feta - 6903 przepisów (strona:233/461)

Faszerowane chilli z fetą 103

gram sera typu feta sól zioła: oregano, bazylia, tymianek olej z pestek winogron Przygotowanie: Odcinamy górę papryczek, wycinamy gniazda i płuczemy pod ciepłą wodą.  Faszerujemy papryczki fetą. Zalewamy olejem, wkładamy do słoików świeże zioła. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Po 3-4 dniach są gotowe do konsumpcji ;-) Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

Życie zaczyna się w kuchni
PIZZA PO GRECKU NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 129

ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera,  100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii. Przygotowanie: Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje(...)papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii. Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa.  Całość przykrywam pozostałym serem żółtym. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję świeżą bazylią

JejKuchnia
SAŁATKA MAKARONOWA Z FETĄ, CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 134

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 20 0 g kolorowego makaronu, 2 ząbki czosnku, duża cukinia, 12 suszonych pomidorów, 180 g fety, pietruszka suszona, pieprz,  sól. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodze(...)miękkości, odcedzam, studzę. Cukinię kroję w kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Podsmażam razem na 2 łyżkach oliwy z pomidorów z dodatkiem szczypty soli, do momentu, kiedy cukinia będzie miękka. Fetę kroję w kostkę, mieszam w misce z pietruszką suszoną. Dodaję makaron, podsmażone warzywa oraz posiekany czosnek i pieprz. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby dodaję jeszcze łyżkę oliwy z pomidorów

JejKuchnia
Cukinie nadziewane bobem, fetą i pomidorami 188

bób, w efekcie powstało pyszne danie wegetariańskie, lekkie, zdrowe i kolorowe.  Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 60 min 3 żółte cukinie 1 kg bobu 150 g sera feta 2 pomidory 4 łyżki startego parmezanu 700 g pomidorowej passaty 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cukinie przekrawamy(...)suszonym oregano, papryką oraz miodem 4. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie kroimy w kostkę łączymy z ugotowanym i obranym bobem, doprawiamy pieprzem, dokładamy pokrojoną w kosteczkę fetę 5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły 6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu

Słodki Kompromis
Pierogi ze szpinakiem i serem fata 123

Bardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki podczas robienia pierogów. Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny. Można je jeść i jeść:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 3 (21 sztuk) Składniki: Ciasto: 150 g mąki 100 ml wody ½ łyżeczki soli

KuchniaWeDwoje.pl
15 sałatek na Sylwestra 196

Hekele. Sałatka śledziowa Sałatka z kaszą pęczak Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem

Codziennik Kuchenny
Carpaccio z buraków z rukolą 170

będzie nadawało się jako przystawka na przyjęcie lub jako lunch do pracy . Carpaccio z buraków z rukolą – składniki (na 2-3 porcje) 2 duże buraki garść rukoli ser feta albo ser kozi łyżka musztardy 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu zioła prowansalskie oregano ziarenka słonecznika sól pieprz Carpaccio z buraków z rukolą – przygotowanie(...)Buraki gotujemy aż będą miękkie (ok. 1 godziny), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je na półmisku i posypujemy rukolą . Na rukoli układamy pokrojoną w kostkę fetę i zwinięta w małe ruloniku szybkę parmeńską. Z musztardy, miodu, oliwy robimy sos. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Carpaccio z buraków polewamy tak przygotowanym sosem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sezon na kurki w pełni! 126

patelni na kilku kroplach oleju. Farsz szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego feta 4 łyżki śmietany łyżka masła sól, pieprz Na patelni roztapiamy szpinak na łyżce masła. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz śmietanę. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy. Sos kurkowy: 200g kurek 2 łyżki masła kubek dużej śmietany sól, pieprz Sos kurkowy zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek. Należy je namoczyć

Receptura smaku
Tarta z botwinką, fetą i kozim serem 122

30cm)  posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Podpiec 15 minut w piekarniku w temp. 170 stopni Celsjusza.  Nadzienie: -3 pęczki botwinki -3 łyżki posiekanego szczypiorku -200 g pokruszonej fety - 2 plasterki sera koziego -2 ząbki czosnku -2 łyżki miodu -sól, pieprz  Botwinkę umyć, pokroić buraczki oraz liście na cienkie paski. Buraczki podsmażać(...)oliwie  na patelni ok. 10 minut (można też troszkę podlać wodą). Po 10 minutach wrzucić liście, wyciśnięty czosnek i smażyć ok. 5 minut. Na patelnię dorzucić pokruszoną fetę, szczypiorek oraz  2 łyżki miodu i wszystko wymieszać na zgaszonym gazie. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód.  Zalewa: -200 ml śmietany 12% -2 jajka -sól, pieprz Śmietanę energicznie wymieszać

Receptura smaku
Pasta z wędzoną makrelą, serem feta i oliwkami 157

Składniki: 1 wędzona makrela 14 dag sera feta 10 zielonych oliwek (nadziewanych papryką) 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz Sposób wykonania: Mięso makreli oddzielamy od ości. Oliwki kroimy w drobne krążki. Cebulę szatkujemy w małą kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą ugniatając widelcem. Dodajemy pieprz do smaku

Qchnia po prostu
Jajko na miękko z grzankami 145

przepis na idealny początek dnia. Dziecinnie proste danie i fantazja w smaku. Składniki na 1 porcję: 2 jajka - u mnie rozmiar L 2 kromki chleba pełnoziarnistego 2 plastry sera feta 2 plasterki pomidora szczypta bazylii Rama "smaż jak szef kuchni" - do posmarowania grzanek Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 240 stopni - opcja grill. W garnku zagotuj wodę. Ser i pomidora

Alutka-Gotuje
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55850

około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania  TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku pół kostki sera typu feta 1 cebula, 2 ząbki czosnku pieprz(...)łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie : Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak. Gdy się roztopi. dodać pokrojoną w kostkę fetę. Przyprawić pieprzem i łyżką śmietany. Z łososia zerwać skórę, pokroić w kostkę. Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraciki, na 24 kawałki (na 4 części wzdłuż, na 6 części w poprzek

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierogi ze szpinakiem i fetą 160

szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Farsz: op. świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła op. sera feta 150g sera(...)białego świeżo zmielony pieprz cebulka + masło do polania Farsz: Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą, dodać szpinak, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto

Smakołyki Asi
Francuskie ślimaczki ze szpinakiem 213

urodzinową, czy też Sylwestra ;) Polecam również ten przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (lub świeżego) 270g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 2-3 ząbki czosnku […] The post Francuskie ślimaczki ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania