cytryna - 13435 przepisów (strona:252/896)

Hummus z pomidorami 199

domowników. Konsystencja jest mniej płynna, taka bardziej nam odpowiada, a dodatek suszonych pomidorów fajnie podkreśla smak cieciorki. Składniki: hummus: 1 - 1 1/2 szklanki suchej cieciorki 3 łyżki soku z cytryny 2 - 3 ząbki czosnku 1 szklanka lodowatej wody lub tak jak u mnie zimnego płynu po gotowaniu cieciorki pasta tahini (gotowa pasta sezamowa lub zrobić samemu) 6 pomidorów suszonych(...)następnie po odsączeniu zalać oliwą z oliwek na co najmniej 10 minut. Po wyjęciu z oliwy drobno pokroić.   Do pasty tahini dodać cieciorkę, drobno pokrojony czosnek, sok z cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną wodą po gotowaniu cieciorki. Ilość wody dostosować do tego jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania pieczywa lub warzyw

Kuchcik gotuje
Ciastka francuskie z jabłkami 171

opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny)       Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 10 minut przed przygotowywaniem ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka(...)Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210° C na 20 – 25 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy na kratce. Gdy trochę przestygną polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki

mojewypiekiinietylko
Surówka z młodej kapusty 392

Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki miodu 1-2 marchewki pęczek koperku 1 mała młoda cebulka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno) Kapustę obrać z liści zewnętrznych i dość drobno poszatkować. Krótko ugnieść z solą i miodem. Odstawić na 5 minut. Marchewkę zetrzeć(...)tarce. Koperek i cebulkę posiekać. Kapustę połączyć z marchewką, cebulą i zieleniną. Dodać olej, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Smacznego

Pełny talerz
Dal z zielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati 179

sól himalajska - sok z cytryny - 30g awokado                                   Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 15 minut - Ryż wrzucić na wrzątek (w ilości 1:2 ryż:woda), posolić, gotować pod przykryciem 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir i kurkumę; smażyć(...)parapet za okno, odczekać 3 minuty - Awokado pokroić w kostkę dołożyć do ryżu, dodać trochę oliwy, wymieszać i  przełożyć  na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przełożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Marokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana 165

muszkatołowej     - 30g awokado                                - sól himalajska - ząbek czosnku - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno(...)sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem - Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado - Tagine skropić sokiem z cytryny i podawać z kaszą jaglaną

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 235

curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut   - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać - Posiekać(...)wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z czarnej fasolki + kasza jaglana z batatem 117

łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili                    - sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku(...)minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu - Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;) - Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny - Do kaszy dodać kostki awokado i wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć dal z fasoli

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 130

sojowy - kawałek białej rzodkwi                    -  1 łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung     -  sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku         - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski(...)kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa - Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat - Danie posypać sezamem i skropić sokiem z cytryny

Wegańska kuchnia orientalna
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 143

szczypta kurkumy - kawałek pora (biała część)               - sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę - Warzywa umyć, posiekać - Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd(...)przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat 143

papryczki chili                 - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi                 - sól -  ½ ziemniaka  - sok z cytryny(...)kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem 232

łyżeczki ziół dalmatyńskich - łyżeczka sezamu                          (lub samo oregano) - sok z cytryny                             - sól Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy i soli, ostudzić - Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody(...)patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu - Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku - Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado 112

sól - sok z cytryny                                  - natka pietruszki    - kawałek awokado(...)dusić przez około 10 minut   - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 134

łyżeczka oliwy   (u mnie masłowa, roszponka, frisbee)    - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka                                                - sól - 3 łodygi selera naciowego - 3 pieczone buraczki - łyżka pestek dyni Wykonanie: - Sałaty umyć, porwać(...)obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 92

łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów                     - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego    - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny                                     - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy(...)zagotować, dusić przez 12 minut - Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty - Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z fasolki adzuki, dyni i marchewki + basmati 131

sól himalajska - ¼ puszki pomidorów - 1 ząbek czosnku - kawałek papryki chili - łyżeczka nasion konopi - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić go pod pokrywką na 5 minut, by urósł - Dynię obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, kumin i imbir - Dodać pomidory i trochę wody(...)marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut - Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Ryż spulchnić widelcem, przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi - Dal skropić cytryną, wymieszać i przełożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna