Bardzo fajne w smaku rogaliki, dużo daje też rodzaj dżemu jakim nadzialiśmy nasze wypieki, ja wybrałam tym razem śliwkową nutellę, bo miałam na nią wielką ochotę :) Przepis podkradłam z blogu mojepasjekrakow.blogspot :) Składniki : 200 g marchewki startej na drobnej tarce 250 g margaryny 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dżem lub marmolada cukier(...)części, następnie każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm (podsypujcie stolnicę mąką, bo będzie się kleiło ! :)) i dzielimy okrąg na 6 części tworząc trójkąty. Na szerszą część ciasta kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy ciasto tworząc rogalika. Następnie układamy je na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C przez ok 30-40 min. Gotowe rogaliki studzimy na kratce
charlotte gotujepiękną i ciepłą jesień, w kolorze złota. Taką właśnie uwielbiam. Pewnie już kiedyś pisałam, że ja lobię każdą porę roku, w każdej z nich potrafię doszukać się czegoś fajnego, nawet w zimie spędzanej w mieście. Jedynie listopad odstrasza mnie na kilometr i szczerze go nie cierpię. Ale, ale póki co mamy wrzesień i choć chwilowo trochę chłodny(...)Viki zaś stwierdziła, że Ona nie jest królikiem żeby jeść takie coś. A jednak wszyscy tartę zjedli i w rezultacie pochwalili jej groszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy około
Przysmaki Karolkiprzed pieczeniem. Choć istnieją przepisy, w których ten etap jest pomijany, ze swojej strony zachęcam by jednak zastosować tę metodę, ta skóra jest bowiem w nich najlepsza ;) Polecam jako fajną alternatywę dla codziennego pieczywa :) Przepis zaczerpnęłam ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 10 sztuk: 500 g mąki pszennej ( u mnie mąka pszenna typ 650 ) 14 g drożdży 300 ml letniej wody(...)Następnie wlać odrobinę letniej wody i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczyny odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz wodę i wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto uformować
Opowieści z piekarnikaNaszło mnie w ostatni weekend na jakiś fajny deserek ;) Przeszukałam szafki, wyciągnęłam półprodukty, które już były otwarte i stwierdziłam, że coś się z tego na pewno przygotuje. Nie myślcie sobie, że skoro "Resztek", to nie wiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych(...)cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej
Kuchnia w czekoladziestōł (ze 20 abo i 30 cm). I niech sie łona [31] tera trocha łodpocznie. [32] Na drugi dziyń- a jak niy mołcie aż tyla czasu, to jak te ciasto ochōdnie [33] – wyciōngcie je z ty formy i przekrejcie [34] na 3 placki. Sok ze ty jednyj citrōłny podgrzywejcie [35] aż uwre [36] (mogecie tam jeszcze dać(...)talyrzu abo paterze, na ftoryj [41] późni bydzie stoł [42] ), kōnski [43] papiyru śniadaniowego- abo i moge być tyn do pieczynioł. Idzie o to, żeby niy pomarasić [44] tego fajnego talyrza, jak bajymy [45] stroić ta torta. To by bōła gańba [46] – cały rant [47] talyrza zmazany [48] . Ubijcie śmiytōnka, pod kōniec wciepcie tam cuker puder, śmietanfix
Chop w kuchniDrożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka(...)żółtka. Wsypałam cukier i szczyptę soli. Wlałam maślankę i wymieszałam. Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem. a następnie z ciastem. Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony. Odkładałam
potrawyregionalneFajny pomysł na przekąskę: do pochrupania przed telewizorem lub do serwowania z serami :) Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia", autorstwa Rachel Phoo. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 dużych krakersów: 200 g mąki żytniej 1/2 łyżki nasionek kminku 3 g drożdży instant 1/2 łyżeczki szczypta cukru 1 średniej wielkości jabłko do 80 ml ciepłej wody CZAS PRZYGOTOWANIA(...)się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego z nich wycinamy serduszko przy pomocy foremki. Pędzelkiem strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy
My Culinary ArtBardzo fajne i smaczne naleśniki, bez mąki,a z kaszą manną. Słodzone syropem klonowym. Przepis znalazłam na blogu szczesliva.pl . Są bardzo podobne do tradycyjnych, tak stwierdził mój młody, więc niech będzie, będziemy robić dla odmiany takie :-) Z podanej porcji wychodzi 4-5 sztuk. Ja zrobiłam z podwójnej porcji :-). Udanego poniedziałku :-) Składniki: 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka(...)odstawiamy na 30 minut. 2. Dodajemy resztę składników, mieszamy dokładnie. 3. Smażymy na rozgrzanej patelni, z obu stron jak zwykłe naleśniki Musimy pamiętać, żeby przed nabraniem porcji ciasta, która dajemy na patelnię ciasto przemieszać. Podajemy w ulubiony sposób
kruche babeczkiDonny od razu spodobały mi się te muffinki. Mąka razowa, płatki owsiane, owoce - czego tu nie lubić? Takie muffinki dają nam pyszne, pożywne śniadanie, wspaniały zdrowy deser i fajną przekąskę! Smaczne i zdrowe! Składniki: (18 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 110 g cukru trzcinowego, 45 g płatków owsianych, 2 łyżeczki miodu / syropu(...)mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko, maślankę, olej i ekstrakt. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Na koniec dodajemy owoce i całość dokładnie mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem i delikatnie posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi i cukrem trzcinowym, możemy dodatkowo ułożyć jeszcze kilka owoców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Studzimy
Plate of Joykojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera(...)cukru pudru W misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy
Kolizje SmakówBułeczki z jagodami. Pychota. Pamiętam z dzieciństwa, jak wyjeżdżałam na wieś, do prababci. Rano całą rodziną szliśmy na jagody, a potem babcia piekła pyszne jagodzianki. To były fajne czasy. Myślałam, że w tym roku jagodzianek nie będzie, bo krucho z jagodami, ale udało się. Znalazły się jagody i są jagodzianki :) Jutro będę piekła kolejne, bo zostało jeszcze trochę jagód(...)minut. Mąkę przesiać do miski, dodać jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostawić do wysmarowania bułeczek). Następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jagody wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i uformować wałki
Agusiowe smakołykiMogą być wiosenne mogą być na świątecznym stole. Takie fajne do pochrupania koszyczki z nadzieniem z łososia. A robi się je naprawdę szybko. koszyczki: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka wody szczypta soli 125 ml oleju rzepakowego 4 jajka wielkość M nadzienie: 100 g łososia wędzonego 150 g serka śmietankowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)masa zacznie sama odchodzić od ścianek garnka, i stanie się szkliste. Odstawiam do przestudzenia. Następnie wbijam po jednym jajku stopniowo i łączę mikserem, i dopiero potem kolejne jajko. Ciasto przekładam do rękawa i wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Nadzienie : Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek
wesoła kuchniaDziecko z ospą... masakra... fajnie nie jest, ale na szczęście panujemy nad sytuacją :-) Dziś np.: mieliśmy w domu studio mody dla lalek ;-) Córcia rysowała projekty, a ja szyłam :-) Nie mniejsze wyzwania spotykają mojego męża, ale jakoś trzeba przecież pokonać tę chorobową nudę i odwrócić uwagę malucha od swędzących krostek... W końcu gdy ma się cztery lata nie słucha się racjonalnych(...)wersja ostrzejsza - właśnie ta z poniższego przepisu :-) Trochę obawiałam się co to wyjdzie gdy połączę tyle intensywnych smaków razem, ale efekt okazał się rewelacyjny :-) Lekkie, a zarazem sycące, delikatne ciasto i wyraziste nadzienie... Nie czekajcie dłużej tylko czym prędzej ruszajcie do kuchni... albo do sklepu po niezbędne produkty ;-) SKŁADNIKI Na naleśniki: 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju
Czary - gary w kuchniNiedługo Halloween - noc duchów, czarownic, wszelkich stworów, zjaw, strachów i...słodkości ;) W tym roku wypada w weekend, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym(...)czekolady mlecznej Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut
Zawsze głodna!Sucha porcelana to mieszanka kilku składników, które po połączeniu w odpowiednich proporcjach stają się plastyczną, dającą się łatwo wałkować niczym ciasto, masą. Przygotowanie tej masy to kilka chwil, a efekt, który powstaje wspaniały! Jedyne, na co trzeba czekać to aż ozdoby wyschną i staną się naprawdę mocne i twarde niczym tytułowa porcelana. Same w sobie, po wyschnięciu są piękne! Mleczne(...)już z zagniatania masy, która jest, jak wspomniałam, bardzo plastyczna, a przy dekorowaniu osiągną pełnię szczęścia :) wiem, bo teraz trudno mi posprzątać ten brokat po Zuzi dekoracjach :D ale fajnie było patrzeć z jakim zaangażowaniem i skupieniem dumnie maluje ;) Recepturę i instrukcję na wykonanie gwiazdek wypatrzyłam u koleżanki z pracy - pozdrawiam :) a pochodzi ona z bloga Twoje
Kolorowy Przepisownik