cukinia jest młoda, jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 cebulka kilka gałązek natki pietruszki 100 g fety oliwa do smażenia na sosik czosnkowy: 3 łyżki gęstego jogurtu, 1 łyżka majonezu,ząbek czosnku,odrobina szczypiorku (lub koperku jak wolicie) sól pieprz Przygotowanie: cukinię(...)oczkach), solimy ,mieszamy i odstawiamy na 10 min,żeby puściła sok, jajka roztrzepujemy trzepaczką,dodajemy mąkę,mieszamy dokładnie, dodajemy posiekaną cebulę,natkę pietruszki,odciśniętą z soku cukinię i pokruszoną fetę,solimy i pieprzymy ,mieszamy jeszcze raz dokładnie, smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor z obu stron mieszamy sosik:majonez ze śmietaną ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Swojskie jedzonkoróżnego typu spotkaniach - tych mniej i bardziej oficjalnych. Ta przystawka, którą chciałabym podzielić się dzisiaj z wami - przede wszystkim kusi pięknymi kolorami. Składniki: 270 g sera typu feta 150 g serka puszystego śmietankowego 100 g serka topionego Gouda lub smakowego suszony szczypiorek słodka papryka czarnuszka orzechy włoskie curry białe ziarna sezamu Przygotowanie: Wszystkie sery przekładamy do miski
Taste Therapysię tak szybko jak pieczone w tradycyjnej blaszce. Moja dzisiejsza propozycja na przygotowanie mięsa z indyka to rolada faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta. Mięso w tym wydaniu jest bardzo smaczne, soczyste i delikatne. Taką roladę możemy podać na niedzielny jak i odświętny obiad, polecam z dodatkiem kieliszka
Marta GotujePropozycja na niedzielny obiad. Składniki dla 2 osób: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka jeden 1 cm plaster fety 1/2 średniego pomidora sparzonego i obranego ze skórki papryka słodka, sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia rolad + 1 całe jajko Sałatka: 1 ogórek(...)zielony 1 pomidor obrany ze skórki 1 łyżka śmietany 12 % pieprz do smaku 1. Fileta myjemy i kroimy na dwa płaty. Obsypujemy pieprzem oraz papryką słodką w proszku. 2. Fetę oraz pomidora kroimy w kosteczkę i mieszamy do lekkiego rozpadnięcia się ( ma się utworzyć pasta ) 3. Nakładamy pastę na filety i zawijamy w roladkę spinając je wykałaczkami. Obtaczamy
Gotowanie...to proste !może zainteresuje Was przepis na tureckie pide . A wielbicieli pizzy zwijanej odsyłam do przepisu na stromboli ze szpinakiem i pieczarkami . Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i serem typu feta. Pizza zawijana. Składniki /na 12 bułeczek: ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży szczypta cukru 3,5 szklanki mąki do pizzy typ 00 lub mąki typ 650 (bułeczkowej) + więcej
Chilli Czosnek i Oliwasama, na lunch czy kolację. Pasuje do białego mięsa i ryb. Przyjemnie ożywi i uzupełni dania z grilla – skrzydełka, tłustą karkówkę czy żeberka. SKŁADNIKI 500g cukinii 60g pokruszonego sera feta garść pomidorków koktajlowych 10-12 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki świeżego zielonego pesto kilka gałązek szczypioru kilka
Karo in the Kitchenwręcz małymi dziełami sztuki kulinarnej. Poziom profesjonalizmu, być może nie do osiągnięcia przeze mnie, za to poziom radości z prowadzenia bloga mam dość wysoki ;) :) Składniki : arbuz czarne oliwki ser feta listki(...)mięty Wykonanie: Arbuza przekroić na pół, odciąć plaster o grubości ok. 1 cm. Następnie plaster pokroić na ćwiartki. Oliwki pokroić w plastry. Na plastrach arbuza ułożyć kawałki oliwek, pokruszyć fetę i przybrać listkami mięty
zadanie-gotowanieZachęcona sukcesem, dziś wywołuję zieleń spod ziemi! 🙂 Pomoże mi w tym małe danko typu finger food, idealne na pierwszy […] Artykuł Cukiniowe „sushi” z pesto i serem feta pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkateż w plasterki). Trochę przypraw, sera i gotowe. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 8 ogórków gruntowych 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju) sól, pieprz ser typu feta kawałek białej części pora Ogórki ścieramy na tarce (plasterki) i umieszczamy w misce. Skrapiamy oliwą oraz doprawiamy solą, pieprzem po czym mieszamy. Wykładamy na półmisek i posypujemy pokrojonym porem
Szybko Tanio Smaczniedania powinny często gościć na naszych stołach. ok 10-15 dag fasolki szparagowej żółtej ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej 6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków 1/3 kostki fety 1/2 czerwonej cebulki ząbek czosnku 2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia, słonecznik, pini) łyżeczka kolorowych ziół do sałatek ewentualnie sól, pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki łyżka(...)rozgrzać olej z masłem, usmażyć ziemniaczki na rumiano. Dodać posiekany czosnek i fasolkę i smażyć jeszcze ok 2 minut. Fasolkę z ziemniaczkami przełożyć na talerze, posypać pokruszona fetą, ziarnami, piórkami cebulki i ziołami
Smakołyki Asikurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka koperku (świeżego) 2 łyżki tartego parmezanu 50 g sera feta Sól Pieprz Cząber Filet z piersi kurczak kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka(...)Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z jajkiem, bułką tartą, amarantusem, tartym parmezanem, pokrojoną w kostkę fetą i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju
VioletoweKucharzenieużyć do farszu kaszy kuskus i wątróbki, danie wyszło przepyszne SKŁADNIKI 3 papryki Farsz: 25 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, ½ szkl. kaszy kuskus błyskawicznej, 150 g sera feta, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na złoto, dodajemy wątróbkę i obsmażamy(...)wszystkich stron, gdy wystygnie drobno kroimy. Kaszę zalewamy ½ szkl. osolonego wrzątku, odstawiamy na 5 min aby wchłonął się cały płyn, mieszamy razem z wątróbką, doprawiamy przyprawami, dodajemy drobno pokrojoną fetę. Z papryk odcianamy czubki, usuwamy nasiona, nakładamy farsz, przykrywamy odciętymi czubkami. Każdą paprykę zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 25 min. 180 stopniach
słodki bratekjakie zrobiłam, więc polecam :)—>KLIK 6-7 małych ugotowanych młodych ziemniaków pęczek botwiny (bez liści) por (biała część) dymka ze szczypiorkiem łyżka masła klarowanego 3 łyżki pokruszonej fety 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki suszonych płatków cebuli 1/4 łyżeczki ostrej(...)kroimy, buraczki ścieramy na tarce, pora i dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, do miękkości, po czym odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z fetą, parmezanem, […] Artykuł Kotlety z botwinki i ziemniaków z pieczonymi marchewkami i bobem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogniego przekonani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych muszli przygotowałam sos serowy na bazie serka topionego i sera żółtego. Danie wyszło baardzo smaczne i myślę, że warto przygotować
Marta Gotujeśniadanie, lunch czy kolację. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę ;) 2 jajka 1/3 szkl mleka 4 łyżki mąki garść świeżego młodego szpinaku 3 pomidorki suszone 1/4 kostki fety ząbek czosnku łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych świeżo zmielony kolorowy pieprz Jajka dokładnie rozbełtać z mlekiem i mąką. Na łyżce masła przesmażyć pomidorki, zmiażdżony czosnek i szpinak. Ostrożnie wlać masę(...)minimum i przykryć pokrywką. Gdy góra się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Po minucie zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Podawać z pomidorkami koktajlowymi, posypać poruszoną fetą i oprószyć zmielonym kolorowym pieprzem
Smakołyki Asi