mnie- mrożonych jagód i borówek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto(...)wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. 3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki
Kuchnia w czekoladzietrzy SPORT" 1 czerwona papryka 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego 1 1/2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kiełków rzodkiewki 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 średnie jabłko (soczyste) Przygotowanie: Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy(...)cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków. Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania miodowych płatków migdałowych). Płatki migdałowe wsypujemy
Słodkie okruszkiodki smak :) Dressing 2 czosnkowy: Oliwa z oliwek Bazylia Oregano Ząbek czosnku Sól Himalajska Łyżka stołowa soku z cytryny Oliwę mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaję sok z cytryny. Na końcu dadaj
Pause Gotowanie!opakowania makaronu razowego (spaghetti) - małe opakowanie śmietany 12% - cały brokuł - 15-20 dag szynki konserwowej dobrej jakości - 100 g serka topionego o wyrazistym smaku - sól - pieprz - odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Brokuł podzielić na małe różyczki i blanszować max 2-3 minuty. Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem(...)podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjisprzątanie :) Porcja: 6 słoików 0,2 l Składniki: 2 kg kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę (ok. 7x7 mm), 800-900 g cukru, 1 pomarańcza, 1-2 cytryny (jeśli jabłka są słodkie dodać 2), dodatkowo 5 owoców pigwowca lub przyprawy Przygotowanie: Pigwowce umyć, pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w drobna kostkę przy pomocy robota lub pokroić w cienkie paski(...)szerokiego rondla z grubym dnem wsypać jabłka, pigwowce i cukier. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn, dokładnie wymieszać. Gotować na dużym ogniu ok. 10-14 minut ciągle mieszając, do czasu aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawić przyprawami (opcjonalnie). Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody. Gotowe słoiki wyjąć
SzczyptaSmaQtaki sentymentalny przepis. Połączenie racuszków mamy i jabłek. Składki (na ok. 8 małych placuszków): -jugut grecki o pojemności 150g. -1 spore jabłko -2 łyżki soku z cytryny -pół łyżeczki cynamonu -łyżeczka oleju plus do smażenia -2 łyżki cukru -1 jajko -4 czubate łyżki mąki przennej -szczypta soli -cukier puder do posypania(...)Wykonanie: Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić cytryna by nie ściemniało. Dodać cynamon, jogurt, jajko, mąkę i wymieszać. Następnie dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju (użyłam patelni do naleśników). Placuszki muszą być małe, inaczej będziemy mieć problem z przewracaniem ich na druga
Smakuj życie!tego stopnia oryginalnego, że nawet jak się teraz nad tym zastanawiam, ciężko mi znaleźć dla niego jakieś porównanie. Składniki: pęczek zielonych szparagów pęczek pietruszki skórka otarta z jednej cytryny łyżeczka soli 40 g masła ok. pół szklanki białego, wytrawnego wina Szparagi trzeba umyć i odłamać od nich zdrewniałe końcówki. Można je obrać, chociaż najczęściej nie jest to konieczne. Następnie(...)wysmarowanej oliwą. Podlać winem ułożyć na nich masło pokrojone w małe kawałeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż będą miękkie – ok. 15 minut. Z cytryny zetrzeć żółtą skórkę. Wymieszać ją z drobno posiekaną pietruszką i solą. Tak wykonaną gremolatą posypać szparagi po upieczeniu. Zapach jaki się wtedy roznosi jest przepiękny! Od razu przywodzi na myśl
Patchworkkrewetek w całości (świeżych lub mrożonych) – mają szary kolor ok. 500 – 800 g soli morskiej niepełne pół kostki masła (90 g) 2 ząbki czosnku świeża bagietka cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli krewetki są mrożone, rozmrażamy je na sitku. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Wkładamy(...)spodem umieszczamy kratkę z kromkami bagietki. Pieczemy ok. 7-8 minut. Krewetki powinny w tym czasie zmienić kolor z szarego na czerwono-różowy. Podajemy je wraz z cząstkami cytryny i miseczkami z wodą do maczania rąk. Krewetki każdy sam obierze sobie na talerzu. Należy oderwać głowę (w niektórych krajach za przysmak uważa się soki z niej wyssane), następnie odnóża
Poezja smakumielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wrzątek. Dodajemy liść(...)pietruszki odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa i natkę pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnyrukoli, pomi dora, mozzarelli i ziaren. Sycąca, zaskakująca smakiem i i dealna na d rugie śnia danie. Spróbujcie sami :) Skła dniki: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz kulka mozzarelli 2 garści rukoli pomior 2 rzo dkiewki pęczek szczypiorku po łyżeczce ziaren słonecznika i dyni(...)Przygotowanie: Oliwę, sok z cytryny i miód łączymy i dokładnie mieszamy. Obieramy czosnek i wyciskamy go praską do miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy i wrzucamy do miseczki. Pomidory kroimy w ćwiartki, a rzodkiewkę w pół plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Lekko solimy i dodajemy do warzyw. Mozzarellę odsączamy
ChilliJemyszklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję sporo) - ostra papryczka (1-2) - sok z ½ cytryny - 2 łyżki wina Mirin - 2 łyżki octu ryżowego Dodatkowo: - 250g brązowych pieczarek - 2 papryki (różne kolory) - 2 cebule - 2 marchewki - 2 dymki - olej arachidowy - 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej - uprażone(...)paski w poprzek włókien. Przekładamy do woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Paprykę kroimy w paski, cebule w piórka, marchew
mojewypiekiinietylkogarści rukoli na porcję - schłodzony arbuz (dowolny kawałek) - czerwona cebula - feta (u mnie owczo-kozia) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżek oliwy z oliwek - kilka malin, truskawek itp. (nie trzeba) - szczypta soli - natka pietruszki - listki świeżej mięty Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić(...)ułożyć na niej kawałki arbuza (bez skóry), wyłożyć plastry cebuli, rozkruszyć ser feta, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać pokrojoną natką pietruszki (nie trzeba). Całość polać sosem przygotowanym z cytryny i oliwy z oliwek. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce (gdy dodajemy), u mnie maliny i truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki). Przyozdobić świeżymi listkami mięty. Podawać schłodzone. Smacznego
Smaczne Zdrowecały dzień. Polecam Wam tę sałatkę. Jest jedną z moich ulubionych. Składniki: 1 szklanka kaszy orkiszowej 1 średnia czerwona papryka 1 średnia cukinia 2 średnie pomidory 1 kiszona cytryna klik oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Kaszę ugotować na sypko. Wystudzić. Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Cukinię opłukać, pokroić w półplasterki lub w słupki. Pomidora opłukać(...)pokroić w większą kostkę. Kiszoną cytrynę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z kaszą. Doprawić solą i świeżo mielonym grubym pieprzem. Sałatkę przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną. Wtedy smakuje najlepiej :) Ciekawa jestem kto z Was przygotowuje sałatki z dodatkiem kasz
Codzienna kuchnia niecodziennaburaczków MAKAR, 2 litry bulionu z mięsa drobiowego 1/2 marchewki 1/3 korzenia pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Do garnka przekładam suszone buraczki, obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewam bulionem drobiowym. Gotuję około 40 minut na małym ogniu. 2. Na końcu(...)barszczyku dodaję sok z cytryny. Przygotowany barszczyk przecedzam przez sitko. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania barszczyku wykorzystałam suszone buraczki MAKAR . Buraczki te z powodzeniem zastępują świeże buraki ćwikłowe. Wykorzystując suszone buraczki zaoszczędzamy czas potrzebny na obieranie, mycie i krojenie świeżych buraków. Smak barszczu niczym nie odbiega od tradycyjnego barszczu ze świeżych warzyw. Buraczki te pięknie pachną, zaraz
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. cukru kokosowego 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki dżemu skórka cytrynowa kandyzowana imbir kandyzowany Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)kostkę. Skropić sokiem z cytryny , dodać oba rodzaje cukrów i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać olej i dżem, wymieszać.Do jabłek dodać suche składniki, mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki .Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenie