feta - 6903 przepisów (strona:212/461)

Szakszuka z fetą i oliwkami 201

razem postanowiłam przygotować szakszukę z fetą i oliwkami w greckim stylu. Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań, co prawda jej przygotowanie trochę trwa, ale jest to potrawa, która wymaga użycia tylko jednej patelni i niczego więcej. Fajne w niej Continue reading... Artykuł Szakszuka z fetą i oliwkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Salatka z kuk kusu perlowego z brokulem 146

pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej 10 suszonych pomidorów, pokrojone na kawałki 6 łyżek płatków migdałowych, uprażonych na złoto 6 łyżek pestek granatu czubata łyżka posiekanej natki pietruszki ser feta sos: 5 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny pół ząbka czosnku pół łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku Kus kus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy(...)Brokuła gotujemy do miękkości, hartujemy  zimnej wodzie. Odsączamy. Składniki sosu mieszamy w miseczce. Do dużej miski wkładamy kus kus, brokuły, cebulę, pomidory, pestki granatu oraz natkę pietruszki i fetę. Całość polewamy sosem. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kaszą bulgur, fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki 136

sól, pieprz Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą po ugotowaniu aby kasza nie stała się rozgotowana oraz aby schłodzić ją nieco. Posiekaj drobno natkę pietruszki, fetę pokrój w kostkę, oliwki w plastry a suszone pomidory dość drobno. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli uznasz za stosowne możesz doprawić jeszcze sałatkę solą i pieprzem, natomiast nie wydaje się

Mango Papaja
Sałatka z szynką i ananasem 386

Sałatka z szynką i ananasem to oryginalna i bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i z całą pewnością zachwyci Was swoim smakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z malinami, fetą i cukinią 152

balsamicznym sosem. Taka co jeszcze pachnie latem chociaż już jest jesień.  Składniki pokrój, ułóż na talerzu i polej dressingiem.  cukinia pokrojona w plastry  kawałek sera feta maliny  arbuz roszponka sos balsamiczny  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Papryka faszerowana chlebem 161

można wykorzystać czerstwe pieczywo. składniki: 5-6 papryk, u mnie biała i czerwona 300 g czerstwego chleba, sam miąższ bez skórki 2-3 chochelki bulionu 1 cebula 100 g fety 300 g mięsistych pomidorów 4-5 filecików sardeli 3 łyżki drobno startego sera grana padano solidna garść posiekanej natki pietruszki sól,pieprz cukier oregano 750 ml przecieru pomidorowego Miąższ(...)papka. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ja dałam mięsiste bawole serce. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Do chleba dodać pokrojone pomidory, cebulę, pokruszoną fetę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać także drobno starty ser grana padano oraz drobno pokrojone fileciki sardeli. Całość dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić. Przecier pomidorowy przelać

Monia miesza i gotuje
Warzywa zapiekane pod kruszonką 176

użyłam żółtej 15 pomidorków koktajlowych 4 cebulek dymek sól i pieprz do smaku około 3 łyżki oliwy Kruszonka: 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mąki 50g masła 100g sera feta   Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne skrapiamy odrobiną oliwy.   Przygotowujemy warzywa – bakłażana kroimy w półcentymetrową kostkę, w taką samą kostkę kroimy cukinię. Pomidorki kroimy na pół(...)minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – do bułki tartej i mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy w palcach na drobną kruszonkę. Do tego wkruszamy fetę i mieszamy.   Wyciągamy naczynie z piekarnika, warzywa mieszamy. Na wierzch sypiemy przygotowaną wcześniej kruszonkę i wstawiamy ponownie do piekarnika.   Pieczemy do chwili zarumienienia się kruszonki, około 15-20 minut

Smaczna Strona
Muffinki greckie z serem feta i papryką 108

przekąska, którą z niecierpliwością podglądałam w piekarniku. Tak smacznie pachniały, że zaraz po wyjęciu zjadłam z dwie ;) Poniżej znajdziecie szybki przepis na muffinki […] Artykuł Muffinki greckie z serem feta i papryką pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Sałatka z łososiem, buraczkami i fetą 116

Kolejna bardzo prosta i smaczna sałatka, tym razem z łososiem i fetą. Z dodatkiem buraczków, jak dla mnie mogłabym zjeść sama 2 porcje. Szczególnie mam słabość do takich buraczków, bo uwielbiam je wyjadać bezpośrednio ze słoika. Łosoś jest z puszki, jednak jeżeli ciężko jest Wam go znaleźć na sklepowej półce, tuńczyk również będzie pasował to […] Artykuł Sałatka z łososiem(...)buraczkami i fetą pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
SAŁATKA Z BROKUŁAMI I JAJKIEM 170

polecam wykorzystać go np. do kanapek. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 brokuła 4 jajka 1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie mieszanki sałat garść pomidorków koktajlowych 100 g sera feta DRESSING 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 1/2 ząbka czosnku / startego na tarce 3 łyżki soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Brokuła(...)kroimy na niezbyt małe kawałki. Układamy na półmisku lub wkładamy do pojedynczych salaterek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w kostkę fetę oraz ugotowane jajka. Polewamy przygotowanym dressingiem

cool and minty
SAŁATKA Z POMIDORÓW Z FETĄ 161

kilkanaście kosteczek fety sól,pieprz olej lniany lub inny ulubiony Wykonanie: Pomidory kroimy w duże kostki, cebulę drobno kroimy w półpiórka. Pomidory mieszamy z cebulą, posiekaną natką i fetą. W szklance do oleju dodajemy pieprz, sól, mieszamy, przygotowanym sosem polewamy surówkę

Z Majeczką w kuchni
12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) 183

granatów, soku z cytryny i niekiedy kuminu. 11. Htipiti - grecka pasta z pieczonej papryki i fety Naprawdę pyszna! Idealna pasta na sezon na paprykę. Pieczone papryki łączymy z fetą, suszonymi pomidorami, czosnkiem, chilli i cytryną. Dość słona w smaku, bardzo aromatyczna. 12. Pasta z dyni piżmowej i tahini Niedługo na stragany wkroczą dynie, możecie więc zrobić pastę z pieczonej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kabaczek faszerowany 167

łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) + ostrej do smaku • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu) • 1 łyżeczka zmielonej kolendry • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1/2 łyżeczki cynamonu Do podania: mięta i ser feta Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kabaczka umyć, przekroić wzdłuż na 2 części. Usunąć pestki, miąższ wyjąć łyżeczką pozostawiając około 1 cm brzeg miąższu przy samej skórce. Miąższ posiekać(...)wymieszać doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Podpieczone łódeczki wypełnić powstałym farszem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut. Podawać z miętą i fetą

KUCHNIA POLSKA
Sałatka pomidorowa z grzankami. 161

czerwona cebula (opcjonalnie, marynata do cebuli: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1/3 łyżeczki cukru, szczypta soli) kawałek bagietki na zakwasie lub chleba pszenno-żytniego niewielki kawałek fety świeża bazylia Dressing: 3 części oliwy z oliwek i 1 część octu balsamicznego 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę) sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory umyć, pokroić i posolić, aby puściły(...)pomidorami i grzankami, odstawić na kilka minut do lodówki, aby sałatka schłodziła się a grzanki wchłonęły sok z pomidorów. Przed podaniem wymieszać sałatkę z dressingiem, na wierzch pokruszyć fetę i dodać listki bazylii. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Faszerowane pomidory idealne na grilla lub do piekarnika 168

Sezon pomidorowy w pełni. U mnie dojrzewają na potęgę. Są przy tym przepyszne. Dzisiaj prezentuję je w wersji faszerowanej. Pycha. Składniki: 4 duże pomidory 100 g kaszy bulgur Łyżka fety Garść świeżych liści bazylii 4 plasterki sera żółtego typu gouda 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika Sól Pieprz Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Z pomidorów odkrawamy(...)czapeczki i wydrążamy środek. Miąższ ze środka miksujemy. Dodajemy do kaszy. Chwilę razem gotujemy aby odparować nadmiar płynu. Mieszamy. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, pokruszoną fetę, pokrojony ser żółty. Na koniec wsypujemy słonecznik. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masą wypełniamy pomidory. Grillujemy lub zapiekamy (180 o C) w pojemnikach aż skórka zacznie łatwo odchodzić. SMACZNEGO

Smaki Ewy