cytryna - 13435 przepisów (strona:238/896)

Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 178

mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy(...)układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę. Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem smarujemy po całej powierzchni naszej

Kuchenne Wariacje
Łosoś zapiekany z koperkiem i śmietaną 157

wykorzystaniem łososia. Uwielbiam smak tej ryby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.  Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny

Ugotować
Pasteis de nata 162

robi). Nie robiłam własnego ciasta francuskiego, bo bywa kapryśne. Skorzystałam ze sprawdzonego gotowca. Składniki (zmniejszone do połowy): 375 g ciasta francuskiego 250 ml mleka sok z połowy cytryny (w przepisie jest skórka) pół laski cynamonu 30 g mąki pszennej 250 g cukru (sugeruję mniej) 125 ml wody 4 żółtka Ciasto francuskie rozwinąć i pozbyć się papieru ze środka. Ciasto ponownie(...)Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając, dodać mąkę z mlekiem.  Wyłączyć palnik. Masę budyniową ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Do drugiego

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort z kremem twarożkowym z brzoskwiniami 109

suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy w blaszce na podłogę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy 2 biszkopt. Poncz do nasączenia: 2 cytryny syrop z brzoskwiń w puszce  Z cytryn wycisnąć sok, dodać do syropu z brzoskwiń i wymieszać. Krem twarożkowy: 700 g sera białego tłustego 600 ml śmietanki

kulinarnyswiatdomi
Soczyste burrito 201

mieszamy. Obieramy awokado- przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę, kroimy na ćwiartki- skórka dojrzałego owocu łatwo odejdzie sama, kroimy miąższ w drobną kostkę, skrapiamy mocno limoną bądź sokiem z cytryny. Mieszamy z drobno pokrojoną bądź porwaną sałatą.     Piersi z kurczaka oczyszczamy, równo z każdej strony obtaczamy w przyprawie do szaszłyków (ta której użyłam jest przyjemnie, wielowymiarowo pikantna(...)odlaniu zalewy z torebki) 3 czubate łychy startego żółtego sera (gouda, pomorski, cheddar) 1 dojrzałe awokado zielona pietruszka lub kolendra, albo obie- drobno posiekane, czubata łyżka sok z cytryn lub limonka do skropienia przyprawa do szaszłyków Kotanyi słodki sos chilli Vifon do podania

Karo in the Kitchen
Poranne chorizo 142

przejść obojętnie. Awokado już dojrzało i daje z siebie wszystko co najlepsze- maślaną konsystencję i ożywczy, delikatny smak. Grubo usiekany wiosenny szczypior, świeży pieprz i parę kropli soku z cytryny podkręcają smak. To może jeszcze kromeczkę i jeszcze jedną kawę? SKŁADNIKI dobre pieczywo masło kilka plasterków chorizo pół pomidora pół dojrzałego awokado sól pieprz szczypior sok z cytryny

Karo in the Kitchen
Tarta jabłkowa- Rose 132

podziurawione. Dokładnie je myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i jak najcieniej kroimy, od strony skórki w dół, na plasterki. Ja to zrobiłam mandoliną. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką wody i gotujemy plasterki jabłek na wolnym ogniu tylko do czasu do czasu jak zmiękną. Będą się dały dobrze formować. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy 10 minut(...)płaskich łyżek cukru (ja dałam połowę białego zamieniłam na muscovado, dlatego budyń jest tak ciemny) 2-3 średnie jabłka – najlepsze będą twarde, nie kruche sok wyciśnięty z 1 cytryny i szklanka wody

Karo in the Kitchen
Empanadas 119

piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny, jak i ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny.   W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki, razem z sokiem wlejcie do rondelka, pogotujcie 15-20 minut aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Rozgniećcie je lub zblendujcie, dodajcie(...)wędzonej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ostrego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano olej SKŁADNIKI SOSÓW mały jogurt grecki garść świeżej mięty sól, pieprz, skórka z cytryny   puszka pomidorów bez skórki garść świeżej bazylii ząbek czosnku papryczka chili

Karo in the Kitchen
Syrop z rabarbaru – baza do napoi i drinków 168

puści dużo soku i odda dużo smaku. Wrzucamy do niego obrany i pokrojony w cienkie plasterki kawałek imbiru, rozciętą laskę wanilii i stłuczoną gwiazdkę anyżu. Wyciskamy sok z dojrzałej cytryny. Stawiamy na ogniu i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na maluśkim ogniu, tak żeby tylko lekko mrugał, co jakiś czas mieszamy. Ja gotuję ten syrop około 2-3 godzin(...)według indywidualnego smaku. Jeśli akurat mam waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru szklanka wody sok z 1 dojrzałej cytryny 5cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu (koniecznie!) ½ laski wanilii do zabarwienia , opcjonalnie – czerwony barwnik spożywczy albo sok z buraków   Z tej porcji wyszły mi dwie butelki po 300ml

Karo in the Kitchen
Greckie tzatziki z polską nutą – z ogórkiem małosolnym 190

wlejcie jogurt (o jogurtach greckich więcej przeczytacie TUTAJ ), wyciśnijcie do niego obrany z łupinek czosnek. Wrzućcie odciśnięte ogórki, rzodkiewkę i zioła, doprawcie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóżcie całość do miseczki w której będziecie podawać tzatziki na stół i schłodźcie mocno w lodówce. Najlepsze jest zimne.   My pochłonęliśmy tą porcję w 4 osoby, do grillowanych kurzych(...)zwykle Bakoma) 1 ogórek wężowy 2 małe małosolne ogórki 2 małe gruntowe ogórki 4-5 dużych rzodkiewek 3 ząbki młodego czosnku świeży koperek natka pietruszki łyżka soku z cytryny sól pieprz Biorę udział w konkursie organizowanym przez Durszlak.pl, żeby wygrać książkę Tomka Jakubiaka, który w kuchni korzysta z lokalnych, polskich produktów. Jego program możecie oglądać na kanale Kuchnia+, a sama

Karo in the Kitchen
Wódka o smaku świeżych truskawek – infuzja w kuchni 147

kawy, do butelki ze szczelną zatyczką. Dla pewności niezmiennego smaku, trzymajcie butelkę w lodówce. Powstały płyn jest rubinowy i krystalicznie czysty. Ma upojny zapach truskawek pełnych słońca. Lód, plasterek cytryny, 50ml syropu z rabarbaru i 50ml tej wódki – drink smakujący i wyglądający jak lato. Jeśli zmieszacie wódkę w proporcji 1:1 z mlekiem skondensowanym, niesłodzonym, otrzymacie kremowy likier truskawkowy, idealny(...)podania z lodem. A mocno upojone alkoholem truskawki możecie zużyć w całości, np. do lodów, albo zrobić z nich przecier, zagotować z cukrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsty syrop. SKŁADNIKI 0,5 kg truskawek 0,5 litra czystej wódki 150g cukru

Karo in the Kitchen
Froyo – szybkie lody z owoców jagodowych i jogurtu 158

wsypania cukru. Miksujemy ją na najwyższych obrotach, żeby jak najmocniej ją napowietrzyć, czyli po prostu ubić. Następnie do blendera wlewamy cały jogurt i wrzucamy zamrożone owoce, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Całość miksujemy aż osiągnie jednolitą konsystencję. Wlewamy od razu po zmiksowaniu do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki. Po godzinie mieszamy całość i mrozimy dalej(...)Bakoma) 200ml śmietanki 36% tłuszczu (kremówki) 400g owoców leśnych, mrożonych 3 mocno czubate łyżki cukru pudru lub bardzo drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny

Karo in the Kitchen
Fit sałatka z grillowanej cukinii i trochę o patelniach grillowych 184

powtórzcie operację z resztą sera i papierków. Gdy chipsy wystygną i odparują, zrobią się kruche i sztywne. Miodowy winegret zaczynamy od wlania do miseczki musztardy, miodu i soku z cytryny. Wyciskamy ząbek czosnku. Mieszamy składniki, aż się dokładnie połączą , solimy, pieprzymy. Powoli, po łyżce, dodajemy olej, cały czas mieszając – co ważne – w jedną stronę! Kolejną porcję oleju dodajemy dopiero wtedy(...)szpinaku 100g ugotowanych tortellini /sera bałkańskiego (ewentualnie feta) 8 pomidorów suszonych kilka kaparów 3 łyżki startego cheddara 3 łyżki startego parmezanu łyżka miodu łyżka musztardy Dijon łyżka soku z cytryny 5 łyżek oliwy sól pieprz bazylia oregano

Karo in the Kitchen
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 149

mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę pokrójcie w plasterki lub słupki, małosolne ogórki – w półplasterki lub kosteczkę. Usiekajcie drobno(...)długi ogórek wężowy lub dwa duże ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne ½ szklanki soku z buraków albo opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu buraczanego 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz jajka ugotowane na twardo, do podania

Karo in the Kitchen
Kompot z rabarbaru i truskawek. Klasyk mocno przyprawiony 155

oddały napojowi swojego koloru, możecie kompot zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego w żelu, odrobiną barwnika amarantowego w proszku lub sokiem z buraka. Kompot po schłodzeniu podajemy z plastrami cytryny i listkami mięty. SKŁADNIKI ½ szklanki cukru (ewentualnie więcej do smaku) 500g rabarbaru 200g truskawek 10-15 ziaren czarnego pieprzu, zgniecionych (ja lubię więcej, ale sprawdźcie sami ile Wam pasuje) 1 kopiasta(...)łyżeczka przyprawy do piernika (goździki, anyż, kardamon, cynamon) kilka listków mięty kilka plasterków cytryny lód

Karo in the Kitchen