Składniki : 5 większych ziemniaków 4 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko 150 g zielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić(...)potrzeby doprawić solą, pieprzem. Aby pozbyć się cebuli, przecedzić sos. Powinien gęstnieć, jeśli nie to dodać łyżkę mąki i zagotować. Na końcu dodać posiekany koperek. Posiekać szczypior i fetę. Na placuszki układać groszkową masę, fetę, polać winnym sosem i posypać szczypiorem ( można sos polać na placuszka przed groszkiem - jak kto woli )....................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: pół średniej wędzonej makreli 1 mniejsza cebula 2 łyżeczki śmietany 2,5 łyżeczki musztardy chrzanowej Kamis 2 cienkie plasterki se ra feta kilka kropel cytryny pieprz pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku(...)kilka oliwek czosnkow ych kliknij tutaj Przygotowanie: Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić pal cami do miseczki , dodać bardzo drobno posiekaną ce bulę, musztardę, śmietanę, ser feta, posiekan ą natkę i szczypior . W szystkie składniki delikatnie połączyć, doprawić pieprzem i sokiem z cy tryny do smaku. Wmies zać oliwki lub poło żyć na wierzchu.. ..... Smacznego
Gaździnka warzypomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać(...)bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez
Krakowskie smaki Anistole. Idealna na lekkie śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Serdecznie polecam;) Składniki: 180 gramów miksu sałat (frisee, escarola, radicchio, roszponka, sałata rzymska) pół kostki sera typu feta pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 duży pomidor 2 garści ziaren słonecznika sól morska pieprz czarny świeżo zmielony Wykonanie: Sałaty porwać na mniejsze kawałki, umyć(...)miedzy czasie na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika, wystudzić. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną fetę, jogurt oraz ziarna słonecznika. Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego
Krakowskie smaki AniKoszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu ( typu greckiego) 2 średnie pomidory 10 zielonych oliwek 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 80 g sera feta 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz garść świeżej rukoli PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzewamy do 180' C. Pomidory myjemy, kroimy(...)składniki. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Na wierzch układamy szczypiorek i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Upieczoną frittatę posypujemy rukolą i pokruszonym serem feta. Smacznego
kulinarnyJaSkładniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt(...)ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym naczyniu mieszamy składniki sosu, doprawiamy do smaku. 4. Wszystkie składniki łączymy. Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzez dodatek ziół, a zwłaszcza mięty, która jest mocno wyczuwalna, ale dla mnie to właśnie sedno tej sałatki. Mięta jest dla mnie ważniejsza w tej sałatce niż oliwki z fetą razem wzięte ;) I na koniec przyznam się, że sałatkę prezentuję na blogu po raz drugi. Uznałam, że tamten wpis z 22 maja 2011 r. zostawię z sentymentu, bo w końcu(...)teraz podam przepis z przyzwoitymi proporcjami, bo wcześniej wszystko było tylko "na oko" :) składniki: 1,5 szklanki makaronu penne (może być razowy) ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych 200 g fety 15 szt. czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny garść świeżej posiekanej mięty garść świeżej posiekanej bazylii pół garści świeżej
bistro mamaLIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI /na 30 gołąbków/ liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne liście) woreczek ryżu pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki Liście botwinki umyć(...)ugotowałam też marchewkę. Szpinak rozmrozić i odparować. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Ryż odcedzić. Dodać do niego roztartą, ugotowaną marchewkę, przygotowany wcześniej szpinak, pokruszoną fetę i jedną łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Można dodać troszkę soku z cytryny. Gotowy farsz nakładać na liście botwiny i delikatnie zwijać. Wystarczą ok. 2 łyżeczki farszu
KUCHARNIAspód 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła Na nadzienie 1/2 zielonej cukini 1/2 żółtej cukini 1 opakowanie sera feta 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie(...)wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia na kilka minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Fetę przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę i rozgniecione ząbki czosnku. Całość rozgnieść widelcem i wymieszać (mogą zostać grudki sera). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać
KUCHARNIAduże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy. Wierzchy papryki , fetę i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut
Humanistka w kuchnilasce"); 1 łyżka sera ricotta; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z bazylią; 1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki). Dodatkowo: dwie garści roszponki; 20 g sera feta półtłustego; 1 mały ogórek zielony; garść kiełków rzodkiewki. Zaczynamy ! Będzie szybko i bardzo łatwo. Jajka ubijam na bardzo puszystą masę, dodaję sera ricotta, wrzucam przyprawy, czosnek(...)przypieczony, bo będzie suchy. Energicznie przekręcam omlet na druga stronę i zdejmuję z gazu. Przykrywam na parę minut pokrywką i gotowe . Przekładam na talerz, do środka wkładam zieleninkę, ser feta pokrojony w kostkę, składam na pół i zaczyna się przyjemność !!! SMACZNEGO
Życie na widelcupszennej -150g masła -1 żółtko -łyżka oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera feta -150g pomidorków cherry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawy Wykonanie: Mąkę wraz z masłem, solą i przyprawą drobno posiekać nożem, tak aby powstał drobny "piasek". Następnie dodać żółtko(...)liście siekamy nożem (nie musi być bardzo drobno). Szpinak dodajemy do cebuli i podduszamy, aż zwiędnie. Zostawiamy do ostudzenia. Do śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy
KasiekGotujePIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół szklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka masła ząbek czosnku pieprz cayenne sól pieprz cukier PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w grube plastry(...)podpatrzyłam w książce "Pyszne 25" Ani Starmach. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy na pięć minut. Następnie solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, ser feta, kukurydzę, oliwki i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Polecam spróbować farsz i doprawić jeszcze wedle uznania. Od papryki odcinamy górną część. Wydrążamy środek i faszerujemy kuskusem. Papryki jak i mięso
Mój Smak na Życiemięsa mielonego 1 jajko bułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego. 3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera. 4. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem
Szefowa kuchnidziś chcąc nadrobić zaległości zapraszam na błyskawiczne, wegetariańskie danie. Wszyscy znamy przepisy na tarty ze szpinakiem w towarzystwie charakterystycznej w smaku fety. A jakby tak zamienić fetę na delikatny twaróg? Co Wy na to? SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450-500g 1 opakowanie sera białego 250g 1 jajko czosnek pieprz(...)SUGESTIA Przed nałożeniem szpinaku można nakłuć ciasto i wsadzić do piekarnika na 10 minut w temp. 200 stopni, a dopiero potem wyłożyć farsz i ponownie zapiec. Preferujecie tarty z fetą, czy twarogiem
Zofiana