feta - 6903 przepisów (strona:242/461)

Sałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiem 736

wyszukane składniki. Jest bardzo prosta- każdy przygotuje ją bez problemu. Zachęcam także do wypróbowania przepisu na sałatkę z brokułem i jajkiem Składniki: 1 brokuł 120g jogurtu naturalnego 150g sera feta 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone oregano 1 łyżeczka cukru sól pieprz 3 łyżki łuskanego słonecznika Do posłodzonego wrzątku wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy 5-7 minut(...)ostygnięciu przekładamy na talerz, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jogurt łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią i oregano. Ser kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki sos i fetę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika

Wrzosowa Polana
Roladki z kurczaka z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami 364

trzeba lubić smak szpinaku jest on dość mocno wyczuwalny, gdy dodamy więcej czosnku smak będzie mocno pikantny Składniki: 2 piersi z kurczaka   6 pomidorów suszonych  ½ opakowania sera feta sól, pieprz, papryka szpinak mniej więcej dwie garście zioła głównie bazylia w liściach, oregano   2 ząbki czosnku trochę mąki masło(...)śmietankowe Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozbijamy pod folią, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Szpinak myjemy i osuszamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy pomidory, czosnek, świeże zioła doprawiamy solą. Miksujemy chwilę. Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do farszu, mieszamy. Układamy na rozbitych filetach. Powinno zostać jeszcze farszu. Rolujemy roladki. Obtaczamy je w mące. Można je pospinać wykałaczkami nie jest to jednak

Kubki smaku
Sałatka z kapustą pekińską i fetą 226

sałatka na stół karnawałowy i nie tylko :) Należy ją jednak przygotować niedługo przed podaniem, ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Omlet ze świeżym szpinakiem i serem feta 226

zrobić na śniadanie jak nie mamy w domu świeżego pieczywa, a owsianka akurat się nam skończyła? Idealną propozycją na weekendowe śniadanie będzie omlet ze szpinakiem i serem feta. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Rogaliki ze szpinakiem ,serem blue i fetą 170

szpinak, kilka minut dusimy ,doprawiamy sola i pieprzem ,odsączamy żeby nie było za dużo wody. do części serowej - 60 g sera blue np. Turek - 60 g sera typu feta dodatkowo - jajko i łyżka mleka do posmarowania Mąki wsypujemy do miski ,z drożdży ,cukru i kilku łyżek mleka robimy rozczyn ,wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia

Wypieki Rene
Bułki paprykowo serowe 152

papryką. Masę paprykową przekładamy do garnka ,wyciskamy surowy ząbek czosnku, doprawiamy i chwilę gotujemy ,studzimy. do części serowej : - 200 g serów startych na grubej tarce u mnie radamer ,feta ,gouda i mozzarella Mąki mieszamy w misce ,robimy rozczyn mieszając drożdże z cukrem i częścią mleka, czekamy 10 minut aż wyrośnie, wyrośnięty rozczyn i resztę składników mieszamy z mąkami przez

Wypieki Rene
Szpinak + Ciasto = Pierogi 162

mąki pszennej pełnoziarnistej,  3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),  1 łyżeczka soli,  1 łyżka oliwy  Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego  250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety  3 ząbki czosnku,  sól, czarny pieprz.   PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę wsypujemy do miski. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę ,, woda jest gorąca, uważamy więc na dłonie i mieszamy łyżką(...)czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak  smażymy do momentu, aż odparuje z niego  większości wody. Ser biały miksujemy razem z serem fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam.   Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na krążek nakładamy farsz i formujemy pierożki. Pierogi

Zdrowo i kolorowo
Sałatka z granatem 140

Smaczna sałatka z wykorzystaniem owoców granatu. I pyszny, grecki ser idealnie komponujący się ze słodkościami.  Składniki 2 granaty Mix sałat 250 g pomidorków koktajlowych 200 g sera feta 1 szalotka kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie ) Sos winegret: sól morska pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki(...)miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego 1 łyżka musztardy Dijon     Przygotowanie Wyłuskałem ziarenka granatu. Sałatę ułożyłem na półmisku. Pomidorki przekroiłem na ćwiartki rozłożyłem na sałacie. Posypałem pokruszoną fetą , dodałem drobniutko pokrojona szalotkę. Wszystko doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posypałem granatem. Wymieszałem składniki winegretu i polałem po sałatce, (jeśli użyjemy tymianku to posypujemy listkami

R'n'G Kitchen
TARTA ZE SZPINAKIEM FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 113

ciasto: 250g mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyża ziół prowansalskich sól farsz: 450 g szpinaku 2 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % 1 opakowanie sera typu feta 6 suszonych pomidorów 2 pomidorki cherry kilka plasterków kiełbaski chorizo lub salami 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 łyża masła 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej  sól pieprz  Zacznij(...)nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut, po czym odkrywamy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Na tartę wykładamy połowę, pokruszonej fety, szpinak na wierzch układamy pozostałą fetę, chorizo, plasterki pomidora, obranego ze skórki. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut

KuchcikoweLove
Cannelloni z brokułami pod beszamelem 165

jutrzejszy obiad lub kolację to myślę, że to będzie idealna propozycja. ok 14 rurek cannelloni 3 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 1 brokuł 200g mrożonego rozdrobnionego szpinaku kostka fety 2 łyżki masła 2 duże ząbki czosnku pieprz Beszamel: łyżka masła 3 łyżki mąki 2 szkl mleka 70g startego sera żółtego sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej prażone płatki migdałów ser żółty(...)osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków i ostudzić. W rondlu rozgrzać masło, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do rozmrożenia. Dodać posiekany czosnek, ostudzić. Brokuł, szpinak i fetę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Nie trzeba solić bo feta jest wystarczająco słona. Surowe rurki cannelloni nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą. Beszamel: w rondelku rozpuścić

Smakołyki Asi
Kurczak balsamico z ryżem 155

pieprzem. Kiedy przypadkiem trafiłam na ocet balsamiczny byłam ciekawa jakby kurczak smakował z nim. I muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona. Na talerzu również wylądowały pomidorki koktajlowe i ser feta. Składniki na 2 porcje 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Dodatkowo 200g ryżu natka pietruszki 100g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej(...)cebuli oliwki 100g sera feta 2 łyżki oliwy   Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić z błonek. Przekroić na wzdłuż na pół i natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do miski i wymieszać z octem balsamicznym i oliwą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odłożyć na 20 minut. Rozgrzać patelnię i smażyć piersi z kurczaka z obu stron na brązowo

Pink Envelope
Papryka faszerowana serem feta 124

Połączenie pieczonej papryki z serem feta... dla nas rewelacyjny duet . Smak podkreślony bazylią. Świetna przystawka na zimno.  Składniki 8 papryk kolorowych pomidorki koktajlowe 300 g sera feta bazylia suszona listki świeżej bazylii sól oliwa z oliwek 2 cebule 2 ząbki czosnku gałązka koperku     Przygotowanie   Ser feta rozkruszyłem do miski, dodałem drobniutko pokrojoną cebulę. Czosnek przecisnąłem przez

R'n'G Kitchen
Sałatka z arbuzem, fetą i miętą 300

Dziś zapraszam Was na sałatkę łączącą w sobie 3 zalety: ciekawy smak oraz szybkość i łatwość wykonania. Słodki, „wodnisty” arbuz w połączeniu ze słoną, kremową fetą to wyjątkowy i smaczny duet. Mięta dodatkowo wzmacnia orzeźwiający efekt arbuza ;) Sałatka nie tylko ładnie się prezentuje na talerzu, ale również dobrze smakuje :) Taka sałatka to doskonała przekąska: lekka i zdrowa. Składniki(...)porcje): ok. 400-500 g arbuza (waga po odcięciu skóry) – najlepsza będzie odmiana bezpestkowa 200 g fety listki mięty (ilość wedle uznania) odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu (opcjonalnie) Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę (usuwamy pestki). Fetę również kroimy na kosteczki. Wrzucamy do miski. Dodajemy listki świeżej mięty i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. I już możemy zajadać :) Smacznego

MyCookBook.pl
sałatka brokułowa z fetą , czerwoną fasolą i prażonym słonecznikiem 296

Składniki: brokuł puszka czerwonej fasoli opakowanie sera feta pół litra jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu prażony słonecznik czosnek Sposób przygotowania: Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. ( 2 - 3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki )  Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą  Ser feta pokroić w kostkę  Słonecznik podsmażyć na suchej patelni Przygotować(...)kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu Sałatkę układamy warstwowo.   Na dno naczynia kładziemy brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem

Darcia w kuchni
pstrąg pieczony w folii nadziewany serem feta 110

składniki: 4 pstrągi opakowanie sera feta pęczek świeżego koperku czosnek cytryna sól masło folia aluminiowa sposób wykonania: Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić na zewnątrz i w środku, natrzeć świeżym czosnkiem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.  Ser feta podusić, dodać czosnek i 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku.  Do miękkiego masła dodać posiekany koperek(...)czosnek. Dobrze wymieszać, doprawić.  Do środka każdej ryby włożyć wcześniej przygotowany farsz feta.  Pstrągi spiąć wykałaczkami. Pstrągi przełożyć na folię posmarowaną olejem. Ja położyłam paper do pieczenia. Na wierzchu każdego pstrąga położyć kawałki czosnku i masła. Folię zawinąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celcjusza. Rybę wstawić do piekarnika na około 20 minut.  Następnie odwinąć folię

Darcia w kuchni