głównie konsumuje się jesienią i zimą (przynajmniej my), o tyle koleżanka mogła je jeść na okrągło. W ciąży nie była, nie ten wiek ;). Za to od niej, dowiedziałam się fajnego tricku ze śledziem. Zamiast filety ze śledzia moczyć w wodzie, moczyła je w mleku, przez co były delikatniejsze. A ja ze swojej strony zachęcam do eksperymentów ze śledziem. Śledź(...)kroimy w kostkę. Składniki mieszamy i polewamy sosem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/salatka-sledziowa-burakami-ziemniakami-jajkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujakiś bułkowy etap mam, pewnie mi przejdzie kiedyś. Ale póki nie przeszło, póki trwa to korzystam. Wśród moich gigantycznych zapasów mąk odkryłem ostatnio zapomnianą zupełnie przeze mnie mąkę kukurydzianą. Fajnie, dawno nie używałem (na tyle dawno, że zupełnie o niej zapomniałem). Zatem bułeczki kukurydziane. Znaczy się z dodatkiem mąki kukurydzianej. Sama mąka, bez dodatku np. pszennej nie bardzo się nadaje(...)masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do miski. Albo możemy wyrabiać na kuchennym blacie, to już jak lubimy. No i właśnie wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut. Ma być elastyczne i nie przywierać do dłoni. I zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto, przez jakieś 30 sekund, żeby
Marder&Marder Manufacturewszystkim w piątek :) No i tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki. Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną "pracować". Do drugiej miski wsypujemy zmieszane mąki, sól i płatki owsiane. Gdy rozczyn wyrośnie dolewamy go do wcześniej wymieszanych mąk. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odklejać się od miski i dodajemy stopione masło. Jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi
vegetanieBubbleology , serwujące słynną już na cały świat bubble tea z kuleczkami boba, przygotowywanymi z tapioki. Napój mi już znany od dawna, więc niczym nowym mnie nie zaskoczył, ale fajnie było sączyć go powoli w promieniach słońca, rozgryzając kolejno wsysane żelowe kule. Miły zespół (widoczny na zdjęciu) również wprawił nas w świetny nastrój, więc rozpoczęcie wizyty od bubble tea, okazało się(...)bransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie w całym mieście! Idealne ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję
Food SquareKolejnym zadaniem, które przed sobą postawiłam, było zatem stworzenie mazurka, który i mi by pasował i smakował - takiego, o którym mogłabym śmiało napisać na blogu, podzielić się z Wami fajnym przepisem i odpowiadać za niego całą sobą. I wiecie co? Wymyśliłam dwa. :) O jednym mogę tylko wspomnieć, przepis na niego na pewno znajdzie się i w Waszych rękach(...)wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę. Blat obsyp obficie mąką, rozwałkuj cienko ciasto, stale podsypując je mąką. Ułóż je w formie wysmarowanej
Garniec Magalieartykułów higienicznych, środków czystości, czy kosmetyków. Jeżeli kogoś kręci ekologia to jest właśnie doskonałe miejsce dla niego. Zresztą jak kogoś nie kręci to też, bo sklep jest naprawdę fajny. Ale o co chodzi z tą współpracą? Otóż dostałem od nich "paczkę żywnościową" w ramach testów. No i właśnie mamy pierwszy test. Zaliczony pomyślnie :) Baaaardzo pomyślnie :) Po prostu czuć w smaku(...)posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku dołek. A do niego wlewamy oliwę, miód i wodę. I porządnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto pewnie będzie trochę klejące, ale nie dosypujmy więcej mąki. Ma być tak jak jest. Od razu po wyrobieniu ciasto przenieść do foremki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia
Marder&Marder ManufactureDomową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu i robić Fast Foody, które wcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych(...)miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi
Smakowy Rajnerwy na wodzy, mam nadzieję, że moje łobuzy docenią to i nie będą "dolewać oliwy do ognia". Jako pełnoetatowa Mama chciałabym, by ten dzisiejszy dzień był pełen radości, fajnej (wspólnej!) zabawy, uśmiechu zamiast łez i samych pyszności na stole. Nie zabraniam im słodyczy, aczkolwiek od ich udzielania jest Mąż i Dziadkowie. Gdybym jeszcze ja ich częstowała cukrem(...)oraz borówki przekrawamy na pół. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą w misie, a przed podaniem przekładamy do wydrążonego arbuza. Sałatkę możemy podać samodzielnie, jako dodatek do deserów, lodów i ciast
Kuchnia w czekoladzieprzecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze(...)twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam ją w ofercie kilku księgarni internetowych (ale nie tych "dużych i znanych") za ledwie paręnaście złotych - cena śmieszna, jak na taką fajną publikację. Nawiasem mówiąc wiele książek autorstwa Claudii Roden nie jest dostępnych w Polsce, nie zostało również przetłumaczonych na język polski i trzeba je sobie sprowadzić z zagranicy- wielka szkoda. Podsumowując
Chilli Czosnek i Oliwamówić o modzie, bo oprócz tego, że przybywa tych, którzy na marnowanie jedzenia nie mogą sobie pozwolić, przybywa również tych, którzy mogliby marnować ogromne ilości jedzenia, ale uznali, że fajnie jednak tego nie robić. Z modami bywa tak, że lubią przemijać, w każdym razie w tym roku będą na topie przepisy z takich części warzyw, które zazwyczaj lądują w śmietniku(...)pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze ciasto w misce z wodą i ugniatamy. Kiedy woda zabarwi
Kryzysowa Książka KucharskaWitajcie! Dziś wracamy z recenzją produktu, ponieważ ostatnio nasz blog głównie skupił się na świątecznych przepisach. Sezamki zawsze raczej lubiłyśmy ale niespecjalnie sięgałyśmy po nie na
Candy Pandasbłonnika. Kwaskowa żurawina cudownie łączy się ze słodkim i wytrawnym smakiem czekolady. Kto raz je upiecze - ten więcej po sklepowy baton typu musli nie sięgnie . Bo czyż nie jest fajnie zjeść coś naprawdę dobrego i nie mieć wyrzutów sumienia? :-) Składniki na 30 szt.: 250 g płatków owsianych górskich 200 g mąki razowej (np. orkiszowej) 100 g cukru trzcinowego(...)połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów. Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia
maniapieczeniaLazania to takie fajne danie które jest sycące i bez problemu może być podane na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Dodatki również mogą być różne, mamy ogromne pole do popisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej) 50 dag mięsa(...)Płaty makaronowe gryczano pszenne. Składniki; 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/3 szkl. ciepłej wody odrobina soli Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na trzy płaty wielkości naczynia żaroodpornego ( w moim przypadku było to ; 18/28 cm.) o grubości około 3 mm. Płaty można pociąć oczywiście na mniejsze wielkości takiej jakie można kupić w sklepie
Radość kipiąca uśmiechem.Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te
W kuchni Karmel-itkiKrem do tiramisu to nie galaretka. On nie ma zastygać powoli. On od razu ma być gęsty. Na odchodne dzieci dostały od firmy mini-prezenty. Bardzo miły gest i fajny marketingowy pomysł. Pech tylko chciał, że cała nasza czwórka z przepastnego kosza, w którym były i jakieś laleczki, autka, wybrała lizaki! Lizaki w kształcie zajączków... co dało do myślenia mojemu(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto. Smacznego
bistro mamaWypiekanie na śniadanie...to fajna sprawa..spotykamy się razem z innymi blogerami w kuchni -wirtualnie oczywiście i zawsze coś tam "pitrasimy"..tym razem specjalnie na potrzeby tego wydarzenia Paweł opracował przepis na biscotti..ja nie piekłam ich nigdy wcześniej i nie jadłam [ a przepis na nie czekał w kolejce do wypróbowania od dawna] , a teraz akurat była okazja(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik
Moje domowe kucharzenieW końcu mamy długo wyczekiwane i poszukiwane przez nas nowe smaki Day Up <3 Poprzednia recenzja dwóch podstawowych wersji ( tutaj ) cieszy się na blogu dość
Candy Pandas