łyżka ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie) czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam(...)miseczki. Dodałam listki laurowe, ziarna jałowca i ziela angielskiego. Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni
potrawyregionalneSkładniki na ok 7 słoików po 200 ml; 1 kg dyni 1 kg cukru 1 litr wody, ( łącznie z wyciśniętym sokiem z pomarańczy) 4 duże pomarańcze 1 łyżka kwasku cytrynowego 1. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomarańcze okroić ze skórki i pokroić w bardzo drobne paseczki. Ze skórki pomarańczowej dobrze wyciąć białe albedo, żeby nie nadało goryczki(...)Ugotować syrop z wody, soku pomarańczowego, cukru i kwasku cytrynowego. 2. Do syropu włożyć dynię i skórkę pomarańczową, przesmażyć razem ok. 1 godziny, odstawić do wystudzenia. Tę samą czynność powtórzyć przez kolejne dwa dni, czas smażenia można skrócić w 2 i 3 dniu do 30-40 minut. Konfitura powinna być szklista i dość lejąca, przy studzeniu nieco zgęstnieje
Apetyczna babeczkatutaj . W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią wersję. 6 gofrów Krem: 160g serka mascarpone 400 ml śmietanki 22-36% 120g cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 6 łyżek dżemy truskawkowego 1 banan lub inne owoce do dekoracji wiórki czekoladowe do pospania Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone(...)litowe pudełko po lodach o wymiarach 12 x 18 cm) obok siebie (dżemem do góry). Na gofrach umieścić krem i ułożyć 2 kolejne (dżemem do dołu), zalać galaretką cytrynową i po lekkim stężeniu galaretką wymieszaną z kremem. Całość przykryć pozostałymi goframi i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia najlepiej na cała noc). Po tym czasie ciasto w formie przewrócić
Di gotujepolędwiczka wieprzowa ok. 300 g świeżych grzybów (najlepsze prawdziwki) ok. 250 g dyni 6-7 śliwek 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku sól, słodka i ostra papryka, pieprz cytrynowy, mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek olej do smażenia posiekana natka pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i rozbić (wystarczy przegubem dłoni). Natrzeć mięso(...)stron solą, słodką i ostrą papryką, pieprzem cytrynowym, mielonym kminkiem, tymiankiem, rozmarynem i suszonym czosnkiem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić na grube kawałki, a cebulę w grubą kostkę i podsmażyć na oleju
Czerwień i błękitobiad lub kolację. Składniki: 4 filety z mintaja 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła 2 plasterki sera feta sól pieprz pieprz cytrynowy Rybę ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, sól i pieprz a na końcu śmietanę. Wyłożyć na rybę. Fetę pokroić w kosteczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacoś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki(...)około 90 minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporcji) Składniki: duża paczka krakersów solonych (32 sztuki) 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej puszka ananasa 3 kiwi 3 mandarynki wiśnie kandyzowane Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę krakersów. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze cząstki. Kiwi obrać i pokroić(...)resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 3 opakowania kisielu cytrynowego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMadzię, która zachęciła mnie do przygotowania poniższej przekąski na słodko :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 średniej wielkości jabłka kilka łyżek powideł śliwkowych (lub innego dżemu) kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie paski. Do rondelka wlać 1 szklankę wody(...)łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć - wsypać jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie plasterki jabłek odcedzić i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć na 8-9 pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć, a następnie całość zrolować (przyjrzyjcie się zdjęciom). Przygotowane różyczki przełożyć
Ugotowaćbyć też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki cytrynowej (gdyby nie była dostępna można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża kolendra 2-3 woreczki ryżu(...)garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie talarki imbir oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną
Moje Kuchenne Rewelacjecukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części. Krem jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl wody Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię teflonową i prażymy do miękkości. Wodę zagotowujemy, rozlewamy po równo do 2 kubeczków, w każdym rozpuszczamy(...)Wykonanie: Na spodzie umieszczamy placek miodowy. Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 35 g masła Składniki umieścić w rondelku
kulinarnyswiatdomiPuszka sardynek w oleju Graal 2 białe rzodkwie sól pieprz cytrynowy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka oliwy sałata rukola rzodkiewka szczypiorek Rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić octem, dodać soli i cukru do smaku, doprawić pieprzem cytrynowym i skropić oliwą, wymieszać. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę, na niej surówkę, potem rybki Graal osączone z oleju. Posypać
Gotowanie jest łatwebatat) sól pieprz ziołowy szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka oliwy 1 polędwiczka słodka sól szczypta chili w płatkach pieprz staropolski ziołowy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy Batata obrać (ja oskrobałam) pokroić na kawałki, ocet, oliwę i przyprawy wymieszać, włożyć kawałki batata i wymieszać . Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm Marynatę wymieszać
Gotowanie jest łatweświeżych lub mrożonych jagód 3 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do garnka wsypać cukier i jagody oraz sok z cytryny. Gotować do rozpuszczenia się cukru (ja nie które jagody rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić
Amatorka kuchennakilogram sera mielonego ( wiaderkowy ) - 500 ml śmietany kremówki - 1 szklanka jagód - 1 galaretka jagodowa ( bądź o smaków owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 galaretka cytrynowa + 2 płaskie łyżki żelatyny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - ok 30 dag borówek do przybrania 1. Jagody zagotowujemy, przecieramy przez gęste sito*. Płynu ma być 3/4 szklanki ( jeżeli brakuje uzupełniamy wodą). Sok jagodowy ponownie(...)zagotowujemy, rozpuszczamy w nim galaretkę jagodową + żelatynę. Studzimy. 2. Cytrynową galaretkę + żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Studzimy. 3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. 4. Ser rozdzielamy na pół, przekładamy do osobnych misek: - pierwszą część sera miksujemy chwilę, dodajemy ciemną, wystudzoną galaretkę, miksujemy. Następnie dokładamy połowę porcji śmietany. Delikatnie mieszamy. - drugą część sera miksujemy, dodajemy jasną galaretkę, miksujemy. Dodajemy
kawawszklance