fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:138/187)

Pleśniak po liftingu wg Aleex 144

konieczne; jak plany na spokojny weekend, to od razu mnóstwo telefonów od ludzi, którym wydaje się, że pracuję 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu, jak zakup fajnego sprzętu i radość z oczekiwania na dostawę, to od razu problemy, bo dotarł uszkodzony, a pani reprezentująca firmę chce mnie przekonać, że powinnam zaakceptować bubel za mnóstwo kasy. MAM DOŚĆ(...)blogu jego odmłodzony towarzysz. Stąd nazwa – pleśniak po liftingu. A efekt znakomicie przepyszny. Gorąco polecam. Nawet jak jesteście zabiegani jak ja – każdemu należy się chwila zatrzymania, z pysznym ciastem i filiżanką kawy. Lub herbaty. Co wolicie. Składniki: • 200 g masła • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szklanki + 2 łyżki

W mojej kuchni
Tort intensywnie czekoladowy 306

jest odtłuszczone jak większość tych, które są dostępne w sklepach – ma ponad 20% tłuszczu kakaowego, a co za tym idzie wypieki mają prawdziwy, czekoladowy smak. Opakowanie ma fajne strunowe zapięcie – dzięki temu możemy je długo przechowywać. Czekolada zaś świetnie nadaje się do obróbki w kuchni – można robić z niej czekoladowe ozdoby, rozpuszczać, tworzyć pralinki, polewy, fondue(...)mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca

Poezja smaku
Cebularze 172

Pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki(...)odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa 217

Dzisiaj surówka z kapusty pekińskiej. Jak przystało na początek tygodnia, zrobiłam czyszczenie lodówki i w sałatce wylądował dodatkowo ananas, jabłko i mandarynki. Fajna odmiana dla smaku takiej typowej sałatki z kapusty pekińskiej tym razem w wersji owocowej. Oczywiście, zamiast majonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka(...)pokroić w cząstki. Wymieszać całość razem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-kapusty-pekinskiej-mandarynek-jablka-ananasa/ BosowKuchni   Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tymianek cytrynowy milordzie 136

potem nauczyłam się je robić. Ponieważ w ogrodzie jest już niewiele rzeczy, które da się zjeść, sięgnęłam po zioła, które jeszcze całkiem dają radę. Ten przepis znalazłam szukając fajnych szortbredów i okazało się, że tymianek cytrynowy tylko czeka, żeby go użyć. MAŚLANE CIASTECZKA Z TYMIANKIEM CYTRYNOWYM (30-40 sztuk) 250g mąki 100g cukru pudru 80g kaszy manny 1 łyżeczka świeżych(...)zwykłego miodu kilka gałązek tymianku i po kilku dniach mieliśmy naturalnie aromatyzowany- też świetnie się nada do tych ciastek). Grecki tymiankowy "mniód" Wszystkie składniki szybko wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy z niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii

les mirabelles
Ukraińskie pierogi :) 144

było zobaczyć to miejsce. Okolica placu to duża ilość cerkwi, które wręcz ociekają złotem, przepychem i pięknem. Zobaczcie sami jak są niezwykłe. Ciekawym punktem w tej okolicy jest pomnik Chmielnickiego. Fajnie zobaczyć pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych pierogów ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą(...)wymieszać z ziemniakami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Do ziemniaków dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być dość pikantny. Ciasto: 250 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej gorąca przegotowana woda łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść

vegetanie
Truskawki ach truskawi 198

siebie juz rok temu i zawsze chetnie je przyrzadzam. Ale to co mnie najbardziej zaciekawilo we wpisie Polki to sos, ktory podala do knedli. Pomyslalam, ze taki sos fajnie by pasowal do moich twarogowych racuszkow. I tak oto powstalo cudowne danie, pelne smaku i aromatu. Twarogowe racuchy z truskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka(...)smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki: 1,5 szklanki truskawek 1 lyzka brazowego cukru 0,5 lyzeczki cynamonu

Przysmaki Karolki
Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 133

Pyszne wyszły te bułeczki. Zrobiłam je „na próbę”, a zjedliśmy ich nieprzyzwoitą ilość:) Myślę, że fajnie się też sprawdzą w roli „czekadełka” np podczas dłuższego grillowania;) 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 250 ml letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: 70 g rozpuszczonego masła 3 ząbki czosnku(...)razem z solą do miski. Robimy wgłębienie i w to miejsce wlewamy rozczyn oraz pozostałe letnie mleko. Mieszamy chwilę. Dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 90 minut). Do rozpuszczonego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobniutko posiekaną natkę

Smaki Na Talerzu
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 162

Zaczyn drożdżowy dodać do pozostałej mąki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi(...)pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąki z płaskurki (może być rownież owsiana, pszenna, itp.) do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi opcjonalnie, ale podkręca fajnie smak: mała garść suszonej żurawiny. olej Wykonanie: Fasolę moczyć w dużej ilości zimnej wody ok. 8-12 godzin (nie dłużej, aby nie rozpoczął się proces fermentacji). Odlać, opłukać na sicie

gutfut
Podwójnie kruche ciasteczka 172

Kilka lat temu trafiłam na fajny przepis na kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie

Trzeci talerz
Kwitnący tulipan 128

życiu bywa; im bliżej mamy do kogoś, tym rzadziej się widujemy. A że czerwonego dywanu nie mam by przed nią rozłożyć:D To zaczęłam szukać jakiegoś fajnego, czerwonego ciacha i znalazłam w Poradniku Domowym ten oto przepis. Może nie zupełnie czerwone, ale jednak:) Świetna, rewelacyjna babka, która wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej i którą, jak do tej pory, omijałam(...)Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek.  Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą

Ciasteczkowy Potwór
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 266

waszej wyobraźni i kreatywności. A Was, czytelników zachęcam do odkrywania, próbowania, niezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak(...)kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie na cztery części i wyciągnijcie jedną część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną i szczyptę soli. Wróbcie zwarte ciasto, z którego da się uformować zwarte placuszki. W procesie wyrabiania uwolni się gluten i skrobia i to się ładnie połączy. Zgrabne placuszki dajemy na suchą patelnie lub rozgrzane blachy pieca

ladykitchen
Babeczki kokosowe z kremem kokosowym 132

babeczki są po prostu urocze :) Podwójnie kokosowe, ba nawet potrójnie, doliczając do tego kokosową pralinkę ;) Lekkie, puszyste, delikatne :) Uczta dla podniebienia, smakują wyjątkowo, pysznie kokosowo :) Polecam! PS Szukasz fajnych ciuchów dla swojego mężczyzny? Może zagląda tu jakiś facet, który chciałby odświeżyć swoją garderobę? ;) Polecam http://ombre.pl/  . Duży wybór i przystępne ceny :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, śmietanę, kremówkę, mleko zwykłe i kokosowe, cukier i jajko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić. Masa kokosowa: 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 3-4 łyżeczki mleczka

Domowa cukiernia Ewy
Moja CEWE FOTOKSIĄŻKA 146

myślałam, choć czasami lubię sobie pomarzyć... Ale ani pomysłu na taką książkę nie mam. Bo co takiego wyjątkowego mogłabym w niej pokazać poza tym, co jest już na rynku? Ciasto drożdżowe, naleśniki i pierogi z truskawkami? Nie kombinuję ze składnikami, gotuję proste potrawy, a eksperymentuję wtedy, kiedy w lodówce zabraknie mi jajek albo w szafce mąki. Mam też to szczęście(...)sobie wymyśliłam... o tym może kiedyś. Albo w ogóle ;) Tak więc nie wydałam książki, ale wydałam własną fotoksiążkę kulinarną. Kiedy dostałam propozycję od CEWE , to pomyślałam, że to kolejna fajna przygoda, która nie zaistniałaby pewnie, gdybym te 5 lat temu nie założyła bloga.    Kontakt z firmą od samego początku był bardzo dobry. Dostałam wolną rękę, link do programu

bistro mama
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 132

równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach mam jeszcze zrobienie kandyzowanej skórki z pomarańczy(...)zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo twarde, nie rozpuszczą się podczas gotowania. Za to dadzą i fajny aromat i przyjemnie żółty kolor. Podobnie np. skóry z boczku. Są niejadalne, nie ma za bardzo co z nimi zrobić. Ale wyrzucenie ich to ogromny błąd! My zbieramy takie skórki

Marder&Marder Manufacture