fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:145/187)

Orzechowo cebulowe paleo muffinki 140

oglądam bardzo rzadko, ale latając jak huragan po kanałach trafiłem na ten przepis. Spodobał mi się od razu, a wystarczyło go trochę zmodyfikować pod dietę paleo, aby mieć fajną alternatywę dla boczku i jajek na śniadanie (ale czy jajka i boczek mogą się znudzić ?). Te orzechowo cebulowe paleo muffinki są bardzo syte, można je zapakować w pojemnik i zabrać(...)kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera, aż uzyskamy z niej jednolitą masę. Dodajemy 2 jajka, łyżeczkę sody i soku z cytryny. Rozmaryn drobno szatkujemy i wrzucamy do naszego ciasta, dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25-30 minut w 220 stopniach, podajemy z meksykańską salsą pico de gallo, na którą przepis znajdziecie tutaj. Artykuł Orzechowo cebulowe paleo muffinki

PaleoLife
Muffiny z serem feta i czerwoną papryką 142

jeść. Co zresztą stwierdziła Dorota z Moje Wypieki  - gdzie Madzia podejrzała przepis. Jestem świeżo po ich zjedzeniu i zupełnie bez ściemy mogę powiedzieć, że dają radę. Są tak fajne, że jeszcze nie raz u nas na stole wylądują. A pewnie jeszcze dzisiaj zrobimy muffiny z żurawiną. Czyli sam nie wiem, czy na słodko, czy na wytrawnie to będzie(...)jajka, mleko i wystudzone masło. Łączymy obie miski i dodajemy paprykę i fetę. Mieszamy szybko. Nie musi być bardzo dokładnie. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do środka ciasto. Niezbyt bardzo nam wyrośnie więc nakładamy tak prawie całą foremkę. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej

Marder&Marder Manufacture
Racuchy serowe 673

Racuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie

sierotka maRysia w kuchni
Domowe mini burgery z grilla 182

Bułeczki są domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży(...)Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy

Moniki Smakołyki
Syrnik bez syra… i bez pieczynia ;) (Sernik bez sera i pieczenia) 161

maszkyty 5 sie prawie bez roboty znodły 6 same na stole. Na tyn syrnik- niy- syrnik potrza 7 15 minut, ale potyn kans 8 maszkycynia… i do tego fajnie chōdny 9 , i fetaminy 10 , i niy za słodki Co potrza? 250 ml krymōwki 800 g jogurtu naturalnego 100-120 g biszkoptōw (nojlepi te twarde- kocie jynzyczki abo take(...)reszta masy i na sōm wiyrch 21 reszta borōwek. Tera 22 do lodōwki aż stynżeje- na to nojlepi ôstwić 23 połra godzin, żeby nōm sie potyn te ciasto niy rozleciało, a niyskorzi 24 już yno smacznego 1 w trakcie 2 nam; ō- samogłoska w wymowie między o i u 3 najbardziej 4 kiedy 5 słodycze 6 znalazły 7 potrzeba

Chop w kuchni
Szwedzkie bułki kardamonowe kardemummabullar 158

Kolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam

Moje Małe Czarowanie
Chleb z Garnka Żeliwnego - Łatwy i Długo Świeży 209

chodzi o świeżość, to następnego dnia jest równie smaczny i mięciutki. Tu po przepis wpadłam do Pawła z bloga Chleby Info , bo sobie przypomniałam, że kiedyś u niego widziałam fajny chleb. Aaa i zapomniałabym, jeśli nie masz i nie chcesz mieć garnka żeliwnego ten chleb wychodzi również w dużym naczyniu żaroodpornym, bo z tego przepisu wychodzi naprawdę konkretny bochen chleba(...)drożdże o dno miski. Jednym słowem zrobiłam rozczyn. Miskę przykryłam ściereczką, odstawiałam na około 10-15 minut. Kiedy rozczyn podwoił objętość całą zawartość miski wymieszałam łyżką, a potem wyrobiłam ciasto ręką. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam ją ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia . Po godzinie uderzyłam ciasto pięścią aby je odpowietrzyć, z ciasta uformowałam owalny bochenek

Blondynka Gotuje
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 164

jeśli chcecie podglądać efekty mojej pracy, zapraszam na fan page FB. No ale nie po to tu przyszłam, aby pisać o remoncie. Mam dla Was i muffiny i fajną książkę do pokazania. Muffiny zresztą wyskoczyły z tej książki :) Gdybyście tylko widzieli minę mojego syna jak mnie nakrył na tym, że cukinię zamierzam dodać do czekoladowych muffinów... :) Skończyło się całkiem dobrze(...)składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie o to chodzi, żeby się nie narobić podczas przygotowywania posiłków do pracy. Dodatkowo, autorka podpowiada jak przechować na przykład ciasto, aby można było nosić je przez tydzień do pracy. To mi się bardzo podoba, bo przecież nikt nie ma tyle czasu, aby co drugi dzień piec ciasto i to jeszcze

Blondynka Gotuje
Indyjski placek herbaciany 152

Witajcie Kochani! Dzisiaj przedstawię Wam indyjski placek herbaciany. Placek, który zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ! Składników ma on niewiele, jest fajny, mokry i pełen aromatów! Na indyjską nutę. Zmodyfikowałam znacznie oryginalny przepis. Gdyż orginał zawiera tylko rodzynki. Ja dodałam całą szklankę bakalii!Wykorzystałam do przepisu jedną z herbat z tych dwóch ,którą dostałam od  Sklepu(...)wychłodzić. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę .  Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę , papkę z mango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około

Z Kuchni Do Kuchni
Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 232

cytryn nie raniąc się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy(...)pewności.      W pucharkach układamy na dnie konkretną łyżkę kruszonki z Oreo, następnie masy serowej i kremu cytrynowego. Bez oblizywania łyżek tutaj... Arctic Monkeys, bo płyta fajna, tak. insertCookd("216b6cc05bb30ae165b627f926989ca8

sama złodycz
Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami 131

Pospiesznie więc wzięłam pęczek bo rzeczywiście jakoś w tym sezonie mało poszalałam ze szparagami. Powstały więc kluski z ricotty i parmezanu pływające ze szparagami w rosołkowo-maślanym sosie. Baaardzo fajne. Kupujcie i jedzcie szparagi bo jeszcze chwila i znów będziemy musieli czekać rok aż się pojawią. Emilka dziś wyjechała na wakacje z dziadkami, dwa tygodnie nie będziemy jej widzieć, już(...)smaku parmezan do posypania Instructions Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać na ciasto. Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników ("mokrość" ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski

Cooking for Emily
Muffinki z płatkami owsianymi, miodem i miechunką peruwiańską 115

Muffinki smakują i pachną rewelacyjnie. Dzięki płatkom są dość syte, lekko chrupiące i z powodzeniem mogą zastąpić pożywną oraz smaczną przekąskę. Fajnie smakują z serkiem lub kubkiem ciepłej herbaty... Możecie do nich dodać rodzynki, śliwki, czy inne ulubione owoce. Ja tym razem postawiłam na miechunkę peruwiańską i jeśli nie mieliście z nią do czynienia - polecam! Miechunka to egzotyczna roślina, której(...)sól, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać owoce miechunki.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze

Di gotuje
Pasta z bobu i domowe chlebki pita 138

idealnie będzie podawać ją z domowymi chlebkami pita. Jak pomyślała tak zrobiła i okazało się, że miała rację. Pasta smakowała wybornie, a połączona z chlebkami pita była naprawdę fajną przekąską.       Pasta z bobu 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu 150 g serka Bielucha 150 g świeżego i umytego szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek(...)pita 3 szklanki mąki 1,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka suchych drożdży Mąkę przesiwamy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól i letnią wodę i zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem blasze piekarnika. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe

Marder&Marder Manufacture
pomarańczowa babka gotowana 140

korciło mnie, żeby ją zrobić ale nie miałam foremki. Przeczuwałam, że może być pyszna, bo na taką wyglądała ilekroć się spotkałam gdzieś ze zdjęciem. Wreszcie udało mi się upolować fajną foremkę  w sklepie internetowym Strefa Ulubiona . Miałam ją przetestować na święta ale byłam tak ciekawa efektu, że nie wytrzymałam i wczoraj wieczorem ugotowałam babkę. Wyszła tak cudowna, że mogę(...)jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było go nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki), zamknąć szczelnie. Do dużego garnka włożyć formę z ciastem i nalać wody do połowy wysokości blaszki. Przykryć pokrywką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie 169

Najczęściej korzystamy z wypróbowanych już przez różne osoby przepisów, pieczemy każdy u siebie w domu a potem wymieniamy się uwagami, wspomagamy radami i pokazujemy swoje dzieła. To bardzo fajna zabawa i okazja do nauki. Żeby do naszego wspólnego pieczenia dołączyć wcale nie trzeba mieć bloga - wystarczy konto na FB. Tym razem jednak coś mnie strasznie wkurzyło i mimo, że chleb(...)przyszłość... Bo tu właśnie pojawił się problem. Okazało się bowiem, że "osoba" na wpisie której bazowaliśmy, zmieniła niektóre ilości składników bez podania przyczyny. Opis wykonania sugerował, że ciasto będzie miało zupełnie inną konsystencję niż to miało miejsce w rzeczywistości. Nie sądzę, żeby zwyczajnie się pomyliła bo zmienione były 2 pozycje - ilości obu mąk zostały pomniejszone o połowę

Smaczna Pyza
Vapiano - Warszawa 131

śmietanowy). Sporo mięsa, jednak znów sos pomidorowy poległ - blady, bez wyraźnego smaku. Druga pasta - granchi di fume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami. Tak, to może być smak śródziemnomorski. Lekki(...)przygotowanie dania ma miejsce na oczach klienta - w ciągu 5-7 minut. No i to by było tyle. Tak, kucharze gotują przez te kilka minut świeży makaron ale to ciasto...no coś bardzo słabego - jest jakieś takie miękkie, mączne i kleiste. A przecież w kuchni śródziemnomorskiej makaron al dente to podstawa. Niestety sam smak i zwłaszcza konsystencja pasty - minus. Reasumując

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania