się zarówno na pyszną kolację jak i na imprezowym stole. Do przygotowania sałatki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g sera feta 2 kulki mozzarelli 1 słoik czarnych oliwek Ole 1 słoik marynowanych pieczarek Ole 4 korniszony 1 słoik suszonych pomidorów Ole 1/2 słoiczka czosnku marynowanego – włoski w oleju(...)dalej mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Filet z kurczaka oczyszczamy kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na złoty kolor. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, kroimy na plasterki. Czosnek kroimy na mniejsze części. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy
Podróż w kulinariaszklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki domowego keczupu Przygotować ciasto. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę wymieszać z solą i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto(...)podwoiło swoją objętość. Przygotować farsz. Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmniejszy swoją objętość i odparuje większość wody. Następnie dodać pokruszoną fetę. Doprawić do smaku pieprzem, można też dodać czosnek granulowany. Farsz wystudzić. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt (ok 45x38). Posmarować keczupem a następnie rozłożyć farsz szpinakowy. Zwinąć ściśle
Monia miesza i gotujesyta sałatka, która z powodzeniem zastąpi obiad. Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 paczka makaronu tortellini z mięsem lub serem - 250 g 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według przepisu przepisu na opakowaniu. 2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować
Kuchnia domowa Anidanie. Inspirowałam się innym ulubionym zestawem . Oba makarony mają lekką cytrynowo-ziołową nutę. Składniki: 300 g makaronu szpinakowego, dowolnego 250 g dyni, obranej, bez pestek i miąższu pół kostki fety skórka starta z cytryny i łyżka soku sól i pieprz zioła śródziemnomorskie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie dynię zetrzeć na grubej tarce. Poddusić(...)ilości oleju i wody. Dodać zioła, sól i pieprz oraz skórkę sok z cytryny, odparować płyn. Miękką dynię wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłożyć na talerze, a na wierzchu rozkruszyć fetę. Można również posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Czerwień i błękitZasmakuje każdemu. Składniki (na 2 porcje): 1/2 awokado 1 mały batat świeży tymianek łyżka oliwy z oliwek szczypta soli 50 gram sera feta rukola czerwona cebula suszone pomidory oliwki czarne dressing: świeża bazylia, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz kiełki(...)dekoracji Batata pokrój w plastry, wymieszaj ze świeżym tymiankiem, solą i oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Cebulę, pomidory, awokado, oliwki i fetę pokrój według uznania na mniejsze części. Na rukoli ułóż pokrojone składniki i bataty. Udekoruj kiełkami. Składniki dressingu zmiksuj blenderem i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapudełka, do pracy. Ja właśnie tak zrobiłam. Składniki: 1 wędzona pierś z kurczaka 1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szklanki ugotowanej 1 mała papryka ok. 2/3 kostki twardej fety, np. Pilos ok. 50 g rukoli 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu płaska łyżeczka ziół śródziemnomorskich(...)posypać pół łyżeczki ziół. Piec aż zmięknie. Następnie ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ciecierzycę odcedzić, a surową namoczyć dzień wcześniej i ugotować. Rukolę umyć i osuszyć. Kurczaka i fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z octem, olejem, syropem, ziołami i doprawić do smaku. Sałatkę podawać schłodzoną
Czerwień i błękitSkładniki: 2 pieczone buraki (przepis znajdziesz tutaj ) 200 g sera typu feta 1/2 cebuli cukrowej 4 jajka 2 garście rukoli 3 łyżki pestek słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki, jajka i ser kroimy
Qchnia po prostuzabrać na uczelnię, do szkoły lub pracy. Składniki na 1 porcję: 70g makaronu pełnoziarnistego 7-10 pomidorków koktajlowych Garść oliwek 4 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta Kilka kropel oleju lnianego (lub innego) Sól himalajska i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pomidorki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki kroimy na pół. Makaron studzimy
Czarnawisienkagrzyby, cebulę i smażyć kilka minut, aż kurki lekko zbrązowieją. Pod koniec doprawić solą. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać starty ser cheddar (jeżeli używamy pleśniowego lub fety należy pokroić je na kawałki), doprawić solą, pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć usmażone kurki z cebulą, zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut
wyzwania kuchennepieczenia: do 35 minut temperatura 220 stopni Ilość porcji: 4-6 Składniki: • 1,5 kg batatów z pomarańczowym miąższem • 4-5 łyżek oliwy czosnkowej • 1 kostka fety - 200 g • 3 łyżeczki suszonego oregano • 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego • sól morska w płatkach i świeżo mielony czarny pieprz
AniaGotuje.plPyszne, słodkie ziemniaki pieczone na styl hasselback. Do tego feta, oliwa i pomidory. Dla mnie to idealne połączenie. To danie przypomina mi bardzo klasyczne bataty pieczone z fetą , które również gorąco polecam
AniaGotuje.plgrzyby, cebulę i smażyć kilka minut, aż kurki lekko zbrązowieją. Pod koniec doprawić solą. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać starty ser cheddar (jeżeli używamy pleśniowego lub fety należy pokroić je na kawałki), doprawić solą, pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć usmażone kurki z cebulą, zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut
wyzwania kuchenneSKŁADNIKI DLA 4 OSÓB : 1 szklanka drobnego makaronu Lubella Mini Rurki 3 jaka 1 /2 cebuli 10 dag dowolnej wędliny najlepiej w plastrach 10 dag sera typu feta 4 łyżki natki pietruszki 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku SPOSÓB RZYGOTOWANIA: Jajka gotuję na twrdo, obieram i drobno kroję w kostkę(...)gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al'dente. Studzę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Fetą drobno siekam. Szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki łącze ze sobą. Dodaję majonez, jogurt sól i pieprz do smaku. Mieszam. Pozostawiam w lodówce
Gotowanie Patkiłyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki) i wymieszać. Takiego grubego naleśnika smażyć
KuchniaWeDwoje.plPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: mała główka sałaty, 2 nieduże pomidory, 10 zielonych oliwek, 2 ogórki gruntowe, opakowanie sera feta, sos czosnkowy Prymat, 4 łyżeczki majonezu, łyżka wody. Przygotowanie: Przygotowuję sos: mieszam dokładnie majonez z wodą i przyprawą. Sałatę myję i osuszam, rozrywam na kawałki. Pomidora i obrane ogórki
JejKuchnia