fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:146/187)

Muffiny z daktylami 193

mieszania.  Dodane daktyle sprawiły, że przygotowałam muffiny ze zmniejszoną ilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość. Moje muffiny z wierzchu są polane czekoladą, ale w zupełności wystarczy posypać je cukrem pudrem. Podane do kawy lub herbaty sprawią przyjemność zarówno dorosłym, jak i dzieciom(...)połączyć je ze sobą, dodać pokrojone daktyle wraz z mlekiem po ich moczeniu i wszystko wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste lecz swobodnie spływać z łyżki przy nakładaniu). Ciasto nakładać łyżką do 2/3 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości

Kuchcik gotuje
Marmolada z czerwonej papryki 234

koziego, mozzarelli. Do prawie każdej wędliny. Zamiast dżemu do porannego tosta. Marmolada z papryki jest niesamowita – bo pasuje zarówno do mięs (genialna do pasztetu i kaczki!) jak i do ciast – jako nadzienie do pączków czy kruchych rogalików. Wszechstronna, zachwycająco aromatyczna. Jest chyba najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę(...)sposoby – albo wrzucając ja do kielichowego blendera albo mocnego malaksera, albo w maszynce do mięsa, na sitku 4-5mm. Ja osobiście wolę tą drugą opcję – papryka zachowuje bardzo fajną, kaszkowatą konsystencję, jest przyjemnie wyczuwalna na języku, ma ładną strukturę. Paprykę rozdrabniamy wybranym sposobem i całą – razem z sokiem który puści, wlewamy do dużego rondla. Dodajemy 300g cukru, laskę wanilii

Karo in the Kitchen
Pancakes – niedzielne,amerykańskie,śniadanko 200

Pancakes – niedzielne, amerykańskie, śniadanko Pancakes to fajne grubiutkie i puszyste naleśniczki amerykańskie . Już dawno miałam je zrobić , ale jakoś wydawało mi się , że są bardzo trudne , no i odwlekałam . Dzisiaj dzieci wczorajszą wieczorną dyskusją wymogły na mnie coś nowego . Czy było trudno ? Absolutnie nie , na pewno nie raz jeszcze zrobię je na śniadanie , cudnie smakowały z miodem i sosem(...)szklanki cukru pudru szczypta soli Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, miksując dosypać mąkę , proszek do pieczenia i cukier ze szczyptą soli . Na koniec dodać roztopione , wystudzone masło . Ciasto powinno mieć gęstość gęstej śmietany kremówki . Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęło . Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu ( to bardzo ważne ) , na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę

Ogrodnik w podróży
Śląski chlebek pszenno – żytni 133

Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc(...)wyrośnięcia. Chlebek pszenno – żytni możecie upiec w foremkach na babkę (wtedy potrzebne są dwie duże foremki) lub w dwóch tortownicach, wówczas smarujecie foremki tłuszczem i do każdej dajecie połowę ciasta. Jeśli nie posiadacie foremek, wyrabiacie ciasto jeszcze raz ręcznie, dosypując do niego po trochu około ½ - 1 szklanki mąki (pszennej lub mieszanej pszennej z żytnią), by ciasto nie lepiło się

Smakowy Raj
Ogród po powrocie 130

kwiatem. Róża portlandzka jest piękna nawet w deszczu. Krwawnica i morwa radzą sobie koło akacji. Lekko przywiędnięta rabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych(...)tuńczyka z oleju i dorzucamy do sosu, mieszamy aż kawałki się rozdrobnią. Na koniec dodajemy całe pomidory- nasze nie były mocno dojrzałe, więc nie rozpadały się mocno i miały fajny kwaskowaty smak. Sos podgrzewamy aż pomidory nie zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie przypalił się od spodu. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i, jeśli to konieczne, sokiem z cytryny

les mirabelles
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 201

tych kupnych - z piekarni, ponieważ ich smak rewelacyjnie komponuje sie z dodatkami. Smakuja świetnie również z samym masłem, a dodatkowo mają pyszną chrupką skórkę! Każde pieczywo jest o tyle fajną opcją, iż komponujemy je według naszych upodobań smakowych, a przede wszystkim wyłącznie kreatywności i wyobraźni! (; Zapraszamy: Składniki:  350g mąki razowej chlebowej 350g mąki żytniej chlebowej +odrobina mąki do posypania(...)etnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na minimum

Symfonia Smaków
Orkiszove Biove 140

górze wzdłuż całej długości, aczkolwiek są spotykane wersje z dwoma lub trzema równoległymi nacięciami. Właśnie charakterystyczny kształt zwrócił moją uwagę; co prawda na razie moje Biove nie jest tak fajnie ukształtowane jak te oryginalne, ale jest to tylko kwestia czasu, kwestia prób - w końcu jest to moje pierwsze Biove :-) Do wypieku oryginalnych Biove używana jest we Włoszech mąka pszenna typu(...)niej drożdżami, oraz z oliwą, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj sól, mieszaj dalej dodając powoli pozostałą część mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiaj około 10 minut. Jeśli ciasto ma zbyt mało płynów, możesz je spryskać delikatnie mlekiem lub wodą. Podziel ciasto na dwie równe części, przykryj ściereczką, a następnie miską i pozwól wyrastać około 20 minut. Każdą z części

Grahamka, weka i kajzerka
Muffinki z budyniem i czekoladą 169

słodką czekoladkę. I jak tu dbać o linię? No jak? :) Ostatnio przestawiłam się na fazę "MUFFINKI" i  wyszukuję coraz to inne przepisy, ten akurat okazał się bardzo fajny, aczkolwiek zrobiłam błąd bo dałam za mało budyniu, ale to tylko przez obawę, że wypłynie mi ze środka tak, jak przy tych z ptasim mleczkiem, ale jak widać wszystko zostało(...)Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane). Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta. Piec 30 min w 180 st. C. * Przepis znaleziony w internecie Smacznego

charlotte gotuje
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 223

roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy- już żech jōm sam spōminoł 7 , przi pieczyniu ciasta ze cukiniōm. Połra 8 składnikōw żech wymiyniōł, niyftorych dołech mani i do tego jeszcze 2 łeżeczki ziela angelskigo. Anglikanery gołdajōm na nie allspice, co po naszymu by bōło: wszyjske prziprawy(...)trocha mlyka Polywa: 5 dkg masła 5 łeżek cukru 3 łeżki mlyka 1 łeżka kakao Nojprzōd 14 ubijcie jajca ze cukrym, potyn wciepcie 15 do tego reszta składnikōw i fajnie wymiyszejcie. Pamiyntejcie, żeby amōniak pryndzyj rozrobić we mlyku (styknie ćwierć szklōnki) i żeby tego niy wōniać 16 , bo śmierdzi jak pierōn. Ale już we pierniku tego smrodu niy bydzie

Chop w kuchni
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 139

Naleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko.  W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili w proszku WYKONANIE NALEŚNIKI : Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i stopniowo dolewamy mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec miksowania dodajemy roztopione masło. Odstawiamy na 30 minut (ciasto lekko zgęstnieje). Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką o( średnicy ok. 22-23 cm.). Wylewamy porcje ciasta, rozprowadzamy cienką warstwą

cool and minty
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 146

kupujemy, przechodzimy obojętnie :)   ***** Produkty Sante ***** 1. Ksylitol - jak pewnie już wam wiadomo, to jeden ze zdrowszych zamienników cukru (choć oczywiście nie idealnych). W umiarkowanych ilościach można stosować do ciast (z wyjątkiem drożdżowych), kawy, herbaty, deserów. Ksylitol tej firmy zwykle w innych sklepach jest kilka zł droższy, ale wciąż nie jest to gigantyczna promocja. Jeśli jesteście wierni marce Sante(...)super żywności, regulują pracę serca i ciśnienie krwi. Nazywane czerwonymi diamentami Wschodu, bez wątpienia warto chociaż raz ich spróbować. Poprawiają nie tylko walory zdrowotne, ale i estetyczne potraw - fajnie prezentują się jeśli posypiemy nimi musli czy koktajl. Niestety te konkretne są konserwowane dwutlenkiem siarki, co sprowadza je do kategorii "od czasu do czasu". 4. Musli - cukier to prawdziwa plaga

Powiedz dietom nie
Sernik 143

Dzisiejszy sernik to najlepszy i najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i robiłam. Jego największe plusy to smak – nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania – każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał . Przepis jest w mojej rodzinie od lat, przekazywany z pokolenia na pokolenie(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki ( mi weszło 15 sztuk ) i wylewamy na nie masę serową. Wygładzamy łyżką, sernik wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po włożeniu ciasta, zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia! Sernik pieczemy 50 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Artykuł Sernik pochodzi

NiePieprz.pl
Marchewkowe placuszki 190

dzien! Od rana mam wrazenie, ze dzis jest trzynasty, choc osobiscie nie wierze w zla magie trzynastego. Po nieprzespanej nocy nastal dosc niefajny dzien. Od rana nic mi nie wychodzi, a do tego zmeczenie daje o sobie znac. Jedynie zadowolenie dziecka z przygotowanych przeze mnie marchewkowych placuszkow rekompensuje mi dzisiejsze niepowodzenia. Dawno moja Ksiezniczka nie chwalila tak swojego posilku(...)odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie przelewamy cale mleko z drozdzami do miski z maka, dokladamy ugotowana marchewke i pozostale skladniki i wszystko miksujemy blenderem. Powstanie dosc luzne ciasto, ktore przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy na 30 minut. Nasze bliny smazymy na rozgrzanym oleju lub masle z obu stron na rumiany kolor. Podajemy je z kwasna smietana lub serkiem

Przysmaki Karolki
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 162

cotty z bakłażanem (klik) ? Każdy dwuletni malec ma niezwykle silną motywację do eksperymentowania. Dzieci nie lubią monotonii – także na talerzu, dlatego każdy posiłek powinien mieć w sobie coś „fajnego”. Warto próbować różnych potraw, które mają różne kolory, smaki i konsystencje. Udało nam się? Mam nadzieję, że tak! Rozwijanie kreatywności u dwulatka to okazja, aby podarować skrzydła innym, aby obudzić(...)się rozwijało .  Co mamy zatem robić? Jak się buntować? Gotować dalej? Czy może zrobić sobie wakacje? A może tupnąć nóżką i przez całe lato zajadać się tylko lodami, ciastem i lemoniadą?  Ciekawa jestem, jak Wy oceniacie naszego dwulatka. Czy wyrósł i wydoroślał? Czy będą z niego "ludzie"? Dziękuję Amber za dwa lata  niezwykłych podróży z kuchni

KUCHARNIA
Domowy kandyzowany imbir 220

Uwielbiam kandyzowany imbir... To uczucie gdy słodycz przeplata się z fajnym szczypaniem w język :-) Imbir w różnej postaci gości w mojej kuchni od zawsze. W okresie jesienno-zimowym, świeży, starty imbir jako dodatek do posiłku dostają również nasze psy. Imbir ma wyjątkowo szeroką paletę zastosowań pro-zdrowotnych: ułatwia trawienie, polepsza krążenie, fantastycznie wspomaga leczenie wszelkich przeziębień, rozgrzewa, uśmierza kaszel, zapobiega(...)postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel lub antidotum na chorobę lokomocyjną. Polecam

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania