możliwości zjedzenia śniadania na trawie w Parku Krakowskim, czyli o Targu Śniadaniowym, dowiedziałam się zupełnie przez przypadek, ponieważ tak super fajna inicjatywa, raczej sezonowa z racji pogody (chociaż w Warszawie w zimie są specjalne namioty) nie jest jeszcze specjalnie znana ze względu na brak reklamy. Wszyscy znajomi, którym mówiłam o tej inicjatywie, byli zdumieni, że coś takiego ma miejsce prawie(...)się nowe pomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje
Moja Mama Gotujeprzejechała z piskiem opon czarna Wołga . A le czy faktycznie ma to dziś jakieś znaczenie? Wstało słoneczko, deszczu nie ma, nawet wiatr tak nie wieje. Zapowiada się fajny dzień! Nic bardziej mylnego... Drodzy bracia i siostry z chochelką i nożem w ręku , dziś trzeba być wyjątkowo ostrożnym! Ukryte na co dzień przesądy mogą odezwać się ze zdwojoną siłą. Chyba(...)Spadająca łyżka - za drzwiami stanie pewnie teściowa albo szefowa, która truje Wam przez cały tydzień w pracy. Strącony na podłogę widelec - być może siądzie kuchenka przy pieczeniu ulubionego ciasta i z wizytą będzie musiał wpaść elektryk albo jakiś inny „złota rączka”. 2). Sól Pewnie najbardziej popularny przesąd. Rozsypana sól i tysiące nieszczęść w przyszłości albo jak kto woli niechybna
Grunt to przepis!Musi mieć konsystencję elastyczną, ale nie może być za miękkie. Odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 30 min. Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek(...)paseczki, resztę w plastry. Ale zauważałam, że lepszą opcją byłaby pokrojenie wszystkiego dość drobno i połączenie tego z kurczakiem. I dopiero taką sałatką napełniać nasze tacos. Kolejnym fajnym składnikiem są cienkie chrupkie zapałeczki z salami. Plastry z salami pokroiłam w zapałeczki i usmażyłam na pustej patelni. Odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Dip Meksykański Prymat przygotowujemy zgodnie z instrukcją
Malinowe Pocałunkiprzepis:) 5. Śliwki wędzone z pestką. 6. Naturalny miód lipowy, póki co do herbatki idealny, ale napewno coś będe na nim eksperymentował może Sosik Miodowo-Musztardowy do jakiegoś fajnego Hamburgera hihi:).. Naprawdę jestem strasznie zadowolony z paczki i czekam na kolejną. a tutaj podaję przepis na babeczki z Gryszczeniówką: Składniki; Cukier 1/2 szklanki mąka 1 szklanka proszek do pieczenia(...)piekarnik do 180 stopni C 4. Jak wystygnie masło dodajemy do miski, wymieszane razem z jajkiem i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek, możemy mikserem :) 5. Nalewamy ciasto to foremek i dajemy na każdą foremkę jedną łyżkę naszej gryszczeniówki. 6. Zalewamy tak ciastem aby było 3/4 foremki zapełnionej . 7. Wrzucamy do piekarnika na około 25 minut. Życzę Smacznego
pichcisztoMałgosia z bloga Smaki Alzacji wymyśliła ezoteryczne spotkania przy piekarniku...no , a takie spotkania choć wirtualne ..to fajna zabawa...Małgosia zaproponowała wypiek solanek według przepisu znalezionego tutaj. ..ja co prawda piekłam już takie i takie solanki..ale nic nie stało na przeszkodzie aby znów je upiec...Do posypania solanek można użyć nie tylko(...)szkl.letniego mleka 1/2 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) [ kminek, czarnuszka, sól morska] Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać
Moje domowe kucharzenieNa pewno każdy z Was choć raz w życiu jadł blok czekoladowy, prawda? Ja pamiętam ten smak z dzieciństwa, choć moja mama robiła go na dużej
Z miłości do słodkościkonQbek gra w BioShock'a. Sama bym w niego nie zagrała, ale ma świetny klimat i bardzo lubię oglądać jak ktoś w niego pocina. W ten sposób "skończyłam" parę fajnych gier;) Z okazji świętowania byliśmy też dziś w ogrodzie. Oczyściliśmy ostatnie grządki ze zmutowanych kalafiorów, zebraliśmy skorzonerę i kilka porów (będzie post o zupie). Przemotykowane grządki podlaliśmy humusem i przykryliśmy(...)trwa... Temperatury nie oszczędziły naszych przeciwnicieniowych aksamitek Zebrałam ich nasiona- będą na następny rok. Róża wciąż wierzy, że zdąży rozkwitnąć. Ale tak naprawdę nie ma świętowania bez ciasta. Czekoladowego ciasta. Tak się składa, że mamy jedno na stanie:) Jakiś czas temu szukałam sposobu na poradzenie sobie z naszymi burakami. Trafiłam wtedy na tą stronę i to był strzał
les mirabellestortillę. A że styczeń to czas, kiedy większość pań ogranicza kalorie, postanowiłam, że tym razem będzie to tortilla wegetariańska przygotowana z pełnoziarnistych naleśników. Szybko - smacznie - zdrowo :) Składniki ciasta naleśnikowego: 2 szklanki mleka , 1 szklanka wody , 3 jajka , ok. 1 szklanka mąki pszennej , ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej , 2/3 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru . Wszystkie(...)tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia. Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko na stole i każdy sam komponuje swoją tortillę. To fajny sposób na wspólne spędzenie czasu w gronie zaprzyjaźnionych osób. Gospodyni nie biega do kuchni, a przygotowanie imprezy ogranicza się do obrania, pokrojenia i ułożenia w miskach dodatków. Reszta
Codzienna kuchnia niecodziennasię pytam po co?? Czemu blendować cudowne grzyby? Ustawili jej tak dziwnie kamery, że co sekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu(...)pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli
ladykitchenWspólne chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..Tym razem załapałam się do wspólnego pieczenia chleba u Amber ..a Margot zaproponowała pyszny wypiek...Chlebek z mąki kukurydzianej piekłam po raz pierwszy..był smaczny...polecam..A ja dziękuję wszystkim piekareczkom i piekarzom za wspólne pieczenie pysznego chleba...i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu(...)Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska tutaj . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant) ciasto właściwe 250g maki 550 125g maki kukurydzianej 190g wody 1 łyżeczka soli 7g drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant) 1,5 łyżki oleju 250g zaczynu j.w. W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish
Moje domowe kucharzenieTo kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2
Ania i Marcin gotująserem, startymi na tarce jajkami, solą oraz pieprzem. W zależności od tego jaką wielkość kotletów chcemy uzyskać, tyle nabieramy ciasta ziemniaczanego. Kładziemy je na dłoni, spłaszczamy. Na spłaszczony kawałek ciasta wykładamy około łyżki farszu. Zamykamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy. Całość moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na średim ogniu na złoty kolor(...)momentu zagotowania się sosu, pamiętajac aby cały czas go dokładnie mieszać. Na koniec wsypujemy drobno pokrojony koperek. Smacznego! Sos pieczarkowy śmiało możemy zastąpić sosem pomidorowym, też będzie się fajnie komponował z naszymi kotlecikami. Pamiętajmy aby kotleciki po usmażeniu odsączyć z tłuszczu. Najlepiej jest to zrobić kładąc je na papierowy ręcznik. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide
mecooksMuffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami Kolejna odsłona muffinek - tym razem skupiłam się na tym, by była to naprawdę, jeśli nie zdrowa, to przynajmniej zdrowsza
Moje QulinariaPostanowiłam upiec mniejsze babeczki z jogurtem. Wyszły smaczne i ta wielkość też bardzo fajna. Składniki: jajka 4 szt cukier puder ( zmielony ksylitol) 1 szklanka Kłos-Pol 2 jogurty truskawkowe po 200 g mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol 2 szklanki błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos Pol olej 10 łyżek olejek waniliowy proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: 3 foremki(...)może pryskać). Dodajemy teraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą piane z białek na sztywno. Wlewamy olej i aromat, mieszamy łopatką. Krok 2 Formy do babek natłuściłam olejem. Ciasto podzieliłam na dwie równe części i do jednej dodałam błonnik kakaowy( kakao) i wymieszałam. Do foremek wlewałam na przemian jasne i ciemne ciasto. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut
Różowa kuchniatemu, ale gdzieś przy tych świętach wypadło mi, by się nimi podzielić. Niby takie zwykłe, ale dodatek uprażonych nasion nie dość, że daje nam inny, ciekawy aromat, to jeszcze fajnie chrupie w trakcie jedzenia. Ja jadłam je z kwaśną śmietaną, ale dodatkiem może być też surówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże(...)drobniutko posiekana cebulę (możemy ją również zetrzeć), jajko, mąkę, uprażone na małym ogniu bez tłuszczu ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną, gulaszem lub surówką
Kuchnia w czekoladziedzięki niej mięsa z sosem czy sałatek jest bardzo wygodne. A czy może być jeszcze wygodniejsze? Fiskars wprowadził do swoich łyżek ulepszenie w postaci wstawienia silikonowej części. Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają na bokach garnka to łatwo je zebrać. To samo tyczy się sałatki podawanej w przeźroczystej misce - nie ma już miejsca(...)testów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie
Gotowanie i blogowaniektórym od czwartku trwał Jarmark Jagielloński. Przyznaję, że uwielbiam tego typu imprezy. Lubię nacieszyć wzrok różnymi gadżetami, porcelaną, rzemieślniczymi wyrobami, a kubki smakowe swojskim chlebem, nalewkami czy ciastami. Za każdym razem staram się także kupić coś do kuchni, albo dla bliskich. Tym razem wróciłam z naczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym. Próbowałam miodu pitnego, piwa(...)Zainteresowanie było ogromne, co pokazuje, że jest zapotrzebowanie na takie wydarzenia. Nie tylko w mniejszych miejscowościach, ale także w dużych miastach. Was zostawiam z moją fotorelacją: później rozkręcili fajną zabawę na deptaku
Pasja Smakulubimy ale kiedy w szafie leży pięć paczek a obok góra innych, kuszących słodkości no to mus coś z tym zrobić. Akurat potrzebowałam polewy do babeczek i wyszła bardzo fajna glazura, którą wykorzystałam również na pierniczki. Składniki: polewa na ok 30 babeczek 1 opakowanie dowolnego ptasiego mleczka łyżka masła 100-150 ml mleka 1-2 łyżki kakao Do garnka wlać(...)białej czekoladzie i dodałam dwie łyżki kakao. Jeśli polewa będzie nazbyt gęsta należy dodać jeszcze odrobinę mleka - do pożądanej gęstości. Ja wolę bardziej rzadką polewę, która na cieście tworzy cieńszą warstwę. Polewa szybko gęstnieje ale nie zastyga na twardo. Uzyskana polewa jest raczej sprężysta i lekko klejąca. Smacznego
Ze smakiem bez glutenueuropejskimi niż azjatyckimi dodatkami (pomidorki koktajlowe i cukinia), ale świetnie w daniu się komponującymi w smaczną całość. Ryba jest panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, dzięki czemu ma fajną chrupiącą "skórkę". Użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego, ponieważ zależało mi na czasie, ale można się pokusić o zrobienie takiego sosu własnoręcznie. MORSZCZUK W SOSIE GOAN (słodko-kwaśnym) Składniki(...)jajka 100 ml wody brązowy ryż do podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz
Bon appetit mon amiewreszcie wypróbować foremki zakupione już jakiś czas temu i zrobić smaczne babeczki. A przy okazji zaczęłam zastanawiać się nad pewną kwestią. Czy tylko ja tak mam, że widząc jakiś fajny gadżet do kuchni, to zanim włożę go do koszyka to już planuję co w nim zrobię. A po powrocie do domu i tak musi nabrać mocy urzędowej, żeby(...)szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać mąkę (najlepiej ją wcześniej przesiać) z sodą i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Nałożyć do foremek i piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem
Kuchnia w opałachpoczątku września przemierzyłam szlak tatarski, kończąc na Kruszynianach i sławnej Jurcie Tatarskiej. Widoki piękne, pogoda nam naprawdę sprzyjała. Odwiedziliśmy kilka fajnych miejsc. Na temat Jurty słyszałam wiele pochlebnych opinii, czytałam masę wspaniałych komentarzy. Realia były całkiem inne... ale nie o tym miałam napisać ;). W oczy rzuciły mi się leżące na półce pudełeczka z małymi ciasteczkami o wdzięcznej nazwie CZAK(...)cukru, ulubione bakalie Wykonanie: Jaja ubijamy dokładnie z cukrem, dodajemy miękkie masło stale ubijając. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy dość gęste, ale przyjemnie elastyczne ciasto. Gotowe Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30min. Z ciasta robimy wałeczki grubości paca i odkrawamy małe poduszeczki, które Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy
Malinowe Pocałunkitwarde migdały opornie łączą się z serem. Po chwili dodajemy rozbełtane razem jajka, cukier, mąkę i ziarenka z jednej laski wanilii, miksujemy chwilę na wolnych obrotach do połączenia się ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, pamiętając o wstawieniu na dolną półkę naczynia z wrzącą wodą. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Śmietankę, masło, cukier(...)układamy na wierzchu sernika. No i jak taki kawałeczek ma sprawić, że będziemy ustatysfasy? :( Od razu kroić po ćwiartce! Poprzedni właściciele mieszkania zostawili mi całkiem fajny plakat z filmu, którego nie znałam, The Runaways. Trochę głupio trzymać go na ścianie nie wiedząc o czym jest, więc ostatnio udało mi się go wreszcie obejrzeć. Autentyczna historia zespołu, który
sama złodycz