feta - 6903 przepisów (strona:233/461)

Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2948

czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki 200ml bulionu wołowego lub drobiowego 2 pełne łyżeczki drobnych kaparów z zalewy DO PODANIA: natka pietruszki, świeża mięta, listki bazylii, pokruszona feta

Karo in the Kitchen
Sałatka z kaszą kuskus i makrelą 227

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z kaszą kuskus, wędzoną makrelą, oliwkami, suszonymi pomidorami i serem feta. Całość polana zdrowym olejem rydzowym i posypana prażonymi pestkami dyni. Do sałatki możecie użyć również oleju lnianego lub zwykłej oliwy. Taka sałatka to doskonały pomysł na zdrową kolację lub drugie śniadanie do pracy. Smakuje pysznie. Post

Marta Gotuje
SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 145

Sprawdzi się też w roli sałatki do kanapek na kolację. Jest też świetnym pomysłem do dań mięsnych z grilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony(...)garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce.  Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera sos do surówki. Gotowe! Życzę Smacznego! Zapraszam Was na Facebooka i Instagrama smyk

SMYKWKUCHNI
Proso z papryką. 146

jest tolerowane przez osoby wrażliwe na gluten. Proso z papryką: 150 ml wody kostka bulionu warzywnego 30 g prosa czerwona cebula czerwona papryka 1 ugotowana marchewka ewentualnie serek feta zioła: tymianek, majeranek

dolcevitainmykitchen
Jajko zapiekane w naleśniku 129

sycące śniadania to jest to propozycja dla Was. Składniki (na 1 porcję): 1 naleśnik z tego  przepisu 1 jajko 1/4 czerwonej papryki 1/4 awokado odrobina sera feta (20 gram) szczypta soli i pieprzu Na suchej patelni umieszczam naleśnika na którego wbijam jajko. Białkiem sklejam boki, tak by jajko(...)wypłynęło poza naleśnika i całość smażę 3-4 minuty na patelni przykrytej pokrywą. Tuż przed podaniem doprawiam solą i pieprzem jajko. Podaję z kawałkami papryki, awokado oraz pokruszoną fetą. Wartość odżywcza 1 porcji = 1 sztuka Wartość energetyczna: 270 kcal Białko: 15,3 g Tłuszcze: 16,7 g Węglowodany: 14,7 g Błonnik

Mango Papaja
FRANCUSKIE CYGARA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 442

Smaczna i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podajemy z ulubionym sosem.   SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego, 250 g mrożonego szpinaku, 200 g sera feta, kilka suszonych(...)pomidorów, jajko, czarnuszka, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz WYKONANIE Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kroimy w kostkę, mieszamy ze szpinakiem. Pomidory kroimy w paski. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o bokach 8 cm. Na środku układamy farsz,pomidora, rozpłaszczamy, zwijamy w rulonik

słodki bratek
chaczapuri z patelni 653

podwoi swoją objętość ponownie zagniatamy a następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. składniki na farsz: ok. 250 g sera feta ok. 250 g mozzarelli 1 jajko wykonanie: Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto w formie sakiewki, zlepiając farsz w środku. Podsypujemy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka grecka 128

Można zrobić ją w lżejszej formie bez sosu lub z sosem na bazie samej wody. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: 120 g sera feta ½ sałaty lodowej 2 pomidory ½ ogórka szklarniowego lub 1 ogórek gruntowy 2 łyżki oliwek Sos: 1 saszetka sosu sałatkowego greckiego 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody Przygotowanie: Ser pokroić

KuchniaWeDwoje.pl
Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym 104

warzywami z piekarnika pod beszamelowym sosem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 4 filety z rybne (duże) ½ cytryny Farsz: 200 g sera feta ½ papryki czerwonej ½ pęczku koperku ½ pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko Sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka (1 szklanka) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku

KuchniaWeDwoje.pl
Mini pizza w 4 smakach 164

kukurydzy III. Margarita: 60 g szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Mini roladki – szybka przekąska na karnawał ... i nie tylko! 153

pokrój ja na paski. Ogórka konserwowego pokrój na słupki.Czarne oliwki przekrój na pół, a szynkę pokrój w cienkie plastry. Każdy plaster szynki posmaruj  pastą szczypiorkową z serem feta Ułóż w ten sposób paprykę,ogórka i oliwki. Możesz,ale nie musisz dać listki szpinaku. Zwijaj w rulon. Każdy przekrój na pół. Jeśli ma być efektownie i równo, odetnij

Z Kuchni Do Kuchni
Faszerowane chilli z fetą 99

gram sera typu feta sól zioła: oregano, bazylia, tymianek olej z pestek winogron Przygotowanie: Odcinamy górę papryczek, wycinamy gniazda i płuczemy pod ciepłą wodą.  Faszerujemy papryczki fetą. Zalewamy olejem, wkładamy do słoików świeże zioła. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Po 3-4 dniach są gotowe do konsumpcji ;-) Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

Życie zaczyna się w kuchni
PIZZA PO GRECKU NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 125

ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera,  100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii. Przygotowanie: Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje(...)papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii. Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa.  Całość przykrywam pozostałym serem żółtym. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję świeżą bazylią

JejKuchnia
SAŁATKA MAKARONOWA Z FETĄ, CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 129

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 20 0 g kolorowego makaronu, 2 ząbki czosnku, duża cukinia, 12 suszonych pomidorów, 180 g fety, pietruszka suszona, pieprz,  sól. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodze(...)miękkości, odcedzam, studzę. Cukinię kroję w kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Podsmażam razem na 2 łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem szczypty soli, do momentu, kiedy cukinia będzie miękka. Fetę kroję w kostkę, mieszam w misce z pietruszką suszoną. Dodaję makaron, podsmażone warzywa oraz posiekany czosnek i pieprz. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby dodaję jeszcze łyżkę oliwy z pomidorów

JejKuchnia
Cukinie nadziewane bobem, fetą i pomidorami 184

bób, w efekcie powstało pyszne danie wegetariańskie, lekkie, zdrowe i kolorowe.  Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 60 min 3 żółte cukinie 1 kg bobu 150 g sera feta 2 pomidory 4 łyżki startego parmezanu 700 g pomidorowej passaty 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cukinie przekrawamy(...)suszonym oregano, papryką oraz miodem 4. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie kroimy w kostkę łączymy z ugotowanym i obranym bobem, doprawiamy pieprzem, dokładamy pokrojoną w kosteczkę fetę 5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły 6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu

Słodki Kompromis