konieczne; jak plany na spokojny weekend, to od razu mnóstwo telefonów od ludzi, którym wydaje się, że pracuję 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu, jak zakup fajnego sprzętu i radość z oczekiwania na dostawę, to od razu problemy, bo dotarł uszkodzony, a pani reprezentująca firmę chce mnie przekonać, że powinnam zaakceptować bubel za mnóstwo kasy. MAM DOŚĆ(...)blogu jego odmłodzony towarzysz. Stąd nazwa – pleśniak po liftingu. A efekt znakomicie przepyszny. Gorąco polecam. Nawet jak jesteście zabiegani jak ja – każdemu należy się chwila zatrzymania, z pysznym ciastem i filiżanką kawy. Lub herbaty. Co wolicie. Składniki: • 200 g masła • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szklanki + 2 łyżki
W mojej kuchnijest odtłuszczone jak większość tych, które są dostępne w sklepach – ma ponad 20% tłuszczu kakaowego, a co za tym idzie wypieki mają prawdziwy, czekoladowy smak. Opakowanie ma fajne strunowe zapięcie – dzięki temu możemy je długo przechowywać. Czekolada zaś świetnie nadaje się do obróbki w kuchni – można robić z niej czekoladowe ozdoby, rozpuszczać, tworzyć pralinki, polewy, fondue(...)mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca
Poezja smakuPyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki(...)odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy so miski, dodajemy sól, jajko, olej oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy na małe krążki
Bajeczna KuchniaDzisiaj surówka z kapusty pekińskiej. Jak przystało na początek tygodnia, zrobiłam czyszczenie lodówki i w sałatce wylądował dodatkowo ananas, jabłko i mandarynki. Fajna odmiana dla smaku takiej typowej sałatki z kapusty pekińskiej tym razem w wersji owocowej. Oczywiście, zamiast majonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka(...)pokroić w cząstki. Wymieszać całość razem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-kapusty-pekinskiej-mandarynek-jablka-ananasa/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupotem nauczyłam się je robić. Ponieważ w ogrodzie jest już niewiele rzeczy, które da się zjeść, sięgnęłam po zioła, które jeszcze całkiem dają radę. Ten przepis znalazłam szukając fajnych szortbredów i okazało się, że tymianek cytrynowy tylko czeka, żeby go użyć. MAŚLANE CIASTECZKA Z TYMIANKIEM CYTRYNOWYM (30-40 sztuk) 250g mąki 100g cukru pudru 80g kaszy manny 1 łyżeczka świeżych(...)zwykłego miodu kilka gałązek tymianku i po kilku dniach mieliśmy naturalnie aromatyzowany- też świetnie się nada do tych ciastek). Grecki tymiankowy "mniód" Wszystkie składniki szybko wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy z niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii
les mirabellesbyło zobaczyć to miejsce. Okolica placu to duża ilość cerkwi, które wręcz ociekają złotem, przepychem i pięknem. Zobaczcie sami jak są niezwykłe. Ciekawym punktem w tej okolicy jest pomnik Chmielnickiego. Fajnie zobaczyć pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych pierogów ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą(...)wymieszać z ziemniakami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Do ziemniaków dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być dość pikantny. Ciasto: 250 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej gorąca przegotowana woda łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść
vegetaniesiebie juz rok temu i zawsze chetnie je przyrzadzam. Ale to co mnie najbardziej zaciekawilo we wpisie Polki to sos, ktory podala do knedli. Pomyslalam, ze taki sos fajnie by pasowal do moich twarogowych racuszkow. I tak oto powstalo cudowne danie, pelne smaku i aromatu. Twarogowe racuchy z truskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka(...)smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki: 1,5 szklanki truskawek 1 lyzka brazowego cukru 0,5 lyzeczki cynamonu
Przysmaki KarolkiPyszne wyszły te bułeczki. Zrobiłam je „na próbę”, a zjedliśmy ich nieprzyzwoitą ilość:) Myślę, że fajnie się też sprawdzą w roli „czekadełka” np podczas dłuższego grillowania;) 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 250 ml letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: 70 g rozpuszczonego masła 3 ząbki czosnku(...)razem z solą do miski. Robimy wgłębienie i w to miejsce wlewamy rozczyn oraz pozostałe letnie mleko. Mieszamy chwilę. Dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 90 minut). Do rozpuszczonego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobniutko posiekaną natkę
Smaki Na TalerzuZaczyn drożdżowy dodać do pozostałej mąki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi(...)pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąki z płaskurki (może być rownież owsiana, pszenna, itp.) do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi opcjonalnie, ale podkręca fajnie smak: mała garść suszonej żurawiny. olej Wykonanie: Fasolę moczyć w dużej ilości zimnej wody ok. 8-12 godzin (nie dłużej, aby nie rozpoczął się proces fermentacji). Odlać, opłukać na sicie
gutfutKilka lat temu trafiłam na fajny przepis na kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie
Trzeci talerzżyciu bywa; im bliżej mamy do kogoś, tym rzadziej się widujemy. A że czerwonego dywanu nie mam by przed nią rozłożyć:D To zaczęłam szukać jakiegoś fajnego, czerwonego ciacha i znalazłam w Poradniku Domowym ten oto przepis. Może nie zupełnie czerwone, ale jednak:) Świetna, rewelacyjna babka, która wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej i którą, jak do tej pory, omijałam(...)Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą
Ciasteczkowy Potwórwaszej wyobraźni i kreatywności. A Was, czytelników zachęcam do odkrywania, próbowania, niezrażania się niepowodzeniami i szukania swoich dróg smaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak(...)kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie na cztery części i wyciągnijcie jedną część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną i szczyptę soli. Wróbcie zwarte ciasto, z którego da się uformować zwarte placuszki. W procesie wyrabiania uwolni się gluten i skrobia i to się ładnie połączy. Zgrabne placuszki dajemy na suchą patelnie lub rozgrzane blachy pieca
ladykitchenbabeczki są po prostu urocze :) Podwójnie kokosowe, ba nawet potrójnie, doliczając do tego kokosową pralinkę ;) Lekkie, puszyste, delikatne :) Uczta dla podniebienia, smakują wyjątkowo, pysznie kokosowo :) Polecam! PS Szukasz fajnych ciuchów dla swojego mężczyzny? Może zagląda tu jakiś facet, który chciałby odświeżyć swoją garderobę? ;) Polecam http://ombre.pl/ . Duży wybór i przystępne ceny :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, śmietanę, kremówkę, mleko zwykłe i kokosowe, cukier i jajko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić. Masa kokosowa: 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 3-4 łyżeczki mleczka
Domowa cukiernia Ewymyślałam, choć czasami lubię sobie pomarzyć... Ale ani pomysłu na taką książkę nie mam. Bo co takiego wyjątkowego mogłabym w niej pokazać poza tym, co jest już na rynku? Ciasto drożdżowe, naleśniki i pierogi z truskawkami? Nie kombinuję ze składnikami, gotuję proste potrawy, a eksperymentuję wtedy, kiedy w lodówce zabraknie mi jajek albo w szafce mąki. Mam też to szczęście(...)sobie wymyśliłam... o tym może kiedyś. Albo w ogóle ;) Tak więc nie wydałam książki, ale wydałam własną fotoksiążkę kulinarną. Kiedy dostałam propozycję od CEWE , to pomyślałam, że to kolejna fajna przygoda, która nie zaistniałaby pewnie, gdybym te 5 lat temu nie założyła bloga. Kontakt z firmą od samego początku był bardzo dobry. Dostałam wolną rękę, link do programu
bistro mamarównie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach mam jeszcze zrobienie kandyzowanej skórki z pomarańczy(...)zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo twarde, nie rozpuszczą się podczas gotowania. Za to dadzą i fajny aromat i przyjemnie żółty kolor. Podobnie np. skóry z boczku. Są niejadalne, nie ma za bardzo co z nimi zrobić. Ale wyrzucenie ich to ogromny błąd! My zbieramy takie skórki
Marder&Marder Manufacture