mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sos: jogurt naturalny duży, 2 jajka, 3/4 szklanki(...)warzywa nie tracą smaku, koloru i wartości odżywczych! Wyglądają i smakują wyśmienicie :) I potrzeba im naprawdę niewiele przypraw: szczypta soli, pieprzu, 2 łyżeczki imbiru i sok z połowy z cytryny. Przygotowanie sosu jest równie łatwe i przyjemne: w misce mieszamy jogurt naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jednocześnie niepozorne i bardzo urokliwe, a przy tym proste w wykonaniu. Potrzebne nam(na 20 sztuk): - 2 mocno schłodzone białka - 140 g cukru pudru - 2-3 łyżeczki soku z cytryny - szczypta drobnej soli - barwnik spożywczy - cukrowe płatki śniegu - cukrowe perełki - miód lub lukier Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce. Gdy utworzy się mocna piana, zaczynamy dodawać po trochu(...)cukier, miksując po każdej porcji. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i barwnik (ilość dawkujemy według zaleceń na opakowaniu). Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Gotową masą napełniamy szprycę cukierniczą (lub rękaw) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem formując kształt choinki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. (termoobieg) i od razu zmniejszamy temperaturę
W poszukiwaniu inspiracjiwszystkim zdrowa. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duży pęczek świeżej zielonej pietruszki pół świeżego ogórka mały pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula sól świeżo zmielony pieprz sok z połowy małej cytryny 2-3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pietruszkę posiekać. Ogórek, rzodkiewkę pokroić w półplasterki, bądź w ćwierć plasterki, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, skropić(...)sokiem z cytryny, oliwą, posolić, dodać pieprz i wymieszać. Smacznego
na moim stole...GLASS pomieści z pewnością sporą dawkę witamin! Składniki 2 jabłka 1 duży banan 4 daktyle łyżka syropu z agawy Skworcu pestki dyni siemię lniane owoce granatu sok z cytryny mięta do dekoracji Owoce pokrój w kawałeczki. Włóż do szklanej miski. Dodaj siemię lniane, owoce granatu i pozostałe składniki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj syropu z agawy. Wymieszaj. Przełóż
Z Kuchni Do Kuchnibiałej czekolady 130 g masła 32 g cukru waniliowego 60 g cukru pudru 6 jajek puszka mleka kokosowego mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej sok z połowy cytryny na kruszonkę: 100 g zimnego masła 4 łyżki cukru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 120 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzać do tmp. 175*C. Tortownicę lub blaszkę(...)mleczko kokosowe. Krótko zmiksować by połączyć składniki Miksując masę serową dodawać po jednym jajku, każde następne dodać kiedy poprzednie jajko jest już dokładnie wrobione. Na koniec dodać sok z cytryny Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać powierzchnię. Na masę serową zetrzeć ciasto na kruszonkę. Tortownicę lub blaszkę wstawić do większej brytfanny a tę napełnić wrzątkiem do połowy
Sztuka gotowania w/g SamiryRozgrzewająca, aromatyczna i pełna smaku... takiej herbaty nawet nie trzeba reklamować. SKŁADNIKI: 2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty laska cynamonu gwiazda anyżu 6-8 malin mrożonych 2 plasterki cytryny opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenie PRZYGOTOWANIE: Herbatę zaparzyć razem z cynamonem i anyżem w dzbanku. Odczekać kilka minut aż herbata nieco ostygnie i dodać półplasterki cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu. Herbatę
Pyry na GazSkładniki na spód: 15-20 szt. herbatników (np. Petit Beurre) Masa piankowa: 8 białek 1 i 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej) 8 łyżeczek żelatyny sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki) odrobina aromatu waniliowego herbatniki do wyłożenia formy opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao Polewa: 4 łyżki cukru(...)kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat waniliowy, ubijać jeszcze przez chwilę. W tym momencie masę można podzielić na połowę i do jednej dodać
Świat Ciastakrem: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodajemy cukier i sól. Delikatnie mieszamy razem wszystkie nasze suche składniki. W oddzielnej misce mieszamy jajko razem z mlekiem(...)pomocą łyżeczki wydrążyć środek każdej babeczki (fot.3) . Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrobnić rękoma lub za pomocą malaksera. Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę 30% ubić na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną
Świat Ciastaktóre nie tylko jest smaczne, ale również jest prawdziwą zdrową, energetyczną bombą. Wprost idealną, na taką właśnie pogodę. składniki dla dwóch osób 2 owoce awokado 4 niewielkie jajka plaster cytryny natka pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Umyte dojrzałe owoce awokado, kroimy nożem wzdłuż, na pół. Następnie wyjmujemy z owoców pestki, smarujemy je plastrem cytryny ( aby owoc nie ściemniał), lekko pieprzymy
Miód i pieprzczekoladą Gellwe , 1 opakowanie musli z żurawiną Gellwe , 50g pestek słonecznika, 50g pestek dyni, 50g sezamu, 70g suszonej żurawiny, 60g miodu, łyżka soku z cytryny, 2 duże banany, 150g białej czekolady, 3 łyżki śmietany 12%. Wykonanie Pestki słonecznika, dyni oraz sezam podprażyć na suchej patelni. Dodać rozgniecione widelcem banany, płatki oraz otręby(...)musli, suszoną żurawinę, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do 2 foremek keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe pokroić na prostokąty. Przestudzić. Czekoladę stopić na parze z dodatkiem śmietany. Lekko przestudzić i polać batoniki. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Źródło: Delicious Titbits
Z miłości do słodkościpieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie(...)cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem
Pyry na Gazktóry pije się dobrze, a jak dzieciom nadal nie smakuje zwiększ tylko ilość miodu, pomiń pieprz i będzie pycha :) Porcja: 2 osoby Składniki: 2 jabłka 1 pomarańcza 1 cytryna 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka miodu gryczanego 1/2 szklanki wody Wykonanie: Jabłka, pomarańczę i cytrynę obieramy . Owoce wrzucamy do blendera. Dodajemy pieprz, miód i wodę. Blendujemy około
Apetyt na ZieloneSkładniki: 1 seler, 2-3 jabłka, sól, cukier, 1/2 cytryny, porządna garść natki pietruszki. Przygotowanie: Obrany seler i obrane jabłka ( wykroić twarde części ze środka) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i sól. Wymieszać wszystkie składniki razem. Smacznego
W kuchni u Monikizmodyfikowałam i jestem pod wrażeniem tego deseru! Sami spróbujcie ;) Waniliowy budyń z pietruszki Składniki: 2 pietruszki 1 puszka mleka kokosowego 1 laska wanilii 2-3 łyżki miodu sok z cytryny Wykonanie jest banalnie proste: pietruszki obieramy i kroimy w plastry, zalewamy mlekiem kokosowym, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrapujemy środek - całość (środek i "skórkę" też) gotujemy 20 minut, aż warzywo(...)będzie miękkie. Następnie wyławiamy laskę wanilii, a całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny, mieszamy. Budyń świetnie się komponuje z owocami, ale i sam jest równie ciekawy w smaku! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!