cytryna - 13435 przepisów (strona:239/896)

Syrop miętowy 165

pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki mięty dokładnie opłukać(...)zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał. Potem przelać do buteleczek lub słoiczków, zakręcić i odstawić do góry

Monia miesza i gotuje
Serowe wiatraczki ze śliwkami 160

miesięcy. Pracy przy wiatraczkach bardzo dużo, ale czego się nie robi dla tych, których się lubi :) Składniki (na 16 wiatraczków): 250 g ricotty (może być serek homogenizowany) skórka z cytryny 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z wanilią 5 łyżek oleju 600 ml mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 8 śliwek lub moreli jajko łyżka mleka ewentualnie(...)łyżka śmietany lub jogurtu Opłukać i przepołowić śliwki. Ricottę wymieszać z cukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać suche składniki do masy z ricottą. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto było nadal zbyt suche i nie dało się wyrobić, dodać śmietanę. Rozbić jajko. Do jednej miseczki dodać białko

Weekendy w domu i ogrodzie
Tęczowy torcik z galaretek 612

Kiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję  tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy(...)misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce.  Smacznego

Salonik smaków
zupa jagodowa 146

dodatkowych zachęceń. Składniki  Przepis dla czterech osób 0,5 l czarnych jagód 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 łyżki cukru waniliowego sól ewentualnie kwasek cytrynowy Dodatkowo 200 g dowolnego makaronu Sposób przygotowania Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodając szczyptę soli i cukier. J agody gotujemy przez 2-3 minuty(...)następnie powoli, wlewamy do garnka mleko ( najlepiej gdy mleko ma temperaturę pokojową).  Całość ponownie zagotowujemy, dodając ewentualnie odrobinę kwasku cytrynowego i od razu rozlewamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem

Miód i pieprz
sernik z borówkami i czarną porzeczką bez pieczenia 405

pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy(...)gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie ciemną

Domowy Smak Jedzenia
Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa 166

goryczki przytłumiony kostkami lodu... To jest to na ten skwar! Polecam! Składniki na 3 l lemoniady: 1 pomarańcza; 1 cytryna; 1 szklanka (250 ml) cukru pudru; 1 łyżeczka kwasku cytrynowego; 3 l zimnej, przegotowanej wody; Pomarańczę i cytrynę należy zamrozić w zamrażalniku przynajmniej 1 dzień przed przygotowaniem lemoniady. Dzięki zamrożeniu cytrusów pozbędziemy się gorzkiego smaku skórki tych owoców. Zamrożone cytrusy(...)miksujemy na papkę. Miksujemy około 1-2 minut (czas miksowania zależy od mocy blendera). Zmiksowaną papkę cytrusową zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną lemoniadę przecedzamy przez gęstą gazę, dobrze wyciskamy z powstałej pulpy resztę wody.  Gotową lemoniadę należy dobrze schłodzić w lodówce. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną. Można

In my kitchen
piersi w rodzynkowym sosie... 196

woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery" gotować(...)pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa wiśniowa z makaronem 171

wami tym prostym do wykonania przepisem ponieważ jest to świetne danie na upały, które nas właśnie nękają. Składniki 40-50 dag wiśni 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny makaron, dowolny według upodobań Sposób przygotowania Wiśnie wydryluj i zalej litrem wody. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu. Po około 10 minutach dodaj cukier i łyżkę soku(...)cytryny. W tzw. „międzyczasie” ugotować makaron zgodnie ze wskazaniami producenta. Ugotowane i rozgotowane wiśnie przelej przez sito, aby pozbyć się wiśni, lub zblenduj, jeśli wolisz. Możesz zagęścić zupę łyżką skrobi ziemniaczanej. Rozmieszaj ją w 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do zupy mieszając, aby nie powstały grudki. Podawaj ze śmietaną i wcześniej ugotowanym makaronem. Uwagi W takie upały

Mr. Taste
DORADA PO LIBAŃSKU – PIECZONA DORADA Z PAPRYKĄ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ 272

suszony tymianek – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 0,5 łyżeczki * oliwa z oliwek – 1 łyżki * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rybę czyścimy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i szczyptą tymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę

Ostra na Słodko
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 267

400g zwykłego jogurtu naturalnego+200g jogurtu typu bałkańskiego (ja tak właśnie dałam) - 2 jajka - 160ml płynnego oleju kokosowego - dałam bezzapachowy (lub zwykły olej) - 1 łyżka soku z cytryny - niecałe 1,5 płaskiej łyżeczki sody (dałam 7g) - owoce, u mnie morele (+/- 700g) Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ750 - 30g oleju kokosowego - 30g ksylitolu (lub cukru) - 20g płatków migdałów (lub wiórków kokosowych(...)podanych składników zagniatamy dłońmi kruszonkę i odstawiamy. W misce wymieszać rózgą jajka, olej, sok z cytryny, dodać jogurt i dokładnie roztrzepać. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połówki (lub ćwiartki moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Banoffee ice cream czyli Slodki Czwartek odc.87 165

wyjątkowego szczególnie, że słońce i upał powróciły... Znalezione na blogu Addio Pomidory   Banoffee ice cream. Banoffee ice cream  na 4 porcje: 4 banany 2 łyżeczki soku z cytryny 4-6 łyżek masy krówkowej 50 g gorzkiej czekolady po 2 ciasteczka petit beurre lub digestive na osobę Na minimum 2-3 godziny lub dzień wcześniej, kroimy banany w plasterki(...)rozkładamy na tacce. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wstawiamy do zamrażarki. Zamrożone banany miksujemy na gładką masę z 2 łyżkami masy krówkowej. Do szklaneczek (u mnie słoiczki) wsypujemy pokruszone ciastka, nakładamy zmiksowane banany, polewamy łyżką masy krówkowej. Na koniec posypujemy tartą czekoladą. Podajemy natychmiast by banany zachowały swoja konsystencję

Dzieje kuchennej Wiewióry
Syrop różany 205

pachnące. Ogołociłam je z płatków i wytworzyłam kilka słoiczków syropu różanego. Składniki: dwie duże garście płatków róży 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy.  Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem

Cakes By Kejt
cebulowa sałatka z sumakiem - slogan salatasi 200

cebula jest jeszcze bardzo łagodna warto spróbować takich kompozycji smakowych Składniki : 2-3 cebule czosnkowe(młode) lub dymki duży pęczek naci pietruszki / ew. nać kolendry sumak sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia : cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka, rozkładamy na talerzu surową - jeśli jest zbyt ostra parzymy ją wcześniej we wrzątku przez(...)osuszamy ręcznikiem papierowym dodajemy znaczą ilość pokrojonej naci pietruszki - ewentualnie naci kolendry i mieszamy posypujemy solą, pieprzem i sumakiem możemy dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek

zobacz ich smak
grillowany łosoś z cukinią 153

Składniki : 1 średnia cukinia, około 300g sól morska, swieżo zmielony pieprz 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania wraz z pieczywem 150g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny garść orzeszków pini 1 czerwona cebula 3 łyżki posiekanych świeżych ziół - koperek, tymianek lub szczypiorek 3 łyżki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia : cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy na cienkie ( około(...)się nie przesuszyła czerwoną cebulę kroimy w krążki, podsmażamy delikatnie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C i ustawiamy termoobieg łososia opłukujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie do rozgrzanego piekarnika wkładamy łososia i skrapiamy go oliwą z oliwek, pieczemy 15-18 min. na patelni podsmażamy orzeszki pini na złocisty kolor kiedy

zobacz ich smak
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 169

ochotę albo to co od dawna zalega nam w kuchennych szafkach :) Ciasto: 5 dag drożdży 7 łyżek cukru 50 dag mąki 250 ml letniego mleka skórka otarta z jednej cytryny 1 jajko 10 dag masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: rodzynki cynamon 1 kwaskowate jabłko Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości

Słodka Kraina Wypieków