pełnowartościowy obiad lub drugie śniadanie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE KASZA 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka ugotowanego jarmużu 1/4 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę 1/4 szklanki pokruszonej fety 2 jajka 2 łyżki oliwy 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/3 pokrojonej papryczki chili 1 cytryna(...)pieprzem. Na wierzch wbijamy 2 jajka. Oprószamy je szczyptą soli i przykrywamy pokrywką. Smażymy na minimalnym gazie przez około 3 minut, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i papryczką chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z salsą z pomidorów
cool and mintygryczanej 1 szklanka pokrojonych w małą kostkę batatów 1 szklanka drobno posiekanego kalafiora 1 cebula pokrojona w drobną kostkę garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki koziego twarożku lub pokruszonej fety 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 25 g masła 1-2 łyżki oliwy PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku OPCJONALNIE(...)się. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Dosypujemy ugotowaną kaszę i natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Podajemy z kozim twarożkiem lub pokruszoną fetą oraz opcjonalnie z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintyprzeplata się z pozostałymi smakami. Całość jest bardzo orzeźwiająca a przygotowanie zajmuje chwilę. Składniki: arbuz ser feta liście kolendry sezam Arbuza kroimy w dowolne kształty. Łączymy z pokrojoną fetą. Dekorujemy świeżymi liśćmi kolendry i posypujemy uprzednio uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Całość można polać dowolnym sosem, dobrze będzie się komponować taki z dodatkiem miodu lub octem balsamicznym
Wrzosowa Polanawyróżnia. Dla tubylców wszystko pachnie tam wspaniałą oliwą z oliwek i cynamonem (nawet spaghetti!), a desery są niezwykle słodkie od miodu i bakalii. Będąc tam koniecznie należy spróbować oliwek, fety i jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli(...)makaron lub ryż według instrukcji na opakowaniu. Pasować będzie także kasza kuskus lub świeże pieczywo. Szaszłyki podajemy lekko ostudzone. W Grecji do takiego dania na pewno podano by nam fetę lub jogurt ze świeżymi ziołami. Polecam serdecznie takie dodatki, które odświeżają całość i nadają potrawie lżejszy charakter. Można również posypać gotowe danie siekaną natką pietruszki lub miętą, które
Ratunku obiadupały najlepiej ni gotować w ogóle, ale jeść przecież trzeba. Proponuję więc błyskawiczne danie, które zrobi się prawie samo Składniki: 3 garście makaronu 4 garście szpinaku 15 dag sera feta sól pieprz słodka lub ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku(...)kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę. Dobrze mieszamy, żeby ser rozłożył się równomiernie. Dopiero wtedy doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu
Z Majeczką w kuchnilekko posili w gorący dzień. Dodatek mięty sprawia, że sałatka jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i świeża. składniki: ok 350 g arbuza bez skóry 200 g sera sałatkowego typu feta kilka listków świeżej mięty Arbuza pokroić w dużą kostkę. Jeśli pestki nam przeszkadzają to usunąć. Ser pokroić w nieco mniejszą kostką niż arbuza. Listki mięty drobno posiekać, ilość mięty wedle
Monia miesza i gotujeSmacznego! Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą Sałatka grecka Sałatka z papryką, serem feta i pietruszką Sałatka cesarska Sałatka z kurczakiem, pomarańczami i serem pleśniowym Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Piknikowa sałatka z makaronem Sałatka makaronowa z bazylią i suszonymi pomidorami
Kuchnia BazyliiSkładniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku jajko do posmarowania Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy(...)myjemy i siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz szpinak. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Z przestudzonego szpinaku można odcisnąć nadmiar soku/wody. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy ciasto wyrośnie formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy. Na całej długości rozsmarowujemy warstwę farszu, a następnie zwijamy w rulon. Ruloniki wkładamy do natłuszczonych
Bon appetit mon amieroztopionego masła 250 ml letniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (brykietu) 100 g sera feta 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut(...)czekamy 30 minut. W międzyczasie zamrożony szpinak wsypujemy na patelnię i odparowujemy na małym ogniu. Dodajemy podsmażony czosnek, oliwę, solimy i pieprzymy i chwile przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i mieszamy ze szpinakiem. Po upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. około 20 cm. Na pasku układamy farsz i rolujemy ciasto. Bułeczki
Kulinarne przygody Gatitybrokuły gotowane na parze,są idealnie chrupiące i co najważniejsze nie tracą cennych witamin. Składniki: 1 średni brokuł 40 dag szynki 2-3 pomidory 1 puszka kukurydzy ser feta Sos: jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Składniki na sos wymieszać ze sobą,odstawić do lodówki. Brokuły podzielić(...)dnie salaterki,szynkę i pomidory pokroić w kostkę,wyłożyć na brokuły.Na warstwę z pomidorów wysypać kukurydzę.Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem,na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypałam suszoną bazylią i przyozdobiłam świeżymi listkami
Niespełnione zdolności kulinarnemąki pszennej 200 ml ciepłej wody Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli 7 g drożdży instant Farsz: 1 mozzarella pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżki parmezanu pół szklanki fety w kostce z zalewy czosnkowej 5 plastrów boczku 1 duży pomidor pokrojony w drobną kosteczkę Rukola do posypania Sos: 1,5 szklanki passaty Sól, pieprz, majeranek, słodka papryka Wykonanie(...)okrągłe pizze. Ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam składniki: najpierw plastry mozzarelli, parmezan (1 łyżka na jedną pizzę), plasterki - kwadraty boczku (cienkie plastry boczku kroję na kwadraty), posypuję fetą i pomidorem w kawałkach. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20-25 minut do zarumienienia brzegów w temp. 200C na środkowej półce na grzaniu góra-dół
Zasmakuj KuchniSmaczną Stronę Tesco . Dodatkowo znajdziecie tam kilka informacji o stylizacji tego dania! :) Składniki 2 mniejsze cukinie, 150 g zielonego groszku, 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 125 g riccoty, 40 g fety, bułka tarta, mąka pszenna, jajko, świeże liście mięty i bazylii, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, suszone płatki chili, olej Dodatkowo: 300 g jogurtu naturalnego, 50 g mascarpone(...)musimy odparować poprzez uchylenie pokrywki garnka. Kaszę należy ponownie przykryć pokrywką i pozostawić jeszcze na kilka minut. W misce umieścić wszystkie składniki kotlecików, dodajemy posiekane zioła, ricottę, pokruszoną fetę oraz jajko. Całość musimy dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mąkę i bułkę tartą. Tych ostatnich składników dodajemy tyle, aby powstała masa
Plate of Joytygodniu, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. W zaledwie 30 minut przygotowałam przepyszny makaron z pesto bazyliowym, brokułami, suszonymi pomidorami i serem feta. Wszystkim bardzo posmakował i zniknął w kilka chwil. Polecam przepis dla osób zabieganych i nie tylko :-). Post Makaron z pesto bazyliowym i brokułami pojawił się
Marta Gotujepizzy, do obiadu i na kolację. Co najważniejsze jest szybka i pyszna! :) Sałatka Agi www.kuchniasmakow.blogspot.com roszponka szynka konserwowa - kroimy w paski ser żółty gouda - kroimy w paski ser feta - kroimy w kostkę czarne oliwki pomidory suszone - kroimy w paski oliwa z suszonych pomidorów sól, pieprz, czosnek - przeciskamy przez praskę (możecie do sałatki zamiast oliwy z pomidorów dodać
Kuchnia smakówPrzygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez
MarcinChef