mogą być mniej lub bardziej ścięte, jak wolisz). Ja na tym etapie przykrywam patelnię przykrywką. 4. Gdy szakszuka będzie gotowa, posyp ją posiekaną nastąp pietruszki i ewentualnie pokruszonym serem feta. Postaw patelnię na stół i zajadaj ze świeżym pieczywem. Dla złagodzenia ostrości możesz polać szakszukę odrobiną jogurtu greckiego lub labneh
Chilli Czosnek i Oliwaobiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz i posiekaj(...)Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany
U Fiolkidostaniemy cukinię w sklepie. Dzięki tej potrawie możemy cieszyć się smakiem lata również zimą. Cukinię pokroiłam super ostrym nożem Victorinox. #MyVictorinox Składniki: 1 średnia cukinia 100 g sera feta 1 łyżka suszonych pomidorów krojonych pół zielonej papryki 1 ząbek czosnku(...)pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry ( 8 szt). W każdym plastrze wykrajamy środek z pestkami. Fetę przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Do sera dodajemy przyprawy i mieszamy. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy do sera i mieszamy. Paprykę kroimy w małą kostkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneherbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku -mały kawałek imbiru -po szczypcie soli, pieprzu, cukru, i curry Oraz -kwaśna śmietana -pestki dyni Przygotowanie Dynię myjemy, przekrawamy, i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy(...)oleju, a następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią. Z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. szklanki ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje
Zielona Kuchniapomidorki. U mnie jak to zwykle przepis podstawowy, ale możecie do środka dodać ząbki czosnku, ostrej papryki czy kawałki fety. Takie pomidorki trzymamy w lodówce. Szczególnie te z fetą mają dość krótki termin ważności, więc weźcie to pod uwagę. Temperatura do jakiej podgrzewacie olej/oliwę nie może być zbyt wysoka. Dlaczego? Zalewając gorącą oliwą pomidory, zaparzycie je i spuchną
Mieszam w GarnkuPoniżej przepis na jedno z moich Chorwackich dań. Tam smakowało mi bajecznie! Składniki na dwie porcje: 1 duży burak 8-10 fioletowych fig 50 gram sera feta garść szpinaku sok z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego Buraka owijam folią i piekę 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)syropie klonowym. W tym czasie myję szpinak a figi kroję na ćwiartki. Na talerzu lub desce układam szpinak, na nim plastry buraka oraz ćwiartki fig. Posypuję całość pokruszoną fetą i polewam sokiem z cytryny. Podaję od razu, najlepiej z ćwiartkami cytryny. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazamienić na lodową, rukolę, roszponkę lub mix sałat. Rzymska jednak nadaje się najbardziej, bo długo pozostaje jędrna. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 sałaty rzymskie mini płaski prostokąt twardej fety 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach 2-3 łyżki pestek dyni 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego(...)pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy oraz słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i grubo poszatkować. Pomidorki pokroić w grubsze plastry, fetę w kostkę, a obraną cebulę w piórka.Wszystkie składniki połączyć z pestkami dyni. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet, olej, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę
Czerwień i błękitprostu same bo są bardzo sycące. składniki: 2 średnie bakłażany po ok 500 g 3 średnie pomidory 3 kulki mozzarelli olej rzepakowy zioła włoskie olej sezamowy kawałek fety do posypania sól Bakłażany dokładnie umyć i wysuszyć. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1 cm nie rozcinając do końca, przy ogonku plastry mają się trzymać w całości. Następnie plastry(...)włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 220 C i zapiekać ok 10-15 minut aż bakłażan zmięknie. Po upieczeniu od razu podawać. Skropić olejem sezamowym i posypać pokruszoną fetą
Monia miesza i gotujeowoce. Zapewniam że będzie pachnieć malizną. 1 doniczka salaty strzępiastej 1 garść borówek 1 szklanka malin 1 cukinia mała 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1/2 cebuli czerwonej 5 dkg sera feta sos balsamico 20 dkg krewetek oczyszczonych sól, pieprz przyprawa do szaszłyków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka migdałów obranych Krewetki myję, osuszam i przekładam do miseczki. Dodaję olej rzepakowy(...)brzoskwinią. Krewetki nabijam na wykałaczki po pięć sztuk i też grilluję.Sałatę myję i strzepię na talerzu, dodaję zgrillowane owoce, cukinię krewetki, maliny, borówki i pokrojoną cebulę oraz fetę, migdały. Polewam sosem balsamico przed podaniem
wesoła kuchniaSkładniki (na 1 porcję) - 1/2 bakłażana (ok. 112 g), - 1/2 cukinii (ok. 112 g), - 5 pieczarek (100 g), - 1/3 opakowania sera typu Feta (ok. 90 g), - mała cebula czerwona (ok. 70 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: sól, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Bakłażana(...)blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi. 3. Warzywa pieczemy ok. 10-15 min w 180 stopniach C 4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i octem balsamicznym. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachNaleśniki z farszem z suszonych pomidorów, szpinaku, pieczarek, fety i sera żółtego. Polecam podawać z sosem czosnkowym. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Pieczarki
Bulliomasła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania pasztetu Profi z suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto kruche i siekam nożem. Ciasto zagniatam rękoma krótko(...)tarteletek smaruję tłuszczem. Przekładam do foremki i ugniatam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 25 minut. Do miski wlewam zupę, jogurt, dodaję pokruszoną fetę, jajko, sól, pieprz, koper i mieszam. Cebulę kroję drobno i przesmażam, dodaję umyte kurki i dalej smażę. Dno każdej tarteletki smaruję pasztetem, wylewam masę jogurtową, układam kurki i wstawiam
wesoła kuchnialekki obiad. Śmiało możecie ją też zabrać do swojego lunch boxa. PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ "PO GRECKU" Składniki: 100 g makaronu świdry Lubella 100 g sera feta 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 cebuli kilka oliwek Dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól zioła prowansalskie Przygotowanie sałatki: Makaron ugotować
kolorowotorcikowoSkładniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego rurki, opakowanie mrożonego szpinaku - całe liście, 100 g sera feta, sok z 1 pomarańczy, łyżka masła, łyżka(...)sezamu, sól Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szpinak podsmażamy na maśle do miękkości. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę,zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Na talerz wykładamy makaron, na niego szpinak, Całość posypujemy sezamem
Lena Gotujeporcję) - 2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 26 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 2 ogórki (ok. 72 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka pestek dyni (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Kaszę(...)płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Ogórka kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną kaszą i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach