cytryna - 13435 przepisów (strona:238/896)

Drink: Sex na plaży - czyli Sex on the Beach 172

moja wersja - wypróbowana i swojska. Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier brzoskwiniowy 30 ml Sok pomarańczowy 60 ml Sok żurawinowy 60 ml Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji Lód - dowolna ilość Wykonanie: Alkohole wraz z sokami i dwiema kostkami lodu wkładamy do shakera i energicznie wstrząsamy. Wlewamy do wysokiej szklanki z dowolną ilością lodu(...)Dekorujemy plasterkami cytryny i pomarańczy.  Miłego wieczoru! Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Marzyciel - drink z Aperolem 184

Marzyciel? Nie wiem, ale sącząc tego drinka nieco się rozmarzyłem. Składniki: Aperol - 50 ml Gin - 30 ml Sok z 1/2 limonki Sok pomarańczowo-grapefruitowy (Hortex) - w-g smaku Cząstki cytryny do dekoracji.  Lód (dużo) Wykonanie: Do wysokiej szklanki do long drinków wlewamy alkohole i soki, dodajemy lód, mieszamy długą łyżeczką. Dekorujemy cytryną. Podajemy ze słomką lub bez i sączymy

Smaki Ewy
Blue Wind - drink na wietrzny wieczór 140

swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące. A więc do dzieła! Składniki: Gin 50 ml Likier anyżowy lub absynt - 20 m Blue curacao 20 ml Sok z 1/2 cytryny Zimny tonik - w-g uznania. Wykonanie: Do shakera wlewamy alkohole i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy, Przelewamy do szklanki wypełnionej w 1/3 lodem

Smaki Ewy
GROG - rumowa recepta dla przemarzniętych 136

następnych zdejmiecie sweterki. Oczywiście, jest to przepis dla pełnoletnich! Składniki (na 2 porcje): Rum biały lub brązowy - 150 ml Wrzątek -250 ml Łyżka stołowa syropu cukru trzcinowego 4 plasterki cytryny 2 plasterki pomarańczy 6 goździków Duża szczypta cynamonu - dla osób nie uczulonych ( opcjonalnie ) Wykonanie: Wodę zagotowujemy w garnuszku z goździkami cynamonem, plasterkami cytryny i pomarańczy. Do wrzątku dodajemy syrop cukrowy

Smaki Ewy
Indyk ze szpinakiem 114

zniknęło ze stołu. Składniki: Ok. 600 - 800 gram mięsa z udźca z indyka Opakowanie mrożonego szpinaku 100 ml śmietany 18% słodkiej 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka vegety Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Sól 2 łyżki oleju Wykonanie: Indyka kroimy na mniejsze kawałki – plastry. Dodajemy do niego 1 łyżkę oleju, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką. Całość mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy do niego śmietanę, vegetę, pieprz, sok z ½ cytryny i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Indyka obsmażymy na 1 łyżce oleju i dusimy pod przykryciem około 20 minut ( można dodać trochę wody ). Po tym czasie do indyka dodajemy przygotowany szpinak i dusimy jeszcze

Smaki Ewy
Chruścik, chrust, faworek 148

połowy przepisu a dzisiaj zostało tylko wspomnienie. Składniki: 6 żółtek Ok.2 ½ szklanki mąki Szklanka kwaśnej śmietany Łyżka masła Kieliszek wódki 1 płaska łyżka cukru Otarta skórka z połowy cytryny Olej Cukier puder Wykonanie: Z żółtek , mąki, śmietany, masła, cukru, wódki i startej skorki z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbyt bardzo się klei, można dodać mąki

Smaki Ewy
Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 207

roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy(...)wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Makrela z grilla z koperkiem i nutą cytrynową 176

świeżej formie, nie zastanawiajcie  się nawet minuty. Składniki: Dowolna ilość świeżej makreli ( jedna na głowę ) Gałązki koperku Gałązki selera naciowego Sól Ziołowa przyprawa do ryb Otarta skórka z cytryny Wykonanie: Z makreli pozbywamy się głowy. Porządnie myjemy ( nie ma łusek – rewelacja ). Rybę nacinamy w kilku miejscach od kręgosłupa do brzucha – skórę. Przyprawy lepiej będą aromatyzowały rybę. Makrelę solimy(...)przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J . Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt. No i grillujemy aż będzie pięknie przyrumieniona. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim 170

dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku(...)żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Sałata z ogórkiem w śmietanie 164

Powiem szczerze zapomniałam już o tym przepisie, teraz został ponownie „odkopany”. Składniki: 1 główka sałaty masłowej 1 ogórek długi ok. 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Sok z cytryny ewentualnie ocet Cukier Szczypta soli Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jak do mizerii. Do naczynia ( kubka ) wlewamy / wkładamy śmietanę ewentualnie(...)jogurt, doprawiamy według uznania ( smaku ) sokiem z cytryny, cukrem i szczyptą soli. Mieszamy. Przygotowany jogurt dodajemy do sałaty z ogórkiem. Ponownie mieszamy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName

Smaki Ewy
Botwinka z jajkiem 157

więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso oddzielamy od kości(...)mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na koniec dodajemy posiekaną botwinkę wraz z obranymi i pokrojonymi buraczkami. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zakwaszamy według uznania octem lub sokiem z cytryny. Podajemy z kwaśną śmietaną i jajkami ugotowanymi na twardo. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Chłodnik jogurtowy z awokado 164

chłodnik z awokado. Będziecie zaskoczeni. Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado ( lekko miękkie ) 2 duże jogurty naturalne ( około 3 szklanek ) ½ dużej gęstej śmietany 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 4 plasterki cytryny 2 – 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Wykonanie: Awokado myjemy, kroimy na połowę i usuwamy pestki. Łyżką wydrążamy miąższ. Miąższ drobniej kroimy, dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypiorek z cebulką(...)Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu chłodnika układamy plasterki cytryny. Całość schładzamy w lodówce. Możemy podać sam lub z młodymi ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName

Smaki Ewy
Dżem truskawkowy domowy 145

naszych babć. SKŁADNIKI (Na jedną porcję) Czas przygotowania ok. 3-4 godziny 1 kg. truskawek  300-350 g cukru ( można dodać więcej jeśli lubimy słodkie) 1/2 soku z cytryny WYKONANIE Truskawki płuczemy ,usuwamy szypułki . Tłuczkiem do ziemniaków lekko rozdrabniamy. Truskawki zasypujemy  połową ilości  cukru i odstawiamy na ok .2 godz.  w chłodne miejsce, aby puściły(...)ciepłe dni  wstawiamy do lodówki. Następnie gotujemy truskawki na dość mocnym ogniu, aby zagotować sok i truskawki. Wyciskamy sok z cytryny. Po zgotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy ok. 2 godz.. następnie dodajemy resztę cukru i smażymy jeszcze następne 2 godz. często mieszając. Po pewnym czasie dżem zaczyna ciemnieć i gęstnieć. Można wylać na talerzyk i wtedy zobaczymy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka Colesław 377

sałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe marchewki czerwona cebula sok z połowy cytryny 25 ml octu  3 łyżki majonezu sól, pieprz i cukier  Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i drobno szatkuję, oczyszczoną marchew ścieram na tarce na małych oczkach(...)Czerwoną cebulę kroję w cienkie piórka i dodaję do kapusty z marchewką i wstępnie mieszam. Całość skropiłem sokiem z cytryny i octem po czym odstawiłem wszystko na ok 30 minut. Po pół godziny dodałem majonez i doprawiłem solą, pieprzem i co ważne cukrem. Gotowa sałatka niestety musi troszeczkę odczekać - dajcie jej choć 2 godzinki. Dodam jeszcze od siebie że sałatka

Mechanik w kuchni
Koktajl z jarmużem i ogórkiem 200

wielu antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm oraz wpływa na prawidłowe trawienie.  Składniki: (2 szklanki)  - jarmuż - 1 pęczek  - ogórek - 1 sztuka  - cytryna - sok z 1 sztuki  - jabłko - 1 sztuka  - mięta - 5 liści  - zielona pietruszka  - jogurt naturalny - 1 szklanka - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania:   Do jogurtu naturalnego dodać(...)porwane liście jarmużu, starte jabłko, plastry obranego ogórka, liście mięty, posiekaną pietruszkę, miód oraz sok z cytryny. Całość zmiksować, koktajl podawać schłodzony. Smacznego

Fit-amina