feta - 6903 przepisów (strona:215/461)

Faszerowane łódeczki z cukinii 185

mięsa  bądź solo  jako ciepłą kolację. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 5-6 pieczarek, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g sera feta, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, do smaku, natka pietruszki do ozdoby. Cukinię przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć pestki (wyrzucić) oraz miąższ (pozostawić). Połówki cukinii mają utworzyć łódeczki(...)smażyć, do zeszklenia cebuli. Dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.   Smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, dodać rozdrobnioną fetę. Wymieszać. Powstałym farszem napełnić cukinię, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Smacznego

Moja kraina smaków
Tarta z cukinią, miętą i fetą na lekko razowym spodzie 83

szklanki mąki (pół na pół razowa i zwykła), 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 5 łyżek oliwy, szczypta soli farsz 2 niezbyt duże cukinie, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, feta - około pół opakowania,  3 jajka, mięta (garść świeżej lub czubata łyżeczka suszonej), oliwa do smażenia. Składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki (można i na całą(...)grubych oczkach, posypać solą, odstawić. Po kilku minutach odcisnąć. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać odciśniętą cukinię i dusić 10-15 minut. W misce rozgnieść fetę i wymieszać z jajkami,  dodać posiekaną miętę  i cukinię z patelni,  dokładnie wymieszać, wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około pół

Moja kraina smaków
Sałatka z arbuza, rukoli i fety 104

sera feta, 2 garście rukoli, 2 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo miodowy winegret z  tego  przepisu. Rukolę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Arbuza oraz fetę pokroić w kostkę, ułożyć na rukoli. Płatki  migdałów uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Polać miodowym sosem winegret i gotowe, można rozkoszować się smakiem. Ta sałatka to świetne uzupełnienie dań

Moja kraina smaków
Letnia przekąska z arbuza (na wytrawnie) 196

Fajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Letnia przekąska z arbuza (na wytrawnie) 196

Fajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Podpiekane ziemniaki z kurczakiem gyros 126

skórka z połowy cytryny 2 łyżeczki przyprawy gyros sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – użyłam oregano i mięty kawałek fety do posypania – opcjonalnie   Do tego przepisu użyłam ziemniaków w skórkach ugotowanych dzień wcześniej – ziemniaki porządnie wyszorowałam szczotką pod wodą, aby pozbyć się odstającej skóry. Zalałam je w garnku(...)pieprz do smaku. Dokladnie mieszamy i chwilę razem smażymy – maksymalnie 3 minuty.   Danie jest gotowe do podania. Dla dodatkowego smaku polecam posypać gorące danie pokruszoną w palcach fetą.   Powrót na górę

Smaczna Strona
FIT SAŁATKA Z ANANASA, KREWETEK I SZYNKI + FILMIK 99

lekki posiłek lub przekąskę. Cieszy oczy i podniebienie, polecam.  SKŁADNIKI :  1 dojrzały ananas  garść szpinaku lub innej sałaty  50 - 100 g krewetek 100 g sera fety kilka pomidorków koktajlowych garść jagód i oliwek 100 g szynki wędzonej kilka plastrów cebuli czerwonej(...)wyciskamy do miseczki. Krewetki obieramy z pancerzy, doprawiamy sola, czosnkiem i natką pietruszką. Podsmażamy 2 minuty na patelni z każdej strony. Sałatę lub szpinak mieszamy z pokrojoną szynką, fetą, oliwkami, pomidorkami i cebulą. Do soku dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną natką, sól, pieprz, musztardę, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie sos winegret. Połówki ananasa napełniamy sałatką, dekorujemy krewetkami, polewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z melonem i fetą 83

bawełnę... jedna z lepszych sałatek, jakie jadłam w ostatnim czasie. Szorujcie do sklepów po składniki i do roboty. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 melon 200 g sera feta 2 szalotki (lub 1 czerwona cebula) 1 łyżka ziaren(...)siemienia lnianego 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki melona, pokruszoną fetę i pokrojone w półplasterki szalotki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy. Posypujemy siemieniem lnianym

Kardamonovy
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 109

mniejsze kawałki Garść ładnych truskawek pokrojonych na połówki 250 ml mleka (szklanka) 100 ml śmietany 12 proc. (mniej niż połowa szklanki) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera Ser feta – wedle uznania, 30 g wystarczy Przygotowanie: Krok 1 Masło pokrój na kostki (16-20 kostek). Wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby było bardzo zimne. Wystudź w lodówce wódkę(...)pół szklanki śmietany 12 proc. Wymieszaj. Zalej nim składniki farszu, a następnie wylej ostrożnie całość na dno tarty. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki i posyp wierzch pokruszoną fetą. Wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut, aż środek tarty zetnie się, a brzegi będą ładnie podpieczone. Podawaj z sałatą skropioną cytryną. Smacznego! Artykuł Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami

Niedzielny kucharz
Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami I Cukinią / Bez Jajek 228

smakowała :) Składniki na 2 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 250 g pieczarek 1/2 cukinii 1 mała cebulka 2 małe ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę 1/2 kulki mozzarelli garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli) sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa do ziemniaków ( używam Kamis ) olej do smażenia(...)soli i pieprzu, następnie warstwa pieczarek z sosem i plasterki cukinii, następnie znów ziemniaki (plus przyprawa do ziemniaków), pieczarki i cukinia. Na sam koniec, na wierzchu, układamy kawałki mozzarelli, fetę i obsypujemy serem żółtym. Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min Po upieczeniu obsypujemy zapiekankę natką pietruszki. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Chaczapuri z patelni 134

oszukane chaczapuri z patelni. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne i bardzo sycące placki, które idealnie nadają się na śniadanie Składniki: – 50g twardej mozarelli – 35g sera feta(...)jajko – 50g jogurtu naturalnego – 20g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna) – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub innego tłuszczu Mozarellę i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajko rozbełtać z jogurtem, dodać sery, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej

Smaki Armine
Zupa z botwinki z feta 115

jest nadal w normalnej cenie, nie poszybowała jak niektóre warzywa, więc można z niej przygotować smaczne dania. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę. Wystarczy wywar, ziemniaki, botwinka i feta. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta 114

codziennie. Najzwyczajniejsza rzecz na świecie, prawda? 🙂 Lubię je na śniadanie, lunch i kolację w wielu odsłonach, chociaż najczęściej w Read More Artykuł Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce 126

Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce / 1 porcja Składniki:  1 jajko M  ocet  2 garście roszponki  2 duże różyczki brokuła  1 gruby plaster fety  1 łyżeczka sezamu czarnego  1 łyżeczka sezamu białego  1 łyżeczka oliwy z oliwek  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Do miseczki dodajemy roszponkę(...)dodajemy ocet.  Zagotowujemy, robimy wir wodny, wbijamy całe jajko.  Gotujemy przez 2,5 minuty.  Odcedzamy łyżką cedzakową.  Jajko w koszulce układamy na sałatce. Pokruszoną fetę dodajemy na sałatkę.  Całość doprawiamy do smaku. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy sezamem.  Podajemy z chlebem

Moja smaczna kuchnia
Ekspresowe chaczapuri 190

masła – 125ml kefiru – 125ml śmietany (u mnie 12%) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Nadzienie: – 150g sera feta – 150g sera żółtego (u mnie gouda) – 150g twardej mozarelli – 3 łyżki śmietany – sól wg smaku Masło rozpuścić i wystudzić. Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem, solą i sodą

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania