pieczenia. Skrzydełka w miodzie z czym podać? Oto kilka pomysłów na chrupiące skrzydełka na obiad lub grilla: skrzydełka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety. skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską(...)pomidorami koktajlowymi. skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki . skrzydełka w miodzie z ulubionym dipem majonezowym, czosnkowym lub pomidorowym. skrzydełka z kurczaka z ryżem jaśminowym, sałatą, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Moja Książka Kucharskałyżki majonezu 350 g. sera żółtego Na nadzienie: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka masła 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( 450 g.) 1 ząbek czosnku 1/2 opakowania sera typu feta ( około 150 g.) sól, pieprz Wykonanie: Jajka rozmieszać w misce, dodać majonez. Dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do jajek(...)Wrzucić zamrożony szpinak. Co jakiś czas przemieszać żeby szpinak się rozmroził. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć, żeby woda odparowała. Wyłączyć gaz i wkruszyć fetę. Wymieszać. Na wystudzoną roladę wyłożyć rozbite i przyprawione piersi. Jedna przy drugiej. Na piersi wyłożyć szpinak. Zawinąć roladę. Owinąć papierem do pieczenia i piec 40-45 minut w temperaturze
Agusiowe smakołykigarście młodego szpinaku -1/2 ząbka czosnku - kilka kostek fety - garść startego dobrego żółtego sera (bez konserwantów!) Na ciasto układamy postrzępioną mozzarellę, szpinak, posiekany czosnek, ser żółty i fetę. pieczemy od 12 do 18 minut w piekarniku temp. 240 stopni C PIZZA NR 3 Z ŻÓŁTYM SEREM I SZPARAMI: - kilka plastrów żółtego sera - 1/3 kulki mozzarelli - posiekane czerwone suszone
SMYKWKUCHNISałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 1 torebka (125 g) mieszanki ryżu białego i dzikiego 2 duże buraki (upieczone) 50 g suszonych wiśni 50 g fety garść rukoli oliwa ocet balsamiczny Ryż gotujemy w garnku wg przepisu na opakowaniu. Upieczone buraki obieramy i kroimy w słupki. Wiśnie(...)kroimy w paseczki i zlewamy octem i oliwą a także łyżka wody z gotującego się ryżu. Odcedzony ryż łączymy w misce z dressingiem. Dodajemy buraki, umyta rukolę oraz pokruszona fetę. Ewentualnie dosalamy i pieprzymy wg uznania
Dzieje kuchennej Wiewiórynojbarzi 6 lubia take wynołkwiane 7 . Je to kuchnia ajnfachowo 8 , ale jak cojsik takego postawicie na stole, to zarozki 9 sie zrobi trocha barzi elegancko i taki fet 10 bydzie idealny na przegryzka na jakim fajerze 11 . Co potrza? 40 dkg szpeku 12 gorść 13 suszōnych moreli gorść płatkōw ze mandli 14 poła 15 łeżeczki soli ździebko
Chop w kuchniciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mocno ciepłej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy na farsz: opakowanie szpinaku mrożonego 600 g( nie rozdrobnionego!! ) 2/3 opakowania serka feta 3-4 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy do polania: pół kostki masła(...)margaryny 1 cebula 15 dag pieczarek sól,pieprz Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam
Swojskie jedzonkoSkładniki: 50 g miksu kasz (np. kasza gryczana, kasza bulgur, soczewica, soczewica czerwona, suszone pomidory, pestki dyni) 70 g sera feta 2 pomidory śliwkowe 1/2 cebuli czerwonej 1/2 krótkiego ogórka garść rukoli garść roszponki 1 łyżka soku cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Miks kasz gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu
Qchnia po prostuNajpierw tak mi się nie chciało, że 145 dni szukałem wymówek by nie ruszać tematu... 😀 Składniki: 3 pieczone buraki garść sałaty (jaką lubimy) garść słonecznika 1/3 kostki sera feta(...)łyżki oliwy sok z cytryny pieprz Przygotowanie: Upieczone buraki pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu rozłożyć sałatę, na nią pokruszyć lub pokroić w kostkę fetę, posypać słonecznikiem. Następnie polać całość oliwą, skropić sokiem z cytryny, a na końcu posypać pieprzem i gotowe. Jak upiec buraki znajdziesz w linku poniżej: Buraki pieczone Smacznego :) Zapraszamy na nasz
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekoniecznie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej: Podstawa zapiekanki: 1 brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę, dzielę na różyczki i gotuję na parze używając specjalnej torebki(...)było ciepłe, ale nie gorące. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam przez minutkę a następnie dodaję mleko partiami ciągle mieszając. Dodaję pokruszoną fetę i mieszam aż do powstania jednolitego gęstego sosu, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym łączę ze sobą makaron, brokuły i boczek
Gotuj Się Kto Możepracy czy szkoły będą znakomite. Połączenie ziół, fety, prażonej cebuli i oliwek to barwy rodem z Grecji, smaczne i pachnące. Bułki idealne, polecam do wypróbowania. Bułki z fetą, oliwkami i ziołami - greckie śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotowania, jest na prawdę smaczna. Składniki: opakowanie miksu sałat 2 jajka ugotowane na twardo kilka pomidorków koktajlowych czerwona cebula 4 plastry wędzonego boczku kilka kostek sera feta kilka gałązek natki pietruszki sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu jabłkowego pieprz mielony Wykonanie(...)Wędzony boczek obsmażamy *Na talerz wykładamy sałatę. Na nią połówki pomidorków, ćwiartki jajek, kawałki boczku, półplasterki cebuli. * Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładko, polewamy nim sałatkę, posypujemy pokruszoną fetą oraz natka pietruszki
Z Majeczką w kuchniobiadowa, bardzo smaczna i zdrowa. Składniki na sałatkę na obiad (1 porcja): mięso z indyka lub kurczaka około 100 - 150 g 4 - 5 pomidorków koktajlowych dowolny mix sałat ser feta około 40 g kromka ciemnego chleba 1/2 małego jogurtu ząbek lub dwa czosnku koperek śwież lub suszony (większa ilość) sól pieprz papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie oliwa(...)podsmażyć na patelni z dodatkiem gruboziarnistej soli do czasu kiedy zrobi się chrupiąca. Wsypać do miski mix sałat, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. Pokroić wedle uznania mięso i dołączyć do sałatki. Zalać sosem czosnkowym i dorzucić grzanki. Oczywiście można urozmaicać sałatkę dodając jeszcze inne warzywa np. ogórek
Karola gotujeszpinak (ok. 50 g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - 3 jajka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - 1/3 sera typu feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 15 min). 2. Wyciśnięty przez praskę ząbek(...)Jaja roztrzepujemy rózgą i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, posiekaną natką pietruszki. 7. Masę jajeczną wylewamy na ziemniaki i szpinak. 8. Na fritacie układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszoną fetą. 9. Fritatę pieczemy w 180 stopniach C ok. 25-30 min. (aż jaja będą ścięte). Fritata jest bogata w: - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - żelazo (pochodzące ze szpinaku
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcukru około 150 ml ciepłej wody 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju sól Farsz: 450 g rozdrobnionego szpinaku (u mnie z firmy Hortex ) około 200 g sera typu feta 2 ząbki czosnku łyżka masła pieprz sól Dodatkowo: starta mozzarella Drożdże przekładamy do kubeczka i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż drożdże staną się płynne. Do tak przygotowanych(...)wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, ale tym razem tylko chwilkę. Dzielimy je na 4 kawałki. Każdy z nich spłaszczamy, zawijamy końce
PatiGotujekostki fety 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo zmielony pieprz Ogórka i rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki, cebulkę w piórka. Warzywa wymieszać, posypać pokruszoną fetą i szczypiorkiem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem
Smakołyki Asi