feta - 6903 przepisów (strona:214/461)

Wtorek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera 103

kuskus dla nadania tej lekkiej kompozycji treści. Na wierzch lekkie jak puch chmurki z ubitego z jogurtem sera koziego. Jeśli nie lubicie smaku koziego sera możecie go zastąpić serem feta, którego słoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki. Sałatka jest super prosta, zdrowa(...)pożywna. Dzięki soczystym składnikom nie trzeba do niej robić dresingu, ponieważ tworzą one naturalny słodko-kwaskowy sos. Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też sałatki z arbuzem, fetą i prosciutto . Składniki: Ćwiartka dojrzałego arbuza ½ dojrzałego melona 2 garście pomidorków koktajlowych ½ szklanki kuskusu 50 g sera koziego (najlpeszy jest kremowy, ale może też być rolada) Mały kubek jogurtu greckiego

Niedzielny kucharz
Frittata z cukinią i szpinakiem 134

cukinie 3 ząbki  czosnku 250 gr  szpinaku 6  ziemniaków 2 cebule łyżka soku z  cytryny 5  jajek 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 150 gr fety garść ziół: natka pietruszki, szczypiorek, koperek,  bazylia ( razem albo do wyboru zgodnie z upodobaniami) oliwa do smażenia         sól , pieprz Ugotować ziemniaki (ale ważne żeby(...)szpinak zmięknie, ostawić do przestygnięcia. Następnie usmażyć na oliwie cebulkę razem z pokrojonymi w kostkę ziemiakami, doprawić solą i pieprzem . W misce w ymieszać jajka, śmietanę, posiekane zioła, pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem . Do jajek dodać warzywa i  wymieszać .  Rozgrzać na dużej patelni oliwę, wylać mieszankę warzyw i jajek i smażyć na małym ogniu pod przykryciem

Smaczny zeszyt
Sałatka z buraka 94

piec buraki około godziny. Sprawdzić patyczkiem czy już jest miękki. Zostawić żeby ostygły. Następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Buraczki rozłożyć na dużym talerzu, rozrzucić rukolę i pokruszoną fetę. Przygotowanie sosu – do garnuszka wlać oliwę, dodać musztardę, miód. Dokładnie wszystko wymieszać. Sosem polewamy krótko przed podaniem. Sałatka jest pyszna polecam

Kuchnia Pokoleń
Najlepsze faszerowane warzywa 117

nerkowce – 40g migdały – 40g cebula – 1 duża sztuka czosnek – 2 ząbki ryż basmati – 160g oregano suszone – 1 łyżeczka papryka ostra – ½ łyżeczki ser feta – 180g natka pietruszki – ½ pęczka bulion – 400ml przecier pomidorowy – 1 łyżka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Umyj papryki(...)wlej 200ml bulionu. Gotuj całość 7-10 minut mieszając od czasu do czasu, by ryż pokrył się wszystkimi dodatkami i nie przywarł do dna. Do ryżu wsyp pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnione w moździerzu orzechy. Papryki wypełnij farszem, a do naczynia wlej resztę bulionu połączonego z przecierem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika

wiecejwarzyw.pl
Sałatka z brokułami, ciecierzycą i fetą 48

czemu. Miałam ochotę też zjeść coś pożywnego, więc w sałatce wylądowała cieciorka. My dostał porcję do pracy. Wyszło naprawdę fajnie. Składniki: 1 brokuł 1 puszka ciecierzycy 200 g sera feta 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól pieprz (przepis na 3 porcje) Brokuła(...)dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy al dente (u mnie trwało to dosłownie 1,5 minuty), odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę fetę i cebulę, pokrojone w paski pomidory i odsączoną ciecierzycę. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy i mieszamy

Kardamonovy
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 79

sałat 6 zł Bazylia 6,5 zł Orzechy włoskie 50 g 4 zł Cytryna 1 szt 1,4 zł Sery/jaja/nabiał Ser grana padano 12,9 zł Ser feta 200 g 6,65 zł Jajka 8 szt 9,29 zł Masło kostka 6 zł Jogurt grecki 200 ml 1,9 zł Mąka/makarony Mąka pełnoziarnista 2,5 zł Makaron(...)wędzona Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 147 zł Ostateczna cena ma charakter orientacyjny, gdyż niektóre produkty wykorzystaliśmy tylko częściowo, np. zużyliśmy połowę brokuła, podobnie rzecz się ma z groszkiem, fetą, pieczarkami i szparagami. To co nam zostało albo zamroziliśmy (brokuł) lub zjemy na kolacje i śniadania. Artykuł Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 102

mniejsze kawałki Garść ładnych truskawek pokrojonych na połówki 250 ml mleka (szklanka) 100 ml śmietany 12 proc. (mniej niż połowa szklanki) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera Ser feta – wedle uznania, 30 g wystarczy Przygotowanie: Krok 1 Masło pokrój na kostki (16-20 kostek). Wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby było bardzo zimne. Wystudź w lodówce wódkę(...)pół szklanki śmietany 12 proc. Wymieszaj. Zalej nim składniki farszu, a następnie wylej ostrożnie całość na dno tarty. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki i posyp wierzch pokruszoną fetą. Wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut, aż środek tarty zetnie się, a brzegi będą ładnie podpieczone. Podawaj z sałatą skropioną cytryną. Smacznego! Artykuł Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami

Niedzielny kucharz
Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy obiad 212

Lubicie przepisy z cukinii? Ja również! Zobaczcie: Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 30 min. USTAW

A to pestka
Sałatka z tortellini i brokułem 99

Sałatka z tortellini i brokułem – to prosta w wykonaniu sałatka z domowym, sosem czosnkowym. Sprawdzi się jako sałatka na imprezę, czy sałatka do grilla. Jest

Kulinarne Przeboje
SZEŚĆ PRZEPISÓW NA DANIA NA BAZIE WODY FILTROWANEJ W DZBANKACH AQUAPHOR 108

litra wody filtrowanej 4 ziela angielskie 3 listki laurowe 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól i pieprz do podania: ser feta, czarny sezam, natka pietruszki WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę: cebulę, paprykę, buraki (bez skórki), marchewkę oraz pietruszkę. Przesmaż całość(...)całość pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około 40 minut). Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem, przełóż do talerzy i udekoruj pokroją w kostki fetą, sezamem i natką pietruszki. DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "PRESTIGE"  (KLIK) Zgrabny i elegancki dzbanek filtrujący. Synonim wysokiej klasy i skuteczności oczyszczania wody. Został wyposażony w unikalną żebrowaną pokrywkę, która doskonale

Słodko-Słony Świat Ilony
Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą 96

się w pracy. Nie dość, że są pożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić je dzień wcześniej. Składniki: 100 g  mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za'atar (opcjonalnie

Kardamonovy
Sałatka z serem feta i melonem 88

Szybka, smaczna i zdrowa.  Składniki:  1 opakowanie miksu sałat 1 melon miodowy 200 g sera feta 2 szalotki 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki oliwy(...)oliwek extra vergin 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie:   Sałatę rozłożyłem w salaterce. Dodałem do niej obranego i pokrojonego na kawałki melona oraz pokrojoną w kostkę fetę oraz półplasterki szalotki. Całość polałem dressingiem ( wymieszaną oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem ). Posypałem siemieniem lnianym

R'n'G Kitchen
Sałatka z bobem i kaszą jaglaną 162

kostki fety 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.  Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórki. Pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania