kurczak to podstawa, więc dzisiaj na obiad roladki z kurczaka w sosie pomidorowym. Porcja 6 roladek Składniki: 2 duże piersi kurczaka 6 suszonych pomidorów 130 g sera feta sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 100 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki bulionu 3 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku, oregano(...)poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie. Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku
Niezły MłynekCzasami robię takie małe słoiczki pełne aromatu. Słoiczek pierwszy Składniki: Ser feta Pomidorki koktajlowe Czosnek Listek bazylii Kilka ziaren kolendry 3 goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą(...)odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki są smaczne, aromatyczne, łatwo
Kulinarna rozmowamocno zrumieniony! Możecie go przyrządzić z dowolnymi dodatkami , np. świeżą bazylią, miętą czy pietruszką. Ja dziś dodałam zwykły tarty żółty ser, ale uwielbiam ten omlet z pokruszonym serem feta- dodaje ciekawego posmaku! P.S. Jak Wy zazwyczaj jecie śniadania- w biegu, czy jest to dla Was najważniejszy posiłek dnia? Składniki (na jeden omlet) : pół pomidora 2 dosyć spore jaja szczypta(...)łyżka zimnej wody 1 łyżka masła Dodatki: 1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chilli pół łyżeczki papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej) garstka startego żółtego sera bądź kilka kostek sera feta, pokruszonego świeżo zmielony czarny pieprz świeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka pietruszki Przygotowanie: Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać
Gotowanie to kochanieoliwek 1 łyżka płynnego miodu Salsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki 100g słonego sera typu feta garść żurawiny 1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprz Przygotowanie: Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość(...)szaszłyki przed włożeniem do lodówki wykładamy np. na talerz.) Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Sporządzamy salsę. Awokado obieramy, pozbawiamy je pestki i wraz ze słonym serem typu feta kroimy w dość drobną kostkę. Kostki przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek i delikatnie mieszamy całość. Finalnie dodajemy sezam, miód oraz suszoną żurawinę oraz
Symfonia Smakówfeta jogurt grecki 200ml 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku słonecznik pieprz, sól Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo i ostudzić.Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić pieprzem. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać sosem, wymieszać, posypać podprażonym słonecznikiem
Anioły w kuchnidodatkiem kolorowych papryk, olbrzymich greckich oliwek (te moje miały cudowny lekko orzechowy smak, nawet mój małżonek nie jadający oliwek tymi był zachwycony), pomidorów, prażonych ziaren słonecznika i prawdziwej owczej fety. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, na kolację (jako samodzielne danie) czy na imprezę (także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-) Składniki: - rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie) - roszponka, ok.1/2 opakowania(...)dowolnie) - po 1/2 strąka papryki: czerwonej, pomarańczowej i żołtej - 3 pomidorki rzymskie (lub dowolne) - ser feta (u mnie owczy) lub inny twardy - zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne) - 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika - świeżo mielony pieprz - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny Do miski wkładamy rucolę, roszponkę, pokrojone w kostkę papryki, pomidorki, przekrojone
Smaczne Zdrowepierożki z ciasta filo ze szpinakiem Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na 49 pierożków Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku 150 g białego sera 100 g fety sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku mleko do smarowania czarnuszka(...)posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć
Kulinarne przygody Gatitysałatki z samymi ogórkami i pomidorami z dodatkiem sera, ale raz jadłam bogatszą wersję z dodatkowymi warzywami i oliwkami i taką też postanowiłam zrobić. Składniki: bułgarski owczy, solankowy ser feta 1 zielony ogórek kilka małych pomidorków kilka czarnych oliwek 1 mała papryka (u mnie czerwona) mała cebula oliwa do skropienia Na półmisku kładziemy pokrojony w grubszą kostkę ogórek, pokrojone(...)słony. Na poniższym zdjęciu widać oryginalną sałatkę szopską, którą jadłam w Bułgarii a w kolejnych fotkach moją wersję przygotowaną w domu. oryginalna sałata szopska z Bułgarii solankowy, owczy ser feta z Bułgarii - cena 5 lewa czyli około 10 zł moja wersja sałatki przygotowana w domu
Bon Appetit Małgorzatytypu feta odrobina oleju szczypta soli pieprz dowolne przyprawy Sposób przygotowania: 1. Pomidory i paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka. 2. Cebulę kroimy w piórka. 3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy już z gotowej pokrojonej). 4. Wszystkie składniki układamy warstwowo, polewamy odrobiną oleju wymieszanego z przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Smacznego
Kuchnia domowa AniGreckie placuszki z cukinii i fety, przepis tutaj . Najlepsze jadłam w tawernie(...)Zakinthos w Zakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka..... składniki 3 cukinie 1 jajko + jajko do panierowania 10 dkg żółtego sera startego 10 dkg fety pokruszonej 1/2 startej cebuli, odciśniętej 1/2 szklanki tartej bułki + bułka do panierowania mięta świeża lub suszona natka pietruszki sól pieprz przygotowanie cukinie umyć, nie obierać , zetrzeć pół na pół
Stare GaryPorcja jest solidna, dwie osoby będą najedzone ! składniki (2 duże porcje) 5 pomidorów 6 małych ogórków gruntowych 1 czerwona cebula 1 długa zielona papryka - pozbawiona pestek gruby plaster sera Feta garść oliwek sól, pieprz oliwa z oliwek ocet winny oregano przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Ogórki obrać pokroić w grube plastry, pomidory pokroić na ćwiartki i każdą(...)części. Paprykę pokroić w cienkie krążki , cebulę pokroić w piórka. W misce ułożyć warstwami poszczególne składniki (ogórki, pomidory, cebulę, paprykę), posypać oregano, oliwkami, na wierzchu położyć plaster Fety. Już na stole polać obficie oliwą , skropić octem, posolić dodać pieprzu i wymieszać. Smacznego
Stare Gary200g cebuli pokrojonej w kostkę 200 g pomidorów pokrojonych w kostkę pieprz sól oregano natka pietruszki łyżeczka papryki w płatkach 250 g szpinaku 4 ząbki czosnku + 100 g fety starty cheddar (opcjonalnie) 6 naleśników - np z tego przepisu przygotowanie na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno mięso(...)zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego
Stare Garypyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku 1- 2 łyżki śmietany pieprz sos do podania 1 szklanka śmietany mała garść koperku 2 ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać(...)odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Łososia drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Przełożyć do miski. Rozdrobnić fetę (też w blenderze) dodać do łososia. Wymieszać, dodać śmietanę aby masa nie była zbyt gęsta, dosypać koperek, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Pierogi Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki
Stare Garykaszą gryczaną Składniki: (4-6 osób) około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut) 2 czerwone cebule 1 papryka główka czosnku 2 woreczki kaszy gryczanej 200 g fety kilka koktajlowych pomidorków – opcjonalne sól, pieprz, tymianek, rozmaryn olej rzepakowy Sos: 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki miodu 4 łyżki octu balsamicznego 1. Kaszę ugotować i ostudzić. 2. Dynię(...)warzywa a zostawiać te, które jeszcze muszą się dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę. 3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego. Smacznego Post Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plużywać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy Dip paprykowy Składniki: 1 ser feta 200g 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe) 1-2 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek oliwy mielony pieprz 1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)skórka zbrązowieje. Wyjąć, przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę i używając noża przekroić na pół i oczyścić z nasion. 2. Oczyszczoną paprykę, rozdrobnioną fetę, sok z cytryny, pieprz i oliwę zmiksować kilka minut na gładki krem. Smacznego Post Dip paprykowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl