Niespodzianką były: Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem podane z 2 sosami: gorgonzola i pomidorowym SKŁADNIKI: farsz: opakowanie świeżego szpinaku 0,5 kg kurczaka (najlepiej pierś) pół opakowania sera feta parmezan sól, pieprz, czosnek, przyprawa śródziemnomorska, suszone pomidory z czosnkiem ciasto: według przepisu z pierogów ruskich sosy: gorgonzola: plaser masła, jogurt naturalny, pół opakowania sera gorgonzola- piccante, pieprz pomidorowy: pomidory(...)czosnkiem. Opłukać świeży szpinak. Udusić na maśle dodając 3 ząbki czosnku, sól i pieprz. Kurczaka i szpinak posiekać w małą kosteczkę. Do dużego naczynia wsypać kurczaka, szpinak, pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach parmezan. wszystko razem porządnie wymieszać. Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić kółka ( ja używam szklanki do piwa :) ) Sklejać, podobnie jak ruskie, gotować tylko 2 minuty
MarciochaKucharzygrillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem, sola i pieprzem(...)wstawić na 20 min do nagrzanego piekarnika na 190 stopni. Pomidorki pokroić w ósemki, dodać pokrojona cebulkę w pióra i całe oliwki. skropić oliwą, doprawić sola i pieprzem, dodać fetę. Mięso opłukać, osuszyć.Następnie natrzeć mieszanką przyprawi skropić oliwą.Odstawić na min 1 godzinę do lodówki.Nagrzać grill na 4. Plastry mięsa położyć na ruszt
MarciochaKucharzyprawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI: 8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu(...)pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3 szpinaku, rozkruszoną gorgonzole i fetę. Przykryć kolejnymi płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Przykryć resztą płatów lasagne i rozsmarować na nich sos beszamelowy. Piec przez 20 minut. Poczekać aż chwilę ostygnie, udekorować pomidorkami bazylią
MarciochaKucharzydanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso(...)powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatołową, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy. Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut
MarciochaKucharzyroku mam dużo pomysłów na bób. I nadal mi się nie znudził ! SKŁADNIKI: 400g ugotowanego już i obranego bobu 100g boczku 150g sera feta 100g żółtego sera 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego 1 jajko sól, pieprz,chili 2 ząbki czosnku Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia wraz z wyciśniętym czosnkiem i chilli. Żółty ser zetrzeć na tarce, fetę pokruszyć. Do miski wsypać ugotowany bób, rozgnieść go. Dodać do niego jajko, boczek i oba sery, wymieszać. Na wierzch można wysypać kilka całych ziaren bobu. Na ciasto wyłożyć farsz
MarciochaKucharzymrożonego szpinaku (lepiej świeży, u mnie w sklepie akurat nie było) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz, przyprawa prowansalska cytryna Dodatkowo: pomidory koktajlowe, kapary, feta, prażony słonecznik, oliwa Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany czosnek a po chwili szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rybę(...)nafaszerować wcześniej przygotowanym szpinakiem. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- 200°C na około minut. Podawać z pomidorkami z fetą i kaparami. Smacznego
MarciochaKucharzyRozpoczynam sezon na szparagi! Pierwsze w tym sezonie szparagi były podane w formie sałatki. Proste i pyszne. Polecam. pęczek szparag ser feta suszone pomidory orzechy włoskie sos ze zredukowany octem balsamicznym Zagotować wodę w dużym garnku. od szparag odłamać końcówki. Wrzucić je do wrzątku. W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu. Kiedy
Polska Zupadość, że ciekawie gotuje to jeszcze robi piękne zdjęcia przygotowanemu jedzonku:) Polecam Wam to danie. Składniki: 500 g makaronu rurki (penne); 500 g mięsa mielonego; 200 g sera fety; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 2 jajka; 1,5 szklanki przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego(...)posypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki mleka; 2 łyżki mąki; sól; Wykonanie: Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie należy dodać mięso, a jak już się podsmaży to dodać przetarte pomidory. Doprawić
In my kitchenrobią z mixem sałat, inni z mozzarellą... ja przedstawiam Wam moją wersję na tą pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku, 2-3 suszone pomidory, 1/4 fety, słonecznik łuskany, żurawina suszona. sos: 1 łyżeczka octu(...)balsamicznego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygi od liści. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, a fetę w kosteczkę. Posypujemy żurawiną i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek
Aga w kuchniSkładniki (na 18 babeczek) : 220 g mąki pszennej 60 g razowej mąki owsianej 20 g mąki kukurydzianej płaska łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka startego imbiru łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku pół szklanki mleka 200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka) 4 łyżki oliwy(...)solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem. Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować, pod koniec dodając szpinak. Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo, bo inaczej muffinki nie wyrosną). Masę wkładać do wyłożonych papierowymi foremkami otworów w blasze do pieczenia babeczek. Piec ok. 40 min. w temp
Weekendy w domu i ogrodzielasagne - 200g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj ) - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 100g fety - parmezan opcjonalnie - suszona bazylia, oregano - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać i razem z czosnkiem podsmażyć na złoto. Dodać szpinak i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie przesmażyć. Makaron ugotować(...)żaroodpornego wlać pomidory z puszki, posypać oregano, bazylią, solą i pieprzem. Wymieszać. Ugotowane płaty makaronu smarować warstwą puree z dyni, na to po 1-2 łyżki szpinaku. Następnie pokruszyć fetę i zrolować. Ruloniki przeciąć na pół i układać na sos pomidorowy. Wierzch posypać parmezanem/cheddarem/żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 25-30 minut (do miękkości makaronu
CookYourselfgrilla i bardzo się "zaprzyjaźniła" z ciężką karkówką. Sałatka jest lekka i pyszna. Smakuje nawet typowym mięsożercom :-) Sałatka 125 g rukoli 200 g truskawek 100 g sera typu feta 60 g obranych pistacji Rukolę umyć i osuszyć. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Ser pokroić w kostkę, pistacje posiekać. Wszystko razem delikatnie wymieszać w misce
Pełny talerzmorskiej ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 jaja 4-6 łyżek zimnej wody 3 łyżki bułki tartej wymieszane z 2 łyżkami mąki (do panierowania) Nadzienie: 150 g sera typu feta 12 czarnych oliwek ½ żółtej papryki 8 połówek suszonych pomidorów ½ łyżeczki suszonego oregano 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią Ser pokroić w kostkę
Pełny talerzosób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 ciemna marakuja Pół małej gruszki Szczypta suszonej mięty 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Sery (minimum 3 rodzaje): Camembert, bleu, typu szwajcarskiego, oryginalna feta, wszelakie kozie, limburski Przygotowanie: 1/ Marakuje przecinamy na pół, łyżeczką wyciągamy miąższ do małego garnka. Połowę obranej gruszki szatkujemy drobno i dodajemy do garnka. Dokładamy łyżeczkę miodu i szczyptę mięty
Kuchnia PROzdrowotna