francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś
Kuchnia MagdaLenydyni 300 g drobnego makaronu 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki mąki gryczanej 500 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki 100 g sera feta 125 g sera edamskiego 25 g parmezanu sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy o ok. 2-3 minuty krócej, niż podano na instrukcji na opakowaniu. W rondelku(...)wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszając gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Dodajemy musztardę i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z puree z dyni, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Dodajemy beszamel i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy tarty ser edamski i mieszamy. Masę wykładamy do formy ok. 30×20 cm. Posypujemy parmezanem
KucharzycaSkładniki (na 1 porcję) - 150 g bobu (świeżego lub mrożonego), - 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100 g), - 10 kosteczek sera Feta (ok. 25 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny(...)Sposób przygotowania 1. Gotujemy bób. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości. - likopen (pochodzącą z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachobiadu... Kolorowa sałatka z makronem spagetti Składniki : około 100 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 wędzone udko z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek 150 g sera feta(...)papryka żółta pół papryki zielonej pół cebuli łyżka majonezu łyżeczka musztardy zielona cebulka Przygotowanie : Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Na kawałki kroimy wszystkie warzywa, i tak cebulę w drobną kosteczkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a papryki i rzodkiewki w grubszą kostkę. d odajemy majonez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiróżnych sałat - ja użyłam gotowej mieszanki mix z: frisee (cykoria endywia), escarola, radicchio, roszponka, rzymska 10 pomidorków koktajlowych - użyłam Campari - słodkie amoroso 1 czerwona papryka 100 g pokruszonej fety 2 suszone pomidory + 6 łyżek oleju z ziołami, w którym znajdują się suszone pomidory (zawsze używam słoiczka 280 g TESCO) ser kozi dojrzewający rolada - 6 plasterków(...)pokrojonych na pół (ser w kształcie walca z grubą, żłobkowaną skórką pokrytą porostem białej pleśni. Ma słodko - kwaśny smak) przyprawy: pieprz, bazylia Przygotowanie: W misce wysyp mix sałat. Pokrusz fetę, suszone pomidory pokrój w kostkę, ser kozi w plasterki i na pół - wszystko to dodaj do sałaty, wymieszaj rękoma, jest najdokładniej. W małym naczyniu żaroodpornym umieść: paprykę pokrojoną w kółka
Zasmakuj KuchniSkładniki: 50 dag brokułów 3 jajka pół opakowania sera typu feta (około 13 dag) pół cebuli cukrowej 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Brokuły dzielimy w różyczki i gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane brokuły układamy w misce bądź
Qchnia po prosturozgrzanie proponuję pyszną, aromatyczną zupę dyniową w antydepresyjnym kolorze ;) Składniki: 400-500g miąższu dyni cebula 2 średnie marchewki 1,5 litra bulionu sól, pieprz curry ser feta lub pestki dyni do podania Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną i obraną marchewkę. Podlewamy wodą i chwilę dusimy. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Następnie dodajemy pokrojoną(...)dynię. Wszystko gotujemy razem, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wrzącej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podajemy z fetą lub prażonymi pestkami dyni. Gotowe
Czerwona Porzeczkasłonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy. Składniki (na 1 porcję): garść mixu sałat 1 jajko 1 kromka ulubionego pieczywa kawałek papryki kilka pomidorków koktajlowych 50 gram sera feta 1 łyżka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu Jajko gotuję na twardo(...)kroję w kostkę i prażę na suchej patelni na chrupko. Ściągam grzanki i prażę przez minutę nasiona słonecznika. Składniki dressingu mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę i paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Na talerzu umieszczam sałatę, warzywa, ser oraz pokrojone na ćwiartki jajko i grzanki. Całość posypuję pestkami słonecznika i polewam dressingiem. Podaję
Mango Papajakoktajlowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać około 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Kuchnie świata , Obiad , Obiad na szybko , Zapiekanki Tagged: feta , filet z kurczaka , jajka , pomidory , szpinak
https:KKuchniaMniammałe kawałki brokuł pęczek pietruszki 2 jajka pół paczki sera feta sól pieprz ziołowy do smaku folia aluminiowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę(...)następnie do mięsa dodaje paprykę pokrojoną w kostkę ,pęczek pietruszki pokrojony i brokuł delikatnie pooddzielany na nie za duże kawałki, do mięsa i reszty składników w misce dodaje fetę pokruszoną oraz dwa jajka ,wszystko razem przyprawiam i dokładnie mieszam. Przygotowaną masę z mięsa wykładam do formy sylikonowej na muffiny i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni
Mój SmakOstatnio na blogu pojawił się wpis z sosem miętowym na bazie sera feta(...)Wraz z wpisem pojawiły się pytania - do czego go wykorzystać? Oto moja propozycja na przystawkę lub danie obiadowe. Połączenie idealne (: Składniki: 2 bakłażany 1/4 porcji sosu miętowego z fetą kliknij po przepis <klik> 1/2 łyżeczki ostrej papryki koperek do posypania oliwa z oliwek do skropienia bakłażana Przygotowanie : - bakłażany kroimy w podłużne plastry i delikatnie nakłuwamy
Pora na pora i pomidoraZaledwie kilka chwil wystarczy aby ją przygotować. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub na kolację. Polecam :) 1 brokuł 2 pomidory 2 jajka 1/2 op. fety 2 łyżki uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku(...)wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Sałatka: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować i obrać. Pomidory i jajka pokroić na ćwiartki. Fetę w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i posypać uprażonym słonecznikiem
Smakołyki Asijogurtu naturalnego (ok. 75 g) 15 małych migdałów (ok. 20 g) sól, pieprz duża garść sałaty (ok. 20 g) 1 średni pomidor (ok. 150 g) kilka kostek sera feta (ok. 30 g) 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) pieprz Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, dodać 10 posiekanych(...)posiekanymi migdałami. Następnie piec z termoobiegiem 15-20 min. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić. Do miseczki wrzucić kolejno: sałatę, pomidora, fetę. Polać oliwą z oliwek i posypać pieprzem. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza*: 410 kcal 35,8 g białka 25,7 g tłuszczów (w tym 6,2 g tłuszczy nasyconych
Vroblewska-fitlifeSKŁADNIKI: szklanka makaronu MALMA świderki (nie ugotowany) 200 g mix sałat 3 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 2 ogórki gruntowe 1/2 kostki sera feta 2 garści oliwek puszka tuńczyka w sosie własnym oliwa z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego łyżka przyprawy- suszone(...)pomidorki z bazylią i czosnkiem PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta. Do miski przesypać mix sałat, dodać pokrojone w plasterki ogórki, pokrojone na 8 pomidory, pokrojoną w drobną kostkę fetę. Dorzucić odsączonego tuńczyka, oliwki i kukurydzę. Doprawić, dolac oliwę (ilość według uznania) i ocet. Wymieszać. Na koniec dodać wystudzony makaron (zahartować). Ponownie wymieszać
ClauditteMissCookingogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml wody 1 łyżeczka soli do podania: listki bazylii ser feta grzanki opcjonalnie: 2 kromki chleba wykonanie: Pomidory i ogórki obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z solą np. w moździerzu a następnie zalewamy oliwą. Wszystkie warzywa kroimy(...)wodę, ocet oraz dodajemy czosnek z solą i oliwą. Wszystko miksujemy na gładką zupę. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Możemy podać z grzankami lub pokrojoną w kostkę fetą i udekorować listkami bazylii. Opcjonalnie do gazpacho możemy dodać kromki chleba porwane na kawałeczki a następnie całość zmiksować. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia