fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:133/187)

Morszczuk w sosie goan 179

europejskimi niż azjatyckimi dodatkami (pomidorki koktajlowe i cukinia), ale świetnie w daniu się komponującymi w smaczną całość.  Ryba jest panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, dzięki czemu ma fajną chrupiącą "skórkę". Użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego, ponieważ zależało mi na czasie, ale można się pokusić o zrobienie  takiego sosu własnoręcznie. MORSZCZUK W SOSIE GOAN (słodko-kwaśnym) Składniki(...)jajka 100 ml wody brązowy ryż do podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz

Bon appetit mon amie
BISZKOPTOWE BABECZKI Z PORZECZKĄ 103

wreszcie wypróbować foremki zakupione już jakiś czas temu i zrobić smaczne babeczki. A przy okazji zaczęłam zastanawiać się nad pewną kwestią. Czy tylko ja tak mam, że widząc jakiś fajny gadżet do kuchni, to zanim włożę go do koszyka to już planuję co w nim zrobię.  A po powrocie do domu i tak musi nabrać mocy urzędowej, żeby(...)szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać mąkę (najlepiej ją wcześniej przesiać) z sodą i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Nałożyć do foremek i piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem

Kuchnia w opałach
Czak Czak 340

początku września przemierzyłam szlak tatarski, kończąc na Kruszynianach i sławnej Jurcie Tatarskiej. Widoki piękne, pogoda nam naprawdę sprzyjała. Odwiedziliśmy kilka fajnych miejsc. Na temat Jurty słyszałam wiele pochlebnych opinii, czytałam masę wspaniałych komentarzy. Realia były całkiem inne... ale nie o tym miałam napisać ;). W oczy rzuciły mi się leżące na półce pudełeczka z małymi ciasteczkami o wdzięcznej nazwie  CZAK(...)cukru,  ulubione bakalie  Wykonanie: Jaja ubijamy dokładnie z cukrem, dodajemy miękkie masło stale ubijając. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy dość gęste, ale przyjemnie elastyczne ciasto. Gotowe Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30min.  Z ciasta robimy wałeczki grubości paca i odkrawamy małe poduszeczki, które Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy

Malinowe Pocałunki
Sernik marcepanowy z solonymi migdałami 158

twarde migdały opornie łączą się z serem. Po chwili dodajemy rozbełtane razem jajka, cukier, mąkę i ziarenka z jednej laski wanilii, miksujemy chwilę na wolnych obrotach do połączenia się ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, pamiętając o wstawieniu na dolną półkę naczynia z wrzącą wodą. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.       Śmietankę, masło, cukier(...)układamy na wierzchu sernika. No i jak taki kawałeczek ma sprawić, że będziemy ustatysfasy? :( Od razu kroić po ćwiartce!      Poprzedni właściciele mieszkania zostawili mi całkiem fajny plakat z filmu, którego nie znałam, The Runaways. Trochę głupio trzymać go na ścianie nie wiedząc o czym jest, więc ostatnio udało mi się go wreszcie obejrzeć. Autentyczna historia zespołu, który

sama złodycz
Jajka faszerowane 138

podsmażamy, ale jeśli jajka obierzemy i faszerujemy tylko żółtko, oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na imprezie czy rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki(...)obtaczamy w bułce tartej Podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym do zrumienienia się bułki. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/jajka-faszerowane/ MieszamWGarnku   Artykuł Jajka faszerowane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tort ajerkoniakowy z bezową wkładką 169

Tort na urodziny brata, więc pozwoliłam sobie na odrobinę smaku alkoholowego. Ajerkoniak fajnie wyczuwalny nie powoduje, że masa jest mdła czy słodka, a dżem z czarnej porzeczki fajnie przegryza smak bezy. Przyznam, że tort może wydawać się pracochłonny, jednak dla mnie to była sama przyjemność z "NIM" pracować:). Zapraszam... Skala smaku 10/10 - tort można zrobić nawet dwa dni przed imprezą(...)ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać powoli cukier cały czas ubijając, następnie dodawać porcjami żółtka . Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec  35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje  biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec

Kubki smaku
Jak zrobić kotlety mielone 1035

tłuszcz będzie zbyt gorący, to kotlety się szybko spalą na zewnątrz, w środku pozostając surowe. Jeśli olej będzie miał zbyt niską temperaturę, to mięso się w nim zagotuje, puszczając niefajny sok. Czyli smażymy kotlety w obu stron na złoty kolor. Jeśli lubimy bardziej wysmażone, przetrzymujemy chwilkę dłużej.   Drukuj Jak zrobić kotlety mielone window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto po każdej ze stron. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zrobic-kotlety-mielone/ BosowKuchni Artykuł Jak zrobić kotlety mielone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Podsumowanie stycznia 173

bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa... W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi do przepisów z domowymi wędlinami i sałatkami.... Wyświetleń w styczniu ogółem było  135 987.. Domowe wędliny i nie tylko wędliny(...)Sałatka z makaronem Sałatka z kaszą kuskus Mielonka na kanapki Pączki bez jajek na gazowanej wodzie Serca drobiowe w sosie Sałatka z makaronem Mielonka na kanapki Proste i szybkie ciasto kakaowe

Moje domowe kucharzenie
Tarta cytrynowa 192

smak. Studiuje przepisy i w myslach dokonuje zmian w pierwotnej recepturze. Czasami jak cos szczegolnie wpadnie mi w oko pokazuje to M., a On czesto mowi " ale to fajne, to kiedy zrobisz takie cudo?" Tak tez bylo z ta tarta. Wypatrzylam ja juz dawno w jedym z numerow francuskiej gazety Maxi cuisine (10/11 2009). Zdjecie widniejace obok przepisu wygladalo szalenie(...)zachecic kogos do upieczenia takiej tarty, ale mysle , ze mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki

Przysmaki Karolki
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 155

Niebawem mój Wielce Szacowny Małżonek odwiedzi Kraj Ojczysty, a mnie zaczyna ostatnio brakować inspiracji kulinarnych.  Ponadto pobyt w Arabii Saudyjskiej nie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowe ciasteczka wytrawne 179

Pyszne, chrupiące serowe ciasteczka wytrawne z dodatkiem kminku polecają się na imprezę karnawałową. Możemy je podać same do chrupania i przegryzania, z jakimś fajnym dipem czy sosem, lub przełożyć czy też posmarować je pastą. Wtedy wyjdzie Wam taka mini kanapeczka 😋. Inspiracje na pasty znajdziecie poniżej: Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem(...)mąki pszennej sól gruboziarnista kminek jajko do posmarowania ciasteczek   Wykonanie: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło pokrojone w kostkę, starty ser oraz mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość ok. 5 mm.  Następnie okrągłą foremką

Kulinarne przygody Gatity
Jabłkowo brzoskwiniowe placuszki FIT 156

Zapraszam na bardzo smaczne i lekkie śniadanie , placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą  , smakują bardzo fajnie , znakomicie nadają się na śniadania jak i na kolację,zapraszam do wypróbowania przepisu , i życzę miłego dzionka . Składniki ( 2 osób)  2 szklanki mąki owsianej  pół szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu 2 jajka  1 jabłko  ( średnie(...)dokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki  , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam , jak ciasto mamy za rzadkie , możemy dodać troszkę mąki otrębowej ,nasze ciasto powinno

Mój Smak
Makaron z naleśników z sosem pomidorowym z kurczakiem 171

Jedliście kiedyś makaron z naleśników? Fantastyczna sprawa. Fajnie wygląda, dobrze smakuje i doskonale komponuje się z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają taki „makaron” z pomidorowym sosem :) Jeśli brakuje już Wam pomysłów na ciekawy obiad, podpowiadamy: makaron z naleśników na pewno będzie daniem, który zaskoczy domowników :) Ilość porcji: 4-5 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra(...)Puszka pomidorów w kawałkach Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i smażymy naleśniki. Z podanej ilości ciasta wyjdzie nam kilkanaście naleśników. W między czasie przygotowujemy sos. Kurczaka kroimy na małe kawałki i obsypujemy

Kolizje Smaków
Scallion pancakes 161

nich jeden przepis właśnie na "scallion pancakes", czyli coś pomiędzy naleśnikiem a macą z dużą ilością szczypiorku oraz  drugi na azjatyckie "meat balls". Oba zachowałam na pamiątkę naprawdę fajnego wydarzenia i poznania dwojga miłych ludzi, którym naprawdę chciało się AŻ TAK!  Zobaczcie jak cudnie rozrysowali przepis i opisali go w języku angielskim.  Te małe ślimaczki z dodatkiem(...)sól  Przygotowanie: Proporcje mąki i wody powinny wynosić 2:1. Mieszamy mąkę z gorącą wodą za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy więcej wody, a jeśli zbyt lejące - więcej mąki. Odstawiamy na 30 minut.  Zieloną cebulkę siekamy. Na stolnicę obficie obsypaną mąką, przekładamy ciasto i dzielimy

bistro mama
Oszukane Rogaliki z mirabelką 122

blogach zacznie się od zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie(...)pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.Miękkie masło rozcieramy.Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy

Słodkie Przyjemności
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 230

dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza(...)niezbędna i jak to bywa we włoskiej kuchni, ma być smacznie i prosto . Nie ma w tej książce wyszukanych przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników. Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania