rodzinne przyjęcia i niezobowiązujące spotkania. Zachwyci prawdziwych smakoszy domowych słodkości. Sprawdźcie przepis na tęczową lampkę. Składniki: 1 galaretka wieloowocowa 1 galaretka- owoce egzotyczne 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka cytrynowa 1 śnieżka szklanka mleka owoce Wykonanie: Każdy smak galaretki rozpuszcza się w gorącej wodzie w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu. Najpierw do lampki należy wlać powoli wieloowocową galaretkę. Lampkę należy(...)umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Następnie cytrynową galaretkę rozpuszcza się w gorącej wodzie a po przestudzeniu dolewamy ją do ubitej śnieżki i miksujemy tak, aby uzyskać ptasie mleczko. Gotową masę wlewamy na zastygniętą pierwszą galaretkę. Trzecią galaretkę- owoce egzotyczne rozpuszcza się w nieco mniejszej ilości wody niż w informacji na opakowaniu, a po wystudzeniu postępować jak z pozostałymi
Podróż w kulinariapycha. Sądzę że tak samo możemy użyć owoców leśnych, malin, truskawek itp. Spróbujcie z wybranymi przez Was owocami i podzielcie się opinią :) Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Składniki: galaretka cytrynowa 2 - 3 kiści winogron Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Wykonanie: Winogrona umyte i obrane z gałązek wrzucamy do garnka. Dolewamy 0,5 litra wody i gotujemy. Gdy winogrona się rozpadną(...)wsypujemy galaretkę i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty Zawsze wybieram galaretkę cytrynową ponieważ sądzę że jej kwaskowatość nadaje fajny posmak i nie zaburza prawdziwego smaku owoców. Ciepła galaretkę przecieramy przez sitko, rozlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis Możemy dekorować kleksem bitej śmietanki i listkiem mięty. Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis
Pyza i SurówkaUwielbiam ciasta intensywnie cytrynowe. Jak dla mnie mogą być nawet bardziej kwaśne niż słodkie. Kiedyś dzieliłam się z Wami przepisem na ucierane ciasto z cytrynowym cukrem —>KLIK a dziś przedstawiam deser nie tylko z cytrynką. Znalazły się w nim także limonka, pomarańcza i grejpfrut. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej. Ja dodałam
Mienta blog150g margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 20g drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa kisielowa: 500 ml wody, 2 opakowania kisielu cytrynowego, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 300g owoców sezonowych PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasiryżowej (Quinoa) MAKAR , 1 szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w plasterki(...)Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczka masła 3 łyżki mleka listki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiej kiełki amarantusa Przyprawy : pieprz biały papryka wędzona kmin rzymski mielony pieprz cytrynowy pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym(...)cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną. Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Marchewki również na folii na drugim poziomie. Włączamy urządzenie na 25 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry również parzymy i kroimy na pół. Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik
Parowar Facetatylko sposób podania, ale także niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był(...)Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki (zrobiłam na blasze 24 x 28 cm, ale sugeruję większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki + 2 łyżki jogurtu naturalnego 2,75 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Śliwki podzielić na połówki. Wymieszać mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w małej miseczce, białka wrzucić do większej. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać żółtka z sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze tylko
Weekendy w domu i ogrodzieorzeźwiające doskonałe na każdą okoliczność, a dodatkowym atutem jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto: 2 galaretki - w zależności od użytych owoców - tutaj owoce leśne owoce
kgwjanczewoblogu pojawia się niezwykle aromatyczny cytrynowy kurczak z rozmarynem. Kilka prostych składników, niezwykle łatwe przygotowanie, a radość z jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie . Wyszedł pyszny rozmarynowy duet. Cytrynowy kurczak z rozmarynem Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania Składniki: 6 udek z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1 cytryna sok z 1 cytryny
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Warstwa biała z galaretkami: 4 galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku wiśniowym, truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym ), galaretka cytrynowa, 2 czubate łyżki cukru pudru, 500g jogurtu greckiego. Warstwa górna: 2 galaretki o smaku agrestowym, puszka brzoskwiń ( 240g po odsączeniu ). Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)ostygną włożyć do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kostkę i w misce zmieszać je kolorami. Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem. W minimalnej ilości wody rozpuścić galaretkę cytrynową - cały czas mieszać aż do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wlewać do jogurtu greckiego - razem zmiksować. Do masy jogurtowej dodać pokrojone w kostkę galaretki - wymieszać i wylać na ostygnięty biszkopt. Włożyć
W kuchni u Monikitamtym roku Lebkuchen, niemieckie pierniczki. Byłam bardzo ciekawa ich smaku, toteż postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się! Są wspaniale miodowe z lekkim posmakiem migdałowym, okrąglutkie i urocze, a cytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki . Lebkuchen 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka(...)zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sodę. W garnuszku z grubym dnem podgrzać miód i masło, aż do momentu kiedy masło się rozpuści. Zdjąć z palnika
Przepysznik - BLW i nie tylkofeta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała czerwona cebulka sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu pieprz cytrynowy wędzona papryka słodka sól spora łyżeczka bazylii Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, każdy filet przekroić na pół, aby powstały 2 cieńsze podłużne fileciki. Cukinię zetrzeć na tarce (starłam ze skórką(...)rozbić tłuczkiem, na każdym filecie położyć łyżkę farszu, następnie zwinąć w rulon. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Roladki posmarować łyżką soku z miodem, następnie posolić, doprawić pieprzem cytrynowym i wędzoną papryką. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową - nie za mocno, stworzyć luźne sakiewki. Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec
na moim stole...Sałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :) Składniki: Kasza bulgur Sok z połowy limonki Sok z polowy cytryny Pęczek pietruszki Pęczek mięty 1 granat 1 awokado 1 czerwona cebula Sól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek. Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje(...)szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała. Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko. Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy
Smaki Przyprawy i Koloryspodzie z ciastek digestive. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: Ciastka typu digestive; Masło 1/4 kostki; Bita śmietana; Banany (w zależności od wielkości 3-4); Sos toffi; Kilka kropel cytryny. Wykonanie: Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła źle się skleja(...)można dodać więcej masła. Dodajemy kilka kropli cytryny (aby ciasto nie było zbyt słodkie). Wykładamy wszystko na okrągłą blaszkę i rozprowadzamy równomiernie na dnie blaszki i na bokach, a następnie ugniatamy. Chodzi o to, aby ciasto podczas krojenia się nie kruszyło.W ten sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi
Smaki Przyprawy i Kolory