Pyszny domowy chlebek na zakwasie z dodatkiem jednej z moich ulubionych przyprawy-czosnku niedźwiedziego. Chlebek fajnie wygląda i świetnie smakuje. Chlebek zrobiony z mąki ekologicznej Młyn Kopytowa. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa 300 ml letniej wody 1/2 szklanki słonecznika 3 łyżki czosnku(...)łyżki oleju W jednej misce wymieszać obie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, wodę, olej oraz czosnek niedźwiedzi i ziarna słonecznika. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Potem ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30x10. Ostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujegalaretki ametystowe + 750 ml wody Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki. Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając(...)blaty. Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą, jeśli galaretka jest mocniej ścięta, zostają fajne kawałeczki w masie;) Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam drugim blatem, lekko dociskam. Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w zimne miejsce
Takie tam pichceniedziwnego :) To kto ma ochotę? :)Składniki:140 g mąkiłyżka miodu150 ml piwa jeżynowego/malinowegołyżeczka proszku do pieczeniasól i pieprz400 g świeżego dorszaolej rzepakowy do smażeniafrytki proste - karbowane są fajne, ale proste zdrowsze z wiadomych przyczyn - można zastąpić świeżymi ziemniakamiSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy.Piekarnik nagrzewamy(...)Pieczemy około 15 minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki ryby maczamy w cieście a następnie wrzucamy ostrożnie do oleju - małe porcje, aby olej nie stracił temperatury. Smażymy około 35-40 s z każdej strony.Tradycyjnie podajemy frytki i rybę zawiniętą w gazetę z kawałkiem
Słodkie PrzyjemnościPiernikowe choinki to fajny sposób na smakowite udekorowanie stołu bądź świąteczny prezent dla bliskich. Składniki: - 2 i ćwierć szklanki mąki - 2 jajka - 1 duża łyżka masła - 3/4 szklanki cukru kryształu - 150 g miodu - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka skórki cytrynowej Lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego Przygotowanie: Mąkę(...)przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz aromat). Pierniczki układamy od największego
Zainspirowana w kuchniScones z gorzką czekoladą i pomarańczą; podane z ricottą i miodem Takie jakieś świąteczne smaki w końcu ^^ Jakie one były chrupiące ^^ Brak prądu przez 6godz. nie jest fajne. Szczególnie w zimę, gdy o 15 jest już ciemno >< Tak więc, dzisiaj przez to sprzątania ciąg dalszy :P Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :) Przepis: 40g mąki pełnoziarnistej(...)korzenna skórka starta z pomarańczy aromaat pomarańczowy coś do posłodzenia gorzka czekolada Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać resztą składników i dokładnie zagnieść ciasto. Dodać pokrojoną czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok25min
More food, love and dreamsznowu kruche ciasteczka. Ostatnio miałam ciasteczkowy okres :D. A takie ciasteczka można zapakować na drugie śniadanie dzieciaką i będą zachwycone. Fajnie jest też, dać je w pudełku zamiast cukierków na poczęstunek dla dzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny. Składniki: (na ponad 20 ciasteczek) 1,5 szklanki mąki 125 g margaryny jajko pół łyżeczki proszku(...)łyżki cukru marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Potem każdą z kulek rozwałkować
Moje pyszne gotowaniewziąć to ze sobą do pracy. Ostatnio zatęskniłam za placuszkami, ale nie takimi słodkimi, tylko wytrawnymi. Pomyślałam o placuszkach warzywnych z dodatkiem szynki i powiem Wam, że wyszły bardzo fajne :) W sam raz do odgrzania następnego dnia lub do zjedzenia na zimno. Składniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz chili, bazylia, oregano 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy(...)pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami. Na rozgrzanej patelni umieszczać porcje przygotowanego ciasta starając się uformować placuszki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dipami lub bez niczego
Pasja Smakuwręcz niemożliwym bez pomocy innych osób. Mama Kasi, Ewa, to niezwykle dzielna kobieta. Całe swoje życie podporządkowała pod potrzeby dzieci - bo Kasia ma młodszego brata, bardzo fajnego faceta :) Kiedy pierwszy raz rozmawiałam z Ewą, to poczułam niezwykłą jej delikatność i łagodność. Pierwszą myślą było to, jak ona sobie radzi z tymi przeciwnościami losu, będąc tak delikatną(...)góry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać
Codzienna kuchnia niecodziennadłuższy czas, bo robię go po raz pierwszy w tym roku. Może uda się przetestować, czy zapasteryzowany sok, przetrwa kilka miesięcy… zobaczymy. W każdym razie taki sok jest fajną bazą do deserów, kremów, sosów czy drinków. Drukuj Sok- napój żurawinowy bez cukru window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g żurawiny 1 l wody Sposób przygotowania Żurawinę wcześniej myjemy, osuszamy(...)Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy całość. Przelewamy do butelki/słoika. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/sok-napoj-zurawinowy-bez-cukru/ BosowKuchni Artykuł Sok- syrop żurawinowy bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuCiasteczka owsiane z puree z dyni i nasionkami chia. Bardzo fajny i smaczny pomysł na jesienne zdrowe ciasteczka, bez glutenu, bez cukru z odrobiną miodu, z dodatkiem aromatycznych przypraw i oleju kokosowego. Są to niewątpliwie zdrowe ciasteczka dla dzieci. Nadają się idealnie jak zdrowa przekąska do szkoły, czy też propozycja jako podwieczorek. Ciasteczka można też zjeść na szybkie śniadanie(...)mleka. Samo ich przygotowanie to dosłownie kilka chwil, a potem 25 minut w piekarniku. Ciasteczka możecie przygotować też ze swoimi pociechami. WYKONANIE: W/w składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamy na 10 minut do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odrywamy dłonią około łyżkę ciasta, w dłoniach formujemy kulkę, którą spłaszczamy na okrąg. Układamy
SMYKWKUCHNIsame w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie je z domowym aromatycznym sosem, np. serowym, pomidorowym lub z guacamole. Jest to bardzo fajna przekąska na imprezy lub wieczory ze znajomymi...i na pewno zdrowsza niż te z paczki. W zależności od smaku i nastroju można je łatwo modyfikować różnymi przyprawami. Składniki(...)oliwek pół szklanki ciepłej wody łyżeczka ziół płaska łyżeczka soli kurkuma papryka słodka/ostra Przygotowanie: Mąki wymieszaj. Dodaj do nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być plastyczne, gładkie) i odstaw je na 15-20 minut. Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj na bardzo cienki placek (nawet prześwitujący
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpuree dyniowego przygotowanego kilka miesięcy wcześniej ( KLIK ). Wyszedł naprawdę dobry, bardzo delikatny w smaku. Dyni czuć właściwie nie było (tylko smak pestek dyni było czuć), ale kolor był fajny, a środek chleba niezwykle miękki. Tak mi chodzi po głowie, żeby następnym razem zrobić z tego przepisu małe okrągłe bułki, z całą pewnością będą wyglądały rewelacyjnie. Już je widzę(...)suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 70 g pestek dyni (plus trochę do posypania pieczywa) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Potrwa to około 15-20 minut. Ilość wody zależy od wilgotności dyni. Może to być trochę więcej niż 100 ml, może nieco mniej. Najlepiej dać trochę mniej, a potem
Marder&Marder Manufacturezmodyfikowany. Wreszcie skończyłam mąkę kukurydzianą. Jeśli ktoś nie lubi takiej należy zastąpić ją zwykłą. Znacie ciasto "cycki teściowej?" tak mi się niestety kojarzą te muffinki.. myślałam że ciasto rosnąc przykryje truskawkę Składniki na 12 muffinek: 200g mąki pszennej 75g cukru 100g mąki kukurydzianej 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę, może dlatego wyszły bardziej płaskie ;p) 1 łyżeczka soli(...)osobno, mokre osobno. Mieszamy lekko razem i nakładamy do foremek. Dodałam jeszcze po truskawce. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i na kratkę do ostygnięcia. Całkiem fajnie smakują z jakimś jogurtem. Składniki na ok. 0,5 l shake'a: - 2 "garści" truskawek - szklanka mleka - szklanka jogurtu naturalnego - 3 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców) + opcjonalnie
W kuchni bez szafekprzyciskając do niej - czyli spłaszczając ciasteczko. Nożem robimy wgłębienia, najlepiej tą tępą stroną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ok 10-12 minut. Do przygotowania ciasta użyłam kawę VASPIATTA espresso , którą otrzymałyśmy w paczuszce do przetestowania - za przesyłkę dziękujemy oraz leciwego młynka pożyczonego od mamy, za wypożyczenie również dziękuję ;-) Przyznam szczerze, że kawę jako taką pijam(...)kawowe. Zapach kawy unosił się w całym mieszkaniu podczas robienia ciasteczek, a i one bardzo intensywnie pachniały. Smak kawy jest również wyczuwalny w ciasteczkach i to mnie bardzo cieszy. Fajne jest też to, że przez długi czas zachowują swoją świeżość. Udało mi się ochronić przed zjedzeniem garść ciasteczek i wyciągając je po tygodniu wszyscy stwierdzili, że tak fajnie przeszły smakiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom buraków :) Często niestety nasze pociechy mówią bleeee widząc buraczki. Zapraszamy do zapoznania się z naszym pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :) Tak wyglądają owe pierożki : Tak się lepiły : A tak się(...)pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka. Kapustę kroimy na części razem z głąbem
vegetanie