mrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki szczy pta imbiru, só l, pieprz ser feta ( opcjonalnie ) szczypiorek Przygotowanie: Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju , z jednym ząbkiem czosnku zeszklić na nim cebulę, dodać mrożoną fasolkę . Chwilę smażyć(...)kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować do miękkoś ci z 10 min. Ugotowane mięso pokroić na kawałki, dodać do kremu. Posypać szczypiorkiem i fetą... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: opakowanie sera Feta kilka suszonych pomidorków kilka czosnkowych oliwek Przepis tutaj :-) zioła prowansalskie, tymianek, oregano (według smaku po szczypcie) olej kujawski olej spod pomidorków(...)użyłam z firmy Helcom) Przygotowanie: Ser pokroić w kostkę, wymieszać z oliwkami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Kilka łyżek oleju wlać do garnuszka, przyprawić ziołami i podgrzać, ostudzić i zalać fetę z oliwkami i pomidorami, wymieszać, dolać troszkę (do smaku) oleju spod pomidorów i wszystko przelać do czystego słoiczka. Poczekać 12 g aby się przegryzło......... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka(...)solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce oleju, przyprawić. Wlać 2 łyżki bulionu. Po lekkim wystudzeniu dodać fetę, wszystko wymieszać. Cebulę przestudzić, delikatnie wyjąć środek (drobno go posiekać i dodać do farszu). Do naczynia żaroodpornego przełożyć nadzianą farszem cebulę, zalać do połowy bulionem i zapiec w piekarniku
Gaździnka warzywyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego
Krakowskie smaki Anioleju. Kuskus przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Zioła drobno posiekaj, fetę pokrusz, orzechy upraż na patelni. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj indyka, całość polej sosem i posyp serem feta i uprażonymi orzechami. Szkoda, że nie mogę wam przesłać zapachu i smaku tej potrawy, jest obłędnie pyszna :) W związku z tym koniecznie ugotujcie tą potrawę, wasze kubki smakowe zostaną
Kredowe Menunich. Obiad, podwieczorek drugie śniadanie? Jak kto woli! Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem (porcja dla 1 osoby) garść liści rukoli 25g sera feta 8-10 średniej wielkości truskawek 3 łyżki ziaren słonecznika miód oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz do smaku (ja nie używałam) Słonecznik uprażyć na patelni, liście
Zapiski Młodej ŻonyGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety(...)pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę i pozostałe składniki. Skrop oliwą z oliwek i posyp migdałami. Smacznego
LEjDISłyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy(...)Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe, przekładamy je do miseczki, aby trochę ostygły. Do miski przekładamy sałatę, umytego pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę, cukinię oraz fetę. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi
Kitchens Alphabetbrak kondycji. Zajęcia bardzo fajne polecam, mam tylko nadzieję, że jutro wstanę z łóżka :) A dzisiaj już tylko lekka sałatka. SKŁADNIKI: 1 cykoria 1 pomidor 1/4 kostki sera feta 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny oliwa musztarda(...)sól, pieprz, cukier 1 łyżka posiekanego szczypiorku A jak to zrobić: Cykorię oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, odciąć gorzkie zakończenie, pokroić na drobne kawałki. Pomidory umyć, pokroić razem z fetą w kostkę. Jajka obrać ze skorupek, podzielić na cząstki. Całość wymieszać. Przygotować dressing. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i musztardą doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowaną sałatkę polać dressingiem
Kuchnia w opałachszklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli na farsz 500 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 1 kostka sera feta 4 duże ząbki czosnku sól pieprz 1 jajko olej pieprz kolorowy A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie kiedy(...)jest za gęstę dolać odrobinę mleka. Usmażyć w miarę cienkie naleśniki. W rondelku roztopić masło i dodać szpinak i gotować go do momentu odparowania nadmiaru wody. Dodać rozdrobnioną widelcem fetę, doprawić solą i pieprzem, mieszając do połączenia składników. Na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze przez około 5 minut. Na usmażony naleśnik nakładać porcje szpinaku
Kuchnia w opałachkrzepiące. W sam raz na weekendowe śniadanie. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 grube plastry dużego pomidora 2 wiejskie jajka 50 ml mleka 2% posiekane liście bazyli pokruszona feta (mniej więcej tyle co łyżka stołowa) oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz WYKONANIE Na niewielkiej ilości oliwy, na średnim ogniu(...)smażymy plastry pomidorów. Przekładamy pomidory na drugą stronę. Obok wbijamy jajka rozbełtane z mlekiem. Posypujemy je świeżo mielonym pieprzem i małą ilością soli. Pod koniec smażenia jajek posypujemy je fetą. Przykrywamy na chwilę aż ser się trochę rozpuści. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zdejmujemy na talerz. Smacznego
OstryKęsprzyżądzona cukinia idealnie nadaje się na przytawkę lub jako dodatek do mięs. Tym farszem możemy nadziać również pieczarki, też są pyszne. Składniki: 4 cukinie 200 g fety 0,5 papryki słodkiej (czerwonej) 70 g suszonych pomidorów (ok. 10 sztuk) szczypiorek(...)pieprz Wykonanie: Wydrążamy środek cukinii specjalną łyżeczką do drążenia kulek lub urządzeniem do wycinania gniazd nasiennych z jabłek. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidorki w cienkie paseczki, zaś fetę rozdrabniamy widelcem. Wszytko razem łączymy, dodajemy garść posiekanego szczypiorku i doprawiamy pieprzem. Nadziewamy cukinie farszem i zapiekamy w temp. 280 C 20 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKUwskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej 1 op sera feta 2 jajka ugotowane na twardo pieprz 3 łyżka nasion słoneczniki czosnek(...)niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie: Do miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku na drobno i dodajemy do kaszy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie odstawiamy na 1 godzinę, aby sałatka się przegryzła. Smacznego
kgwjanczewosałata lodowa pomidor pół ogórka zielonego pól kostki sera feta kiełki cebuli ( oczywiście możecie pominąć) oliwa z oliwek oregano pieprz Sałatę drzemy na mniejsze kawałki, pomidora , ogórka oraz fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce / pojemniku i oblewamy oliwą z przyprawami. Smacznego
Cukier&PuderDziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać mój ukochany szpinak <3 pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku 10 kostek szpinaku pół kostki fety(...)masło klarowane 4 placki tortilla sól, pieprz, bazylia Czosnek podsmażamy na maśle klarowanym , dorzucamy cebulę jak cebula się zeszkli dorzucamy szpinak. Jak już się rozmrozi przyprawiamy pieprzem. Fetę kroimy w kostkę i dorzucamy, mieszamy i znów doprawimy. W między czasie na drugiej patelni podgrzewamy placki tortilla. Na placki nakładamy farsz , zawijamy i gotowe! Smacznego
Cukier&Puder