cytryna - 13435 przepisów (strona:230/896)

Poranne chorizo 178

przejść obojętnie. Awokado już dojrzało i daje z siebie wszystko co najlepsze- maślaną konsystencję i ożywczy, delikatny smak. Grubo usiekany wiosenny szczypior, świeży pieprz i parę kropli soku z cytryny podkręcają smak. To może jeszcze kromeczkę i jeszcze jedną kawę? SKŁADNIKI dobre pieczywo masło kilka plasterków chorizo pół pomidora pół dojrzałego awokado sól pieprz szczypior sok z cytryny

Karo in the Kitchen
Tarta jabłkowa- Rose 160

podziurawione. Dokładnie je myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i jak najcieniej kroimy, od strony skórki w dół, na plasterki. Ja to zrobiłam mandoliną. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką wody i gotujemy plasterki jabłek na wolnym ogniu tylko do czasu do czasu jak zmiękną. Będą się dały dobrze formować. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy 10 minut(...)płaskich łyżek cukru (ja dałam połowę białego zamieniłam na muscovado, dlatego budyń jest tak ciemny) 2-3 średnie jabłka – najlepsze będą twarde, nie kruche sok wyciśnięty z 1 cytryny i szklanka wody

Karo in the Kitchen
Empanadas 156

piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny, jak i ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny.   W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki, razem z sokiem wlejcie do rondelka, pogotujcie 15-20 minut aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Rozgniećcie je lub zblendujcie, dodajcie(...)wędzonej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ostrego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano olej SKŁADNIKI SOSÓW mały jogurt grecki garść świeżej mięty sól, pieprz, skórka z cytryny   puszka pomidorów bez skórki garść świeżej bazylii ząbek czosnku papryczka chili

Karo in the Kitchen
Syrop z rabarbaru – baza do napoi i drinków 210

puści dużo soku i odda dużo smaku. Wrzucamy do niego obrany i pokrojony w cienkie plasterki kawałek imbiru, rozciętą laskę wanilii i stłuczoną gwiazdkę anyżu. Wyciskamy sok z dojrzałej cytryny. Stawiamy na ogniu i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na maluśkim ogniu, tak żeby tylko lekko mrugał, co jakiś czas mieszamy. Ja gotuję ten syrop około 2-3 godzin(...)według indywidualnego smaku. Jeśli akurat mam waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru szklanka wody sok z 1 dojrzałej cytryny 5cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu (koniecznie!) ½ laski wanilii do zabarwienia , opcjonalnie – czerwony barwnik spożywczy albo sok z buraków   Z tej porcji wyszły mi dwie butelki po 300ml

Karo in the Kitchen
Greckie tzatziki z polską nutą – z ogórkiem małosolnym 231

wlejcie jogurt (o jogurtach greckich więcej przeczytacie TUTAJ ), wyciśnijcie do niego obrany z łupinek czosnek. Wrzućcie odciśnięte ogórki, rzodkiewkę i zioła, doprawcie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóżcie całość do miseczki w której będziecie podawać tzatziki na stół i schłodźcie mocno w lodówce. Najlepsze jest zimne.   My pochłonęliśmy tą porcję w 4 osoby, do grillowanych kurzych(...)zwykle Bakoma) 1 ogórek wężowy 2 małe małosolne ogórki 2 małe gruntowe ogórki 4-5 dużych rzodkiewek 3 ząbki młodego czosnku świeży koperek natka pietruszki łyżka soku z cytryny sól pieprz Biorę udział w konkursie organizowanym przez Durszlak.pl, żeby wygrać książkę Tomka Jakubiaka, który w kuchni korzysta z lokalnych, polskich produktów. Jego program możecie oglądać na kanale Kuchnia+, a sama

Karo in the Kitchen
Wódka o smaku świeżych truskawek – infuzja w kuchni 185

kawy, do butelki ze szczelną zatyczką. Dla pewności niezmiennego smaku, trzymajcie butelkę w lodówce. Powstały płyn jest rubinowy i krystalicznie czysty. Ma upojny zapach truskawek pełnych słońca. Lód, plasterek cytryny, 50ml syropu z rabarbaru i 50ml tej wódki – drink smakujący i wyglądający jak lato. Jeśli zmieszacie wódkę w proporcji 1:1 z mlekiem skondensowanym, niesłodzonym, otrzymacie kremowy likier truskawkowy, idealny(...)podania z lodem. A mocno upojone alkoholem truskawki możecie zużyć w całości, np. do lodów, albo zrobić z nich przecier, zagotować z cukrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsty syrop. SKŁADNIKI 0,5 kg truskawek 0,5 litra czystej wódki 150g cukru

Karo in the Kitchen
Froyo – szybkie lody z owoców jagodowych i jogurtu 205

wsypania cukru. Miksujemy ją na najwyższych obrotach, żeby jak najmocniej ją napowietrzyć, czyli po prostu ubić. Następnie do blendera wlewamy cały jogurt i wrzucamy zamrożone owoce, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Całość miksujemy aż osiągnie jednolitą konsystencję. Wlewamy od razu po zmiksowaniu do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki. Po godzinie mieszamy całość i mrozimy dalej(...)Bakoma) 200ml śmietanki 36% tłuszczu (kremówki) 400g owoców leśnych, mrożonych 3 mocno czubate łyżki cukru pudru lub bardzo drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny

Karo in the Kitchen
Fit sałatka z grillowanej cukinii i trochę o patelniach grillowych 228

powtórzcie operację z resztą sera i papierków. Gdy chipsy wystygną i odparują, zrobią się kruche i sztywne. Miodowy winegret zaczynamy od wlania do miseczki musztardy, miodu i soku z cytryny. Wyciskamy ząbek czosnku. Mieszamy składniki, aż się dokładnie połączą , solimy, pieprzymy. Powoli, po łyżce, dodajemy olej, cały czas mieszając – co ważne – w jedną stronę! Kolejną porcję oleju dodajemy dopiero wtedy(...)szpinaku 100g ugotowanych tortellini /sera bałkańskiego (ewentualnie feta) 8 pomidorów suszonych kilka kaparów 3 łyżki startego cheddara 3 łyżki startego parmezanu łyżka miodu łyżka musztardy Dijon łyżka soku z cytryny 5 łyżek oliwy sól pieprz bazylia oregano

Karo in the Kitchen
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 192

mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę pokrójcie w plasterki lub słupki, małosolne ogórki – w półplasterki lub kosteczkę. Usiekajcie drobno(...)długi ogórek wężowy lub dwa duże ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne ½ szklanki soku z buraków albo opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu buraczanego 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz jajka ugotowane na twardo, do podania

Karo in the Kitchen
Kompot z rabarbaru i truskawek. Klasyk mocno przyprawiony 184

oddały napojowi swojego koloru, możecie kompot zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego w żelu, odrobiną barwnika amarantowego w proszku lub sokiem z buraka. Kompot po schłodzeniu podajemy z plastrami cytryny i listkami mięty. SKŁADNIKI ½ szklanki cukru (ewentualnie więcej do smaku) 500g rabarbaru 200g truskawek 10-15 ziaren czarnego pieprzu, zgniecionych (ja lubię więcej, ale sprawdźcie sami ile Wam pasuje) 1 kopiasta(...)łyżeczka przyprawy do piernika (goździki, anyż, kardamon, cynamon) kilka listków mięty kilka plasterków cytryny lód

Karo in the Kitchen
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 209

kefirem, dokładnie wymieszajcie. Wstawcie na chwilę do lodówki lub zamrażalki. Łososia podzielcie na mniejsze kawałki. Ziemniaki przełóżcie do talerzy, zalejcie porcją chłodnika, włóżcie po porcji ryby, ozdóbcie całość plastrem cytryny i gałązką koperku, delikatnie podlejcie dobrą oliwą, posypcie świeżo zmielonym pieprzem.   I jak? Nie dość że smacznie, to jeszcze szybko i elegancko, prawda? Oskrobcie tylko te nieszczęsne ziemniaki ;) SKŁADNIKI(...)ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 duży pomidor malinowy albo dwa mniejsze 1 pęczek świeżego koperku 5-6 gałązek grubego szczypioru mały ząbek czosnku łyżeczka chrzanu ze słoika plastry cytryny , po jednym na porcję oliwa z oliwek, po łyżeczce na porcję grubo mielony pieprz sól

Karo in the Kitchen
Strawberry &Habanero – słodko pikantny dżem z truskawek i papryki habanero 191

cukier gaszą ten ogień. Jedyne co poczujecie, to ciepło na języku, które znika po 2-3 minutach. Przelewamy zawartość blendera do głębokiego rondla, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy całość od zawrzenia około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając żeby nie przypalić owoców. W miseczce mieszamy cukier z opakowaniem pektyny. Dorzucamy cukier do gotujących się owoców, szybko mieszamy(...)kolor przetworzonym owocom oraz kwas sorbinowy, który jest naturalnym środkiem konserwującym zapobiegającym rozwojowi pleśni i grzybów. SKŁADNIKI na 5 słoików po 220ml 1 kg truskawek sok wyciśnięty z połowy cytryny 0,5kg cukru 1 opakowanie żelfix’u 2:1 (na 0,5kg cukru i 1kg owoców) świeża papryczka habanero

Karo in the Kitchen
Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 172

dostał je jako załącznik do zaproszenia, powiedzmy, że na zachętę ;) Samo menu nie jest specjalnie skomplikowane ale różnorodne. Dwa napoje idealne na upały – mrożona herbata i mocno owocowa, pomarańczowo-cytrynowa sangria na białym winie Pinot Grigio . Herbata podana w dzbanie, sangria z workiem lodu – w szklanym słoju z kranikiem. Słój poza sezonem letnim służy nam jako dyspenser do wody(...)przyjęcie bez tortu to tylko spotkanie”. Tort to naked cake zbudowany z czterech warstw dwóch rodzajów ciasta – ucieranego ciasta na herbacie Earl Grey i biszkopta genueńskiego , nasączonych ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami.   Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew

Karo in the Kitchen
Dżem truskawkowy z bazylią 175

razem z bazylią. Owoce mieszamy ze zmiksowaną pulpą. Wsypujemy cały cukier żelujący. Ten cukier to gotowa mieszanka pektyn wraz z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Dodatkowo wyciskamy sok z połowy cytryny.   Kwas cytrynowy i kwas askorbinowy pozwalają zachować żywy kolor owoców i podbijają ich smak, wspomagają żelowanie pektyn, stosowane są w celu zapobiegania niepożądanym procesom utleniania, przez co mają przedłużać(...)potrzeby pasteryzowania tak przygotowanego dżemu. Zostawiamy go do ostygnięcia, podpisujemy i wkładamy do spiżarni. SKŁADNIKI na 6 słoików po 250ml 1kg truskawek 1kg cukru żelującego sok z połowy cytryny 10-20 listków bazylii

Karo in the Kitchen
Dżem z truskawek i agrestu z wanilią 165

pozbawiamy szypułek, agrest – suchej końcówki i twardego ogonka. Moje owoce agrestu były duże, przekroiłam każdy z nich na pół. Truskawki pokroiłam na ćwiartki. Owoce polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i mieszamy z cukrem. Wyłuskujemy do nich ziarna z przekrojonej laski wanilii. Zostawiamy je na 30-40 minut żeby puściły trochę soku. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem(...)potrzeby pasteryzowania tak przygotowanego dżemu. Zostawiamy go do ostygnięcia, podpisujemy i wkładamy do spiżarni. SKŁADNIKI na 6 słoików 250ml 0,5kg agrestu 0,5kg truskawek sok z połówki cytryny 400g cukru laska wanilii (opcjonalnie) 1 opakowanie pektyn żelujących Konfitur

Karo in the Kitchen