Sałatka z tortellini i brokułem – to prosta w wykonaniu sałatka z domowym, sosem czosnkowym. Sprawdzi się jako sałatka na imprezę, czy sałatka do grilla. Jest
Kulinarne Przebojelitra wody filtrowanej 4 ziela angielskie 3 listki laurowe 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól i pieprz do podania: ser feta, czarny sezam, natka pietruszki WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę: cebulę, paprykę, buraki (bez skórki), marchewkę oraz pietruszkę. Przesmaż całość(...)całość pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około 40 minut). Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem, przełóż do talerzy i udekoruj pokroją w kostki fetą, sezamem i natką pietruszki. DZBANEK FILTRUJĄCY AQUAPHOR "PRESTIGE" (KLIK) Zgrabny i elegancki dzbanek filtrujący. Synonim wysokiej klasy i skuteczności oczyszczania wody. Został wyposażony w unikalną żebrowaną pokrywkę, która doskonale
Słodko-Słony Świat Ilonysię w pracy. Nie dość, że są pożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić je dzień wcześniej. Składniki: 100 g mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za'atar (opcjonalnie
KardamonovySzybka, smaczna i zdrowa. Składniki: 1 opakowanie miksu sałat 1 melon miodowy 200 g sera feta 2 szalotki 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki oliwy(...)oliwek extra vergin 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę rozłożyłem w salaterce. Dodałem do niej obranego i pokrojonego na kawałki melona oraz pokrojoną w kostkę fetę oraz półplasterki szalotki. Całość polałem dressingiem ( wymieszaną oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem ). Posypałem siemieniem lnianym
R'n'G Kitchenkostki fety 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórki. Pomidorki przekroić na pół, fetę pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
Smakołyki Asimięsa bądź solo jako ciepłą kolację. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 5-6 pieczarek, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g sera feta, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, do smaku, natka pietruszki do ozdoby. Cukinię przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć pestki (wyrzucić) oraz miąższ (pozostawić). Połówki cukinii mają utworzyć łódeczki(...)smażyć, do zeszklenia cebuli. Dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać. Powstałym farszem napełnić cukinię, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Smacznego
Moja kraina smakówszklanki mąki (pół na pół razowa i zwykła), 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 5 łyżek oliwy, szczypta soli farsz 2 niezbyt duże cukinie, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, feta - około pół opakowania, 3 jajka, mięta (garść świeżej lub czubata łyżeczka suszonej), oliwa do smażenia. Składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki (można i na całą(...)grubych oczkach, posypać solą, odstawić. Po kilku minutach odcisnąć. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać odciśniętą cukinię i dusić 10-15 minut. W misce rozgnieść fetę i wymieszać z jajkami, dodać posiekaną miętę i cukinię z patelni, dokładnie wymieszać, wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około pół
Moja kraina smakówsera feta, 2 garście rukoli, 2 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo miodowy winegret z tego przepisu. Rukolę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Arbuza oraz fetę pokroić w kostkę, ułożyć na rukoli. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Polać miodowym sosem winegret i gotowe, można rozkoszować się smakiem. Ta sałatka to świetne uzupełnienie dań
Moja kraina smakówFajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej
Ana Mari's worldFajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej
Ana Mari's worldskórka z połowy cytryny 2 łyżeczki przyprawy gyros sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – użyłam oregano i mięty kawałek fety do posypania – opcjonalnie Do tego przepisu użyłam ziemniaków w skórkach ugotowanych dzień wcześniej – ziemniaki porządnie wyszorowałam szczotką pod wodą, aby pozbyć się odstającej skóry. Zalałam je w garnku(...)pieprz do smaku. Dokladnie mieszamy i chwilę razem smażymy – maksymalnie 3 minuty. Danie jest gotowe do podania. Dla dodatkowego smaku polecam posypać gorące danie pokruszoną w palcach fetą. Powrót na górę
Smaczna Stronalekki posiłek lub przekąskę. Cieszy oczy i podniebienie, polecam. SKŁADNIKI : 1 dojrzały ananas garść szpinaku lub innej sałaty 50 - 100 g krewetek 100 g sera fety kilka pomidorków koktajlowych garść jagód i oliwek 100 g szynki wędzonej kilka plastrów cebuli czerwonej(...)wyciskamy do miseczki. Krewetki obieramy z pancerzy, doprawiamy sola, czosnkiem i natką pietruszką. Podsmażamy 2 minuty na patelni z każdej strony. Sałatę lub szpinak mieszamy z pokrojoną szynką, fetą, oliwkami, pomidorkami i cebulą. Do soku dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną natką, sól, pieprz, musztardę, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie sos winegret. Połówki ananasa napełniamy sałatką, dekorujemy krewetkami, polewamy
Kulinarne Fantazje Mariolibawełnę... jedna z lepszych sałatek, jakie jadłam w ostatnim czasie. Szorujcie do sklepów po składniki i do roboty. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 melon 200 g sera feta 2 szalotki (lub 1 czerwona cebula) 1 łyżka ziaren(...)siemienia lnianego 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki melona, pokruszoną fetę i pokrojone w półplasterki szalotki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy. Posypujemy siemieniem lnianym
Kardamonovy