cytryna - 13435 przepisów (strona:246/896)

Surówka z selera z rodzynkami 225

dużo mikroelementów, niski indeks glikemiczny, a na jego strawienie organizm potrzebuje więcej kalorii niż on sam posiada.  Surówkę polecam jako dodatek do obiadu. Składniki: Dowolna ilość korzenia selera cytryna Rodzynki Śmietana kwaśna 12-18% Cukier Wykonanie: Rodzynki moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody, aby zmiękły. Selera obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Skrapiamy do sokiem z cytryny, gdyż ciemnieje

Smaki Ewy
Pyszne pierogi ze szpinakiem 129

gram mąki 1 żółtko 1 łyżka oleju 2/3   szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula Sól Pieprz Sok z ½ cytryny Kwaśna śmietana 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Szpinak odparowujemy ( łatwo odparowuje się w mikrofalówce ). Na patelnię wlewamy olej, szklimy drobno pokrojoną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, przyprawiamy(...)sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przesmażamy. Szpinak powinien być bardziej intensywny w smaku niż taki jaki chcemy uzyskać ( po ugotowaniu w pierogu, smak będzie delikatniejszy ). Ważne jest aby porządnie farsz był odparowany. Nakładamy na  ciasto, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ( można dodać odrobinę oleju ) przez ok.4 minut po wypłynięciu. Podajemy z kwaśną śmietaną. Pycha. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Surówka z marchewki, pora i jabłka 163

marchewki, to pewnie też klasyka wśród surówek, zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek pora ( ok.10 -15 cm ) 1 jabłko Szczypta soli Płaska łyżeczka cukru Sok z cytryny ( do skropienia jabłka ) 2 spore łyżki gęstego jogurtu typu greckiego Wykonanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy(...)sokiem z cytryny. Pora kroimy wzdłuż, w ten sposób jesteśmy w stanie porządnie go umyć, umytego kroimy w plasterki. Do całości dodajemy szczyptę soli, cukier i jogurt. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem 123

zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak(...)rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście robimy małe otworki aby ewentualna para miała gdzie

Smaki Ewy
Pieczona papryka po portugalsku 144

portugalsku. Danie oryginalne, pikantne, podawane jako przystawka zaostrzająca apetyt . Składniki: 4 czerwone papryki Filety anchois 10 zielonych oliwek 2 łyżeczki kaparów 1 ząbek czosnku ½ pęczka pietruszki Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz Wykonanie: Paprykę kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku w temp 200 o C przez około 30 minut. W międzyczasie zlewamy olej z filetów anchois(...)dodajemy do niego kapary, oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny i sok oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko razem ucieramy ( ja użyłam małego miksera ). Doprawiamy pieprzem. Nie solimy. Papryki po upieczeniu, przykrywamy na 5 minut i później usuwamy skórkę  ( po tym czasie skórka bardzo łatwo schodzi ). Paprykę dzielimy jeszcze na połowę ( wzdłuż ). Na każdy kawałek nakładamy filecik anchois

Smaki Ewy
Pstrąg łososiowy pieczony z koperkiem i masłem 172

lata, ale to w sumie dobrze, bo ryby są zdrowe. Dzisiaj pieczony pstrąg łososiowy z aromatycznym koperkiem. Pycha. Składniki: Filety pstrąga łososiowego ( ok. 2 x 200 gram ) Sok z ½ cytryny Sól ½ pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze sprawdza się do tego pęseta ), myjemy i osuszamy, układamy na foli aluminiowej, wywijamy brzegi(...)każdą osobno ) Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować np. ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez ok. 15 minut. Dzięki foli aluminiowej łatwo rybę można umieścić na talerzu. Podajemy z ziemniakami

Smaki Ewy
Drink: Sex na plaży - czyli Sex on the Beach 142

moja wersja - wypróbowana i swojska. Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier brzoskwiniowy 30 ml Sok pomarańczowy 60 ml Sok żurawinowy 60 ml Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji Lód - dowolna ilość Wykonanie: Alkohole wraz z sokami i dwiema kostkami lodu wkładamy do shakera i energicznie wstrząsamy. Wlewamy do wysokiej szklanki z dowolną ilością lodu(...)Dekorujemy plasterkami cytryny i pomarańczy.  Miłego wieczoru! Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Marzyciel - drink z Aperolem 155

Marzyciel? Nie wiem, ale sącząc tego drinka nieco się rozmarzyłem. Składniki: Aperol - 50 ml Gin - 30 ml Sok z 1/2 limonki Sok pomarańczowo-grapefruitowy (Hortex) - w-g smaku Cząstki cytryny do dekoracji.  Lód (dużo) Wykonanie: Do wysokiej szklanki do long drinków wlewamy alkohole i soki, dodajemy lód, mieszamy długą łyżeczką. Dekorujemy cytryną. Podajemy ze słomką lub bez i sączymy

Smaki Ewy
Blue Wind - drink na wietrzny wieczór 109

swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące. A więc do dzieła! Składniki: Gin 50 ml Likier anyżowy lub absynt - 20 m Blue curacao 20 ml Sok z 1/2 cytryny Zimny tonik - w-g uznania. Wykonanie: Do shakera wlewamy alkohole i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy, Przelewamy do szklanki wypełnionej w 1/3 lodem

Smaki Ewy
GROG - rumowa recepta dla przemarzniętych 114

następnych zdejmiecie sweterki. Oczywiście, jest to przepis dla pełnoletnich! Składniki (na 2 porcje): Rum biały lub brązowy - 150 ml Wrzątek -250 ml Łyżka stołowa syropu cukru trzcinowego 4 plasterki cytryny 2 plasterki pomarańczy 6 goździków Duża szczypta cynamonu - dla osób nie uczulonych ( opcjonalnie ) Wykonanie: Wodę zagotowujemy w garnuszku z goździkami cynamonem, plasterkami cytryny i pomarańczy. Do wrzątku dodajemy syrop cukrowy

Smaki Ewy
Indyk ze szpinakiem 89

zniknęło ze stołu. Składniki: Ok. 600 - 800 gram mięsa z udźca z indyka Opakowanie mrożonego szpinaku 100 ml śmietany 18% słodkiej 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka vegety Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Sól 2 łyżki oleju Wykonanie: Indyka kroimy na mniejsze kawałki – plastry. Dodajemy do niego 1 łyżkę oleju, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką. Całość mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy do niego śmietanę, vegetę, pieprz, sok z ½ cytryny i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Indyka obsmażymy na 1 łyżce oleju i dusimy pod przykryciem około 20 minut ( można dodać trochę wody ). Po tym czasie do indyka dodajemy przygotowany szpinak i dusimy jeszcze

Smaki Ewy
Chruścik, chrust, faworek 125

połowy przepisu a dzisiaj zostało tylko wspomnienie. Składniki: 6 żółtek Ok.2 ½ szklanki mąki Szklanka kwaśnej śmietany Łyżka masła Kieliszek wódki 1 płaska łyżka cukru Otarta skórka z połowy cytryny Olej Cukier puder Wykonanie: Z żółtek , mąki, śmietany, masła, cukru, wódki i startej skorki z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbyt bardzo się klei, można dodać mąki

Smaki Ewy
Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 190

roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy(...)wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Makrela z grilla z koperkiem i nutą cytrynową 151

świeżej formie, nie zastanawiajcie  się nawet minuty. Składniki: Dowolna ilość świeżej makreli ( jedna na głowę ) Gałązki koperku Gałązki selera naciowego Sól Ziołowa przyprawa do ryb Otarta skórka z cytryny Wykonanie: Z makreli pozbywamy się głowy. Porządnie myjemy ( nie ma łusek – rewelacja ). Rybę nacinamy w kilku miejscach od kręgosłupa do brzucha – skórę. Przyprawy lepiej będą aromatyzowały rybę. Makrelę solimy(...)przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J . Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt. No i grillujemy aż będzie pięknie przyrumieniona. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim 139

dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku(...)żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy