cytryna - 13435 przepisów (strona:246/896)

Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 166

fantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie  tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki cukru 1/2 soku z cytryny 1 litr wody Gruszki obieramy ze skóry (ogonki zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne ( małą łyżeczką, lub nożykiem).  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, anyż, cynamon i sok z cytryny - całość gotujemy

Słodka Kraina Wypieków
Sałatka z charakterkiem, czyli sałata pełna przypraw 227

powstałym połączeniem. SKŁADNIKI: - 1/2 sałaty lodowej - 1 szt.  papryki czerwonej - 4 szt. średnich ogórków gruntowych - 2 garście świeżej pietruszki - 1/2 cebuli - 3 garście pomidorków cherry - sok z 1/2 cytryny - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, imbir, chilli, kurkuma, papryka słodka - olej lniany z pierwszego tłoczenia  Cebulę drobno kroję, posypuję wszystkimi przyprawami, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki(...)porwaną na kawałki sałatę, małe pomidorki. Posypuję pokrojoną pietruszką, wyciskam sok z 1/2 cytryny i polewam olejem lnianym. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.  Dzięki dużej obecności konkretnych w smaku przypraw powstaje ostra i konkretna sałata - prawdziwa sałatka z charakterkiem

Wielopokoleniowo
Przepis na tabule z truskawkami. 138

truskawkami Przepis na 4 osoby Składniki 300 gram kaszy kuskus 100 ml soku pomarańczowego  1 łyżka miodu 200 gram truskawek 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru Sok z 1 cytryny Kilka liści mięty Sposób wykonania Kaszę zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, w którym wcześniej rozpuszczono łyżkę miodu. Czekamy 3 minuty, aż kasza wchłonie sok. W tym czasie należy obrać rabarbar(...)pokroić go w słupki. Następnie kroimy jabłko i skropić je sokiem z cytryny aby nie ciemniało. Truskawki dzielimy na pół, wszystkie składniki  mieszamy z kaszą na koniec dodając posiekane liście mięty. Gotowe

Miód i pieprz
Smażony sandacz na maśle ze szpinakiem 118

śmietany słodkiej 30%                    2 ząbki czosnku                    1 cytryna                    Pieprz                             Sól(...)Przygotowanie ryby Filetujemy sprawionego i  oczyszczonego sandacza.     Następnie rybę należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak sprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przygotowanie sosu Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy  dodając 2 ząbki czosnku, sól,  pieprz oraz

Miód i pieprz
Pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie 164

Gotowy pieczony sandacz Składniki Przepis dla czterech osób 4 filety z sandacza bez skóry 1 duży bakłażan lub dwa małe 4 łyżki oliwy z oliwek Natka pietruszki  1/2 cytryny  Pieprz  Sól Sposób przygotowania Filety z sandacza bez skóry należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę

Miód i pieprz
Botwinka wiosenna 129

łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki  szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk

Miód i pieprz
Grillowane skrzydełka w miodzie 116

Grillowane skrzydełka w miodzie Gotowe skrzydełka w miodzie Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu balsamicznego,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka

Miód i pieprz
Ryba z patelni 172

Ryba z patelni Składniki  Przepis dla czterech osób 1,2 kg tuszek z dorsza lub innej ryby 150 g mąki cytryna sól, pieprz olej do smażenia na patelni Sposób przygotowania Filetujemy nożem oczyszczone i umyte tuszki dorsza, oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę, w chłodne miejsce. Wysypujemy mąkę na duży płaski talerz, dodajemy(...)podgrzewamy, a następnie układamy filety,( zawsze zaczynając od smażenia fileta od strony skóry)obsmażając je z obu stron ma złoty kolor. zdejmujemy rybę z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z frytkami, pieczywem, lub z innym ulubionym dodatkiem

Miód i pieprz
pancakes z borówką amerykańską 130

szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić(...)stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać

Miód i pieprz
Smażona flądra z czosnkową nutą 122

Składniki   Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki 50 g masła 50-80 ml oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy(...)tłuszcz będzie gorący smażymy na nim ryby z obydwu stron na złoty kolor, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią. Usmażone zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 134

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałes korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy(...)pokrojoną w plastry, drugą cebulę. Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując ją, żeby się nie zważyła), oraz przesmażoną cebulę i warzywa z wywaru pokrojone w paski( marchew, pietruszka). Na koniec dodajemy kawałki flądry, gotujemy zupę jeszcze

Miód i pieprz
dorsz w pergaminie 126

dorsz w pergaminie składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki     sposób wykonania tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy

Miód i pieprz
bezowy przekładaniec z jagodami 164

Bezowy przekładaniec z jagodami Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka na sztywna pianę, dodając  do nich partiami cukier puder. Masę dzielimy na dwie(...)uchylamy piekarnik i studzimy  bezy przez kolejną godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka gotójąc je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do  całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatyne mieszamy zniewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając

Miód i pieprz
zupa jagodowa mojej babci 118

danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki(...)cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących

Miód i pieprz
Sałatka z sardynkami 127

energię by cieszyć się letnim dniem.  Składniki dla czterech osób 3 niewielkie mięsiste pomidory 1/2 główki sałaty puszka sardynek garść czarnych oliwek 4 jajka sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ( z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Sposób przygotowania Sałatę i pomidory myjemy, a następnie suszymy.  Jaja gotujemy na pół twardo. Do misy(...)wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania