szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki koperku Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny
VioletoweKucharzeniepiknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe(...)podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz. Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Tarty ponownie
Monia miesza i gotujetylko musimy dodać kilka rzeczy i będzie sałatka. Dodajemy: parówki, po kawałku sera, cebulę, coś zielonego, trochę oleju, sól i pieprz, oregano. Ser wędzony ucieramy na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, cebulę i por drobno siekamy, parówki obieramy i kroimy tak jak kto lubi. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy do smaku przyprawy i kilka łyżek oleju
chleba naszegoSkładniki 2 śledzie marynowane pół słoiczka suszonych pomidorów pół opakowania sera Feta olej Przygotowanie Śledzie, pomidory i Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Połączone razem, włożyć do słoiczka i zalać oliwą..gotowe smacznego
Gaździnka warzyświeże figi 2 garści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia orzechów 2 łyżki octu balsamicznego z fig kilka małych kostek fety łyżka słodkiej papryki 1-2 jajka ugotowane na miękko sól i pieprz do smaku Sposób: *Mieszankę myjemy i osuszamy . *Pokrzywę myjemy i traktujemy drastycznie wrzącą wodą, dzięki temu przestanie być(...)Gotujemy jajka na miękko (pamiętajmy 3 minuty od zagotowania się wody) *Figi myjemy odcinamy końce i dzielimy na 4 części *Wykładamy nasza mieszankę zieleniny na talerz ,dodajemy pokrzywę ,orzeszki,fetę, *Całość zalewamy naszą oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego bezpośrednio przed podaniem,nic nie mieszamy niczego nie przewracamy. Smacznego
Viola cooks with passionkurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 25 minut
słodki bratekPLACKI CUKINIOWO-POROWE Z FETĄ to smaczny i lekki pomysł na... Artykuł PLACKI CUKINIOWO-POROWE Z FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEważne, że smaczne! Składniki: 500 g młodej małej cukinii 1 puszka kukurydzy 3 pomidory (lima, rzymskie) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli kilka łyżek pokruszonego sera typu feta sól i pieprz natka kolendry lub pietruszki oliwa Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, oprószyć solą i podsmażyć na oliwie na średnim ogniu około 5 minut. Dodać posiekany czosnek(...)pieprzem. Dusić około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekane chilli. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Cukinia powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna. Przed podaniem posypać fetą i posiekaną natką
zadanie-gotowaniecienkich plastrów wędzonego boczku 250 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku odrobina soli dodatki suszone pomidory w oleju kuskus grillowany bakłażan feta do posypania Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie
Monia miesza i gotujeMuffiny wypełnione groszkiem, fetą i żółtym serem. Z powodzeniem zastąpią bułkę do śniadania. Mąkę zmiksować z jajkami, olejem, mlekiem, solą i proszkiem do pieczenia. Fetę pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć
Bulliopietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego sól pieprz 100 g sera feta koncentrat pomidorowy Przygotowanie Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem
R'n'G Kitchenugotowanego bobu - 270 g sera feta - 3 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 gałązka koperku (opcjonalnie) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, podajemy udekorowane oliwą i porwanym koperkiem (opcjonalnie
Gocha gotuje!kostkę fety 1 łyżka majonezu pieprz kiełki rzodkiewki Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Z jajek wyjmujemy żółtka, wkładamy je do miski, dorzucamy pokrojonego w kostkę buraka, fetę, majonez, sól i pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę. Wypełniamy nią połówki jajek. Jajka posypujemy kiełkami
Kulinarne przygody Gatitypszennych tortilli 2 garście rukoli + 2-3 liście sałaty masłowej lub salonova 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny 2 pomidory duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy marynata dla łososia : 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżki łagodnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego) 30g imbiru 2 dymki skórka(...)pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny awokado, obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory, kawałki suszonych pomidorów z zalewy oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella lub fetę - lekko przemieszać. Krok 4. Przygotowujemy sos do burrito: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy chrupiący, uprażony na suchej patelni mak (wystudzony), wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku
Moja Książka Kucharska