cytryna - 13435 przepisów (strona:239/896)

Colesław 414

Sałatka Colesław , to pyszna  sałatka, idealny dodatek do grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa. Składniki -pół główki białej kapusty -1 cebula -sok z cytryny -pół szklanki majonezu -5 łyżek oliwy z oliwek -3 duże marchewki -sól i pieprz Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić(...)znów odczekać, wycisnąć. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić bardzo drobno i posypać łyżeczką cukru,odstawić na bok na około 15 minut. Marchewkę, kapustę, cebulę, sok z cytryny, oliwę i majonez wymieszać dokładnie. Dosmaczyć pieprzem. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka grecka 255

wariantów tej chrupiącej przystawki. Ważny jest sos.I zachowanie proporcji. Składniki sałata lodowa czarne oliwki zielone oliwki pomidory koktajlowe pomidory śliwkowe kolorowa papryka ser feta ogórek gruntowy oliwa z oliwek cytryna lub ocet czosnek bazylia listki cebula dymka lub szczypior Sos- to bardzo ważne ,aby zostały zachowane w tym sosie proporcje – oliwy z oliwek w stosunku do soku z cytryny

Z Kuchni Do Kuchni
smażona flądra 202

Składniki   Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki 50 g masła 50-80 ml oliwy czosnkowej, przepis na którą znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy(...)tłuszcz będzie gorący smażymy na nim ryby z obydwu stron na złoty kolor, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią. Usmażone zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz
Letnia sałatka owocowa 123

siebie - ewentualnie dodając łyżkę czegoś mocniejszego. Spróbujcie!  Składniki : * dojrzałe mango * banan * plaster arbuza bez pestek  * 2 brzoskwinie lub nektarynki  * winogrona  * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny lub limonki  * opcjonalnie listki mięty  Przygotowanie : Mango, brzoskwinie i arbuza pokroić w kostkę. Winogrona można wybrać małe i zostawić w całości. Banana pokroić w plasterki. Miód rozmieszać(...)sokiem z cytryny. Polać tym syropem owoce. Odstawić na 15 minut do lodówki

Magiczne Życie Marty
Zupa warzywna na rosole 185

garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem(...)pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień

R'n'G Kitchen
Szybka i zdrowa surówka obiadowa z kiełkami i olejem ostropestowym 181

SemCo . Spróbujcie, zapraszam. Taka surówka, to samo zdrowie. Składniki: 2-3 marchewki 2 łyżeczki oleju ostropestowego od SemCo 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki drobno posiekanej pory Przygotowanie: Dwie duże marchewki lub 3 mniejsze obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do startej marchewki dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki oraz posiekaną(...)porę. Surówkę polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki oleju ostropestowego i miód, wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną surówkę dobrze jest odstawić na 15-20 minut w celu przegryzienia smaków. Podajemy do obiadu. Smacznego

Słodkie okruszki
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 190

wrzątku sól morska, pieprz 3 łyżki śmietanki 30% (można pominąć w przypadku osób na różnych dietach) 1-2 małe ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 garście makaronu razowego   Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić na kawałki (gdy cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać). W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cukinię oraz szczyptę(...)małym ogniu przez 5 minut. W między czasie ugotować makaron al-dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Zupę krem z cukinii i groszku zmiksować blenderem, dodając sok z cytryny oraz śmietanę. Przyprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerze wyłożyć makaron, wlać zupę krem z cukinii i groszku. Dodać odłożone wcześniej warzywa. The post Zupa krem z cukinii

Moja Delicja
Krewetki grillowane z czosnkiem i chili 166

należą do najtańszych dań, warto czasem trochę przyrządzić ze względu na ich fantastyczny smak :) SKŁADNIKI 500g świeżych krewetek królewskich 1 papryczka chili 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny  3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól morska pieprz świeżo mielony PRZYGOTOWANIE Krewetki obieramy: usuwamy głowę i pancerz z odnóżami - pozostawiając  pancerz na ogonie. Nacinamy krewetki i usuwamy(...)żyłki.   Myjemy i przekładamy do miski. Papryczkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do krewetek. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na min. pół godziny.  Grillujemy na rozgrzanym grillu po około 3 minuty z każdej strony.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pyszne ciasto z borówkami 150

szczypta soli 500 g borówek Lekka pianka waniliowa: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g) opakowanie cukru wanilinowego sok z połowy cytryny  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec dodając żółtka i szczyptę soli. Ciasto podzielić w proporcji(...)minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku  z termoobiegiem. Spód wystudzić. Lekka pianka waniliowa: Białka ubić na sztywną masę, dodając połowę cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, zmniejszyć obroty i dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy.  Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać na wierzch

Humanistka w kuchni
Bazyliowy kuskus z pomidorami, kurczakiem i chrupiącymi ziarnami 199

sojowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * przyprawa prowansalska- 1 łyżeczka Kuskus: * kuskus- 1 szklanka * oliwa z oliwek- 1/3 szklanki * suszona bazylia- 1 łyżka * suszona papryczka chili- szczypta * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Dodatkowo: * pomidorki koktajlowe- kilkanaście szt. * słonecznik- 1 łyżka * sezam- 1 łyżka * świeża bazylia- kilka listków do ozdoby Kurczak: Pierś oczyścić, pokroić i natrzeć sosem(...)suszonej bazylii oraz papryczki, a następnie zalać wrzątkiem (0,5 cm ponad kaszę) i odstawić na 5-7 minut. Kiedy kasza nasiąknie płynem, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. Składanie: Gotową kaszę wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, kurczakiem i posypać podprażonym (na suchej patelni do lekkiego zarumienienia) słonecznikiem i sezamem. Ozdobić świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowy dyniol 153

nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy spuchną. Do miski przesiewamy mąkę(...)papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto owinąć go papierem do pieczenia i umieścić w foremce. Pamiętajcie moi mili - do suchego patyczka

Karczma Honorietty
Stefania 182

stopniach. Po uzyskaniu złotego koloru chłodzić na kratce. Krem: 1 litr mleka opakowanie cukru wanilinowego 200g masła pół szklanki cukru 10 łyżek kaszy manny skórka i sok z jednej cytryny Mleko zagotować z masłem i cukrem. Dodać kaszę manną, a gdy zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i skórkę. Gotową masę odstawić do ostygnięcia. Polewa: 4 łyżki masła, mleka, cukru

Karczma Honorietty
Soljanka 184

łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik z wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek. I tak w wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam na patelni pokrojony boczek(...)ktoś lubi bardziej kwaśne smaki. Należy doprowadzić do wrzenia i po lekkim ostygnięciu można już siorbać. Należy zupinę podawać w głębokim talerzu wysypanym natką kolendry lub pietruchy, z plasterkiem cytryny i śmietaną w osobnym naczyniu. Taki oto sposób na zupkę słodko-kwaśną, którą oficjalnie wpisuję na listę moich ulubieńszych. Źródła wiedzy tajemnej podają, że można zamiast oliwek używać kaparów

Karczma Honorietty
Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze 252

parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: 1 szt mango 3 szt małych gruszek główka czosnku 2 szt cytryny 3 łyżeczki miodu 2 szklanki oleju rzepakowego szczypt ziół dalmatyńskich szczypt soli 2-3 łyżeczek natki pietruszki Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować(...)czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry

Karczma Honorietty
Tort czekoladowo-malinowy 174

Krem: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone   Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy  malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania