; około 3 łyżek ziaren słonecznika;         Wykonanie: 1. Brokuł umyć(...)dodać sos tzatziki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać. 4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić. 5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem czosnkowym. Całość posypać prażonym słonecznikiem. 6. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Moje uwagi: Sosu czosnkowego można zrobić troszkę więcej

In my kitchen
Sałatka z arbuza i sera feta 142

mnie ze stołu zniknęła, więc polecam. Jestem pewna, że ja jeszcze nie raz ją przygotuję:) Przepis znalazłam na blogu 2 smaki. Składniki:  ćwierć dużego arbuza; kostka sera feta; mała cebula czerwona; sok z 1 limonki; natka pietruszki; listki mięty; kilka czarnych oliwek; 2 garści porzeczki czerwonej; oliwa z oliwek; 1 łyżka miodu; Wykonanie: Cebulę pokroić w cieniutkie wiórka(...)drobno pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Arbuza, cebulę, porzeczki, pietruszkę i miętę wymieszać. Całość polać oliwą z oliwek wymieszaną z miodem. Składniki przełożyć do salaterki, na wierzch wyłożyć ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę schłodzić w lodówce.  Muszę się Wam przyznać, że ja o miodzie zapomniałam, a sałatka i tak była dobra. Chociaż wydaje mi się, że miód

In my kitchen
Sałatka szparagowo – truskawkowa. 178

chwil pomidorki koktajlowe ,kroimy na pół i smażymy 3 minuty sałata truskawki ser feta sól ,pieprz ,oliwa z oliwek Sałatę łączymy z truskawkami . Szparagi z pomidorkami i serem feta . Doprawiamy ,polewamy oliwą

Ladylaura.
Sałatka ze świeżego kalafiora 460

jeść surowego :-) Sałatka z surowego kalafiora Składniki: 200 g kalafiora; 1 łodyga selera naciowego (około 45g); 100 g ogórka świeżego; 30 g pomidorów suszonych (w oleju); 100 g sera feta; 2 łyżki kiełków brokuła; pieprz czarny; pieprz ziołowy; bazylia; czosnek granulowany. Zaczynamy.           Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora rozdzielam(...)najmniejsze różyczki, selera naciowego kroję w cienkie plasterki, a ogórka w kostkę. Następnie pomidory suszone odsączone z zalewy kroję w paski. Składniki wrzucam do miski, dodaję pokruszony ser feta, kiełki oraz przyprawy i dokładnie mieszam. Najlepiej jeść na następny dzień, wtedy smaki "przegryzą się". Kalafior jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, dlatego polecany jest ludziom na diecie. Cała sałatka

Życie na widelcu
Papryka Mocno Nadziana, choć wegetariańsko 215

oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym, solimy, kiedy się zarumieni wrzucamy do miseczki soczewicę gotujemy w osolonej wodzie cebulę szatkujemy, ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy, podobnie natkę, dodajemy do usmażonego bakłażana fetę kroimy w kostkę 3 papryki kroimy na połówki, tak aby nadawały się do faszerowania, czwartą filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na odrobinie oliwy, doprawiamy słodką papryką, dodajemy 2 łyżki(...)ketchupu. przekładamy do wysokiego naczynia, blendujmey, dodajemy musztardę, pomidory oraz miód połówki papryk nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Szybkie kanapki na imprezę.Pomysł na proste kanapki po włosku z pomidorem. 203

, 100 g czarnych oliwek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, drobno posiekana natka pietruszki. Przepis na szybkie kanapki na imprezę: Umyć i pomidory. Pokroić je w drobną kosteczkę. Pokruszyć fetę. Doprawić do smaku ziołami. Wypestkować oliwki. Przygotować z nich tapenadę, czyli zmiksować wypestkowane czarne oliwki z odrobiną oliwy z oliwek. Lekko podpiec kromki wiejskiego chlebka w piekarniku. Po wyjęciu(...)piekarnika natrzeć je lekko naciętym ząbkiem czosnku. Przygotowanie kanapek: Posmarować 2 kromki tapenadą z oliwek. Na 2 kolejne kromki nałożyć kosteczki pomidora. 2 pozostałe kromki przykry fetą. Tak przygotowane kanapki lekko skropić oliwą z oliwek. Udekorować listkami rukoli (taki włoski akcent) lub natką pietruszki (dla tych, którzy wolą rodzime klimaty). Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Podobne przepisy: Pomidory faszerowane serem

MODA NA BIO
Tagliatelle ze szpinakiem, serem feta i groszkiem 163

fajnie podkręcił jego smak. SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje) 500g makaronu tagliatelle 450g szpianku (ja użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku 100g słodkiej śmietanki 30% 100g sera feta 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)puszka groszku konserwowego 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć za wody. 2. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Gdy dobrze odparuje, dodać śmietankę, pokruszoną fetę i serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania