połączenie. Nieskomplikowane składniki dostępne dla każdego. Ciasteczka dobrze się przechowują w szczelnych pojemnikach nawet powyżej 1 tygodnia, chodź ostatnim razem gdy je robiłam znikły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić fajnych fotek by wam je zaprezentować. Ciastka chrupią i naprawdę do kawy są wręcz idealne. Złociste lub lekko zarumienione smakują wybornie i pomyśleć że na ich przygotowanie wystarczy nie całe(...)Dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy oraz równie drobno startą czekoladę.W sumie czekolady ma być 100 g. Wlewamy olejek/ekstrakt. Wszystko łączymy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. 5. Formujemy kulę i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy bloczki o grubości 1 cm i szerokości ok.5 cm jak na ostatnich zdjęciach. 6. Każdy bloczek zawijamy
vaniliowoczekoladowazdrowe kluseczki, szczególnie dzieciom. Jak je raz wypróbują, będą chciały więcej J Kluseczki są jędrne i wbrew pozorom syte. Kombinuj z dodatkami, żeby się szybko nie znudziły. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnych kopytek z sera białego. Jeśli masz ochotę, tutaj znajdziesz mój tradycyjny PRZEPIS NA KOPYTKA >> SKŁADNIKI: ( ok. 4 porcje, 50 klusek) 1 szklanka suchej kaszy(...)Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać trochę mąki ryżowej. Nabierać porcje ciasta, ok. jedną garść na dłoni i rolować długie rulony obtaczając je mąką. Z ciasta wykrawać romby, czyli nożem po skosie i układać na desce/ talerzu. Do gotującej się wody, wrzucać
Calzonella.commąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem). Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i mleka przyrządzić lukier. Polać nim wystudzone ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi. A na koniec chciałabym się jeszcze rozwiać tajemnicę otrzymanej przeze mnie wczoraj przesyłki :) Otóż dostałam od sklepu zielonabazylia kilka produktów do przetestowania. Są to: dżem(...)chemii” znalazły u nas wiele nie tylko zdrowych, ale też mających ładne opakowania, interesujących i często gdzie indziej niedostępnych produktów naturalnych dla całej rodziny. Dlatego nasze produkty są naturalnie fajne. Zwykłe produkty znajdziesz w innych sklepach. Przyznam, że miałam małe obawy co do tego typu produktów, ale po spróbowaniu lodów całkowicie poszły one w zapomnienie. Lody sa przepyszne! A już
My simple kitchenkaszę jaglaną, bo w zasadzie podczas jej prażenia w garnku, rodzi mi się przepis na potrawę z nią. Tak było tym razem. Padło na kaszę na słodko. Co jest fajne w daniu z kaszy jaglanej? Ano to, że sprawdza się idealnie jako lunchbox. Można podgrzewać je wielokrotnie, nie posiadając mikrofalówki, po prostu dolewając do kaszy mleka i czekając aż się(...)patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy danie przed podaniem orzechami i płatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-slodko-2/ MieszamWGarnku Artykuł Kasza jaglana na słodko pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumuffin posmarowałam gęstą śmietaną z odrobiną miodu, co podkreśliło jeszcze ich miodowy smak. Świetnie pasuje do nich również lukier z odrobiną cytryny, (przepis na lukier jest w przepisie na: Ciasto miodowe ). Do muffinek wykorzystałam świetnej jakości foremki (papilotki) jednorazowe firmy Gosia. Foremki są mocne, można w nich piec muffiny bez dodatkowej formy i po upieczeniu można je bez wyjmowania podawać(...)drewnianym patyczkiem. Muffiny od razu po wyjęciu z piekarnika smarować rozmieszaną z miodem śmietaną. Smarować koniecznie gorące muffiny, aby śmietana mogła się pod wpływem ciepła roztopić. Muffiny będą miały fajny smak i błyszczącą powierzchnię. Muffiny najlepsze są po schłodzeniu, są wtedy takie mięciutkie i delikatnie wilgotne
Kuchcik gotujebardzo przystępny i czytelny sposób opisuje jak ważne są posiłki, które zjadamy w ciągu dnia, zachęca do zabaw kulinarnych, podpowiada co może zaciekawić dzieci, co warto im pokazać np: ciasto drożdżowe, które zostawiamy do wyrośnięcia, które po jakimś czasie podwaja swoją objętość, dla dzieci to nowinka, takie małe czary mary :-). Z książki dzieci dowiedzą się co to są rodzynki(...)kolorowo wydana, co jeszcze bardziej zachęca do robienia wszystkiego co się w niej znajduje. Wyrabia zdrowe i mądre nawyki u dzieci, uczy twórczego i kreatywnego myślenia. Na pewno jest fajną propozycją na prezent, ucieszy i rodziców i dzieci :-))). Najważniejsze jest to, że zachęci do wspólnego spędzenia czasu, a to w dzisiejszych czasach jest bardzo ważne. Książkę polecam jak najbardziej :-))). Książkę
kruche babeczkiWspominałem ostatnio, że znowu (na szczęście) naszła mnie ochota na pieczenie chlebów. Dzisiaj więc kolejny zakwasowiec, tym razem z orzechami. Fajnie się te orzechy komponują z ciężką żytnią mąką, nadają chlebowi charakteru. Chleb ma nieco kwaskowy posmak, ale przy tego typu wypiekach to normalne. Ja zresztą bardzo taki smak lubię, miła odskocznia od przemysłowej, sklepowej tektury, tylko wyglądem przypominającej chleb(...)zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Marder&Marder ManufactureIdealne jako coś słodkiego na ząb, nawet bez okazji. Bardzo fajnie prezentują się również w formie urodzinowego "tortu". Muffinki są pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca(...)zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło mi 13 babeczek. W czasie gdy muffiny stygną przygotować krem. Ser typu philadephpia umieścić w miseczce wraz
Krakowskie smaki Animnie niezmiennie jest cudo pt. „śledź po japońsku”, ale nim zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego. Bliny znają chyba wszyscy – małe placuszki drożdżowe, smażone na patelni, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną i kawiorem. W naszym kraju kawior dostać ciężko, nie oznacza to, że nie można(...)ciepłego mleka. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, żółtka, masło, sól, pozostałe mleko i czarnuszkę. Dodajemy zaczyn. Dokładnie mieszamy. Ma być gęste ciasto. Jak będzie rzadkie można dodać mąki, jak za gęste – ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy
ladykitchenręku. O nie, ja mam wolne do Nowego Roku i nie zamierzam tego zmieniać. Brakuję tylko trochę śniegu, żeby ulepić bałwana, albo pozjeżdżać na sankach. Ale można robić inne fajne rzeczy, jak spacer po starówce z ukochanym czy po prostu leniuchowanie przy kominku. Tak... mówiłam Wam już, że kocham ten zimowy czas? <3 Przed nami Sylwester i powoli zaczynam(...)Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, przelewamy go do reszty mąki, dodajemy żółtka, cukier waniliowy i skórkę otartą z jednej cytryny.Wyrabiamy, pod koniec dodając olej. Odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkowujemy na posypaną mąką stolnicy i całość smarujemy miękkim masłem. Ciasto składamy w kopertę, a później rozwałkowujemy w prostokąt. Czynność powtarzamy 3 razy. Można lekko posypać mąką.Gotowe ciasto rozwałkowujemy
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj postanowiłam upiec dla odmiany coś na słodko, nie na zakwasie ani nie na drożdżach. Kilka lat temu znalazłam w internecie fajny przepis na ciastka owsiane. Bardzo często je piekłam. Są sycące, nie za słodkie i naprawdę bardzo smaczne. W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna - ja wypróbowywałam je i z mąką razową pszenną i z żytnią. Nadszedł jednak dzień(...)pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc ręce można zwilżyć wodą. Ciastka można układać blisko siebie - nie rosną podczas pieczenia. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni
apetytnapieczenieZapraszam na bardzo fajne ciacho , przełożony pysznymi jagodami , oraz serkiem homogenizowanym o niskiej zawartości tłuszczu , ciacho jest smaczne , bardzo fajne rozwiązanie dla tych co dbają o linię . Składniki 1 serek wiejski o niskiej zawartości tłuszczu 2,5 szklanki mąki owsianej 1 szklanka mleka 1,5 % tłuszczu 4 jajka całe 4 kubeczki serka homogenizowanego 0 % tłuszczu(...)posypuję lekko mąką otrębową , następnie wylewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika na grzanie góra dół , na 180 stopni , na 1 godzinę . Po upływie godziny , ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia . Masa z serka Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny , do kubka dodaję 2 łyżeczki żelatyny i dodaję gorącą wodę tak nie całe pół kubka , bardzo
Mój Smakmyślę, że nie będzie źle. Tak więc nie przejmuję się tym, że moje filmiki są mało profesjonalne, ale najważniejsze, że pomogły już wielu osobom przełamać się i zrobić ciasto drożdżowe, które wyszło. W lato wielu z Was poznało nowy sposób na drylowanie wiśni, więc filmików będzie więcej, a ja z czasem się wyrobię i poprawię na jakości i pewności przed(...)się wynegocjować ceny w jednym sklepie. Postanowiłam negocjować produkty Tescoma, święta za pasem, a tam znajdziecie ogromny wybór blach do pieczenia, foremek na pierniczki i wielu wielu innych fajnych potrzebnych rzeczy i Tescoma jest jakościowo naprawdę dobra, a ceny ma przystępne, a dodatkowo robiąc zakupy we wskazanym sklepie jak wpiszecie hasło to na wszystkie artykuły Tescoma otrzymacie 10% obniżki, produkty
Blondynka Gotujebardziej, że butelki tak ładnie się do mnie uśmiechały, a raczej ich kolor. Taki słoneczny, żółciutki taki. Tak sobie stały butelki, a ja rozmyślałam co by tu wymyślić fajnego. Tym czasem w poniedziałek od jednej z czytelniczek dostałam w prezencie książkę Lidla, tą co napisał Małecki, jakiś Mistrz Cukiernictwa. No i się zaczęło. Wieczorem zaczęłam przeglądać, a takich książek(...)mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna jak tam mi sam Mistrz pisał
Blondynka Gotuje