zielonych szparagów, 6 - 8 kwiatów cukinii, 70 – 80 g sera typu feta, oliwa do posmarowania patelni, 100 ml skrobi kukurydzianej, 100 ml mąki pszennej, szczypta soli, woda zimna gazowana (ok. 100 ml), olej do głębokiego smażenia (u mnie(...)ryżowy), Szparagi umyć, odłamać końce. Smażyć lub grillować na patelni wysmarowanej oliwą. Szparagi powinny być zrumienione. Gotowe szparagi drobno posiekać (ja miksuję, ale nie na miazgę), wymieszać z rozdrobnioną fetą. Kwiaty cukinii rozchylić wyjąć słupki. Włożyć do środka farsz ze szparagów. Końce kwiatków zwinąć. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól i wlać wodę, wymieszać, powinniśmy otrzymać masę o konsystencji
królestwo garówszczypta soli i dwie pieprzu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, smażyć placki z dwóch stron na natłuszczonej i rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie - dodatkowa porcja bazylii i feta. smacznego
tost z dżememSkładniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku kilka plastrów suszonych pomidorów 1/2 sera feta 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano Przygotowanie Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek(...)oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś do czasu, aż szpinak się skurczy. Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny. Wstaw do piekarnika
Kukuleczkiwcześniej mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dnia Składniki na zapiekankę: 9-10 małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku 80 g sera feta 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy Składniki na sos: 2 jajka 100 g śmietanki 18 sól, pieprz, słodka papryka(...)plastry. Umyj i osusz szpinak, następnie podduś go chwilę na masełku. ( około 2-3 minuty) Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch poukładaj pozostałe ziemniaki. Całość zalej sosem, Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut. Smacznego
Kukuleczkinumer 1 na lunchboxowej liście potraw do pracy :) Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus ½ szklanki wywaru 6-7 pomidorków koktajlowych Ok. 100g sera feta 2 łyżki nasion słonecznika Pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju rzepakowego Odmierzoną kaszę kuskus umieszczamy w misce i zalewamy ciepłym wywarem. Miskę zakrywamy na 5 minut. W między czasie słonecznik
Kolizje Smakówdressing z powodzeniem można wykorzystać do innej sałatki. Sałatka z kabaczkiem Składniki: 2 porcje 1 kabaczek, około, 400 g 2 łyżki oleju 200 g ugotowanego bulgur 100 g feta 30 g pestek dyni, uprażonych 2 łyżki świeżych liści mięty pieprzowej sól i pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Pokrój kabaczka(...)durszlaku na 30 minut. Zroszone plasterki odciśnij lub ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia. Usmaż na oleju na złoty kolor. Wymieszaj kabaczka z ugotowaną kaszą bulgur, posyp pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami dyni. Pokrój drobno miętę pieprzową. Przepuść czosnek przez praskę. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw dressing solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem przez podaniem. The post
codojedzeniaugotować. Drukuj Sałatka z ciecierzycy z awokado window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 garście sałat 3 połówki pomidorów suszonych z oliwy pół awokado pół puszki ciecierzycy 2 plastry fety(...)łyżki oliwy z pomidorów Wykonanie Sałatę wykładamy na talerz lub do miski. Dodajemy ciecierzycę. Połówki pomidorów kroimy w kostkę lub paski. Awokado obieramy i kroimy w drobne cząstki. Fetę kroimy w kostkę. Polewamy 2 łyżkami oliwy z pomidorów. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/salatka-ciecierzycy-awokado/ BosowKuchni Artykuł Szybka sałatka z ciecierzycy z awokado pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery
Mieszam w GarnkuCzas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku(...)garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną wstawiamy do gotowania. Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Fetę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i koper włoski. Dodajemy pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę
kulinarnyJaTaka propozycja na śniadanie... jak wiecie awokado jest moją miłością i po takim śniadaniu to mam zawsze dobry humor. Tylko nie przesadźcie z solą, bo feta jest już dosyć słona. POZDRO. CMOK
Pasje Jolkizaspokoi z nawiązką pierwszy poranny głód. 40 minut składniki: 3 jajka 3 żółtka 5 łyżek mleka 3 grube plastry pieczonego karczku 500 g szpinaku 50 g sera typu feta szczypta bazylii, sól, pieprz, słodka papryka 2 ząbki czosnku wykonanie: 1. Jajka, żółtka i mleko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami. 2. Posiekany czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać szpinak(...)minuty, odstawić z patelni. 3. Karczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni (ok. 10 minut). 4. Do karczku dodać szpinak i wszystko zalać masą jajeczną. Posypać pokruszoną fetą. 5. Po około 7 minutach zdjąć z patelni, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż jajka się zetną. Naprawdę mocno polecamy Ania
Ania i Marcin gotująsuszonych pomidorach), 1/3 łyżeczki soli, 1/3 szkl. letniej wody Farsz: 200 g pieczarek, 6 plastrów salami, kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, 2 jajka, ½ szkl. śmietany 18%, 100 g sera feta, sól, pieprz, papryka słodka do smaku, 2-3 łyżki masła WYKONANIE Ciasto: W misie malaksera umieszczamy mąki, dodajemy sól, jajko, olej i wodę, miksujemy aż powstanie kulka. Wkładamy(...)kroimy w plasterki. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na złoto. Salami i pomidory kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozdrobnioną fetę, doprawiamy do smaku przyprawami. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Formę na tartę wykładamy ciastem, nakłuwamy dno widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i posypujemy grochem, pieczemy 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie
słodki bratekmiarę szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki(...)potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie: Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu
W Moim Magicznym Domuróżyczki z 1 brokuła · 2 łyżki mascarpone · feta (u mnie prostokącik 3 na 2 cm) · pieprz mielony · 1-2 torebki kaszy orkiszowej Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami
Bazując na smakusól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz Dodatkowo: makaron tagliatelle WYKONANIE Pulpety: Bułkę moczymy w wodzie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wkładamy mięso, bułkę, jajko, dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę. Z powstałej masy(...)śmietanę, ser topiony pokrojony w kostkę oraz przyprawy, dusimy aż ser się rozpuści. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy, na wierzchu układamy pulpety, posypujemy pokruszoną fetą, chwilkę dusimy aby pulpety się podgrzały
słodki bratekLekka, chrupiąca sałatka na szybko. Doskonała na zbliżającą się wiosnę. SKŁADNIKI 200 g sałaty roszponki, kilka liści sałaty rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody(...)pieprz WYKONANIE Roszponkę układamy na półmisku, sałatę rzymską rwiemy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Składniki układamy na sałacie, posypujemy grzankami, polewamy sosem. Grzanki: chleb kroimy w kostkę, masło rozpuszczamy, dodajemy chleb, posypujemy bazylią
słodki bratek