feta - 6903 przepisów (strona:216/461)

Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 106

mniejsze kawałki Garść ładnych truskawek pokrojonych na połówki 250 ml mleka (szklanka) 100 ml śmietany 12 proc. (mniej niż połowa szklanki) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera Ser feta – wedle uznania, 30 g wystarczy Przygotowanie: Krok 1 Masło pokrój na kostki (16-20 kostek). Wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby było bardzo zimne. Wystudź w lodówce wódkę(...)pół szklanki śmietany 12 proc. Wymieszaj. Zalej nim składniki farszu, a następnie wylej ostrożnie całość na dno tarty. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki i posyp wierzch pokruszoną fetą. Wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut, aż środek tarty zetnie się, a brzegi będą ładnie podpieczone. Podawaj z sałatą skropioną cytryną. Smacznego! Artykuł Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami

Niedzielny kucharz
Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami I Cukinią / Bez Jajek 220

smakowała :) Składniki na 2 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 250 g pieczarek 1/2 cukinii 1 mała cebulka 2 małe ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę 1/2 kulki mozzarelli garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli) sól, pieprz, papryka słodka w proszku, przyprawa do ziemniaków ( używam Kamis ) olej do smażenia(...)soli i pieprzu, następnie warstwa pieczarek z sosem i plasterki cukinii, następnie znów ziemniaki (plus przyprawa do ziemniaków), pieczarki i cukinia. Na sam koniec, na wierzchu, układamy kawałki mozzarelli, fetę i obsypujemy serem żółtym. Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min Po upieczeniu obsypujemy zapiekankę natką pietruszki. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Chaczapuri z patelni 129

oszukane chaczapuri z patelni. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne i bardzo sycące placki, które idealnie nadają się na śniadanie Składniki: – 50g twardej mozarelli – 35g sera feta(...)jajko – 50g jogurtu naturalnego – 20g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna) – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub innego tłuszczu Mozarellę i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajko rozbełtać z jogurtem, dodać sery, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej

Smaki Armine
Zupa z botwinki z feta 112

jest nadal w normalnej cenie, nie poszybowała jak niektóre warzywa, więc można z niej przygotować smaczne dania. Zapraszam na zwykłą, prostą ale pyszną zupę. Wystarczy wywar, ziemniaki, botwinka i feta. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta 106

codziennie. Najzwyczajniejsza rzecz na świecie, prawda? 🙂 Lubię je na śniadanie, lunch i kolację w wielu odsłonach, chociaż najczęściej w Read More Artykuł Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce 121

Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce / 1 porcja Składniki:  1 jajko M  ocet  2 garście roszponki  2 duże różyczki brokuła  1 gruby plaster fety  1 łyżeczka sezamu czarnego  1 łyżeczka sezamu białego  1 łyżeczka oliwy z oliwek  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Do miseczki dodajemy roszponkę(...)dodajemy ocet.  Zagotowujemy, robimy wir wodny, wbijamy całe jajko.  Gotujemy przez 2,5 minuty.  Odcedzamy łyżką cedzakową.  Jajko w koszulce układamy na sałatce. Pokruszoną fetę dodajemy na sałatkę.  Całość doprawiamy do smaku. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy sezamem.  Podajemy z chlebem

Moja smaczna kuchnia
Ekspresowe chaczapuri 182

masła – 125ml kefiru – 125ml śmietany (u mnie 12%) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Nadzienie: – 150g sera feta – 150g sera żółtego (u mnie gouda) – 150g twardej mozarelli – 3 łyżki śmietany – sól wg smaku Masło rozpuścić i wystudzić. Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem, solą i sodą

Smaki Armine
KOTLETY Z KASZY, BATATÓW i BURACZKÓW 176

czosnku 1 mała cebula PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka kurkumy i suszonego oregano, szczypta chili w proszku DO PODANIA: bułki drożdżowe , frytki z batatów, rozgnieciona feta, dip paprykowy (1 łyżka majonezu wymieszana z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką sosu sriracha), guacamole WYKONANIE Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera(...)ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy z sosami lub/i warzywnymi dodatkami, np. surówką czy gotowanym kalafiorem lub brokułami. Najlepiej smakują w opieczonej bułce posmarowanej fetą i guacamole

cool and minty
Tort pomidorowy wytrawny 128

serka naturalnego opakowanie sera feta 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki otarta skórka z cytryny (ok. pół łyżeczki) Kremówkę ubijamy. Mascarpone lub serek naturalny miksujemy na gładko z fetą. Następnie dodajemy połowę ubitej śmietany i mieszamy szpatułką. Jeśli trzeba dodajemy resztę. Do masy można dodać swoje ulubione zioła np. oregano lub bazylię. Można też dodać wędzonego łososia. Do dekoracji

AZgotuj!
Sałatka z wędzonym łososiem 124

wrzucić do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulkę, pokrojony w kostkę miąższ z awokado, porwany płat łososia. Delikatnie wymieszać rękoma. Rozłożyć wszystko na dużym talerzu lub platerze. Obsypać rozdrobnioną fetą i orzechami. Wykonanie sosu – wszystkie składniki na sos wymieszać i polać nim sałatkę. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
sałatka z masłem orzechowym 134

Chrupka a zarazem delikatna, wyrazista i subtelna. Idealna zarówno dla miłośników masła orzechowego jak i wszystkich tych, którzy lubią czasem eksperymentować w kuchni. SKŁADNIKI roszponka brokuł ser feta żurawina sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki oliwy Do sałatki używamy surowy brokuł – wyłącznie różyczki, które drobno siekamy. Ser kroimy w kostkę. Sos najlepiej zrobić dzień

Między kuchnią a pokojem
Mini tarty ze szpinakiem i szynką 106

chudej wędzonej szynki 2 – 3 szalotki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 4 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła ser feta 2 jajka 1 łyżeczka cukru sól ,pieprz do smaku Składniki z listy ciasto , chłodzimy w lodówce , a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto . Owijamy folią aluminiową i ponownie umieszczamy(...)temperaturze 200 C do czasu aż lekko się przyrumienią . Wyjmujemy spody z piekarnika i wykładamy na nie nadzienie . Na każdej tarcie układamy pokrojony w kostkę plaster szynki i pokruszoną fetę . Ponownie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C do czasu aż wszystko się przyrumieni . W zależności od wielkości tart , czas będzie się różnił , więc najlepiej po prostu je obserwować podczas

Ogrodnik w podróży
Zawijana pizza z warzywami i kurczakiem 89

soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ opakowania mieszanki warzyw na patelnię Hortex, 3 pieczarki, 100 g fety, 5 łyżek startego żółtego sera Sos: 2 łyżki ketchupu,        2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy(...)wykładamy na okrągłą blachę, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na zdj).  Układamy pokrojonego kurczaka, warzywa, cienko pokrojone pieczarki i pokruszoną fetę.  Posypujemy żółtym serem.  Trójkąty pociętego ciasta zakładamy pod brzeg ciasta. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.  Podajemy z ulubionym

słodki bratek
Sałatka z kurczakiem, granatem i fetą 149

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 granat 100 g sera feta 250 g pomidorków koktajlowych  1/2 sałaty lodowej 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka oleju  Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Pierś kurczaka nacieramy

Qchnia po prostu
chaczapuri adżarskie 176

wbijamy po jednym jajku. Zapiekamy, aż białko się zetnie. Podajemy na ciepło. składniki na nadzienie: ok. 150 g startego żółtego sera, ulubionego np. cheddar ok. 150 g sera feta, pokruszonego 6 jajek chaczapuri adżarskie – chlebkowe łódeczki z jajkiem

Domowy Smak Jedzenia