pierwotny zapach Ziemi. Lubię ją, bo przypomina nieustannie o procesach przemijania. Procesach Życia-Śmierci-Życia. Uświadomienie sobie tychże procesów jest czymś niezwykle ważnym. Czasem tkwią w nas stare, nie-fajne emocje, których kurczowo się trzymamy, bojąc się zrobić krok naprzód. Czasem są to toksyczne związki, niewyjaśnione sytuacje, rzeczy, które niczym stare ubrania, wiszą przez lata w szafie, a których(...)radością. Radością tym większą, kiedy możemy przygotowany posiłek dzielić z drugą osobą. Dla wszystkich, którzy chcą stworzyć coś pysznego, a swoją kuchnię wypełnić zapachem pieczonych jabłek i cynamonu, polecam ciasto imbirowo - cynamonowe. Doskonałe na jesienne dni. I te słotne i te słoneczne. Za te korzenne zapachy też lubię jesień. Imbirowo – cynamonowe ciasto z jabłkami Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru ¾ szklanki
Kuchnia smakówrapy to fajny sposób na smaczne i pożywne drugie śniadanie lub przekąskę na imprezę. Robi je się szybko, można zawinąć w nie niemalże wszystko, co lubimy i łatwo zabrać je ze sobą w pudełku na lunch. Jeszcze do niedawna robiłem je zazwyczaj z tortilli, w dodatku często kupnej, która zawiera chyba całą tablicę Mendelejewa (o zgrozo!) i po ostatnim spojrzeniu(...)również trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia
Food SquareWtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis wypatrzony na Moje Wypieki . Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki(...)duże jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy korzennej W jednej misce mieszamy składki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Tak niezbyt dokładnie, ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie. Nakładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacture" Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami
Słodkie Przyjemnościnerkowca. Możecie ten krok pominąć, ale ono nadaje całemu brownie naprawdę świetny smak. Przygotowanie to tylko kilka chwil, blendujemy składniki, wrzucamy na patelnię i do piekarnika. Tutaj właśnie pojawia fajna cecha, którą oferują patelnie marki Woll , czyli możliwość wstawienia ich do piekarnika, nie trzeba odczepiać rączki, tylko bach i gotowe. Dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie nie tylko do brownie(...)równo rozprowadzamy. Masło orzechowe rozpuszczamy, wylewamy na górę naszego brownie. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut lub do czasu, aż wbity patyczek w środek ciasta będzie wychodził czysty. Gotowe Smacznego! Specjalnie dla Was mamy przygotowany kod rabatowy na cały asortyment w sklepie www.patelnie-tytanowe.pl Użyj kodu PALEO10 , aby otrzymać –10% na cały koszyk! Kod jest ważny
PaleoLiferazu każdy może dostać po jednej, to jeszcze robi się je szybko. Teraz żal nie skorzystać ze świeżych owoców, ale pyszne muffinki przygotujesz także zimą czy wiosną. Wtedy fajnie wykorzystać nasze lato zamknięte w słoiku, dżemy, konfitury czy po prostu udekorować owocami z syropu wierzch naszego smakołyka. Możliwości jest wiele! Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 200g jogurtu naturalnego gęstego(...)cukru pudru Dodatkowo: Wiśnie deserowe ze słoika Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie. Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem, gotowym lukrem, a następnie wiśniami
Kuchnia w czekoladzieTarta lekko wędzona za sprawą ryby, z dodatkiem fasolki, kukurydzy i groszku Firmy JAMAR . Otrzymałam smaczną paczuszkę dzięki której ona powstała. Wersja bezglutenowa. Tarta powstała fajna, krucha. spód tarty: 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 3 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy miks 150 g masła zimnego 3 łyżki zimnej wody farsz: 2/3 puszki kukurydza z groszkiem(...)pokrojone zimne masło, żółtka,sól, zimną wodę, i kroję całość nożem w misce, następnie zagniatam krótko. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Formę tarty średnica 26 cm smaruję. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia następnie przekładam z papieru ciasto do formy. Spód tarty nakłuwam widelcem Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut
wesoła kuchniamąki żytniej, szczególnie w Stanach są dość rzadkie. Chlebek najlepszy kolejnego dnia, kiedy ostygnie. Łatwiej go też wtedy kroić. Pamiętajcie, że żytnie chleby krojone na ciepło, nie są zbyt fajne, bo miąższ bardzo lubi kleić się do noża. Nie podaję strony-źródła, bo dość mocno przepis zmodyfikowałam Drukuj Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Dzień(...)wcześniej Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia Wymieszaj wszystkie składniki z masą w poprzedniego dnia. Wysmaruj keksówkę masłem. Wypełnij blaszkę ciastem i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 3-4h, w zależności od temperatury Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Spryskaj w środku wodą. Piecz chleb 15 min, skręć temperaturę
Mieszam w Garnkumleku krowim też naleśniczki by wyszły, ale polecam zrobić je na mleku kokosowym najlepiej własnej roboty (przepis znajdziecie na blogu w zakładce mleko kokosowe). Smak kokosa jest fajnie w nich wyczuwalny, miłośnicy kokosa będą zadowoleni. Do tego smażone banany i gorzka czekolada, aby przełamać słodycz i obiad na słodko, jak z najlepszej restauracji gotowy. Składniki: ( na 9 placuszków(...)gram gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier trzcinowy i mleko kokosowe. Zmiksować na niskich obrotach na gładkie ciasto. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać je do poprzedniej masy i delikatnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu do czasu, gdy podrosną i się
Wołowina od rekinaRano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy piekarnik do 200, stopni, bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów(...)się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone mięso z indyka, ponieważ obawiałam się, że jednak może być troszkę za suche dodałam do niego troszkę wędzonego boczku, wpłynęło to całkiem fajnie na smak potrawy. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowiny) 40 g boczku wędzonego (pominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu
I tu będę miała takie teMiałam pieczarki i nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić..no i znalazłam fajny pomysł na ich wykorzystanie u Ilonki ..polecam..pysznie było.. Naleśniki 500 ml mleka 3,2% 200 g mąki pszennej szczypta soli 1 całe jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Farsz 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 - 2 łyżki oleju(...)łyżeczki przyprawy do pizzy sól pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Mąkę przesiać z solą, wlać 250 ml mleka, wbić jajko. Całość roztrzepać, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek, wlać resztę mleka oraz olej.Dokładnie wymieszać.Usmażyć naleśniki. Oczyszczone i umyte pieczarki, cebulę , kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni
Moje domowe kucharzenieKluski prawie jak śląskie ale z dodatkiem musztardy. Fajnie smakują okraszone cebulką ale tez można podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy. Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz Ziemniaki umyć(...)kostke. Podsmazyc na złoty kolor. Ziemniaki obrac, zetrzeć na terce lub przepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagniesc gładkie ciasto. Rece oprószyc mąka i urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie. Wode zagotowac z solą
Radość kipiąca uśmiechem.Przepis znalazłam w książce niezawodnej Doroty z bloga moje wypieki. To chyba pierwszy blog kulinarny, który mnie zaczarował. Podziwiałam zdjęcia, testowałam wypieki. Cieszę się, że
W kuchni wieczoremTarta ziemniaczana z bobem. Ziemniaki księżnej z dodatkiem papryki wędzonej fajnie smakują i wyglądają. Młode ziemniaczki idealnie się do niej nadają. Do jedzenia na ciepło i na zimno.Można zabrać w plener. spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ziemniaki księżnej: 70 dkg ziemniaków młodych(...)jogurtu greckiego sól, pieprz 1/3 pęczka koperku 1/2 masy ziemniaków księżnej olej Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto. Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra
wesoła kuchniasię suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkosię suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkosię suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkosię suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkokroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy serek kremowy Papaja i Curry Apetina oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego
Ostra na Słodkosprzed sprowadzenia do Europy pomidorów, ale zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie(...)wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie
zadanie-gotowaniemieszkacie już razem, wpaść z wizytą, pogadać, wypić kawkę i dobrze się bawić ;) Jako drobny upominek możecie przygotować słoiczek ze składnikami na muffiny. Składniki układane warstwami tworzą fajny efekt wizualny, a prezent własnoręcznie robiony zawsze wygląda sympatyczniej niż taki gotowiec ;) Zawsze możecie je też razem z mamą upiec! ;) Co potrzebujemy? litrowy słoik sznureczek papilotki na muffinki kawałek materiału(...)100g) Tekst do umieszczenia na etykietce: Składniki: -jajko -1/3 szklanki oleju -szklanka mleka Jajko, olej i mleko mieszamy razem. Dodajemy do tego składniki ze słoika, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! Tak przygotowany słoik zakręcamy, wierzch dekorujemy kolorowym materiałem. Przyczepiamy przepis na muffiny
Czerwona PorzeczkaPrzepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie modyfikować - ja wrzuciłam szparagi - bo sezon już trwa! - moją ukochaną cukinię i pomidorki. Mega smak - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 1-2 osób - całość - 295 kcal) 400 g ugotowanego kalafiora (może być też surowy :) ) 1 średnie jajko(...)łyżki tartej mozzarelli zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końców) zalewamy wrzątkiem i blanszujemy kilka minut. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki na połówki
Moje Kuchenne RewelacjeBułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być wszystko takie idealne i ułożone :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. otrębów pszennych 1/2 szkl. mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju lub oliwy(...)rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże. Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka
Kolorowy Przepisownik