większą frajdę niż wyjazd na wakacje (na których zresztą nie byłem chyba z 5 lat). A jak jeszcze przypadkiem się trafi, że rzeczy te oprócz tego, że są fajne to są i potrzebne to już pełnia szczęścia, mega wypas. I tak właśnie przytrafiło mi się teraz, za sprawą sklepu Fabryka Form . Otóż jestem taki miły i w ogóle najfajniejszy(...)miło z jego strony, takie podarki przyjmuję zawsze w każdej ilości. Postanowiłem zatem podzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem
Marder&Marder Manufactureszykuje się jakieś wspólne pieczenie:) Poprosiłam Jolę -autorkę abc mojej kuchni o przepis:) Jola przepis natychmiast przesłała więc z przyjemnością się do niej dołączyłam... Keks upiekłam i nie żałuję:) Fajny przepis. Nie ma to jak przepisy z "Kuchni Polskiej" ( 1987 r. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne). Składniki: 150 g masła lub margaryny; 5 jaj; 200 g cukru pudru; 300 g mąki pszennej(...)kandyzowane ananasy, itp.); tłuszcz i bułka tarta do formy; Wykonanie: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym całym jajku i nadal ucierać ciasto na puszystą masę. Następnie dodać esencję waniliową lub cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać wszystkie bakalie i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć
In my kitchenPrzepis znaleziony w sieci. Widziałam go na kilku blogach i też postanowiłam zrobić. Bardzo podoba mi się kształt ciateczek :) Robiłam je z marmoladą truskawową i wyszły naprawdę bardzo fajne. Dżem się nie nadaje, bo jest za rzadki. Oprócz marmolady może być gęsta konfitura. Poza tym potrzebne są dosłownie dwa składniki. A opcjonalnie może być mleko do posmarowania ciasteczek(...)jeden to taki, że włożyłam marmoladę do środka i zawinęłam ciasteczko. A drugi sposób to taki, że najpierw zawinęłam ciasteczko, a potem udekorowałam "kleksem" z marmolady. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 łyżeczek marmolady (poniewaz z jednego opakowania ciasta wychodzi 12 ciasteczek) mleko do posmarowania i cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozwijamy ciasto i wraz z papierem wykładamy na blachę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comAromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6
Kuchnia PROzdrowotnaSposób na niezjedzone ziemniaki z obiadu. Placki są delikatne i fajnie chrupiące. Polecam Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni(...)smażymy cebulę wraz z czosnkiem aż się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju kokosowego i kładziemy łyżką porcję ciasta, lekko dociskając. Smażymy z obu stron na złoty kolor
słodkie i nie tylko historie kulinarneteż np. na tortillę). Nikomu chyba nie muszę tłumaczyć jak zdrowe są buraczki. Często pojawiają się u nas w domu jako sałatka do obiadu, ostatnio w zapiekankach (nadają im fajny, słodkawy posmak), a teraz jako naleśniki bezglutenowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki z tapioki 1 szklanka soku burakowego 1 łyżka oliwy 2 jajka sól i pieprz zioła(...)kokosowy do smażenia Przygotowanie: W pierwszej misce mieszamy mąki i przyprawy, w drugiej mieszamy jajka, mleko oraz sok z buraka. Łączymy ze sobą zawartość obu misek intensywnie je mieszając. Ciasto na naleśniki powinno być dość płynne (tutaj możemy korzystać z naszego zapasu mleka). Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę naszej masy naleśnikowej i smażymy około 2 minut z jednej strony
PaleoLifepieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12 minut i dopiero potem wykroisz biszkopty, albo zrobisz jak ja. Wyłożysz blachy papierem do pieczenia i nałożysz ciasto łyżką, formując kształty "jajowate". Wielkość zależy od Ciebie. Pieczemy jednak nieco ostrożniej, gdyż biszkopciki są raczej cieńsze od pierwszego sposobu. Brzmi skomplikowanie, ale to na prawdę proste procedury. Po upieczeniu(...)się piekły. Wypełnić szprycą każdy biszkopt wykonanym wcześniej kremem, ale tylko jego połowę i złożyć na pół. Delikatnie docisnąć. Rozłożyć na półmisku i przykryć ściereczką. Można włożyć do lodówki.Fajnie zmiękną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, podawać w towarzystwie np.amaretto, limoncello,cedro... Buon appetito
Z Kuchni Do KuchniPyzy najbardziej lubią dzieci - te świeże prosto z garnka, gorące i te odsmażane na patelni, pokrojone na połowę, aby miały fajną, chrupiącą skórkę. Najczęściej robię pyzy tylko na gotowanych ziemniakach, bo po prostu robi się je szybciej. A do nadzienia zwykle używam mięska gotowanego drobiowego (pozostałego z rosołu), czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam(...)mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić ciasto. Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieChrupiące, kruche i mooocno maślane. Pyszne ciasteczka znalezione na blogu Danusi (nawiasem mówiąc blog CO MI W DUSZY GRA to kopalnia fajnych przepisów). Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ... Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem(...)mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g drobnego cukru 1 jajko 150 g miękkiego masła dodatkowo: powidła śliwkowe Wykonanie: Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej
Walijskie Pichcenietymi promocjami, choć staramy się ograniczać zakupowym szaleństwom…no bo banany były w promocji i wydawało nam się, że zjemy. Ale jakoś po jednym wyszło i reszta została. Fajnym sposobem na wydłużenie „żywotności” bananów jest owinięcie „gałązki” folią aluminiową i przechowywanie w niskiej temp. BTW, postanowiliśmy zrobić ciacho i wyszło właśnie tak ;) Składniki 1 opakowanie krakersów 2 galaretki cytrynowe Masa(...)miksera mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wylewamy na warstwę krakersów. Ponownie wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozrabiamy galaretki w nieco mniejszej ilości wody, studzimy. Wylewamy jako ostatnią warstwę naszego ciasta. Do lodówki i po kilku godzinach możemy rozkoszować się smakiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenkuriera. Zamówienie złożyłam w sobotę w nocy, a we wtorek już mogłam się cieszyć moimi zakupami. To tylko część zakupów… Kurier przyniósł 3 dobrze zabezpieczone paczki. Produkty były fajnie poukładane, nic się nie zniszczyło. Płyny i szampony były dodatkowo zapakowane. Zrobiłam naprawdę duże zakupy, z których będziemy się cieszyć długi czas. A wśród nich słodkości dla moich pociech, kukurydze(...)Coś wspaniałego Na szczęście nie zapomniałam o moich ukochanych skórkach pomarańczowych. W pobliskich sklepach ich ciągle brakuje, a na Frisco.pl bez problemu je znalazłam To mój ulubiony dodatek do ciast, dlatego zamówiłam ich mały zapas. Dzięki czemu mogę Was dziś zaprosić na kolejny pyszny przepis – babkę z dużą ilością pomarańczowej skórki. Idealna do kawy (którą nabyłam na Frisco.pl
Słodkie okruszkikurza twarz, żeby coś ugotować, to pierwsze muszę zapisać się na siłownię” . Po kilku dniach używania da się jednak przyzwyczaić. Dla mnie jej waga, to duży plus. Fajnie leży w ręce, ale jeszcze lepiej na kuchence… Oj tak. Szybko się nagrzewa, a co ważne, równomiernie! Świetnie to widać podczas smażenia kotlecików lub placuszków. Z jednej(...)widzicie gdzie ona trafiła. Naleśnik przywarł, nie dało się odczepić. Wiem, że były to naleśniki bezglutenowe, które zazwyczaj ciężej się smaży, ale bez przesady… Wkurzyłem się i resztę ciasta usmażyłem na patelni tytanowej. Wow! Naleśniki nie tylko nie przywarły, ale jak poduszkowiec po niej śmigały. Co prawda, ich rozprowadzenie to była lekka katorga, bo patelnia jest sporych rozmiarów
Blendmanjedzonka, potem duuuuuużo szampana %%% i oczywiście fajerwerki. W tym roku jestem strasznie zadowolona z fajerwerków jakie kupiłam, były boooskie :-) Mam nadzieję, że u Was też było pięknie i fajnie :-) Ponownie chcę Wam wszystkim życzyć wspaniałego nowego roku, by był lepszy od 2014 i przyniósł to na co od dawna czekacie, by spełniły się Wasze marzenia :-) Ale zmieńmy temat(...)ekstra. Ten dla mnie jest ekstra. Mówię tu o przepisie na pizzę. Wiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto. Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda Gessler była by zadowolona, bo zawsze w kuchennych rewolucjach jak degustuje pizzę, to wspomina, że ciasto powinno stać
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś chciałam zaprezentować roladę serową, która podbiła serce mojego mężczyzny. Bardzo fajne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo smaczne. składniki: 250 ml wody 50 g masła 130 g mąki pszennej 3 jajka 50 g startego sera żółtego nadzienie: 200 g sera kanapkowego w ulubionym smaku (ja użyłam pasty kanapkowej(...)cebula 4 plastry ananasa z puszki przyprawa do kurczaka oliwa do smażenia Wodę i masło umieścić w rondlu, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i mieszać do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku i ser. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (niełatwo było rozsmarować ciasto na papierze, ale później
6nieboDzisiaj mamy coś na słodko. W sklepach półki uginają się od śliwek, więc szkoda by było ich nie wykorzystać do przygotowania pysznej, słodkiej przekąski. Dzięki dodaniu
KasiaiKrzysiu.plZnalazłam ten przepis szukając jakiegoś fajnego przepisu, a też z myślą o wigilii, pierwsza partia zrobionych ciasteczek została zjedzona przez domowników od razu tak zasmakowały. Nie żałuję, że zrobiłam te ciastka bo są naprawdę pyszne i warte polecenia do zrobienia ;) Pyszne maślano-cynamonowe ciasteczka ;) Ciasteczka tak rodzince zasmakowały, że upiekę je na święta z podwójnej porcji ;) A oto przepis(...)ciasteczka: Składniki: 180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej 1 płaska łyżka cynamonu 40g mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce
Motylkowa Kuchniasolimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól, pieprz, rozmaryn odrobina oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia zapiekanych ziemniaków: Ziemniaki obieramy(...)około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn. Mieszam wszystko dokładnie i wykładam na papier do pieczenia. Zapiekam w 200 stopniach aż do zarumienienia się ziemniaków. Ja lubię kiedy
upichcic