wszystkim po weekendzie :) Dawno nie robiliśmy kotletów z fasoli i dzisiaj nas natchnęło, żeby jeden z pomysłów Wam zaproponować. Lubicie fasolowe pomysły ? Okres jest idealny, nam już właśnie tegoroczne fajnie wyschły i są idealne do takich kombinacji. Zaczynamy więc od namoczenia fasoli dzień wcześniej. Potrzebne będą 3 szklanki fasoli. To ważne, bo musi zmięknąć przed gotowaniem. Obiad musicie zatem zaplanować(...)Dodajemy nie pełną garść otrębów, majeranek, pieprz, cayenne oraz żółtko i całe jajko. Białko z jednego jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę i smarujemy pianą każdego kotleta z obu stron. Smażymy
vegetanieZawsze z ochotą oglądałam program “Ewa gotuje”. Podłapałam z niego sporo fajnych patentów kulinarnych, przepisy były ciekawe i proste. Wiele z nich wypróbowałam i wszystkie dania i wypieki nie dość, że były pyszne to i udane w 100%. Wypróbowałam więc też Limonkowiec. A tu klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się nie udał(...)przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła. Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier. Zostawić do wystudzenia
Cakes By Kejtbiałej Biszkopt: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie(...)biszkopt Górę i boki smarujemy masa waniliową , teraz wkładamy do rękawa masę czekoladową która nam zostanie i dekorujemy tort. Masa czekoladowa się skończyła więc wkładamy waniliową i teraz dekorujemy( fajne jest to ze dekoracja jest biało czekoladowa to taki fajny właśnie trik
Różowa kuchniazrobię ci taki Dziki Gon, że nie będziesz wiedział, którędy do domu”. Podziałało! Pan wyskoczył z kasy, pani udała się do salonu piękności i błogosławiła w myślach twórców gry. Fajnie. Tylko tego gówna nie przechodzi się w jeden dzień? Posiadany przez nas osobnik z chromosomami XY będzie tkwił przed monitorem długo. Będzie niewyspany, marudny, rozkojarzony i będzie wydawał z siebie(...)boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty : 0,5 kg mąki pszennej ½ kostki masła dwa jajka łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka suszonego majeranku około 1,5 szklanki ciepłego mleka ¼ kostki drożdży Piekarnik nagrzewam
ladykitchenKolejny pyszny pomysł na deser. Sorbet z rabarbaru. Z reguły rabarbaru używam do kompotu lub ciasta sezonowego , dziś miałam ochotę na lody. Bardzo lubię robić lody i sorbety, w zamrażarce zawsze mam kilka sztuk różnych lodowych smaków,a w sezonie wiosenno-letnim to już obowiązkowo. To świetna alternatywa dla niespodziewanych gości i dla dzieci, które chcą niespodziewanie "czegoś słodkiego(...)lodu. * Sok z cytryny nie jest konieczny w tym przepisie, ja jednak dodałam i nie żałuję, sorbet jest bardziej orzeźwiający. Do wyciśnięcia soku z cytryny bardzo polecam TEN-KLIK fajny gadżet, nie jest drogi, a jest bardzo elegancki. * A do robienia lodów polecam maszynkę tego TYPU-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesumie to nie wymyśliła go, bo są przepisy w necie na taki sos, ale Madzia twierdzi, że nigdy o nim nie słyszała i się jej przyśnił. W sumie fajnie, też chciałbym mieć kulinarne sny :) Albo chociaż gołe baby żeby mi się śniły. Ale nie, ani jedno, ani drugie. I co to człowiek ma z tego życia, nawet(...)mleka zagęszczonego niesłodzonego 75 g żółtego sera bazylia, czosnek, sporo słodkiej papryki Więc od makarony zacznijmy: wszystko na raz do jednej michy i gnieciemy. Musimy uzyskać idealnie elastyczne ciasto, które w ogóle nie będzie się kleiło do dłoni. Jeśliby okazało się (chociaż nie powinno), że trzeba dodać troszkę wody to się nie krępujcie. Jak już mamy takie ciasto jak trzeba
Marder&Marder ManufactureSernik z ciasteczkami Oreo? Czemu nie. Lubicie te ciasteczka? Ja po jednym, szczerze, jestem tak zasłodzona, że po drugiego już nie sięgam. Ale w tym serniku nawet fajnie się wpasowały, zarówno w masie jak i na wierzchu. Sernik ten na urodzinach mojego Męża zrobił furorę :) Idealny dla oreo'wych miłośników. ' sernik + oreo = sernikowa kostka oreo'wa' (na prostokątną formę(...)minut (do tzw."suchego patyczka"). Po 35-40 minutach, można sprawdzić czy sernik się upiekł. Gdyby za szybko przybierał kolorów z góry - przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia. Ciasto wystudzić porządnie przed krojeniem. Smacznego
CookYourselfJakiś czas temu dostałem parę fajnych rzeczy ze sklepu BioZdrowie24 . To taki całkiem przyjemny sklep z ekologicznym jedzeniem. Jeżeli kręcą was takie klimaty to zajrzyjcie tam, nie będziecie zawiedzeni. Przynajmniej ja nie jestem :) I właśnie zastanawiałem się co zrobić z tymi otrębami. Do głowy przychodziło mi tylko jakieś pieczywo (to znaczy otręby jako dodatek do pieczywa). Ale chciałem coś(...)płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureNiedawno otrzymałyśmy bon zakupowy od firmy mixit.pl , która specjalizuje się w mieszankach musli. Oprócz gotowych zestawów przede wszystkim można samemu wybrać co się chce aby w
Candy Pandasmiał co wybrać. Ja użyłam mieszanki dwóch serów -mozzarelli i goudy. Oczywiście mam świadomość, że ongiś mozzarella w Polsce nie występowała, ale lubię ją dawać teraz do zapiekanek, bo fajnie się ciąąąąągnie. No i wierzch zapiekanki. Standardowo, sól i pieprz. Ja dodatkowo użyłam mieszanki przypraw do grzanek, pewnej znanej firmy, ale tylko dlatego, że ją lubię Zapiekanki wyjdą Wam również(...)bułka będzie pod ugniataniem palcem chrupać. Podajemy z keczupem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-zapiekanki-pieczarkami-serem/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukwas szczawiowy, co to wypłukuje wapń ze łorganizmu i bez to niy idzie go za kans jejś. Ale dyć jak sie rołz 4 za jaki czas czowiek szczeli jake ciasto ze rabarbarym, to sie przeca nic niy stanie- no chyba, że idzie nōm ło te połra kalorii, jak wpierymy 5 pó 6 blachy Co potrza? Spodek: 100-150 g masła(...)upieczōny spodek wyłōżcie rabarbar, a na wiyrch dejcie piana. Mogecie tyż nożym abo jakōm łyżkōm porobić tam take szpice (podźwigać ta piana do gōry), bo bydzie to potyn fajnie wyglōndać. Potyn wrojście to do bratruły 12 na 15 min na 180 stopni, a niyskorzi 13 zmniyjszcie na 60 stopni, uchylcie leko drzwiczki i niech sie to tak ze pó godziny
Chop w kuchniFajny przepis, bo babkę można spokojnie upiec na 3-4 dni przed konsumpcją:) A dlaczego? A bo lepiej smakuje na trzeci, czwarty dzień aniżeli dnia następnego:) Polecam, bo i smaczna i orzeźwiająca i wilgotna, no i w domu pięknie pachnie podczas jej pieczenia...:) Przepis pochodzi z internetu, ale już nie pamiętam z jakiej strony. Składniki na babkę: 225 g masła(...)proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru
In my kitchenKolejna tabliczka doczekała się recenzji po roku leżakowania w ciemnym "pudełku skarbów" 😋 Białe czekolady lubimy ale tylko te naprawdę dobrej jakości gdzie liczy się smak a
Candy Pandaswolne, odpoczynek i chwilę spokoju. Ostatnio byłam dość zmęczona, co mogło także wynikać z niemiłosiernych upałów (tak lubię jak jest ciepło, ale blisko 40 stopni nie jest ani fajne, ani zdrowe) oraz lekkiego przemęczenia. Na szczęście już można odetchnąć. Oczywiście jaki jest najlepszy sposób na rozpoczęcie urlopu – trening biegowy <3 Niestety za późno wstałam i było już dość(...)drugim naczyniu wymieszaj jajo z maślanką. Składniki płynne dodaj do składników suchych, całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta. Na każdym placuszku połóż plasterki śliwki (lekko wciśnij je ciasto). Smaż ok. 3 minut na wolnym ogniu. Gotowe placuszki ułóż na talerzu, polej je ulubionym miodem i podawaj od razu po przyrządzeniu
365 dni dookoła kuchnipełną pyszności na śniadanie. Śniadanie, które leniwie jemy wspólnie w łóżku, by maksymalnie się zrelaksować i nacieszyć sobą przed kolejnym dniem pełnym obowiązków, zabawy i wrażeń... Brzmi fajnie? Ba! Brzmi i d e a l n i e ! :) A teraz powrót na ziemię - dokładnie takiego poranka nie miałam jeszcze nigdy dotąd. Podobne były, ale nie taki(...)bliskiej osobie (pisałam Ci o cudownych rzeczach od nich TUTAJ -stylowe kubki termiczne jakich nie dostaniesz nigdzie indziej, TUTAJ -"podpisany" męski portfel skórzany i jeszcze TUTAJ -szklana patera na ciasto). Dlaczego piszę Ci o tym właśnie teraz? Bo zbliżają się Walentynki! Święto celebrowania i okazywania maksimum miłości i czułości. Wiadomo, że zakochanym jest się nie tylko 14 lutego
Kolorowy Przepisownik