fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:124/187)

Musztardowe kluski z dziurką. 157

Kluski prawie jak śląskie ale z dodatkiem musztardy. Fajnie smakują okraszone cebulką ale tez można podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy.   Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz     Ziemniaki umyć(...)kostke. Podsmazyc na złoty kolor. Ziemniaki obrac, zetrzeć  na terce lub przepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagniesc gładkie ciasto. Rece oprószyc mąka i urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie. Wode zagotowac z solą

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik wiedeński 179

Przepis znalazłam w książce niezawodnej Doroty z bloga moje wypieki. To chyba pierwszy blog kulinarny, który mnie zaczarował. Podziwiałam zdjęcia, testowałam wypieki. Cieszę się, że

W kuchni wieczorem
Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem 203

Tarta ziemniaczana z bobem. Ziemniaki księżnej z dodatkiem papryki wędzonej fajnie smakują i wyglądają. Młode ziemniaczki idealnie się do niej nadają. Do jedzenia na ciepło i na zimno.Można zabrać w plener. spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ziemniaki księżnej: 70 dkg ziemniaków młodych(...)jogurtu greckiego sól, pieprz 1/3 pęczka koperku 1/2 masy ziemniaków księżnej olej Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto. Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra

wesoła kuchnia
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 187

się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 176

się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 178

się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 187

się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego

Ostra na Słodko
SEROWE PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM I KREMOWYM SERKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 197

kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy serek kremowy Papaja i Curry Apetina oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy(...)limonki. CAŁOŚĆ: Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą! Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne! Smacznego

Ostra na Słodko
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 182

sprzed sprowadzenia do Europy pomidorów, ale zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie(...)wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie

zadanie-gotowanie
Muffiny ze słoika- pomysł na prezent DIY 218

mieszkacie już razem, wpaść z wizytą, pogadać, wypić kawkę i dobrze się bawić ;)  Jako drobny upominek możecie przygotować słoiczek ze składnikami na muffiny. Składniki układane warstwami tworzą fajny efekt wizualny, a prezent własnoręcznie robiony zawsze wygląda sympatyczniej niż taki gotowiec ;) Zawsze możecie je też razem z mamą upiec! ;)   Co potrzebujemy? litrowy słoik sznureczek papilotki na muffinki kawałek materiału(...)100g)  Tekst do umieszczenia na etykietce: Składniki:  -jajko -1/3 szklanki oleju -szklanka mleka Jajko, olej i mleko mieszamy razem. Dodajemy do tego składniki ze słoika, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego!   Tak przygotowany słoik zakręcamy, wierzch dekorujemy kolorowym materiałem. Przyczepiamy przepis na muffiny

Czerwona Porzeczka
FIT pizza na spodzie z kalafiora z cukinią i szparagami 258

Przepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie  modyfikować - ja wrzuciłam szparagi - bo sezon już trwa! - moją ukochaną cukinię i pomidorki. Mega smak - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 1-2 osób - całość - 295 kcal) 400 g ugotowanego kalafiora (może być też surowy :) ) 1 średnie jajko(...)łyżki tartej mozzarelli zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.  Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końców) zalewamy wrzątkiem i blanszujemy kilka minut. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki na połówki

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki pszenne "poszarpane" 102

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być wszystko takie idealne i ułożone :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :) Składniki:   2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. otrębów pszennych 1/2 szkl. mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju lub oliwy(...)rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże. Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka

Kolorowy Przepisownik
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 431

robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z kawałkami orzechów i były jeszcze lepsze. Orzeszki w nich tak fajnie chrupią. Tak więc bardziej polecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj .  Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk.   Składniki: - 300g masła orzechowego(...)drugim naczyniu utrzeć masło z cukrami na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowe jaglane ciastka mocno czekoladowe z lawendą 158

zaszywam się w domu. Bo wiem, że u mnie w domu nie znajdę manipulatorów czyhających po szafkach i kusicieli w lodówce. Znajdę za to kilka podstawowych ,zdrowych składników, z fajnego ,sprawdzonego i zdrowego sklepu internetowego, który polecam- a mowa o EcoBlik  , dzięki którym udaje mi się , nie tyle zwalczyć pokusę, co nakarmić ją we właściwy sposób, nie czując(...)zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj

Z Kuchni Do Kuchni
Cynamonowy placek z chałki- z rabarbarem i czekoladą 171

Sezon na rabarbar wciąż trwa i mimo, że na blogu było już kilka pysznych propozycji z jego dodatkiem, to wciąż nie mam go dosyć :) Tak więc

Kraina Miodem Płynąca

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję