kolorem. Ugotowałam groszek na parze i zaczęłam testy i tak powstała ta pyszna pasta. Pasta z zielonego groszku 1/2 opakowania mrożonego groszku Poltino 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania fety 2 łyżki oliwy szczypta chili szczypta kuminu świeżo(...)zmielony pieprz Groszek tak jak już wspomniałam ugotowałam na parze, zostawiłam go do wystudzenia. Przełożyłam go do blendera, dodałam obrany ząbek czosnku, zmiksowałam. Po chwili dodałam rozdrobnioną fetę i przyprawy oraz oliwę. Znowu całość zmiksowałam, ale nie na mega gładką pastę, chciałam żeby czuć było kawałeczki groszku. Przełożyłam do miseczki doprawiłam świeżo mielonym pieprzem i gotowe :) Szybko
Kuchnia na wzgórzuKarczochy cieszą się szczególnym uznaniem we Włoszech, gdzie przygotowuje się... Artykuł SAŁATKA Z KARCZOCHEM, SEREM FETA I AWOKADO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpieczenia. Skrzydełka w miodzie z czym podać? Oto kilka pomysłów na chrupiące skrzydełka na obiad lub grilla: skrzydełka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety. skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską(...)pomidorami koktajlowymi. skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki . skrzydełka w miodzie z ulubionym dipem majonezowym, czosnkowym lub pomidorowym. skrzydełka z kurczaka z ryżem jaśminowym, sałatą, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Moja Książka Kucharskałyżki majonezu 350 g. sera żółtego Na nadzienie: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka masła 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( 450 g.) 1 ząbek czosnku 1/2 opakowania sera typu feta ( około 150 g.) sól, pieprz Wykonanie: Jajka rozmieszać w misce, dodać majonez. Dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do jajek(...)Wrzucić zamrożony szpinak. Co jakiś czas przemieszać żeby szpinak się rozmroził. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć, żeby woda odparowała. Wyłączyć gaz i wkruszyć fetę. Wymieszać. Na wystudzoną roladę wyłożyć rozbite i przyprawione piersi. Jedna przy drugiej. Na piersi wyłożyć szpinak. Zawinąć roladę. Owinąć papierem do pieczenia i piec 40-45 minut w temperaturze
Agusiowe smakołykigarście młodego szpinaku -1/2 ząbka czosnku - kilka kostek fety - garść startego dobrego żółtego sera (bez konserwantów!) Na ciasto układamy postrzępioną mozzarellę, szpinak, posiekany czosnek, ser żółty i fetę. pieczemy od 12 do 18 minut w piekarniku temp. 240 stopni C PIZZA NR 3 Z ŻÓŁTYM SEREM I SZPARAMI: - kilka plastrów żółtego sera - 1/3 kulki mozzarelli - posiekane czerwone suszone
SMYKWKUCHNISałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 1 torebka (125 g) mieszanki ryżu białego i dzikiego 2 duże buraki (upieczone) 50 g suszonych wiśni 50 g fety garść rukoli oliwa ocet balsamiczny Ryż gotujemy w garnku wg przepisu na opakowaniu. Upieczone buraki obieramy i kroimy w słupki. Wiśnie(...)kroimy w paseczki i zlewamy octem i oliwą a także łyżka wody z gotującego się ryżu. Odcedzony ryż łączymy w misce z dressingiem. Dodajemy buraki, umyta rukolę oraz pokruszona fetę. Ewentualnie dosalamy i pieprzymy wg uznania
Dzieje kuchennej Wiewiórymajówkę polecam lekką sałatkę w zielonościach... Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy ok. 1 szklanki czarnych oliwek, odcedzonych ok. 2/3 kostki fety, np. Pilos ok. 50 g rukoli Sos: 4 łyżki oleju, np. lnianego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki płynnego miodu skórka starta z połówki cytryny płaska łyżeczka ziół(...)śródziemnomorskich ew. sól i pieprz Oliwki pokroić w poprzek, każdą na 3 części. Rukolę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wymieszać z ciecierzycą. W kubku wymieszać składniki sosu dokładnie połączyć. Fetę pokroić w kostkę, a jeśli jest miękka, to rozkruszyć w palcach. Dodać do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną
Czerwień i błękitnojbarzi 6 lubia take wynołkwiane 7 . Je to kuchnia ajnfachowo 8 , ale jak cojsik takego postawicie na stole, to zarozki 9 sie zrobi trocha barzi elegancko i taki fet 10 bydzie idealny na przegryzka na jakim fajerze 11 . Co potrza? 40 dkg szpeku 12 gorść 13 suszōnych moreli gorść płatkōw ze mandli 14 poła 15 łeżeczki soli ździebko
Chop w kuchnimąki pszennej 1 szkla.piwa 1 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżka oliwy sól masło do smażenia Farsz : ***************** 25 dag.cukinii 1 cebula 25 dag.boczku wędzonego 10 dag.sera fety 10 dag.białego twarogu 3 łyżki masła 50 g.sera żółtego startego ****************************** 1 . Mąkę , piwo , mleko i oliwę ubić trzepaczką . Wymieszać z jajkami i solą(...)Odstawić ciasto na 30 minut .Na patelni usmażyć cienkie naleśniki . 2 . Cukinię umyć i pokroić w cienkie słupki . Cebulę obrać , posiekać .Boczek pokroić tak jak cukinię . 3 . Fetę i twaróg rozdrobnić widelcem . 4 . Na maśle zeszklić cebulę , dodać cukinię i chwilę smażyć .Dodać boczek i smażyć 5 minut .Wymieszać wszystko z rozdrobnionymi serami , przyprawić solą i pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mocno ciepłej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy na farsz: opakowanie szpinaku mrożonego 600 g( nie rozdrobnionego!! ) 2/3 opakowania serka feta 3-4 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy do polania: pół kostki masła(...)margaryny 1 cebula 15 dag pieczarek sól,pieprz Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy. Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam
Swojskie jedzonkoSkładniki: 50 g miksu kasz (np. kasza gryczana, kasza bulgur, soczewica, soczewica czerwona, suszone pomidory, pestki dyni) 70 g sera feta 2 pomidory śliwkowe 1/2 cebuli czerwonej 1/2 krótkiego ogórka garść rukoli garść roszponki 1 łyżka soku cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Miks kasz gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu
Qchnia po prostuChrupka a zarazem delikatna, wyrazista i subtelna. Idealna zarówno dla miłośników masła orzechowego jak i wszystkich tych, którzy lubią czasem eksperymentować w kuchni. SKŁADNIKI roszponka brokuł ser feta żurawina sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki oliwy Do sałatki używamy surowy brokuł – wyłącznie różyczki, które drobno siekamy. Ser kroimy w kostkę. Sos najlepiej zrobić dzień
Między kuchnią a pokojemNajpierw tak mi się nie chciało, że 145 dni szukałem wymówek by nie ruszać tematu... 😀 Składniki: 3 pieczone buraki garść sałaty (jaką lubimy) garść słonecznika 1/3 kostki sera feta(...)łyżki oliwy sok z cytryny pieprz Przygotowanie: Upieczone buraki pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu rozłożyć sałatę, na nią pokruszyć lub pokroić w kostkę fetę, posypać słonecznikiem. Następnie polać całość oliwą, skropić sokiem z cytryny, a na końcu posypać pieprzem i gotowe. Jak upiec buraki znajdziesz w linku poniżej: Buraki pieczone Smacznego :) Zapraszamy na nasz
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekoniecznie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej: Podstawa zapiekanki: 1 brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę, dzielę na różyczki i gotuję na parze używając specjalnej torebki(...)było ciepłe, ale nie gorące. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam przez minutkę a następnie dodaję mleko partiami ciągle mieszając. Dodaję pokruszoną fetę i mieszam aż do powstania jednolitego gęstego sosu, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym łączę ze sobą makaron, brokuły i boczek
Gotuj Się Kto Możepracy czy szkoły będą znakomite. Połączenie ziół, fety, prażonej cebuli i oliwek to barwy rodem z Grecji, smaczne i pachnące. Bułki idealne, polecam do wypróbowania. Bułki z fetą, oliwkami i ziołami - greckie śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie