fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:155/187)

Jesienne ciasteczka 131

piżamie do południa i nikt mi nie będzie mówił: wychodzimy, wychodzimy, szkoda takiej pogody! Lubię kiedy pierwszy raz w sezonie odpalamy kozę (czyli taki wolnostojący kominek). Lubię, kiedy fajny rodzinny film w telewizji się trafi, taki Mikołajek na przykład albo Asterix. Mogę je oglądać bez końca. Lubię upiec coś dobrego w sobotę i lubię kiedy zapachy jesieni (czyli jabłek, cynamonu(...)szczypta soli oraz powidła śliwkowe do przełożenia Przygotowanie:   Miksujemy cukier z masłem, dodajemy jajko i śmietanę. Na koniec mąkę, szczyptę soli i proszku do pieczenia.  Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.  Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka foremką o kształcie liści (lub każdym innym kształcie). Każde ciastko powinno mieć swoją parę - jedno pozostawiamy całe, a w drugim

bistro mama
Hauskove knedliki 151

padl nie przypadkowo. Gdy pare ladnych lat temu pojechalam wraz z przyjaciolkami do Pragi postanowlysmy, ze nasz pierwszy obiad w tym miejscu bedzie typowo czeski. Znalazlysmy dosc szybko bardzo fajna knajpke. Juz od progu urzekl nas jej klimat, byla pelna uroku. Do tego pekala w szwach. Zdobycie wolnego stolika wcale nie bylo takie proste, ale w koncu(...)bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle. W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy. Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy dwa walki (knedliki) Gotujemy je pol godziny

Przysmaki Karolki
Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki 180

domu? U nas nigdy nie robiło się chutneyów w domu, więc zachęcam Was, jeśli i u Was nie było takiego zwyczaju, czas to nadrobić. Przepis pochodzi z bardzo fajnego dodatku specjalnego do magazynu „Moje Gotowanie – Konfitury&spółka” z 2014 roku. Nie kupicie go już w kiosku, ale jeśli wpadnie Wam kiedyś w ręce, warto go kupić(...)cebulę i ocet. Dusimy. Dodajemy tymianek, zagotowujemy. Przekładamy do słoików. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/chutney-ze-sliwek-czerwonej-cebulki/ MieszamWGarnku Artykuł Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 318

Dziś w "Studenckich Wtorkach" danie kuchni francuskiej o nazwie Hachis Parmentier (czyt. aszi parmątier), co w tłumaczeniu na polski oznacza Ciasto pasterza. Z ciastem ma ono jednak niewiele wspólnego, no może trochę wyglądem przypomina... ale uprzedzam to nic słodkiego! ;) A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego. Myślę(...)masło i ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.  Ostatnie minuty można podpiec na funkcji

Czerwona Porzeczka
Raw Food Janek Paszkowski - recenzja książki 178

która da nam porządnego kopniaka z energią na cały dzień. Można przygotować je wieczorem i rano wypić zamiast kawy, czy herbaty. W kolejnym dziale znajdziemy przepisy na przekąski lub fajne śniadania, które można również traktować jako rodzaj deseru. Znajdziemy w nim między innymi różnego rodzaju puddingi z nasionami chia i owocami. Następnie przechodzimy do dressingów. Znajduję się w nim siedem(...)śniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :)  Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis

Parowar Faceta
Chleb żytni na zakwasie przepyszny i prosty 91

jadąc gdzieś z wizytą na kilka dni, mój mąż zaczyna wybrzydzać i przestaje jeść miejscowy chleb. Żeby nie wyjść na niegrzecznych, myślałam, jak rozwiązać ten problem, bo trochę niefajnie sprawiać problem gospodarzom, którzy z założenia dają nam to, co mają najlepszego. Najlepszym pomysłem jaki przyszedł mi do głowy, było upieczenie chleba i podarowanie gospodarzom w prezencie. Obdarowana osoba czuje się(...)dałam 500 g chlebowej i 100g razowej) 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 400 ml wody Garść siemienia lnianego Sposób przygotowania Składniki mieszamy na gładkie ciasto. Przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, nawadniamy (spryskujemy lub wkładamy naczynie z wodą) Pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy jeszcze

Mieszam w Garnku
Muffiny kakaowe z buraczkami 103

się podjarałem myślą o muffinkach, że oczywiście zapomniałem pójść do sklepu kupić potrzebne rzeczy. Ale nie ma tego złego, czy jakoś tak to się mówi :) Marta, kumpela moja super fajna i super dobra zapowiedziała się, że wpadnie za chwil parę to wysłałem jej listę zakupów, żeby naprawiła moje niedopatrzenie :) Więc Marta stanęła na wysokości zadania, kupiła co trzeba, przyjechała, pogadaliśmy(...)jakoś dokładnie tylko tak po prostu żeby nam się składniki połączyły. Potem dodajemy resztę i też tak do połączenia mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki są naprawdę proste w zrobieniu. O ile np. nie zapomni się o jajkach :) A inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 125

mamy z tego doskonałą zabawę. W końcu przecież oboje lubimy jeść. A dzielenie się jedzeniem (nawet tak pośrednio, przez bloga) jest jeszcze lepsze. Liczymy więc na jeszcze kilka takich fajnych i udanych lat. I dziękujemy, że wciąż jesteście z nami. Ja, poza tym, że lubię gotować, lubię też cyferki. Zatem podam garść statystyk. W dniu 5 urodzin bloga, rok temu(...)wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1/4 mokrych składników i miskujemy do połączenia się masy. Ciasto dzielimy równo na 6 miseczek. Dodajemy do 2 barwnik żółty, do 2 zielony a do 2 pozostałych niebieski. W kolejnej miseczce z danego koloru dajemy 2x wiecej barwnika niż

Marder&Marder Manufacture
Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem 435

głównie konsumuje się jesienią i zimą (przynajmniej my), o tyle koleżanka mogła je jeść na okrągło. W ciąży nie była, nie ten wiek ;). Za to od niej, dowiedziałam się fajnego tricku ze śledziem. Zamiast filety ze śledzia moczyć w wodzie, moczyła je w mleku, przez co były delikatniejsze. A ja ze swojej strony zachęcam do eksperymentów ze śledziem. Śledź(...)kroimy w kostkę. Składniki mieszamy i polewamy sosem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/salatka-sledziowa-burakami-ziemniakami-jajkiem/ MieszamWGarnku   Artykuł Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bułki kukurydziane 87

jakiś bułkowy etap mam, pewnie mi przejdzie kiedyś. Ale póki nie przeszło, póki trwa to korzystam. Wśród moich gigantycznych zapasów mąk odkryłem ostatnio zapomnianą zupełnie przeze mnie mąkę kukurydzianą. Fajnie, dawno nie używałem (na tyle dawno, że zupełnie o niej zapomniałem). Zatem bułeczki kukurydziane. Znaczy się z dodatkiem mąki kukurydzianej. Sama mąka, bez dodatku np. pszennej nie bardzo się nadaje(...)masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do miski. Albo możemy wyrabiać na kuchennym blacie, to już jak lubimy. No i właśnie wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut. Ma być elastyczne i nie przywierać do dłoni. I zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto, przez jakieś 30 sekund, żeby

Marder&Marder Manufacture
Domowe bułki owsiane - yummy :) 103

wszystkim w piątek :) No i tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki.  Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną "pracować". Do drugiej miski wsypujemy zmieszane mąki, sól i płatki owsiane. Gdy rozczyn wyrośnie dolewamy go do wcześniej wymieszanych mąk. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odklejać się od miski i dodajemy stopione masło. Jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi

vegetanie
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 140

Bubbleology , serwujące słynną już na cały świat bubble tea z kuleczkami boba, przygotowywanymi z tapioki. Napój mi już znany od dawna, więc niczym nowym mnie nie zaskoczył, ale fajnie było sączyć go powoli w promieniach słońca, rozgryzając kolejno wsysane żelowe kule. Miły zespół (widoczny na zdjęciu) również wprawił nas w świetny nastrój, więc rozpoczęcie wizyty od bubble tea, okazało się(...)bransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie w całym mieście! Idealne ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję

Food Square
Różany mazurek z whisky 129

Kolejnym zadaniem, które przed sobą postawiłam, było zatem stworzenie mazurka, który i mi by pasował i smakował - takiego, o którym mogłabym śmiało napisać na blogu, podzielić się z Wami fajnym przepisem i odpowiadać za niego całą sobą.  I wiecie co? Wymyśliłam dwa. :) O jednym mogę tylko wspomnieć, przepis na niego na pewno znajdzie się i w Waszych rękach(...)wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa  Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę.  Blat obsyp obficie mąką, rozwałkuj cienko ciasto, stale podsypując je mąką.  Ułóż je w formie wysmarowanej

Garniec Magalie
Chleb orkiszowy z sezamem 96

artykułów higienicznych, środków czystości, czy kosmetyków. Jeżeli kogoś kręci ekologia to jest właśnie doskonałe miejsce dla niego. Zresztą jak kogoś nie kręci to też, bo sklep jest naprawdę fajny. Ale o co chodzi z tą współpracą? Otóż dostałem od nich "paczkę żywnościową" w ramach testów. No i właśnie mamy pierwszy test. Zaliczony pomyślnie :) Baaaardzo pomyślnie :) Po prostu czuć w smaku(...)posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku dołek. A do niego wlewamy oliwę, miód i wodę. I porządnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto pewnie będzie trochę klejące, ale nie dosypujmy więcej mąki. Ma być tak jak jest. Od razu po wyrobieniu ciasto przenieść do foremki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture
Kebab z kurczaka w wersji domowej 169

Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu i robić Fast Foody, które wcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych(...)miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi

Smakowy Raj