fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:135/187)

Placuszki ryżowe 169

letni, słodki obiad. Osobiście dręczy mnie wrażenie, że ich smak coś mi przypominał, z czymś się mi kojarzył, ale do tej pory nie wiem z czym;) Wyszły bardzo fajnie i nawet mój niejadek zjadł kilka, ku mojej uciesze:) 150 g białego ryżu 2 jajka 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 pełna łyżka cukru pudru 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany(...)wanilinowy i miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy kwaśną śmietanę, miksujemy krótko. Na koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia. Przygotowane ciasto łączymy z zimnym ryżem, mieszamy do połączenia. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Kopytka z kaszą jaglaną - bezglutenowe 384

prostu rozgnieść ją tłuczkiem lub rękoma. Do dużej miski przełożyć zimne ziemniaki i zimną kaszę i rozgnieść całość razem. Dodać jajo i ponownie zagnieść. Dodać mąki i porządnie zagnieść ciasto.  Odstawić na ok 30 minut przykryte ściereczką, żeby nie wyschło. Następnie zagnieść jeszcze raz, dodając ewentualnie jeszcze trochę mąki bezglutenowej. Robić klasyczne kopytka: zrobić wałki i kroić na małe(...)długo i zrobi się zupa - jak tylko woda zacznie się pienić należy je natychmiast wyciągać - najlepiej wyławiać je łyżką cedzakową - wylewanie ich na durszlak zapewne je uszkodzi. Kopytka są fajnie mięciutkie i pulchne. W smaku trochę odbiegają od tradycyjnej wersji, kasza jaglana jest bardzo delikatnie wyczuwalna. Nawet moja 3-letnia córa się nimi zajadała - a to ostry krytyk kulinarny:-) Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Pyszne ciasteczka 159

Zawsze kupowałam ciastka w sklepie, ale gdy zaczęłam sama piec ciastka, są o niebo lepsze. Dlatego, aby zrobić ciasteczka, otrzymałam od Protonik bardzo fajne wzorki foremek. Dziękuję ślicznie za foremki. Nadchodzi święto Walentego, więc na tę okoliczność przygotowałam pyszne ciacha, serca przebite strzałą amora. Foremki bardzo łatwe w użyciu, dają bardzo ładny wzór, dlatego polecam firmę Protonik , gdzie mają bardzo(...)100g cukru pudru 2 żółtka 20g cukru waniliowego Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk, dodać żółtka, i obydwa cukry, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować. Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć

Kuchnia Danusi
Hui two-layer crepes – CHIŃSKIE NALEŚNIKI DWUWARSTWOWE 193

przepis na takie naleśniki , o których pewnie większość z Was jeszcze nie słyszała, a mianowicie na Hui two-layer crepes – czyli chińskie naleśniki dwuwarstwowe. Smakują rewelacyjnie i fajnie wyglądają! Oczywiście absolutnie nie trzeba ich podawać w formie roladek, tak jak ja! Śmiało można zajadać w formie placków z ulubionymi dodatkami! Polecam! Warto spróbować! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) 1 warstwa(...)minut. 2 warstwa: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. CAŁOŚĆ: Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem. Wylewamy cienką porcję 1 ciasta na całe dno, smażymy ok. 1 minutę. Zalewamy cienką warstwą 2 ciasta, smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie delikatnie odwracamy i smażymy kilkanaście sekund ( do ścięcia ). Tak robimy z pozostałym ciastem

Ostra na Słodko
Choinki z piernika 192

wiec moja propozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie gwiazdki i zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki:  250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki(...)wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny.  Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.  Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami

Ciasteczkowy Potwór
Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. 154

Żelatynę rozrabiamy w 80 ml wody, przygotowując ją według opisu na opakowaniu. Dolewamy do masy cienkim strumieniem jednocześnie miksując.  Gdy krem jogurtowy zaczyna tężeć, przekładamy go na ciasto. Nakładamy tak, by na jednym brzegu pozostawić 3 cm suchego brzegu i zawijamy od pełnej strony do tej pustej, nieposmarowanej. Można pomóc sobie papierem do pieczenia - teraz na tym etapie może(...)polewę umieścić w rondelku i podsmażyć, stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Chwilkę odczekać, by przestygła i wyłożyć na grzbiet rolady. Tak przygotowany dżemik stężeje w lodówce i fajnie uzupełni jagodowy smak :-) Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Muffinki z rodzynkami i serkiem śmietankowym 153

Moje dzieci uwielbiają muffinki, a ja uwielbiam je z nimi robić. Jest to fajna okazja to spędzenia wspólnie czasu z pysznym smakołykiem jako bonus :) Jednak muffinki można robić nie tylko z dziećmi, zaproście koleżnaki, kolegów, męża, żone i do kuchni na wspólną zabawę :) Składniki: 200g mąki pszennej 150g cukru trzcinowego 125g serka śmietankowego 125g rodzynek 75ml oleju rzepakowego 25g cukru(...)miski dodając proszek do pieczenia i cukier.  Mieszamy dodając jajko, olej i ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy odcedzone rodzynki. Foremkę do muffinki wykładamy papilotkami i wykładamy przygotowanym ciastem. Na środku robimy dołek i wkładamy serek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kolizje Smaków
Nalewka wiśniowo-porzeczkowa 279

fajnego z tego. Kwaskowe porzeczki, słodko-kwaśne wiśnie i nieco korzennych przypraw. A do tego miód. Myślimy, że takie połączenie zadowoli wszystkich fanów domowych nalewek. Powinno zadowolić, bo naprawdę fajna rzecz z tego wyszła. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 400 g wydrylowanych wiśni 650 g czerwonej(...)dodajemy miód. Zakręcamy i zostawiamy jeszcze na 6 tygodni, już nie na słońcu, raczej w ciemnym i ciepłym miejscu. Owoce już nie będą potrzebne, można je wykorzystać np. do ciasta. Po 6 tygodniach nalewkę filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy do dojrzewania na 6 miesięcy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Minikotleciki alias placuszki z niespodzianką 189

mieszam. Przy użyciu sosu sojowego, nawet wersji jasnej, uzyskacie zdecydowanie intensywniejszy kolor i przed i po smażeniu. Smak zbliżony. Dodaję jajka i mąkę, mieszam do uzyskania postaci jakby naleśnikowego ciasta otaczającego mięso. Trzeba dobrze patrzeć, by nie pozostawić grudek mąki, jak w kisielu, mąka ziemniaczana lubi, żeby ją porządnie rozetrzeć, najlepiej grzbietem odwróconej łyżki o ściankę naczynia. Gotowe odkładam(...)wspomniałam, czasem robię te placuszki-niespodzianki (pod taką nazwą funkcjonują u mojej siostry) na dwa obiady od razu. W dniu drugim odgrzewam w piekarniku. Dzięki mące ziemniaczanej kotleciki maja fajną chrupiącą falbankę i lepiej się zachowuje ogrzana w gorącym piekarniku. Wkładam płasko rozłożone na lekko posmarowanej blaszce do gorącego piekarnika i są po kilku minutach gotowe. Jeszcze nie zetknęłam się

I tu będę miała takie te
Marchewkowe rogaliki 144

Bardzo fajne w smaku rogaliki, dużo daje też rodzaj dżemu jakim nadzialiśmy nasze wypieki, ja wybrałam tym razem śliwkową nutellę, bo miałam na nią wielką ochotę :)  Przepis podkradłam z blogu mojepasjekrakow.blogspot :)  Składniki : 200 g marchewki startej na drobnej tarce 250 g margaryny 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dżem lub marmolada  cukier(...)części, następnie każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm (podsypujcie stolnicę mąką, bo będzie się kleiło ! :)) i dzielimy okrąg na 6 części tworząc trójkąty. Na szerszą część ciasta kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy ciasto tworząc rogalika. Następnie układamy je na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C przez ok 30-40 min. Gotowe rogaliki studzimy na kratce

charlotte gotuje
Zielono mi 194

piękną i ciepłą jesień, w kolorze złota. Taką właśnie uwielbiam. Pewnie już kiedyś pisałam, że ja lobię każdą porę roku, w każdej z nich potrafię doszukać się czegoś fajnego, nawet w zimie spędzanej w mieście. Jedynie listopad odstrasza mnie na kilometr i szczerze go nie cierpię.     Ale, ale póki co mamy wrzesień i choć chwilowo trochę chłodny(...)Viki zaś stwierdziła, że Ona nie jest królikiem żeby jeść takie coś. A jednak wszyscy tartę zjedli i w rezultacie pochwalili jej groszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy około

Przysmaki Karolki
Bajgle 154

przed pieczeniem. Choć istnieją przepisy, w których ten etap jest pomijany, ze swojej strony zachęcam by jednak zastosować tę metodę, ta skóra jest bowiem w nich najlepsza ;) Polecam jako fajną alternatywę dla codziennego pieczywa :) Przepis zaczerpnęłam ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 10 sztuk: 500 g mąki pszennej ( u mnie mąka pszenna typ 650 ) 14 g drożdży 300 ml letniej wody(...)Następnie wlać odrobinę letniej wody i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczyny odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz wodę i wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto uformować

Opowieści z piekarnika
Owocowy "Resztek" bez pieczenia 341

Naszło mnie w ostatni weekend na jakiś fajny deserek ;) Przeszukałam szafki, wyciągnęłam półprodukty, które już były otwarte i stwierdziłam, że coś się z tego na pewno przygotuje.  Nie myślcie sobie, że skoro "Resztek", to nie wiadomo z czego...  Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych(...)cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej

Kuchnia w czekoladzie
Torta citrōłnowo (Tort cytrynowy) 129

stōł (ze 20 abo i 30 cm). I niech sie łona [31] tera trocha łodpocznie. [32] Na drugi dziyń- a jak niy mołcie aż tyla czasu, to jak te ciasto ochōdnie [33] – wyciōngcie je z ty formy i przekrejcie [34] na 3 placki. Sok ze ty jednyj citrōłny podgrzywejcie [35] aż uwre [36] (mogecie tam jeszcze dać(...)talyrzu abo paterze, na ftoryj [41] późni bydzie stoł [42] ), kōnski [43] papiyru śniadaniowego- abo i moge być tyn do pieczynioł. Idzie o to, żeby niy pomarasić [44] tego fajnego talyrza, jak bajymy [45] stroić ta torta. To by bōła gańba [46] – cały rant [47] talyrza zmazany [48] .   Ubijcie śmiytōnka, pod kōniec wciepcie tam cuker puder, śmietanfix

Chop w kuchni
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 151

Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek   racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka(...)żółtka.    Wsypałam cukier i szczyptę soli.  Wlałam maślankę i wymieszałam.    Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem.   a następnie z ciastem.  Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta.  Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony.   Odkładałam

potrawyregionalne
Kminkowe krakersy słodzone jabłkiem 206

Fajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA(...)się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego z nich wycinamy serduszko przy pomocy foremki. Pędzelkiem strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania