feta - 6903 przepisów (strona:217/461)

Pełnoziarnista tarta z indykiem 159

prowansalskie (opcjonalnie)  1 jajko  Farsz:   10 dkg sera żółtego,  3 pomidorki koktajlowe,  mała cebula,  20 dkg piersi z indyka,  50 dkg sera feta,  sól, świeżo mielony pieprz,   pieprz chili cayenne,  oregano,  olej,  1 łyżka jogurtu naturalnego,  2 jajka.  Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy(...)czasie kiedy spód tarty się piecze, przygotowujemy farsz. Indyka kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Posypujemy pieprzem chili cayenne, oregano oraz solą. Fetę kroimy na kostkę, cebulę w listki, pomidorki na cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 jajka, jogurt naturalny. Gdy ciasto będzie już upieczone, możemy na nie przełożyć farsz oraz polać

Kuchnia moimi oczami
Sałatka dobrej gospodyni - na obiad, kolację lub Walentynki 183

łososia (około 150 g) wędzony filet z ryby dodatki - wybieramy jeden dodatek: 2 łyżeczki słonecznika prażonego 2 łyżeczki dyni prażonej 2 łyżeczki chia 1 opakowanie mozzarelli pół opakowania fety sos - oczywiście tylko jednego sosu używamy: sos czosnkowy (czosnek, sól, majonez, mleko) sos miodowo-musztardowy (miód i musztarda) sos na bazie oliwy z oliwek (sama oliwa lub oliwa(...)prażone pestki, to na suchą i gorącą patelnię wsypujemy pestki i prażymy około 3 minuty. Wykładamy na talerzyk i gdy lekko przestygnie, rozkładamy na talerzu z sałatą. Mozzarellę lub fetę kroimy w kostkę. 5. Ostatni krok to dressing. I nasza propozycja to jeden z trzech sosów. Wybranym sosem polewamy nasze danie. Miodowo-musztardowy robimy poprzez wymieszanie po 2 łyżeczki miodu

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem 189

wrzątku) – 1 łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 300g mąki pszennej – 25ml oleju rzepakowego – szczypta soli – sezam do posypania – 150g sera feta W misce wymieszać kefir, wodę, cukier, drożdże i 3 łyżki mąki i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać sól, olej i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione

Smaki Armine
SMAŻONE PIEROŻKI SEROWE 100

Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 0,5 kg * jajko – 1 szt * woda – 0,5 szkl * oliwa – 2 łyżki * sól – 1 łyżka NADZIENIE: * ser feta – 300 g * twaróg – 120 g * ser żółty – 90 g * jajko – 2 szt * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut

Ostra na Słodko
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 255

prowansalskie do posypania Nadzienie: 200 g szpinaku mrożonego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 pierś z kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 100 g sera feta, 4 suszone pomidory, 4 łyżki startego żółtego sera Dodatkowo: przecier pomidorowy WYKONANIE Ciasto: Mleko podgrzewamy. W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy(...)przez praskę czosnek. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 4 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem, układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy

słodki bratek
Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 91

połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 100 g mozzarelli 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) 140 g sera typu feta 1/2 sera camembert 2 garści świeżego szpinaku oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym(...)sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego. Następnie układamy pokrojone w paski ser z niebieską pleśnią, mozzarelle i camembert. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się

PatiGotuje
ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA + FILMIK 88

FARSZ : 450 g mrożonego szpinaku 130  g sera fety 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku(...)kotlety i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmiażdżony czosnek podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy szpinak, pieprz sól do smaku. Wszystko podsmażamy aż płyny odparują. Studzimy, następnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy, farsz gotowy. Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu i zwijamy. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Roladki smażymy na na oleju, na złoto z każdej strony. Cebulę kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z cukinią 120

cukinia – 1 średnia cebula – 3 ząbki czosnku – przyprawy: sól, pieprz oraz oregano – olej do smażenia – 250 ml śmietany 18% – 3 jajka – ser feta – ok. 15 szt. czarnych oliwek Przygotowanie: Obrane ziemniaki wkładamy do gotującej się wody na 8 minut. Cukinię kroimy w plastry, a następnie grillujemy na patelni grillowej posmarowanej odrobiną(...)oregano. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy je ze śmietaną. Zalewamy masą jajeczną warzywa. Dodajemy pokruszona fetę i pokrojone w plasterki oliwki. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru. Zapiekankę dekorujemy npapryką pokrojoną w cienkie paseczki. Artykuł Zapiekanka z cukinią

I LOVE LIFE
Rozgrzewająca fit zupa brokułowa – idealna na zimę 127

chili i sporo pieprzu – dzięki temu zupa krem będzie rozkosznie rozgrzewająca. Smacznego! A na drugie danie polecam… Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem feta(...)Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej Zapiekane roladki z polędwiczki wołowej otulone boczkiem Lekki obiad: makaron z łososiem, cukinią i pomidorem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas 30 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)   1 średniej wielkości brokuł   1 marchewka

A to pestka
Kasza gryczana zapiekana ze skwarkami i fetą 211

Nasz polski super food w wersji dla mięsożerców 😊 W wykonaniu łatwe i doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem.  Składniki: 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej 200 g sera feta 250 g boczku wędzonego lub kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 3-4 cm parmezanu 100 ml śmietany 30% sól, pieprz, odrobina czosnku granulowanego olej lub smalec Boczek lub kiełbasę(...)niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oleju lub smalcu. Dodać cebulę pokrojoną w półpiórka i udusić ją do zeszklenia. Przestudzić lekko. Dodać wędlinę z cebulą do kaszy, dodać fetę pokruszoną i starty na tarce parmezan. Doprawić czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Wyłożyć całość do formy nasmarowanej smalcem, polać śmietaną i zapiec 30 minut w  temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu

Ze smakiem bez glutenu
Rogaliki wytrawne (serowe) z ciasta francuskiego 148

zimno. Zrobiłam je z nadzieniem serowym z dodatkiem kurkumy i czosnku, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200g delikatnego twarogu półtłustego – 100g sera feta – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda(...)łyżeczka kurkumy – 2 ząbki czosnku – 2 jajka ( 1 jajko do masy serowej, drugie- do posmarowania rogalików) – ulubione ziarna do posypania ( u mnie czarnuszka) Ser żółty i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać twaróg, jedno jajko, kurkumę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, pokroić na trójkąty

Smaki Armine
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym 220

mogłabym taką sałatkę jeść codziennie.  Składniki: 1 brokuł 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 2 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki siekanego koperku ser feta pestki dyni słonecznik łuskany sól pieprz   Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu brokuł wyjąć(...)przelać zimną wodą.  Jogurt, majonez, obrany czosnek, koperek zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł ułożyć na półmisku polać obficie sosem czosnkowym. Na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w kostkę oraz posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 103

wielkość zależy tylko od Was. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 duże ciasto francuskie (375 g) 225 g mrożonego szpinaku 130 g sera sałatkowo-kanapkowego lub fety 2 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 jajko pieprz sól Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło i posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a później dodajemy mrożony

PatiGotuje
Makaron z kurczakiem i pesto z rukoli 298

suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 2 garście liści szpinaku baby sól,pieprz olej do smażenia Pesto: 3 garście listków rukoli 270 g sera feta 4 łyżki orzechów włoskich 8 łyżek oliwy z oliwek sok z 1 limonki 1,5 łyżki miodu orzechy włoskie do podania Sposób wykonania: Pesto: Wszystkie składniki pesto wrzucamy do kielicha blendera

Qchnia po prostu
Przekąski na Sylwestra (Antipasti di Capodanno) 416

pomodori secchi) Aromatyczna sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą (Tabulè di quinoa con ceci) Sałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta) Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania