feta - 6903 przepisów (strona:240/461)

Klops z jajkiem i szpinakiem 160

oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz(...)Sposób przygotowania:  5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką

Pobite gary Barbary
CHLEB Z FETĄ I OLIWKAMI 114

łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 30g stopionego masła 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli  ponadto: 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 150g pokrojonego w kostkę sera feta 2 łyżki oregano 1 łyżka oliwy z oliwek   Sposób przygotowania: Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier, następnie drożdże i odstawić na 5-6 minut(...)ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pozbawić ciasto nagromadzonego powietrza, po czym przełożyć je na oprószoną stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Ułożyć ciasto dłuższym bokiem do siebie, rozsypać po nim oliwki, fetę i oregano (mniej więcej do połowy szerokości ciasta), zostawiając centymetrowy odstęp od brzegu. Pokropić nadzienie oliwą. Natłuścić blaszkę - keksówkę oliwą. Złożyć ciasto na pół, by zamknąć w nim nadzienie. Palcami skleić

Prosto i Smacznie z Anetą
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 209

kilograma mąki pszennej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szpinak(...)rozmrażamy, na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy ser fetę, rozgniatamy widelcem, dodajemy ostudzony szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z pomidorkami, serem fetą i granatem 173

użyć w zasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek. Składniki: 50 g roszponki 150 g sera feta ½ granatu 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: Pr zygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Obrać

Mama Gotuje
Zupa krem z pieczonych buraków 147

bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki octu balsamicznego ok. 100 g sera typu feta (twardego, nie może być miękki) 1 łyżka masła szczypiorek 1 jabłko łyżka oliwy kilka gałązek tymianku lub 1-2 łyżki suszonego tymianku Wykonanie: Buraki cienko obrać i pokroić w grubsze(...)koniec można do zupy kremu z pieczonych buraków dodać opcjonalnie kozi ser i zmiksować (buraki i kozi ser to wyjątkowe połączenie). Zupę krem z pieczonych buraków podawać z tartą fetą, posypaną szczypiorkiem. Post Zupa krem z pieczonych buraków pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
POAÇA, czyli tureckie bułeczki 106

szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) ser biały (typu feta) pietruszka pieprz czarny 1 żółtko do posmarowania czarnuszka do posypania Przygotowanie Farsz: Zgnieść ser. Zmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być

Tureckie Przepisy
FIRINDA PEYNIRLI EKMEK, czyli turecka zapiekanka 111

doskonała turecka zapiekanka z jajek i białego sera! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 kromki chleba 100 g białego sera (typu feta) 1 łyżka natki pietruszki 5 oliwek (czarnych lub zielonych) 2 jajka chili Przygotowanie Ugnieść ser i wymieszać z natką, pokrojonymi w plastry oliwkami i jajkami. Smarować chleb farszem i posypać chili. Upiec w piekarniku w temperaturze

Tureckie Przepisy
MÜCVER, czyli placki z cukinii 144

cukinii 1 duża cebula ½ pęczka posiekanego szczypiorku 1 pęczek posiekanego natki ½ pęczka posiekanego koperku 3 jajka 2 szklanki mąki sól pieprz słodki czerwony pieprz 50 g białego sera (typu feta) olej do smażenia Przygotowanie Umyć, obrać i zetrzeć cukinię. Wrzucić do głębokiej miski i wymieszać wszystkie składniki. Rozgrzać olej na patelni i małą chochlą wylewać masę. Smażyć

Tureckie Przepisy
ISPANAKLI PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ, czyli okrągłe bułki ze szpinakiem i serem 199

sól 3 szklanki mąki woda Składniki (do posypania kiedy wałkujemy) 2 łyżki skrobii pszennej 3 łyżki mąki Składniki (farsz) 1 duża cebula 1 paczka szpinaku zmrożonego 200g sera typu feta pieprz czarny słodki pieprz czerwony Składniki (sos) 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju Składniki (do dekoracji) czarnuszka do posypania Składniki (do posmarowania blachy) olej Przygotowanie Ciasto

Tureckie Przepisy
Sałatka z pęczakiem i warzywami 251

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z kaszą pęczak, pomidorami, oliwkami i serem feta. Dodałam do niej również kawałek piersi z kurczaka, którą upiekłam wcześniej na kanapki (mięso możecie pominąć). Sałatka idealna na drugie śniadanie, do pracy lub kolację. Post Sałatka z pęczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tuste ze jabkym i śliwkōm (Smalec z jabłkiem i śliwką) 154

bydōm take fajne brōnołtne szpyrki 19 , symnijcie 20 go ze łognia, wciepcie tam pokrōne jabko, śliwki, prziprawy, fajnie wymiyszejcie, przelyjcie do jakego gorczka abo krauzy i fertich. Jak tyn fet już ochōdnie, 21 to nic yno brać sznita 22 chleba, smarować i smacznego 1 dostanę 2 sąsiada 3 koleżanki 4 kawałek 5 słoniny 6 chodowany 7 przez 8 ciągle

Chop w kuchni
Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem 125

się cudnie komponują. Ze wszystkim. Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1/2 opakowania listków rukoli 75 g sera feta ziarenka z 1/2 granata czarne oliwki pomidorki koktajlowe 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki pozbywając się całego albedo(...)szklance mieszamy składniki sosu (1/3 szklanki oliwy z oliwek EV, 2 łyżki octu balsamicznego, pieprz, sól). Na talerzu układamy listki rukoli, na nich układamy plasterki pomarańczy, pokrojoną w kostkę fetę, czarne oliwki i przekrojone na pół pomidorki. Wszystko posypujemy ziarenkami granatu i polewamy sosem. Podajemy od razu

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z brokuła i fety 242

tymi obfitującymi w różnorodność smaków i kolorów. Ta sałatka absolutnie nie znajdzie się poza podium! Prosta, szybka, niskokaloryczna i naprawdę pyszna. Spróbujesz? Składniki: 1 brokuł  1 kostka sera Feta 1/2 czerwonej papryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i włożyć do gotującej się wody(...)częściowym przykryciem. Następnie delikatnie wyjąć, przełożyć na 1 minutę do miski z zimną wodą, odcedzić, wyłożyć na półmisek. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, polać brokuły. Fetę pokroić w kostkę, ułożyć na brokułach z jogurtem. Całość posypać pokrojoną w kostkę papryką. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu, może też spokojnie poleżakować w lodówce. Smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z marynowanych warzyw z mozarellą i fetą. 112

taką z dodatkiem curry ), malutkie korniszony, papryka, kukurydza(myślę, że dobór warzyw i ich proporcje zależą od tego co lubicie), pieczarki w occie, 280g mozarelli w  kulkach, 200g fety w kostkach, migdały w słupkach,  SOS: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sok z połowy cytryny(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. WYKONANIE: warzywa mieszamy z pokrojonymi na połówki pieczarkami,  dodajemy mozarellę i fetę,  polewamy sosem, delikatnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godz., pół godz. przed podaniem prażymy migdały, posypujemy sałatkę i podajemy na stół

Kuchnia Beaty
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 109

minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia(...)koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę, gorgonzolę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania