Lekkie danie, w sam raz na raz. Można spakować do pudełka i zabrać na lunch lub drugie śniadanie. 2 porcje: 4 mniejsze buraki 50 g sera feta 1 gruszka łyżka nasion słonecznika łyżka nasion dyni łyżka nasion sezamu łyżka nasion siemienia oliwa z oliwek sok z cytryny 2 garści roszponki sos balsamiczny Umytą i osuszoną roszponkę wykładamy na talerz
Kucharzycacamembert lub inny, pokrojony w kostkę pomidorki koktajlowe 1 podłużny ogórek kilka plastrów szynki parmeńskiej kilka placków tortilla serek kremowy szczypiorkowy papryka 100 g sera fety + natka pietruszki(...)kroimy go na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy kawałek kalarepy, ananas, ser, pomidorek i ananas. Szaszłyki wbijamy w miseczkę z ananasa. Ogórka kroimy w grubsze plastry, ser fetę mieszamy z natką. Każdy plaster ogórka smarujemy serem i zwijamy ozdobnie szynkę parmeńską którą kładziemy na ogórku i wbijamy wykałaczkę. Placki tortilla smarujemy serkiem, układamy po plasterku papryki
Kulinarne Fantazje Mariolisałatki pierwszy raz na urodzinach przyjaciółki, wiedziałam że będzie częstym gościem w moim domu. Od razu poprosiłam o przepis. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości brokuł (500g) 1 kostka fety 1 cebula 4 jajka puszka kukurydzy garść orzechów włoskich(...)łyżek śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz WYKONANIE : Rozdziel brokuła na różyczki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź; Ugotowane jajka, cebulę i fetę pokrój w kostkę; Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i obierz ze skórki; Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko pokrój, dodaj śmietanę, majonez, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj; Wszystkie składniki
Prosty przepis na500g marchewka – 2 sztuki cebula – 2 sztuki papryka czerwona – 2 sztuki czosnek – 2 ząbki pomidory w puszce – 800g fasola w puszce – 400g ser feta – 150g chilli mielone – ½ łyżeczki oregano suszone – 1 łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik(...)wyjmij z piekarnika i wlej do niego pomidory, fasolę bez zalewy, wino, grzyby z wodą po namaczaniu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na całości rozłóż równomiernie pokruszoną w palcach fetę. Wstaw ponownie do piekarnika na 50 minut. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Jeśli jest zbyt rzadki zostaw zapiekankę w piekarniku na kolejne 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika
wiecejwarzyw.plktóre są odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu. A skoro mamy same zalety to nić tylko włączyć ja na stałe do naszego menu. Składniki: 100g kaszy jaglanej (½ szklanki) 70g sera feta 4 suszone pomidory 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 czubate łyżki pestek dyni 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Zagotowujemy(...)gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, fetę i posiekane pestki dyni ze szczypiorkiem. Mieszamy z olejem. Serwujemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu
Życie zaczyna się w kuchnikuskus dla nadania tej lekkiej kompozycji treści. Na wierzch lekkie jak puch chmurki z ubitego z jogurtem sera koziego. Jeśli nie lubicie smaku koziego sera możecie go zastąpić serem feta, którego słoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki. Sałatka jest super prosta, zdrowa(...)pożywna. Dzięki soczystym składnikom nie trzeba do niej robić dresingu, ponieważ tworzą one naturalny słodko-kwaskowy sos. Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też sałatki z arbuzem, fetą i prosciutto . Składniki: Ćwiartka dojrzałego arbuza ½ dojrzałego melona 2 garście pomidorków koktajlowych ½ szklanki kuskusu 50 g sera koziego (najlpeszy jest kremowy, ale może też być rolada) Mały kubek jogurtu greckiego
Niedzielny kucharzwłączyć je do naszej codziennej diety. Dziś przychodzę do Was z pyszną sałatką, której głównym składnikiem są właśnie buraki. Potrzebujemy : 3 szt pieczonych lub ugotowanych buraków garść rukoli ser feta kilka oliwek cebula czerwona do smaku -sól, pieprz, sok z cytryny BIO Olej Słonecznikowy o Smaku Orzecha włoskiego prażony słonecznik i pestki dyni Wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę(...)Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy buraki na talerzu. Cebulę kroimy w piórka a oliwki w grubsze plastry. Na talerzu z burakami umieszczamy rukolę, cebulę, oliwki i fetę. Całość doprawiamy solą i pierzem, skraplamy sokiem z cytryny i olejem. Na patelni prażymy słonecznik i dynię. Uprażone nasiona rozsypujemy na wierzchu sałatki. Gotową potrawę odstawiamy na pół godziny
Kasia i jej kobiecy światcukinie 3 ząbki czosnku 250 gr szpinaku 6 ziemniaków 2 cebule łyżka soku z cytryny 5 jajek 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 150 gr fety garść ziół: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia ( razem albo do wyboru zgodnie z upodobaniami) oliwa do smażenia sól , pieprz Ugotować ziemniaki (ale ważne żeby(...)szpinak zmięknie, ostawić do przestygnięcia. Następnie usmażyć na oliwie cebulkę razem z pokrojonymi w kostkę ziemiakami, doprawić solą i pieprzem . W misce w ymieszać jajka, śmietanę, posiekane zioła, pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem . Do jajek dodać warzywa i wymieszać . Rozgrzać na dużej patelni oliwę, wylać mieszankę warzyw i jajek i smażyć na małym ogniu pod przykryciem
Smaczny zeszytpiec buraki około godziny. Sprawdzić patyczkiem czy już jest miękki. Zostawić żeby ostygły. Następnie obrać i pokroić w cienkie plasterki. Buraczki rozłożyć na dużym talerzu, rozrzucić rukolę i pokruszoną fetę. Przygotowanie sosu – do garnuszka wlać oliwę, dodać musztardę, miód. Dokładnie wszystko wymieszać. Sosem polewamy krótko przed podaniem. Sałatka jest pyszna polecam
Kuchnia Pokoleńnerkowce – 40g migdały – 40g cebula – 1 duża sztuka czosnek – 2 ząbki ryż basmati – 160g oregano suszone – 1 łyżeczka papryka ostra – ½ łyżeczki ser feta – 180g natka pietruszki – ½ pęczka bulion – 400ml przecier pomidorowy – 1 łyżka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Umyj papryki(...)wlej 200ml bulionu. Gotuj całość 7-10 minut mieszając od czasu do czasu, by ryż pokrył się wszystkimi dodatkami i nie przywarł do dna. Do ryżu wsyp pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnione w moździerzu orzechy. Papryki wypełnij farszem, a do naczynia wlej resztę bulionu połączonego z przecierem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika
wiecejwarzyw.plczemu. Miałam ochotę też zjeść coś pożywnego, więc w sałatce wylądowała cieciorka. My dostał porcję do pracy. Wyszło naprawdę fajnie. Składniki: 1 brokuł 1 puszka ciecierzycy 200 g sera feta 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól pieprz (przepis na 3 porcje) Brokuła(...)dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy al dente (u mnie trwało to dosłownie 1,5 minuty), odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę fetę i cebulę, pokrojone w paski pomidory i odsączoną ciecierzycę. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy i mieszamy
Kardamonovysałat 6 zł Bazylia 6,5 zł Orzechy włoskie 50 g 4 zł Cytryna 1 szt 1,4 zł Sery/jaja/nabiał Ser grana padano 12,9 zł Ser feta 200 g 6,65 zł Jajka 8 szt 9,29 zł Masło kostka 6 zł Jogurt grecki 200 ml 1,9 zł Mąka/makarony Mąka pełnoziarnista 2,5 zł Makaron(...)wędzona Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 147 zł Ostateczna cena ma charakter orientacyjny, gdyż niektóre produkty wykorzystaliśmy tylko częściowo, np. zużyliśmy połowę brokuła, podobnie rzecz się ma z groszkiem, fetą, pieczarkami i szparagami. To co nam zostało albo zamroziliśmy (brokuł) lub zjemy na kolacje i śniadania. Artykuł Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzmniejsze kawałki Garść ładnych truskawek pokrojonych na połówki 250 ml mleka (szklanka) 100 ml śmietany 12 proc. (mniej niż połowa szklanki) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera Ser feta – wedle uznania, 30 g wystarczy Przygotowanie: Krok 1 Masło pokrój na kostki (16-20 kostek). Wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby było bardzo zimne. Wystudź w lodówce wódkę(...)pół szklanki śmietany 12 proc. Wymieszaj. Zalej nim składniki farszu, a następnie wylej ostrożnie całość na dno tarty. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki i posyp wierzch pokruszoną fetą. Wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut, aż środek tarty zetnie się, a brzegi będą ładnie podpieczone. Podawaj z sałatą skropioną cytryną. Smacznego! Artykuł Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami
Niedzielny kucharzLubicie przepisy z cukinii? Ja również! Zobaczcie: Szybki przepis na cukinię – fit spaghetti napoli Fit tarta ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem i fetą Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 30 min. USTAW
A to pestka