Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch(...)Pieczone mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemąkę dodajemy wszędzie do wypieków, więc doskonale znamy ten smak. Na samym końcu na języku wyczuwamy nutkę jakby surowego ciasta? Dziwne, ale wiemy, że wiele osób uwielbia wyjadać surowe ciasto, więc musiałyśmy umieścić tą informację :P Pasta z orzechów włoskich : Spodziewałyśmy się powtórki i smaku nie odbiegającego od pierwszej wersji ale nie do końca tak było. Choć na początku zapach(...)paście trochę ją podbiła. Do osłodzenia obu kremów użyto syropu ryżowego, który naszym zdaniem świetnie się sprawdził, ponieważ pasty choć były słodkie to nie przecukrzone a za to z fajną karmelową nutą. Podsumowanie: Raczej nie grozi nam wyjadanie tych past łyżkami prosto ze słoika, ponieważ są intensywne w smaku ale wprost genialnie sprawdzają się na waflach, krakersach, herbatnikach a wymieszane
Candy Pandasziołowy. Ja posiadam większą blachę niż wskazana, więc chleb po wyrośnięciu okazał się cieńszy niż być powinien, ale Wy możecie mój błąd naprawić (chociaż cienki chlebek też był bardzo fajny) - zdublujcie ilość składników, albo wykorzystajcie mniejszą blachę, to chleb będzie grubszy. CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA Składniki: (forma o średnicy 18 cm) - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 150 gram mąki żytniej (dałam(...)pół łyżeczki cukru + odrobina wody ciepłej), jeżeli używamy drożdży instant to pomijamy ten etap. W pierwszej kolejności łączymy suche składniki, dopiero po ich wymieszaniu dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Ponownie zagniatamy i umieszczamy w okrągłej formie. Raz jeszcze odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik
Życie zamknięte w smakuwięcej tego typu wegetariańskich festynów. Chcielibyśmy podzielić się kilkoma zdjęciami oraz naszą krótką relacją. Dotarliśmy na miejsce, rozpakowaliśmy klamoty, chwyciliśmy aparat i ruszyliśmy w stronę parku – no właśnie, bardzo fajnie, że Wegetariada organizowana jest właśnie w takim miejscu, w parku, a nie na przykład na starówce; każdy kto chciał na chwilę odpocząć od muzyki i bazarków mógł pospacerować okolicznymi ścieżkami(...)zwierząt, która między innymi zachęcała uczestników do podpisania petycji o zlikwidowanie chowu klatkowego. Nie zabrakło kilku stoisk, które serwowały pyszne wegetariańskie i wegańskie potrawy. Jedzenie było doskonałe! Pepperminta. Ciasto nerkowcowe na fistaszkowym spodzie powaliło mnie na kolana, nie zapytałam jednak o przepis, postaram się sama odtworzyć i wrzucić na blog. Do tego koktajl z surowych ziaren kakao i mango
Roślinna - blog wegańskijest podobnie, najlepszy efekt był z piernikiem. Miałam 4 smaki "Łatwych ciach" Delecty: - karmelowy - czekoladowy - piernik - jasne z kawałkami czekolady Na kartonie miałam wskazówkę żeby dodać banana do surowego ciasta i tak podgrzać. Zrobiłam tak z jasnym i.. no smakowało jak surowe bo przecież bananowa paćka się nie upiecze. Jak wrażenia? Wszystkie proszki ładnie pachną czym tam powinny(...)sama z siebie bym ich więcej nie kupiła, bo niby wychodzą ciastowate ale takie nijakie moim zdaniem. Nie mam zdjęć jasnego i karmelowego, ale karmel gdy otworzyłam drzwiczki tak fajnie opadł ;D Normalnie o połowę na moich oczach. Czyhałam na to przy czekoladzie, ale po otworzeniu mikrofali było już "opadnięte". (ostatnia fotka to całość z kubeczka
W kuchni bez szafekZawsze wolałam przekąski słone niż słodkie. Wyjątkiem od tej reguły są jednak kruche ciastka. Dziś u mnie w wersji "Zrób to sam". Przepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować według własnych preferencji i eksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej(...)Mikserem wymieszać cukier z masłem na gładką masę. Dodać żółtka, zmiksować. Wmieszać mąkę i skórkę z pomarańczy. Zagnieść kruche ciasto.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzałka dolna i górna). Ciasto podzielić na 4 części. Zrobić z nich 4 wałki o średnicy 2cm. Pokroić na kawałki o grubości 1,5cm i rozłożyć na blasze do pieczenia lekko przyciskając, tworząc okręgi
W kuchni wieczoremFajne i inne od tych wszystkich które do tej pory jadłam. Naprawdę warto spróbować. Składniki: 2 szklanki ugotowanego kleistego ryżu (szklanki pełne ryż powinien być w nich dobrze ubity, aby nie było pomiędzy wolnej przestrzeni) 30 g drożdży 2 jajka 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki brązowego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki płatków owsianych łyżka cukru waniliowego Wykonanie(...)drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut. DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę. Smacznego
Moje pyszne gotowaniekarkołomne, ani nie wymaga laboratorium NASA. Jak postawić zakwas żytni możecie przeczytać TUTAJ . Jak już wyhodujecie piękny zakwas, upieczecie pierwszy chleb i stwierdzicie, że to jest ten smak i fajnie czuć w domu zapach pieczywa, to zacznijcie eksperymentować z dodatkami. Wierzcie mi, ja jestem łamaga, jeśli chodzi o pieczenie, więc jeśli mi się udaje, wam uda się na pewno! Wiary(...)żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto będzie jak mokra i ciężka
ladykitchenPrzed Świętami i w trakcie złapałam mały oddech od wszystkiego, teraz powoli wracam. Czasem potrzeba tak waśnie, człowiek się zresetuje :). Dziś przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem wędzonym. Fajna przekąska :)) Składniki: 250 g szpinaku (ja użyłam świeżego) 3 duże jajka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 250 g serka śmietankowego 200 g łososia wędzonego(...)reszty i mieszamy. Na dużą blaszce z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy na niego masę szpinakową i równomiernie rozkładamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut. Ciasto ma się nam troszkę zarumienić. Po upieczeniu studzimy. Ostudzone ciasto smarujemy serkiem, układamy na niego plastry łososia i zwijamy roladę. Roladę najlepiej owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej
kruche babeczkiPierwsze dynie się już pokazały w sklepach i na straganach. Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć drożdżowe placuszki z dynią . Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 500 g kawałka dyni 2 jaja 400 ml kefiru 2-3 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży pół szklanki wody szczypta cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder(...)drożdże. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce roztrzepałam jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam rozczyn z drożdży i kefir. Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie. Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło. Dodałam startą dynię. Wymieszałam. Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju. Nakładałam je łyżką
potrawyregionalnekolejne elementy dania. Wadą w podaniu deseru były zdecydowanie sztućce. Sypka część dania - mielone orzechy - przesypywała się przez widelczyk. Problem rozwiązałaby łyżeczka, ale to tylko drobnostka. Okiem Kesji: Za ciastami nie przepadam, więc musiałabym zjeść coś naprawdę zachwycającego, żebym była zadowolona. A tu… Roladka taka sobie. Zupełnie nie utkwiła mi w pamięci. 3/10 12. Niebostan 7/10 pkt Czekając(...)wegańskie. Deser z Niebostanu okazał się wyjątkiem. Niezbyt słodki, dzięki czemu nie ciężki, ale jednocześnie z wyraźnymi smakami każdej warstwy. Kawa nieco mdła, ale całość przyjemna. Okiem Kesji: Fajnie podana Wuzetka – w słoiczku. Była bardzo słodka, i chyba z Nesquikiem. Wszystkie warstwy dobrze się uzupełniały. 8/10 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakutyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z dyni z indyjską nutą smakową. Orzechowy sos fajnie zgrał się z kluskami i razem stworzyły ciekawe danie. Zresztą sos fistaszkowy jest tak dobry, że można go jeść łyżkami bez zbędnych dodatków. Kluski dyniowe: 400 g miąższu z dyni hokkaido(...)łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk. Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam) lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną
Jadło i czytadłomasła 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kubek mąki kukurydzianej 1 kubek mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 6-8 parówek Znalazłam ostatnio fajny przepis na danie, które może stanowić miłe śniadanie, ale również przystawkę na posiedzenie z przyjaciółmi, np. przy dobrym meczu :) Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dipami. W stosunku(...)znów wszystko wymieszać. Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki. Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie
Świat Domowej Kuchnigotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM. Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo(...)wody o temperaturze 50 stopni C i odstawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie nasiona odcedzamy na sicie. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek, odcedzone ziarna i wlewamy 300 g wody o temperaturze 30 stopni C. Następnie ciasto wyrabiamy przez 20 minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kulinarne przygody Gatityktóre wpadną mi w oko. W lodówce leżał ser ricotta, w szafce syrop klonowy, a cynamon to ulubiona przyprawa mojego Alexa i tak padło na te placuszki. "Banany tak fajnie przeszły syropem i cynamonem Mamo" - słowa mojego syna :) Cóż dodać więcej... zróbcie takie i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: Suche: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)misce, mokre składniki oprócz mleka zmiksować w drugiej misce. Do zmiksowanych mokrych składników wsypać suche i zmiksować. Na końcu dolewać mleko. Powstała gęsta masa, którą wykładamy na rozgrzaną patelnię. Ciasto wykładamy po jednej łyżce, w miarę możliwości rozciągając ciasto na patelni. Po chwili na ciasto wciskamy plasterki banana. Smażymy około 2,5 minuty, drugą stronę krócej. Placuszki podajemy posypane cynamonem
Blondynka Gotuje